ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Μονιμοποίηση των μουσικών του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης - Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού - Τουρισμού, για τα προβλήματα εργαζομένων στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου.

Στην Ερώτηση αναφέρεται: «Σοβαρά προβλήματα έχουν ανακύψει στη λειτουργία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην ορχήστρα εργάζονται 7 συμβασιούχοι μουσικοί, με 24μηνες συμβάσεις, από τους οποίους οι 4 απολύονται στις 31/10. Η διοίκηση του Δήμου αρνείται να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων και με τη στάση της βοηθά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις όπου οι δήμαρχοι διεκδίκησαν και πέτυχαν οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στη θέση τους και να μετατραπεί η εργασιακή τους σχέση από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Η πολιτική της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης του Πολιτισμού συνεχίζεται αμείωτη, παραδίδοντας κρίσιμα τμήματα της Πολιτιστικής Παιδείας σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Θεωρώντας ότι οι εργαζόμενοι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας προσφέρουν κοινωνικο-πολιτιστικό ρόλο πρέπει να είναι μόνιμοι και να βρίσκονται στη διάθεσή τους όλα εκείνα τα κονδύλια που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές».

Οι υπουργοί ερωτώνται «τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων μουσικών στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης».


Μετανάστες και μικρού μήκους ταινία

Και μικρό αφιέρωμα στον σπουδαίο κομμουνιστή σκηνοθέτη Λάμπρο Λιαρόπουλο

Ο Λάμπρος Λιαρόπουλος
Ο Λάμπρος Λιαρόπουλος
Το γενικό τίτλο «Οι μετανάστες στην ταινία μικρού μήκους», έχουν οι εβδομαδιαίες προβολές (από 22/10, 7 μ.μ., είσοδος ελεύθερη) που διοργανώνει το σωματείο «μικρό» για τη διάδοση της μικρού μήκους ταινίας, στο χώρο του (Μεθώνης 46, Εξάρχεια, 1ος όροφος).

Θα προβληθούν οι ταινίες: «It's a sad story» (10΄) της Χρύσας Τζελέπη, «Χαραυγή» (17΄) του Γιάννη Κατσάμπουλα, «Υπάρχουν λιοντάρια στην Ελλάδα;» (56`), της Ιρίνα Μπόικο, «Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης» (32΄) του Λευτέρη Ξανθόπουλου, «Ο ξένος, όνειρο ή πραγματικότητα» (14΄) του Κίμωνα Τσακίρη, «Μην πυροβολείς» (15΄) του Κωνσταντίνου Μπλάθρα, «Κώδικες» (10΄) της Βουβούλας Σκούρα.

Το «μικρό» θεωρεί ότι οι παραπάνω ταινίες «προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα» όπως: «Είναι σωστή η έννοια "λαθρομετανάστες"; Υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι; Μήπως υπάρχουν λαθραίες πολιτικές για τη μετανάστευση; Ποιος είναι ξένος; Πώς μπορούμε να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες; Μήπως θα ήταν καλύτερο, για όλους, να βρούμε έναν αρμονικό, ειρηνικό τρόπο συμβίωσης με τους ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας;». Επίσης «προσπαθούν να θέσουν, σε άλλη βάση, τα θέματα συμβίωσης των μεταναστών με τους Ελληνες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη χώρα μας - προβλήματα που δημιουργεί η βίαιη απομάκρυνσή τους από την πατρίδα τους, και την αποξένωσή τους στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, με την ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου, τα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία».

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τους σκηνοθέτες.

Στο «μικρό» το Σάββατο, 7 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Το άλλο γράμμα» (1977) του αλησμόνητου, πρόωρα χαμένου, το 1983, συντρόφου μας Λάμπρου Λιαρόπουλου. Πρόκειται για τιμητική εκδήλωση που ο ελληνικός κινηματογραφικός κόσμος χρωστά στον Λάμπρο Λιαρόπουλο για την «πολύ σημαντική προσπάθειά του να ερευνήσει με έναν έντονο πολιτικό και βαθιά στοχαστικό τρόπο την ελληνική πραγματικότητα της εποχής του». Η ταινία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1977). Το «μικρό» τη θεωρεί «πάντα επίκαιρη», αφού αποτελεί «μια κριτική επιτομή της ελληνικής ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Ο Λ. Λιαρόπουλος διατέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σκηνοθετών (FERA) και πιστό μέλος του ΚΚΕ, μέχρι το θάνατό του.


Τιμώμενη στο Βελιγράδι η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα είναι η «τιμώμενη χώρα» στην 54η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου (26/10-1/11), που φιλοξενεί 800 εκθέτες από όλο τον κόσμο και δέχεται περισσότερους από 200.000 επισκέπτες. Το πρόγραμμα της ελληνικής συμμετοχής παρουσιάστηκε χτες στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Το ενδιαφέρον της Σερβίας για την ελληνική βιβλιοπαραγωγή εκφράζεται και από το ότι μεταξύ 2003-2009 μεταφράστηκαν στα σερβικά και κυκλοφόρησαν περισσότεροι από 150 τίτλοι ελληνικών βιβλίων: 50 τίτλοι αρχαιοελληνικής γραμματείας, 2 βυζαντινής, 50 σύγχρονης λογοτεχνίας, 50 θρησκευτικού περιεχομένου.

Ο προϋπολογισμός του ελληνικού περιπτέρου (200 τ.μ.) ανέρχεται στα 100.000 ευρώ. Την ευθύνη της συμμετοχής έχει το ΕΚΕΒΙ, με τη συνεργασία των φορέων των Ελλήνων εκδοτών. Συμμετέχουν επίσης: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Προσκαλεσμένοι είναι 13 Ελληνες συγγραφείς που το έργο τους είναι γνωστό στη Σερβία (είτε είναι μεταφρασμένα είτε βραβευμένα).

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας περιλαμβάνει παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συζητήσεις, παιδικά εργαστήρια, προβολές κ.ά., ενώ η Ταινιοθήκη Βελιγραδίου επιμελείται το αφιέρωμα «Η ελληνική λογοτεχνία στο σινεμά», με προβολές διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, εμπνευσμένων από την αρχαία ελληνική δραματολογία και το έργο του Καζαντζάκη. Η Εστία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Βελιγράδι διοργανώνει την έκθεση λευκωμάτων «Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην Ελλάδα».

Η Σερβία θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το 2012.


«Παιχνίδι» αλλαγής ρόλων

Το «Σλουθ» του Αντονι Σάφερ ανεβαίνει, σήμερα, στο θέατρο «Αθηνών», με ερμηνευτές τους Γιώργο Κιμούλη (μηχανορράφος Αντριου Γουάικ) και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (Μίλον Τιντλ). Οταν ο θύτης μετατρέπεται σε θύμα και το θύμα σε θύτη, οι δυο άντρες συναινούν σε ένα ευφυές αλλά σχεδόν αυτοκαταστροφικό παιχνίδι αντιστροφής των ρόλων. Διασκευή - σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης - Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Σκηνικά : Αθανασία Σμαραγδή. Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου.

Ο Σάφερ έγινε διάσημος με το «Σλουθ», μια τις πιο εντυπωσιακές εισπρακτικές επιτυχίες της δεκαετίας του '70. Το «Σλουθ» παίχτηκε πάνω από 2.300 φορές στο «West End» του Λονδίνου και περίπου 2.000 φορές στο «Μπροντγουέι». Κέρδισε το θεατρικό βραβείο «Τόνι» (1970). Δυο χρόνια αργότερα, διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο, σε σενάριο του Σάφερ και σκηνοθεσία του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς, με τους Μάικλ Κέιν και Λόρενς Ολίβιε. Το σενάριο του Σάφερ διασκεύασε για τον κινηματογράφο και ο νομπελίστας Χάρολντ Πίντερ, το 2007, με ερμηνευτές τους Μάικλ Κέιν και Τζουντ Λο, σε σκηνοθεσία του Κένεθ Μπράνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ