ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2024
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Τίμησαν τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα στο Κακολύρι Κύμης

Τη μνήμη των 30 εκτελεσθέντων από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής τίμησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών Κύμης το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μάη, συνεχίζοντας τη διεκδίκηση αναγνώρισης του Ολοκαυτώματος στο Κακολύρι και ανακήρυξης του χωριού ως μαρτυρικού.

Στις εκδηλώσεις της Κυριακής παρευρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στις προσπάθειες του Συλλόγου για να αναδειχθεί το Ολοκαύτωμα στο μαρτυρικό Κακολύρι (Ταξιάρχες).

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τις 24 Μάη του 1944, όταν οι Γερμανοί ναζί κατακτητές εκτέλεσαν στο Κακολύρι 30 αγωνιστές πατριώτες ως αντίποινα για τη δράση του 3ου Τάγματος του 7ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στην περιοχή. Πρόκειται για το χωριό του αείμνηστου Δημήτρη Σάρλη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και καπετάνιου του ΕΛΑΣ (Καπετάν Αχιλλέας).

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε λαϊκός αγώνας δρόμου. Εκατοντάδες δρομείς τερμάτισαν στο μνημείο των εκτελεσθέντων διανύοντας δύο διαδρομές (5 και 10 χιλιομέτρων).

Ανάμεσα σε αυτούς και μέλη της πολιτιστικής ομάδας Αλιβερίου του Παραρτήματος του ΠΜΣ στην Εύβοια, που τερματίζοντας άνοιξαν τη σημαία της Παλαιστίνης.

Η βραδιά συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κονιστρών, αφιέρωμα στο ρεμπέτικο της Κατοχής από την πολιτιστική ομάδα Αλιβερίου του Παραρτήματος Εύβοιας του ΠΜΣ και συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς» στο σχολείο του μαρτυρικού χωριού.

Από τη βράβευση των μαθητών από τον Γ. Μαρίνο
Από τη βράβευση των μαθητών από τον Γ. Μαρίνο
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον χώρο του μνημείου, όπου υπάρχει και το μαυσωλείο με τα οστά των εκτελεσθέντων.

Εκεί πραγματοποιήθηκε σύντομη αναφορά στο χρονικό των ιστορικών γεγονότων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Γεωργία Κωνσταντινίδου, πρόεδρος του Παραρτήματος Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η οποία στάθηκε στα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας από τον ναζισμό - φασισμό και στη μεγάλη συμβολή του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στον απελευθερωτικό αγώνα. Τόνισε τις θηριωδίες του κατακτητή στο νησί της Εύβοιας, ιδιαίτερα τον Μάη του 1944, «που χύθηκε πολύ αίμα πλάι στο αίμα των εκτελεσθέντων και της Καισαριανής», όπως σημείωσε.

Παράλληλα, κατήγγειλε την προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας από την ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν, καθώς υπογράμμισε ότι γίνεται σοβαρή διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας και εξίσωση θύτη και θύματος, ενώ εξέφρασε τη στήριξη της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι του χωριού των Ταξιαρχών να χαρακτηριστεί το χωριό μαρτυρικό.

Στις εκδηλώσεις της Κυριακής παρευρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ο οποίος απένειμε μετάλλια στους μικρούς αθλητές, που έτρεξαν σε αγώνα 1,5 χλμ. για να τιμήσουν τους εκτελεσθέντες του χωριού τους.


«Εφυγε» η συντρόφισσα Νίνα Βλουτόγλου (Ζιάμου)

Η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο της συντρόφισσας Νίνας Βλουτόγλου (Ζιάμου) και εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

«Η σ. Νίνα γεννήθηκε στη Βλάστη το 1929 σε αγροτική οικογένεια αγωνιστών.

Η Νίνα κατατάχτηκε στον ΔΣΕ, με την επιχείρηση της 18ηςΤαξιαρχίας στην περιοχή του Σινιάτσικου και την κατάληψη της πόλης της Πτολεμαΐδας. Εκεί όπου ήταν εγκλωβισμένη στα σύρματα αυτή και η οικογένειά της, αλλά και οι περισσότεροι κάτοικοι των γύρω χωριών.

Η σ. Νίνα τραυματίστηκε σοβαρά στη μεγάλη μάχη της Νάουσας στις 25 Δεκέμβρη του 1948. Με σοβαρά τραύματα μεταφέρθηκε στις Λαϊκές Δημοκρατίες, όπου χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να αναρρώσει και πολλές εγχειρήσεις για να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία της. Αλβανία - Γιουγκοσλαβία - Τσεχοσλοβακία, οι Λαϊκές Δημοκρατίες άνοιξαν τη φιλόξενη αγκαλιά τους και υποδέχονταν τους τραυματίες του ΔΣΕ μέχρι να αναρρώσουν.

Το 1952, βρισκόμενη στην Τσεχοσλοβακία, με αφορμή την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, η σ. Νίνα έδωσε το βιογραφικό της στο ΚΚΕ και απέκτησε τον τιμημένο τίτλο του μέλους του Κόμματος.

Παντρεύτηκε τον Γιώργο Βλουτόγλου, αγωνιστή του ΔΣΕ, αφοσιωμένο κομμουνιστή, έφτιαξαν οικογένεια και έζησαν στην πολιτική προσφυγιά στη ΛΔ της Βουλγαρίας μέχρι τον επαναπατρισμό τους τον Νοέμβρη του 1988.

Με τον επαναπατρισμό της αμέσως ήρθε σε επαφή με την ΚΟ του ΚΚΕ, την ΠΕΕΠΠ και την ΠΕΑΕΑ. Συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις και δράσεις του Κόμματος μέχρι τα βαθιά της γεράματα και όσο το επέτρεπε η υγεία της. Τιμήθηκε επανειλημμένα από το Κόμμα και την ΚΝΕ για την προσφορά της στο κομμουνιστικό κίνημα.

Η σ. Νίνα με τη στάση της και το παράδειγμά της αποτέλεσε παράδειγμα για όλους τους νεότερους αγωνιστές. Θα την θυμόμαστε πάντα με σεβασμό και περηφάνια», σημειώνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ