ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Πολύ Ατλάντα και ολίγον Ελλάδα

Αν ο καλός βαρόνος Πιερ Ντε Κουμπερτέν μπορούσε, "θα έβγαινε από τον τάφο του για να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών της Ατλάντα" (...). Τάδε έφη Ντέιβιντ Γιανγκ, Αμερικανός ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η πολύωρη τελετή έναρξης της 26ης Ολυμπιάδας ήταν πολύ πιο "σοβινιστική" από αυτή τη δήλωση, αν τουλάχιστον πιστέψει κανείς τις ανταποκρίσεις των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Τα "κυρίαρχα χρώματα", κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες, ήταν - ποια άλλα; - το κόκκινο, το λευκό και το μπλε.

Σοβινιστικοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Οχι και τόσο περίεργο, για μια διοργάνωση η οποία χρησιμοποιήθηκε για να "υπογραμμίσει" πολέμους, θερμούς και ψυχρούς, χρησιμοποιήθηκε από πολιτικούς, από ναρκω-εμπόρους, και - εσχάτως - μετουσιώθηκε σε εργαλείο "μάρκετινγκ" των μεγάλων εταιριών - πρωτίστως των αμερικανικών - με απύθμενους προϋπολογισμούς.

Αλλά αυτή η τελετή ξεπέρασε σε "εθνικιστικές" αναφορές ακόμα και εκείνη της Ολυμπιάδας του Λος Αντζελες, το 1984, λένε όσοι παρέστησαν στην πρόβα τζενεράλε. Αν και η εντύπωση αυτή μετριάστηκε κάπως από τις εκτενείς αναφορές στην... Ελλάδα. Η αναβίωση της ολυμπιακής ιδέας, γαρ...

Η πολύωρη τελετή έναρξης ξεκίνησε με ένα αφιέρωμα στη γέννηση των ολυμπιακών κύκλων και των ανθρώπινων φυλών, τον ολυμπιακό ύμνο, κι ένα αφιέρωμα στην Ατλάντα και την Γεωργία. Τσιρλίντερς, χορευτές και... διαφημίσεις της Σέβρολετ, του εμπορικού σήματος της αυτοκινητοβιομηχανίας Τζένεραλ Μότορς, πρωταγωνίστησαν σε αυτό το καλωσόρισμα της Ατλάντα στον κόσμο ("Atlanta 's Welcome to the World").

Ακολούθησε το αφιέρωμα στους αγώνες που διεξάγονταν στην Αρχαία Ελλάδα και την ολυμπιακή παράδοση, και η αναπαράστασή τους από μπαλέτο, με την υπόκρουση της μουσικής που έγραψε ειδικά για την τελετή ο Ελληνας Βασίλης Πολυδούρης.

Ακολούθησε η παρέλαση των 10.000 αθλητών από 197 χώρες, με τον Πύρρο Δήμα να μπαίνει πρώτος με τη γαλανόλευκη στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Χαιρετισμούς για την έναρξη της 100ής επετείου από την αναβίωση των Ολυμπιακών απηύθυναν ο Μπίλι Πέιν, επικεφαλής της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον.

Από την τελετή δεν έλειψαν οι εκτενείς αναφορές στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Τα φώτα του σταδίου Μεμόριαλ έσβησαν και 9.100 άνθρωποι σχημάτισαν τη φωτογραφία του προσώπου του, σε μιαν εξέδρα του Ολυμπιακού Σταδίου. Την ίδια ώρα, από τα μεγάφωνα ακουγόταν η περίφημη ομιλία του στο Μεμόριαλ της Ουάσιγκτον, στα 1963, για την ισότητα λευκών και μαύρων.

Ακολούθησε ο όρκος από την μπασκετμπολίστρια Τερέζα Εντουαρντς.

Αρχισε η μεγάλη γιορτή

Πριν λίγες ώρες στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ατλάντα, άνοιξε η αυλαία των 26ων Ολυμπιακών Αγώνων. Δέκα χιλιάδες αθλητές, από 197 γωνιές της Γης, συμμετέχουν στην κορυφαία αθλητική γιορτή της τετραετίας: Το φεστιβάλ της νεολαίας. Αφιερωμένο στη φιλία και συνεργασία των λαών. Ολοι μαζί ενωμένοι, σε μια προσπάθεια να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Χωρίς φραγμούς και φυλετικές διακρίσεις. Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο των εκδηλώσεων.

Αυτό ήταν το όνειρο του Πιερ Ντε Κουμπερτέν. Ο αναβιωτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ήλπιζε ότι ο αθλητισμός μπορούσε να σιγήσει τα πάθη και να ανυψώσει ό,τι καλύτερο υπήρχε στις καρδιές των ανθρώπων. Ο Γάλλος ήταν αθεράπευτα ρομαντικός. Πίστευε ότι θα πετύχαινε να αναβιώσει το μεγαλείο της αρχαιότητας. Πως με το άναμμα της φλόγας στο βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου, θα σιγούσαν τα όπλα απ' άκρου εις άκρον. Δε φανταζόταν ότι για να ολοκληρωθεί χωρίς παρατράγουδα όλη αυτή η εμποροπανήγυρη που ονομάζεται σήμερα Ολυμπιακοί Αγώνες, θα χρειαζόταν την υποστήριξη 35.000 αστυνομικών. Αν ζούσε ο Κουμπερτέν, το πιθανότερο είναι ότι τα εκατοντάχρονα από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων θα γιορτάζονταν στην Αθήνα. Ισως ζητούσε δυναμικά το λόγο από τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ για την ανηφόρα στην οποία οδήγησε το ολυμπιακό κίνημα.

Απ' τη στιγμή όμως που ο αφέτης έδωσε το σύνθημα της εκκίνησης, οι συζητήσεις περνάνε σε δεύτερο πλάνο. Ο λόγος ανήκει στους αθλητές. Στους δοκιμαστές της ανθρώπινης αντοχής. Πιο ψηλά, πιο γρήγορα, πιο δυνατά, κι όποιος αντέξει. Αρκεί ο αγώνας να είναι έντιμος, με σεβασμό στους κανονισμούς, το αθλητικό πνεύμα και προς δόξαν του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων, όπως ορκίστηκε για λογαριασμό και των 10.000 συναθλητών της σήμερα το πρωί η Τερέζα Εντουαρντς.

Γ. Γ.

Χιλιάδες εισιτήρια αδιάθετα

Αν δεν έχετε αγοράσει ακόμα τα εισιτήριά σας για τους Ολυμπιακούς, δεν έχετε κρατήσει θέση στο αεροπλάνο, ούτε δωμάτιο σε ξενοδοχείο, κανένα πρόβλημα: υπάρχουν αρκετά... καλούδια για όλους.

Παρά τις προειδοποιήσεις των διοργανωτών ότι όσοι καθυστερήσουν δε θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς, είναι ακόμη πολύ εύκολο να βρει κανείς εισιτήρια. Τα δωμάτια είναι "ελαφρώς" δυσκολότερος στόχος, και οι θέσεις στις πτήσεις λίγο ακριβότερες.

Συνολικά τρία εκατομμύρια εισιτήρια παραμένουν απούλητα, αλλά, όπως λένε οι διοργανωτές, δε θα είναι για πολύ. Υπάρχουν αρκετοί φίλαθλοι οι οποίοι έρχονται στην πολιτεία της Γεωργίας με καθυστέρηση. Αλλά υπάρχουν θέσεις για όλες τις ημέρες, για όλα τα αγωνίσματα. Οσοι πιστοί...

Αυτοί που έδωσαν τον όρκο

1920: Βίκτορ Μπουέν (ξιφασκία)

1924: Ζορζ Αντρέ (στίβος)

1928: Χάρι Ντένις (ποδόσφαιρο)

1932: Τζορτζ Κάλναλ (ξιφασκία)

1936: Ρούντολφ Ισμάιρ (άρση βαρών)

1948: Ντόναλντ Φίνλεϊ (στίβος)

1952: Χάικι Σαβολάινεν (γυμναστική)

1956: Τζον Λάντι (στίβος)

1960: Αντόλφο Κονσολίνι (στίβος)

1964: Τακάσι Ονο (γυμναστική)

1968: Πάμπλο Γκαρίντο (στίβος)

1972: Χάιντι Σούλερ (στίβος)

1976: Πιερ Σεν Ζαν (άρση βαρών)

1980: Νικολάι Αντριάνοφ (γυμναστική)

1984: Εντγουιν Μόουζες (στίβος)

1988: Χου Γε (μπάσκετ)

1992: Λούις Ντορέστε (ιστιοπλοϊα)

1996: Τερέζα Εντουαρτς (μπάσκετ)

Η αυλαία της 26ης Ολυμπιάδας άνοιξε χτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ