ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντατικά διπλωματικά παζάρια εν μέσω της συνεχιζόμενης σφαγής στη Γάζα

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας
Από τη συνάντηση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας
Παράλληλα με το μακελειό που συνεχίζει στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ, με την πολύμορφη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων ευρωατλαντικών «συμμάχων», με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και τα διπλωματικά παζάρια για συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, αλλά και για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ, μετέβη από την Αίγυπτο στο Ισραήλ, προωθώντας μια νέα συνάντηση στο Παρίσι ανάμεσα στους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου και ενδεχομένως του Κατάρ.

Ο Μακγκέρκ συναντήθηκε χτες στην Ιερουσαλήμ τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, συζητώντας τα νεότερα από τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στην αρχή της βδομάδας - απουσία ισραηλινής αντιπροσωπείας - στο Κάιρο, σε σχέση με νέο ένα σχέδιο συμφωνίας για προσωρινή εκεχειρία και απελευθερώσεις Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων. Το σχέδιο αυτό συζητούν από την αρχή της βδομάδας Αιγύπτιοι αξιωματούχοι με υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, που συμμετέχουν σε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Axios», ο Μακγκέρκ μετέφερε την «προθυμία της Χαμάς για ευελιξία» στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, αλλά και την ετοιμότητα του διευθυντή της CIA, Γ. Μπερνς, να μεταβεί στο Παρίσι σήμερα για συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ντ. Μπαρνέα, τον Αιγύπτιο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Καμάλ, και ενδεχομένως τον Καταριανό πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση του Ισραήλ αναμενόταν αργά χτες το βράδυ, μετά από σύγκληση του συμβουλίου πολέμου.

Προχτές το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, επανέλαβε την επιθυμία των ΗΠΑ για μια συμφωνία «το ταχύτερο δυνατόν».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, παράλληλα και ο επικεφαλής της Χαμάς, Χανίγια, συζητούσε με τον Καμάλ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, για την «πρώτη φάση» σχεδίου που καταρτίστηκε τον Γενάρη και προβλέπει προσωρινή ανακωχή 6 εβδομάδων, ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Η Χαμάς θέλει κατάπαυση του πυρός, να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, να αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός και να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους λόγω του πολέμου.

Το Ισραήλ από την πλευρά του διαμηνύει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι, ενώ χτες επιβεβαίωσε ότι φτιάχνει νέο δρόμο μεταξύ βορρά και νότου στη Γάζα για τη μεταφορά πυρομαχικών, όπλων κ.ά., δείχνοντας ότι έχει μακροπρόθεσμες επιδιώξεις στην περιοχή.

Οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ

Κατά την τέταρτη μέρα ακροάσεων χτες στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, ξεχώρισε η παρέμβαση του εκπροσώπου της Κίνας, Μα Σινμίν, ο οποίος επεσήμανε το δικαίωμα των Παλαιστινίων, σύμφωνα και με το Διεθνές Δίκαιο, σε ένοπλο αγώνα αντίστασης έναντι των κατοχικών δυνάμεων. Ο νομικός εκπρόσωπος της Κίνας, Μα Σινμίν, τόνισε ότι η ένοπλη αντίσταση είναι δικαίωμα όλων των λαών υπό κατοχή. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, Ζιανγκ Τζουν, προειδοποίησε πως το νέο βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενάντια σε ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός «κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη» την κατάσταση στην περιοχή, αφού «στέλνει το λάθος μήνυμα» και δίνει το «πράσινο φως» στο Ισραήλ να συνεχίσει να σκοτώνει.

Στο μεταξύ, με φόντο τις ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ κατά της συνέχισης της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη, τέσσερις ΜΚΟ, η «Ενωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα», οι «Παθολόγοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», η οργάνωση «HaMoked» και η «Access Israel» ανακοίνωσαν ότι πάνω από 9.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι βρίσκονται σε φυλακές της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών, καθώς επίσης ότι πάνω από 1.000 συνελήφθησαν από τον στρατό στη Λωρίδα της Γάζας και εξακολουθούν να είναι υπό την «ευθύνη» του.

Οι ΜΚΟ εκφράζουν φόβους ότι λόγω του πολέμου παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα χιλιάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων, ενώ αυξάνονται τα στοιχεία και οι πληροφορίες για βία, ταπεινώσεις και στέρηση βασικών υπηρεσιών.

Στην προσφυγή τους στο ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο απαιτούν να αρθεί η καθολική απαγόρευση επισκέψεων συγγενών των Παλαιστίνιων κρατουμένων και να επιτρέψει το ισραηλινό κράτος την παροχή πληροφοριών στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού σχετικά με τις συνθήκες κράτησης.

Οι εξελίξεις στη Γάζα στην υπουργική σύνοδο του G20

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), Μ. Γκρίφιθς, ζήτησε από τους υπουργούς Εξωτερικών του G20, που συνεδριάζουν στη Βραζιλία, να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

«Εχετε τη δύναμη να κάνετε τη διαφορά. Χρησιμοποιήστε την», ανέφερε ο Γκρίφιθς σε άρθρο γνώμης στο δίκτυο «Al Jazeera».

Στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του G20, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για επείγουσα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για λύση δύο κρατών στη σύγκρουση. Παράλληλα συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, συζητώντας τα βήματα που μπορούν να γίνουν «για να επιτευχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν».

Στη συνέχεια ο Φιντάν συναντήθηκε και με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ. Συζήτησαν για τη «φριχτή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα» και τα βήματα που μπορούν να γίνουν για το θέμα αυτό στη Σύνοδο του G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Στο μεταξύ ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ μετέβη στο Μαρόκο, όπου συνάντησε τον Μαροκινό βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ' και συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα, την ανθρωπιστική κρίση σε βάρος των Παλαιστινίων κ.λπ. Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.


ΜΟΝΑΧΟ
Δυναμική συμμετοχή του ΚΚΕ στη μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση

Με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Καμία εμπλοκή στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού» το κοινό μπλοκ ΚΚΕ - ΤΚΡ
Με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Καμία εμπλοκή στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού» το κοινό μπλοκ ΚΚΕ - ΤΚΡ
Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών πήραν μέρος το περασμένο Σάββατο στη μαζική αντιπολεμική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, ενάντια στην 60ή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Στη συγκέντρωση, παρά τον διαρκή αστυνομικό κλοιό, τους περιορισμούς και τη λογοκρισία που έχουν επιβάλει η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές, κυριαρχούσαν τα συνθήματα αλληλεγγύης υπέρ του Παλαιστινιακού λαού και ενάντια στην ισραηλινή σφαγή στη Γάζα.

Στη διαδήλωση πήραν μέρος σε κοινό μπλοκ υπό το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Καμία εμπλοκή στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού», μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ). Συνθήματα όπως «Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών» ακούγονταν από το μπλοκ των Ελλήνων και Τούρκων κομμουνιστών.

Διακινήθηκε επίσης πλατιά και διαβάστηκε από μεγάφωνα η προκήρυξη του ΚΚΕ με αφορμή τη διάσκεψη, η οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων στα δύο χρόνια από το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ και τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης, στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης με φόντο τα σημάδια μιας νέας επικείμενης καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη και με δεδομένη την εκδήλωση ύφεσης στη Γερμανία.

Η μεγάλη λαϊκή συμμετοχή στη διαδήλωση και η διάθεση του κόσμου που συμμετείχε να καταγγείλει την εμπλοκή του γερμανικού αστικού κράτους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στη σφαγή στην Παλαιστίνη, πυροδότησαν την κίνηση μηχανισμών με σκοπό «να περάσει άλλο μήνυμα» από τη συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων στους δρόμους της βαυαρικής πρωτεύουσας.

Ετσι, από τη μία, διοργανώθηκε φιλοΝΑΤΟική ολιγομελής αντισυγκέντρωση με πολεμοχαρή συνθήματα, που ζητούσε από το ΝΑΤΟ να στείλει περισσότερα όπλα στον Ζελένσκι και η οποία αποδοκίμαζε και επιδίωκε να προκαλέσει τους διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα υπέρ της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτήν τη συγκέντρωση μίλησε ο δήμαρχος του Μονάχου, Ντ. Κράουζε (Πράσινοι), και παραβρέθηκαν ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρ. Μπούτικοφερ, η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Φιλελεύθερων, Στρακ - Τσίμερμαν, η βουλευτής των Φιλελευθέρων στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο Ρ. Αλτ, ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας, Γ. Αϊζενράιχ, και άλλοι.

Από την άλλη πλευρά, η «Συμμαχία ενάντια στη Διάσκεψη Ασφαλείας», ένα κράμα από κόμματα, οργανώσεις και πολιτικούς που στην πλειοψηφία τους και κατά κύριο λόγο εκφράζουν το σοσιαλδημοκρατικό και οπορτουνιστικό ρεύμα, αποφάσισε αιφνιδιαστικά, λίγες ώρες πριν από τη διαδήλωση, να απαλείψει από τα καλέσματα και τις επίσημες ομιλίες οποιαδήποτε αναφορά στη σφαγή στη Γάζα, κάτι που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των οργανώσεων Παλαιστινίων που είχαν αποφασίσει τη συμμετοχή τους, καθώς και άλλων διαδηλωτών.

Ετσι, όταν ολοκληρωνόταν η διαδήλωση και ξεκινούσαν οι ομιλίες από εκπροσώπους αυτής της συμμαχίας, τα μπλοκ των Παλαιστινίων, όπως και το κοινό μπλοκ ΚΚΕ - ΤΚΡ, αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας ακόμη μία ενέργεια που σκοπό είχε να φιμώσει τα δίκαια αιτήματα των Παλαιστινίων, κάτι που άλλωστε επιχειρεί με διάφορους τρόπους - και κυρίως με καταστολή - τους τελευταίους μήνες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ