ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική στραγγαλισμού τους

Με συγκεκριμένα στοιχεία οι βουλευτές του ΚΚΕ απέδειξαν τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής

Η κυβέρνηση, με την ασκούμενη πολιτική της, με τα φορολογικά μέτρα της, με το σύστημα χρηματοδοτήσεων, με την πλήρη υποταγή της στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, οδηγεί τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους σε οικονομικό μαρασμό. Την πολιτική αυτή κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι ουσιαστική αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ, μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια μιας διαφορετικής πολιτικής, η οποία θα στοχεύει στην ενίσχυση των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων, των λεγόμενων μικρομεσαίων, μέσω κινήτρων συνεταιριστικοποίησης, χρηματοδότησης, αλλά και με αλλαγή του ασφυκτικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει. Τα παραπάνω στήριξαν με συγκεκριμένα στοιχεία οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Επερώτησης που προκάλεσε το Κόμμα στη Βουλή για το θέμα.

«Για να σταθούν στα πόδια τους»

Η ανάγκη μιας άλλης πολιτικής, πραγματικής στήριξης των ΕΒΕ, ήταν η κυρίαρχη επισήμανση που έγινε από την πλευρά του ΚΚΕ. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου, ο οποίος επισήμανε για τις επιχειρήσεις των ΕΒΕ: «Στα πλαίσια μιας αντιμονοπωλιακής φιλολαϊκής πολιτικής, που θα έχει ισχυρό δημόσιο τομέα, βλέπουμε αυτές τις επιχειρήσεις να ενώνονται με βοήθεια από το κράτος, με διάφορα κίνητρα, ώστε να καταλάβουν, ώστε να έχουν συμφέρον να συνενωθούν σε συνεταιρισμούς παραγωγικούς, προμηθευτικούς και εμπορικούς, ώστε να σταθούν στα πόδια τους. Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρηματοδοτική στήριξη από το κράτος και φορολογικά κίνητρα ιδιαίτερα και όχι τα ίδια με αυτά που δίνονται στις ανώνυμες εταιρίες». Τόνισε, μάλιστα, ότι «υπάρχουν ορισμένοι μικρομεσαίοι, που δεν μπορούν να συνεταιριστούν εύκολα. Γι' αυτούς χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα, για τη φορολογία, για τη χρηματοδότηση, για προγράμματα, αλλά και άμεση στήριξη από τον ΕΟΜΜΕΧ».

Ποιοι είναι οι «μικρομεσαίοι»;

Μιλώντας για εμπαιγμό προς τους ΕΒΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα του τι ορίζεται σήμερα ως «μικρομεσαία επιχείρηση», στοιχείο στο οποίο «πατάει» ουσιαστικά η κυβερνητική πολιτική. Αποκαλυπτική ως προς το θέμα ήταν η τοποθέτηση του κεντρικού εισηγητή του ΚΚΕ, Σπύρου Στριφτάρη, που τόνισε: «Ο ορισμός της μικρομεσαίας επιχείρησης δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα στην Ελλάδα. Σαν μικρομεσαία επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση που έχει από έναν μέχρι και 250 εργαζόμενους. Μιλάμε για επιχειρήσεις που για τη συγκεκριμένη πραγματικότητα της χώρας μας είναι μεγάλες. Η κυβέρνηση ποτέ δεν έχει ασχοληθεί και δεν ξέρουμε γιατί δεν το κάνει, να καθορίσει ποια είναι η μικρή επιχείρηση, ποια η μεσαία και ποια η μεγάλη». Μάλιστα, ο Σπύρος Στριφτάρης αποσαφήνισε τι εννοεί ως «μικρομεσαία επιχείρηση» το ΚΚΕ, λέγοντας: «Για μας μικρή επιχείρηση είναι η αυτοαπασχολούμενη και αυτή που απασχολεί μέχρι 4 εργαζόμενους. Το ορίζουμε έτσι, γιατί η υπεραξία που παράγουν οι 4 εργαζόμενοι δεν είναι τόση, ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει στον ιδιοκτήτη της μικροεπιχείρησης να μη δουλεύει, να ζει δηλαδή από την υπεραξία των 4 εργαζομένων». Παράλληλα, επισήμανε ότι «δε μας αφήνει αδιάφορους και όλη η κατάσταση των μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, γιατί, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, στο θέμα της απασχόλησης προσφέρουν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο οι επιχειρήσεις αυτές και απασχολούν πάνω από 1.700.000 εργαζόμενους».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ επισήμανε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει για τους ΕΒΕ η κυβέρνηση ευνοεί σαφώς την κατάληψη της αγοράς από τις μεγάλες επιχείρησης. Μάλιστα, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, τόνισε πως «οι μικρές επιχειρήσεις είχαν αύξηση των κερδών τους, σε σχέση με το 1998, μόλις 3,2%. Οι μεσαίες επιχειρήσεις - αυτές που απασχολούν από δέκα μέχρι και πενήντα εργαζόμενους - αύξησαν τα κέρδη τους 26%. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που απασχολούν πάνω από πενήντα άτομα, είχαν αύξηση 32,7%». Μάλιστα, πρόσθεσε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, «το 1/4 των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το εμπόριο συγκέντρωνε το 47% του τζίρου».

Αντικίνητρα

Κατά τη διάρκεια της Επερώτησης το ΚΚΕ στηλίτευσε το θέμα των αντικινήτρων, που ουσιαστικά υπάρχουν για τη συγχώνευση των ΕΒΕ, μιλώντας για μια φορολογική πολιτική που ενθαρρύνει συγκεκριμένα συμφέροντα. Οπως εξήγησε ο Σπύρος Στριφτάρης, «διατηρείτε ακόμη τη φορολογία στους συνεταιρισμούς στο 35%, το οποίο είχε καθοριστεί πριν από αρκετά χρόνια, και μειώνετε τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, των ΑΕ και των ΟΕ, στο 25%. Φορολογείτε τους μεγάλους με 25% και τις οικογενειακές επιχειρήσεις με 35%. Ουσιαστικά πρόκειται περί διπλής φορολογίας: Μία στο προσωπικό εισόδημα του αυτοαπασχολούμενου και μία στην εταιρία. Θα μου πείτε ότι το ίδιο κάνετε και στις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν είναι όμως το ίδιο πράγμα οι Ανώνυμες Εταιρίες με τις προσωπικές-οικογενειακές μικροεπιχειρήσεις».

Στα πλαίσια της συζήτησης της Επερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην περίφημη «αντικειμενικοποίηση του ΦΠΑ». Οπως ανέφερε ο Σπύρος Στριφτάρης, ενώ οι ΕΒΕ φορολογήθηκαν με τα γνωστά ως αντικειμενικά κριτήρια, «τώρα, έρχεται η κυβέρνηση και τους λέει ότι για τις ανέλεγκτες υποθέσεις με βάση την πενταετία, θα ελεγχθεί ο ΦΠΑ που έχουν αποδώσει και αν αυτός δε συμπίπτει με τη φορολογία που πλήρωσαν με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια - δεν καθόρισαν αυτοί τους φόρους με τα κριτήρια, το κράτος καθόρισε τι θα πληρώσουν - θα κληθούν να αποδώσουν κι άλλο ΦΠΑ επειδή τάχα ο φόρος που πλήρωσαν αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο τζίρο. Η κυβέρνηση, δηλαδή, που προσδιόρισε αυθαίρετα το ύψος του φόρου, λέει τώρα ότι δεν έχουν αποδώσει το ΦΠΑ και τους καλεί να τον πληρώσουν»!

Χαμηλότοκη χρηματοδότηση

Το θέμα της χρηματοδότησης των ΕΒΕ βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των πολιτικών προτάσεων του ΚΚΕ. Ο βουλευτής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης επισήμανε χαρακτηριστικά: «Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική για το ζήτημα της χρηματοδότησης. Χρειάζεται βέβαια χρηματοδότηση χαμηλότοκη και επιδοτούμενη, αν θέλετε. Αλλά θα πρέπει, όμως, να τη δούμε και μέσα στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής. Η δική σας πολιτική είναι εμφανέστατη, δε θέλει σε καμία περίπτωση τη στήριξη της μικρής και μεσαίας αγροτιάς στην πόλη και στο χωριό». Επισήμανε όμως ότι «για να γίνει αυτό μιλάμε για ένα τραπεζικό σύστημα που θα είναι κάτω από το δημόσιο έλεγχο και εμείς εδώ παρατηρούμε μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις να οδηγούνται και στον ιδιωτικό τομέα μέσα από εξαγορές, μέσα από συγχωνεύσεις και μέσα, αν θέλετε, στα πλαίσια του ανταγωνισμού είτε του εθνικού είτε του περιφερειακού, αλλά και παγκόσμια».

Παράλληλα, ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι πρέπει να ακολουθηθεί «μια κλαδική πολιτική όπου θα προωθηθούν κριτήρια για να προχωρήσει η συνεταιριστικοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σημειώνοντας πως «πιστεύουμε ότι η βοήθεια μπορεί να δοθεί από έναν δημόσιο τομέα εκσυγχρονισμένο που να έχει αυτή την κατεύθυνση».

Απολογισμός

Να επισημάνουμε ότι παρότι προκλήθηκε, ο παραβρισκόμενος υφυπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Καλαφάτης, απέφυγε να δώσει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των περίφημων προγραμμάτων των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ υποστήριξαν ότι ήταν ελάχιστος ο αριθμός των επιχειρήσεων που ωφελήθηκαν από αυτές τις διαδικασίες. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης αποκάλυψε τι ακριβώς συμβαίνει με τα περιβόητα αυτά προγράμματα. Κάνοντας, λοιπόν, έναν απολογισμό, σημείωσε ότι «από τα διάφορα προγράμματα, τα 6 προηγούμενα χρόνια, συνολικά έχουν ωφεληθεί 6.900 επιχειρήσεις, με ποσά που φτάνουν τα 440 δισεκατομμύρια δραχμές». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, στη συνέχεια, «από αυτές τις επιχειρήσεις οι 652 επιχορηγήθηκαν με το 55% των κονδυλίων και το υπόλοπο 45% το μοιράστηκαν οι 6.248»! Σε ό,τι αφορά στα προγράμματα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, σημείωσε πως «όλο και όλο 199 γυναίκες πήραν 6 δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτό είναι το μεγάλο κατόρθωμα, που επιχορηγήσατε στις γυναίκες να γίνουν επιχειρηματίες», προσθέτοντας πως «852 νέοι σε 6 χρόνια πήραν επιδοτήσεις 16 δισεκατομμύρια δραχμές για να εγκαταστήσουν νέες επιχειρήσεις. Αν είναι δυνατόν να στηθούν 852 νέες επιχειρήσεις με μια επιχορήγηση 16 δισεκατομμυρίων δραχμών...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ