ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
Απεργία για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και ενάντια στις περικοπές

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργία στις προσφυγικές δομές από χτες μέχρι και αύριο Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη, ημερομηνία συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για τις «Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου» στη Βουλή, προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ, εκπροσωπώντας δεκάδες εργαζόμενους που εργάζονται στις προσφυγικές δομές ανά τη χώρα, καλύπτοντας το σύνολο των ιατρονοσηλευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών του πληθυσμού τους για πάνω από τρία έτη. Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση καταβολή των απλήρωτων δεδουλευμένων τους από τον Νοέμβρη του 2021 και την απόσυρση του άρθρου 162, με το οποίο θα «αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν» ο ένας επιπλέον μισθός που τους παρέχεται σε περίπτωση που αποχωρήσουν πρόωρα, δηλαδή το κράτος θα τους ζητά να επιστρέψουν έναν μισθό.

Διεκδικούν επίσης τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και πλήρη κάλυψη σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα κ.λπ. ώστε να μπορούν απερίσπαστα να κάνουν τη δουλειά τους.

Χτες, πρώτη μέρα του απεργιακού τους αγώνα, οι εργαζόμενοι στην Αθήνα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου αντιμετώπισαν τους κυνικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης από εκπρόσωπό της ότι τάχα «παρανόμως έπαιρναν τα λεφτά που πήραν». Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα Τρίτη στις 12.30 μ.μ. θα γίνει κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΟΔΥ και αύριο Τετάρτη στις 12.30 μ.μ. στη Βουλή.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν ως αποκορύφωμα της επίθεσης στα δικαιώματά τους το άρθρο 162 του παραπάνω πολυνομοσχεδίου. Και σημειώνουν για την κυβέρνηση: «Παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν τις συνθήκες στις οποίες δουλέψαμε και δουλεύουμε μέχρι και σήμερα. Χωρίς εξοπλισμό, πέραν όσων αγοράσαμε, δανειστήκαμε ή μας χαρίσανε, βάζοντας το χέρι στην τσέπη για φάρμακα των εξυπηρετούμενων, κάνοντας χιλιόμετρα με τα οχήματά μας από τις πόλεις στα απομακρυσμένα σημεία που στήθηκαν αυτές οι δομές. Στρουθοκαμηλίζουν, κάνοντας πως δεν θυμούνται ή δεν καταλαβαίνουν τους λόγους για τους οποίους από περίπου 700 εργαζόμενοι στις δομές αυτές απομείναμε λιγότεροι από 300, με τους ιατρούς να είναι ελάχιστοι και να καλύπτουν με αυθημερόν αποστολές τις αυξημένες ανάγκες σε 2 και 3 δομές, όπως και συνάδελφοι από άλλες ειδικότητες. Γνωρίζουν λοιπόν πολύ καλά τι εξώθησε ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό, μοναδικό στην Ευρώπη, στην παραίτηση και αναζήτηση εργασίας αλλού. Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας ανησυχεί για το brain drain, οδηγούν δεκάδες ειδικούς στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα στην πόρτα της εξόδου. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα των δικών τους επιλογών και χείριστης διαχείρισης».

«Δεν ζητιανεύουμε, ζητάμε τα αυτονόητα», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της απεργίας τους, οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ στις προσφυγικές δομές προγραμματίζουν κινητοποίηση σήμερα Τρίτη, στις 12.30 μ.μ., στη συμβολή των οδών Εγνατία με Αριστοτέλους.

Στήριξη στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων του ΕΟΔΥ εκφράζει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και τονίζει ότι «μόνο ενωμένοι, όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στη φτωχοποίηση και εξαθλίωση που μας επιφυλάσσουν οι κυβερνητικές "μεταρρυθμίσεις"».

Τη συμπαράστασή του εκφράζει και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Στον αγώνα για προσλήψεις οι εργαζόμενοι

Ασφυκτική η κατάσταση, με πάνω από 3.000 χειρουργεία σε αναμονή

Στο «χτένι» έχει φτάσει ο κόμπος και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, όπου λόγω της υποστελέχωσης πλέον έχουν ανασταλεί τα χειρουργεία και η λίστα αναμονής ξεπερνάει τις 3.000 (!), με τους κινδύνους για όλα αυτά τα παιδιά να γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα.

Ετσι, οι εργαζόμενοι του Παίδων «Αγία Σοφία», με πρωτοβουλία της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, προχωρούν σε συγκέντρωση σήμερα στις 12 μ. στην πύλη του νοσοκομείου, διεκδικώντας: Αμεση πρόσληψη αναισθησιολόγων, ώστε να λειτουργήσουν και τα χειρουργεία, επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων, άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στα τμήματα και ομαλή λειτουργία των εργαστηρίων (αιματολογικό, βιοχημικό, μικροβιολογικό) και κλινικών, όπως η Νευρολογική, η Πυρηνικής Ιατρικής και η Μεσογειακής Αναιμίας.

Ενδεικτικά της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Παίδων «Αγία Σοφία» είναι τα όσα καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ για τις ελλείψεις στο Αιματολογικό εργαστήριο, οι οποίες έχουν αναγκάσει τους γιατρούς να πραγματοποιούν 6 με 10 εφημερίες. Επίσης, για το γεγονός ότι το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία μέρα παρά μέρα, ενώ έχει σταματήσει να γίνεται ο έλεγχος για Gilbert (γενετικό σύνδρομο), που εξυπηρετούσε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, θέση μόνιμου γιατρού δεν προκηρύσσεται τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ εντός εξαμήνου θα βγει στη σύνταξη άλλος ένας γιατρός και ο μοναδικός επικουρικός ετοιμάζεται να φύγει για αλλού. Χαρακτηριστικές είναι ακόμα οι 16 κενές θέσεις ειδικευόμενων Μικροβιολογίας, ενώ σε επικίνδυνη θέση βρίσκεται και η Αιμοδοσία, με τις δύο Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, με 830 τακτικά μεταγγιζόμενους ασθενείς, να είναι υπό διάλυση λόγω έλλειψης μόνιμων γιατρών.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Παίδων «Αγία Σοφία», με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται χειρουργεία μόνο στα έκτακτα περιστατικά και να αναβάλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία των μικρών ασθενών.

Πέλλα: Διεκδικούν τις δεδουλευμένες εφημερίες

Συγκέντρωση στη πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη στις 12 μ. οι γιατροί, απαιτώντας καταβολή της αποζημίωσης όλων των δεδουλευμένων εφημεριών τους, χωρίς περικοπές. Καλούν τον λαό της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους άλλους κοινωνικούς φορείς της Πέλλας να σταθούν στο πλευρό τους.

Οι γιατροί από χθες πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας από το εφημεριακό έργο έως ότου καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών στο ακέραιο, χωρίς καμία περικοπή.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ) καταγγέλλει τον εμπαιγμό που εξελίσσεται εδώ και μήνες σε βάρος των γιατρών. Οπως αναφέρει, «παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας στις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων, εισπράττουμε ανέξοδες υποσχέσεις και κοροϊδία. Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να αρνείται να καταβάλει την ειδική, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, εφημεριακή αποζημίωση των τελευταίων 9 μηνών των αναισθησιολόγων, των γιατρών των ΜΕΘ, των παθολόγων και των πνευμονολόγων των τμημάτων COVID-19, που έκαναν και κάνουν ατέλειωτες εφημερίες για να κρατηθούν όρθια τα Τμήματα. Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να αρνείται να καταβάλει σε όλους τους γιατρούς των Νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών τις αποζημιώσεις για τις πρόσθετες εφημερίες από τον μήνα Μάρτιο έως και σήμερα». Και την ίδια ώρα που υπουργείο και διοικήσεις νοσοκομείων τούς υποχρεώνουν σε εξοντωτικό αριθμό εφημεριών, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, μετά αποφασίζουν και εφαρμόζουν οριζόντια περικοπή των εφημεριών με τον κόφτη του 9%.

«Προσλήψεις εδώ και τώρα» στο Νοσοκομείο Λαμίας

Σε μία ακόμα κινητοποίηση, με δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου Λαμίας, προχωρά αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ. το Σωματείο Εργαζομένων, απαιτώντας μεταξύ άλλων την άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού για να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις.

Η τεράστια υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, όπου οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού καλύπτονται μόνο στο 53%, έχει οδηγήσει στην υπολειτουργία μιας σειράς κλινικών και ουσιαστικά ολόκληρου του Νοσοκομείου Λαμίας, αναφέρει το Σωματείο. Περιγράφει μια ασφυκτική κατάσταση, με εξαντλημένο προσωπικό, μετακινήσεις με «εντέλλεσθε» κ.λπ., αναδεικνύοντας ότι αυτή η διαρκής απαξίωση ευνοεί την ιδιωτική πρωτοβουλία.


Νέο «χτύπημα» στους εργαζόμενους μέσω της «ειδικής μοριοδότησης»

«Τιμωρούνται» εργαζόμενες που πήραν άδειες λοχείας ή ανατροφής

Μετά από δυόμισι χρόνια εξαγγελιών και υποσχέσεων για μονιμοποίηση «όσων υγειονομικών προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας», η κυβέρνηση προκήρυξε τελικά 3.700 θέσεις μόνιμων νοσηλευτών, δηλαδή ούτε το 50% από τις 10.000 νοσηλευτών που προσέλαβε με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι οι ελλείψεις του συγκεκριμένου κλάδου στο δημόσιο σύστημα Υγείας αγγίζουν τις 20.000, όμως ο εμπαιγμός της κυβέρνησης δεν σταματά ούτε εκεί. Αξιοποιεί το κόλπο της «αυξημένης μοριοδότησης» για να δώσει νέο χτύπημα σε εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες οι νοσηλευτές συλλέγουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να τα καταθέσουν στο ΑΣΕΠ, μεταξύ των οποίων και η βεβαίωση προϋπηρεσίας από τα γραφεία προσωπικού.

Ωστόσο, σε νοσοκομεία π.χ. της Κρήτης εργαζόμενες/οι ενημερώθηκαν ότι δεν προσμετρώνται στην προϋπηρεσία τους η άδεια λοχείας και ανατροφής, όπως και οι άδειες άνευ αποδοχών, κατόπιν εντολής της 7ης ΥΠΕ και κατ' επέκταση της κυβέρνησης!

Για το θέμα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, Δ. Βρύσαλης, δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ότι πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση, που «αποτελεί ευθύ χτύπημα στη μητρότητα και στην προστασία της. Αμφισβητεί τις άδειες αυτές ευθέως ως χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Αντί να βάλει φραγμό στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, έδωσε το πράσινο φως να εντείνει τον διαχωρισμό των εργαζομένων. Ανοίγει τον δρόμο για την αμφισβήτηση του εργάσιμου χρόνου, της Ασφάλισης και της συνταξιοδότησης». Στη συνέχεια μεταφέρει την απαίτηση των εργαζομένων «να αποσύρει το υπουργείο Υγείας, η 7η ΥΠΕ και η διοίκηση του νοσοκομείου, την απαράδεκτη απόφαση. Τα γραφεία προσωπικού να αποδώσουν το σύνολο της προϋπηρεσίας με την ειδική μοριοδότηση. Κάτω τα χέρια από την προστασία της μητρότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ