ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εξι χρόνια έγκλημα υπό την αμερικανική μπότα

Οι ... απελευθερωτές «Ράμπο» επί το έργον

Eurokinissi

Οι ... απελευθερωτές «Ράμπο» επί το έργον
Χτες συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από την έναρξη της επιχείρησης «Σοκ και δέος», των ανελέητων αεροπορικών βομβαρδισμών που σήμαναν την αυλαία της έναρξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του λαού του Ιράκ.

Ενας πόλεμος που είχε σχεδιαστεί πολύ καιρό πριν, αλλά έγινε προσπάθεια να νομιμοποιηθεί από τα ασύστολα ψεύδη που παρουσίασε ως αποδείξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο τότε υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Πάντως και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι αμερικανικές πολεμικές μηχανές, με τη συνδρομή των βρετανικών και τη στήριξη των χωρών που απάρτισαν το 2003 την ανίερη «συμμαχία των προθύμων», μετέτρεψαν τη γη της Βαβυλώνας σε ένα απέραντο λουτρό αίματος. Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των έξι χρόνων της κατοχής έχει ανέλθει στους 4.259. Επισήμως.

Από την άλλη πλευρά, το τίμημα που πληρώνει ο ιρακινός λαός είναι φρικτό: 1.320.110 Ιρακινοί έχουν σφαγιαστεί κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων, αναρίθμητοι έχουν τραυματιστεί και έχουν μείνει ανάπηροι. Σχεδόν 5 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι, είτε εσωτερικά, είτε στην προσφυγιά σε άλλες χώρες. Περισσότεροι από 30.000 Ιρακινοί βρίσκονται στις φυλακές τόσο εντός του Ιράκ όσο και στις ΗΠΑ - στην πλειοψηφία δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες - όπου τα βασανιστήρια συνεχίζονται αδιαλείπτως. Η καταστροφή της χώρας είναι σχεδόν ολική, τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, όσο και σε επίπεδο οικονομίας και υποδομών. Ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός, καθώς την Πέμπτη 17 Ιρακινοί δολοφονήθηκαν σε διάφορες επιθέσεις στο Ιράκ, 11 εξ αυτών σε μάχες με αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα.

Οι αριθμοί και οι στατιστικές είναι αποκαλυπτικές (αν και μάλλον υπολείπονται των πραγματικών στοιχείων) και αποδεικνύουν ότι ο πόλεμος και η κατοχή, παρά τη «δραματική μείωση των βίαιων περιστατικών», συνεχίζεται. Συνεχίζεται και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση στις ΗΠΑ έχει αλλάξει. Νέος Πρόεδρος είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εκλέχτηκε για μερικούς βασικούς λόγους και ένας εκ των πρωταρχικών είναι γιατί είχε δεσμευτεί για την «οριστική αποχώρηση» των αμερικανικών δυνάμεων.

Στις αρχές του μήνα, ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την απόσυρση περίπου 12.000 στρατιωτών μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Κατά την αμερικανική κυβέρνηση, η απόσυρση αυτών των στρατιωτών, που σημειωτέον θα ενισχύσουν το μέτωπο του Αφγανιστάν, αποτελεί τμήμα του σχεδίου για «πλήρη απόσυρση» από το Ιράκ μέχρι τον Αύγουστο του 2010. Τι σημαίνει η «πλήρης απόσυρση» κατά την αμερικανική κυβέρνηση; Από 30.000 έως 50.000 αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα θα παραμείνουν. Επ' άπειρον...

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Κινήσεις προσέγγισης;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με ένα απρόσμενο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το Ιράν με αφορμή τη γιορτή του Νεβρόζ, με την οποία οι Ιρανοί υποδέχονται την άνοιξη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, πρότεινε μια «νέα αρχή», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «είναι προσηλωμένη στη διπλωματία με ένα πλήρες φάσμα θεμάτων και στην αναζήτηση εποικοδομητικών σχέσεων». Ωστόσο, προειδοποίησε πως «αυτή η διαδικασία δε θα προκαταλαμβάνεται από απειλές. Επιδιώκουμε επαφή που είναι τίμια και στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να λάβει το Ιράν «τη θέση που δικαιούται στην κοινωνία των εθνών», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι και η Τεχεράνη θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει από την πλευρά της για να υπάρξει συμφιλίωση.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον σύμβουλο του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ, που καλωσόρισε το μήνυμα του Ομπάμα, ωστόσο δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της, να προχωρήσει στην αναγνώριση των λαθών του παρελθόντος, να επανορθώσει και να κάνει πρακτικά βήματα. Πάντως, σε χωριστά μηνύματα του Ιρανού Προέδρου και του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για τη γιορτή του Νεβρόζ, δεν υπήρξε καμία αναφορά στο μήνυμα του Ομπάμα.

Θετική ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα να μιλά για «ένα πολύ εποικοδομητικό μήνυμα (...) που θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με το Ιράν» και την Γερμανίδα καγκελάριο Ανκελα Μέρκελ να υποστηρίζει πως το μήνυμα Ομπάμα «αντανακλά αυτό που ήθελαν πάντα οι Ευρωπαίοι». Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε το μήνυμα «καλή είδηση» και η Ρωσία τη χαιρετίζει, υποστηρίζοντας, παράλληλα, για πολλοστή φορά πως δε βλέπει κάποια «ένδειξη» ότι στο Ιράν εφαρμόζεται στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Πασχίζει για «ευρεία κυβέρνηση» ο Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Παράταση ζήτησε και πήρε χτες από τον Ισραηλινό Πρόεδρο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός (και ηγέτης του κόμματος Λικούντ) Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στόχος του, να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση συνασπισμού που προσπαθεί να φτιάξει και το «Εργατικό Κόμμα» του Εχούντ Μπάρακ εκτός από τους ακροδεξιούς του Τζόζεφ Λίμπερμαν και τα κόμματα ορθόδοξων Εβραίων...

Η εξέλιξη προέκυψε ώρες μετά τη δήλωση του Εχούντ Μπάρακ πως «το ανώτατο συμφέρον του κράτους θα μπορούσε να οδηγήσει τους Εργατικούς στην κυβέρνηση Νετανιάχου... σαν αντίβαρο απέναντι στους ακροδεξιούς».

Στο μεταξύ, καταπέλτης για την τελευταία ισραηλινή επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας είναι η έκθεση του ειδικού απεσταλμένου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, Ρίτσαρντ Φολκ, την οποία υπέβαλε προχτές βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επέμβαση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζεται εν δυνάμει «έγκλημα πολέμου με ευρύτερες επιπτώσεις υπό το διεθνές δίκαιο», ενώ αναφέρεται ότι οι «μαζικές επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές συνιστούν απάνθρωπη μορφή πολέμου, που σκοτώνει, ακρωτηριάζει και προκαλεί ψυχικές βλάβες». Τέλος, χαρακτηρίζει «απάνθρωπο» και «έγκλημα πολέμου» τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Σίμαν απέρριψε την έκθεση Φολκ, λέγοντας ότι «δεν περιέχει ίχνος αλήθειας ή νομιμότητας». Απέρριψε, δε, ότι Ισραηλινοί στρατιώτες διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, καταλήγοντας ότι «εν πάση περιπτώσει κάθε στρατός στον κόσμο κάνει κατά περιόδους λάθη»...

ΙΝΔΙΑ
Αναβάθμιση των μυστικών υπηρεσιών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ενισχύει την παρακολούθηση προς όφελος των μυστικών υπηρεσιών η ινδική κυβέρνηση, καθώς προχωρά στην αγορά ενός νέου υπερσύγχρονου κατασκοπευτικού δορυφόρου από το Ισραήλ, επικαλούμενη τις επιθέσεις της Βομβάης και τη «θωράκιση της χώρας απέναντι στην τρομοκρατία»... Ο δορυφόρος, σε αντίθεση με αυτούς που ήδη διαθέτει η χώρα, μπορεί να δίνει εικόνα στις μυστικές υπηρεσίες, σε συνθήκες μέρας και νύχτας, σε όλες τις καιρικές συνθήκες και αναμένεται να τεθεί σε τροχιά τις επόμενες βδομάδες.

Στα πλαίσια της αναβάθμισης των ινδικών μυστικών υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη στο Νέο Δελχί, την Πέμπτη, του νέου επικεφαλής της CIA, Λέον Πανέτα, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου με θέμα την «κλιμάκωση της βίας στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν», δίνοντας παράλληλα ένα μήνυμα αναβάθμισης των σχέσεων Ινδίας - ΗΠΑ. Και σε αυτές τις συναντήσεις η Ινδία τόνισε, για ακόμα μία φορά, τις «ανησυχίες» της για την ασφάλεια της χώρας, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Διάλογος» και επιθέσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Να προχωρήσουν σε ένα «φιλόδοξο» διάλογο για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» συμφώνησαν χτες, Γερμανία και Πακιστάν, στο Ισλαμαμπάντ. Η συμφωνία ανακοινώθηκε κατόπιν επίσκεψης στο Πακιστάν του Γερμανού απεσταλμένου Μπερντ Μούτζελμπουργκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά την εξαγωγή πολέμου από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν.

Την ίδια στιγμή, στο Αφγανιστάν, υψηλόβαθμα στελέχη του μουσουλμανικού κλήρου πιέζουν τον εγκάθετο των κατοχικών δυνάμεων Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι να δεχτεί να προχωρήσει διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, με τη μεσολάβηση του βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, ενώ συνεχίζεται η κλιμάκωση της βίας εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων, που ανακοίνωσαν χτες ότι το τελευταίο 48ωρο, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με «μαχητές των Ταλιμπάν, σκότωσαν 40 αντάρτες»...

Παράλληλα, σημειώθηκε επίθεση από «μαχητές των Ταλιμπάν», με ρουκέτες, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, με αποτέλεσμα ακόμα 10 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 40 να τραυματιστούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ