ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΒΕ
Απόφαση - κλοπή για τη «συνάφεια»

Κεφαλικός φόρος μέχρι και 2,4 εκατομμύρια. Δημοσιοποιήθηκε η κυβερνητική εγκύκλιος. Από 26 του Ιούνη «τρέχουν» οι προθεσμίες

Ακάθεκτη προχωρά η κυβέρνηση στη φορο-λεηλασία των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων και επιβάλλει το χαράτσι της «συνάφειας» που για κάθε ενδιαφερόμενο θα κυμαίνεται από 360.000 μέχρι και 2.400.000 δραχμές. Με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο και αξιοποιώντας τη στάση που τήρησε η πλειοψηφία των προεδρείων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε χτες την εγκύκλιο για τον τρόπο που θα κλείσουν οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις για τα εισοδήματα της περιόδου 1993 - '98. Παρακάμπτοντας τις έντονες διαμαρτυρίες του συνόλου των ΕΒΕ για το νέο χαράτσι και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου, η κυβέρνηση κλιμακώνει την εκβιαστική της τακτική σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων βιοτεχνών, μικροεπαγγελματιών και εμπόρων και τους καλεί να προσέλθουν από τις 26 του Ιούνη στις Εφορίες, προκειμένου ως πρόβατα επί σφαγή να καταβάλουν «κεφαλικό φόρο». Κι αυτό γίνεται για μια χρονική περίοδο που οι ΕΒΕ «στραγγίστηκαν» οικονομικά πληρώνοντας πολλαπλάσιους από το παρελθόν φόρους, μέσω του συστήματος του «αντικειμενικού προσδιορισμού» του εισοδήματός τους.

Ο εκβιασμός και η ανεντιμότητα που περιέχεται στη σχετική ρύθμιση είναι ολοφάνερα: Ακόμα κι αν υπάρχει πλήρης αντιστοιχία ανάμεσα στον «αντικειμενικό φόρο εισοδήματος» και το ΦΠΑ που απέδωσε ο κάθε φορολογούμενος - λέει στην πραγματικότητα η κυβερνητική απόφαση - ακόμα, δηλαδή, κι αν υπάρχει ταύτιση ανάμεσα στα αντικειμενικώς προσδιορισμένα εισοδήματα και τα εισοδήματα που προκύπτουν με βάση το ΦΠΑ που δήλωσε κάθε φορολογούμενος, ακόμα και τότε θα πρέπει ο φορολογούμενος να πληρώσει το φορολογικό χαράτσι - συνάφειας. Ενα χαράτσι που σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το πλαφόν που ορίστηκε, ανά περίπτωση.

Το πλαφόν αυτό, η ελάχιστη δηλαδή επιβάρυνση, ανάλογα με το μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων ανά χρήση, για εμπορικές, μεταποιητικές ή μεικτές επιχειρήσεις επιχειρήσεις είναι:

  • 60.000 δρχ. το χρόνο για έσοδα μέχρι 5 εκατ. δρχ.
  • 100.000 δρχ. το χρόνο για έσοδα 5 εκατ. - 20 εκατ. δρχ
  • 200.000 δρχ. το χρόνο για έσοδα 20 εκατ. - 50 εκατ. δρχ
  • 300.000 δρχ. το χρόνο για έσοδα 50 εκατ. - 75 εκατα. δρχ.

Η ελάχιστη επιβάρυνση για αυτή την κατηγορία φορολογουμένων είναι από 360.000 μέχρι 1.800.000 δραχμές.

Για τις εμπορικές επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών, το πλαφόν είναι:

  • 60.000 δρχ. το χρόνο για έσοδα μέχρι 5 εκατ. δρχ.
  • 100.000 δρχ. το χρόνο για έσοδα 5 εκατ. - 10 εκατ. δρχ.
  • 200.000 δρχ. το χρόνο για έσοδα 10 εκατ. - 15 εκατ. δρχ.
  • 300.000 δρχ. το χρόνο για έσοδα 15 εκατ. -25 εκατ. δρχ.
  • 400.000 δρχ. το χρόνο για έσοδα 25 εκατ. - 37,5 εκατ. δρχ.

Τέλος, για τους ελεύθερους επαγγελματίες ισχύει η παρακάτω κλιμάκωση:

  • 60.000 δρχ.το χρόνο για έσοδα μέχρι 3 εκατ. δρχ.
  • 100.000 δρχ. το χρόνο για έσοδα 3 εκατ. - 5 εκατ. δρχ
  • 200.000 δρχ. το χρόνο για έσοδα 5 εκατ. - 10 εκατ. δρχ
  • 300.000 δρχ. το χρόνο για έσοδα 10 εκατ. - 15 εκατ. δρχ.
  • 400.000 δρχ. το χρόνο για έσοδα 15 εκατ. - 25 εκατ. δρχ.

Η ελάχιστη επιβάρυνση για αυτές τις κατηγορίες των φορολογουμένων είναι από 360.000 μέχρι 2.400.000 δραχμές.

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αφορούν τους φορολογούμενους που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας με ακαθάριστα έσοδα μέχρι τα όρια που προβλέπονται παραπάνω, δηλαδή 75, 37,5 και 25 εκατομμύρια το χρόνο, ενώ οι προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θα αρχίσουν να λήγουν - ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ - από τις 26 του Ιούνη.

ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οι ξένοι κεφαλαιούχοι δε μας προτιμούν...

Γύρω από τη λαϊκή ρήση «τα ταΐζω, τα ποτίζω τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε» περιστράφηκαν οι ομιλίες στην ημερίδα του ΕΛΚΕ, καθώς όλοι συμφώνησαν ότι, παρά τη συνεπή νεοφιλελεύθερη πολιτική, δεν έρχονται ξένες επενδύσεις

Τα εναγώνια ερωτήματα γιατί, ενώ οι κυβερνήσεις της προηγούμενης δεκαετίας, ακολούθησαν συνεπή νεοφιλελεύθερη πολιτική, οι ξένοι δεν προτιμούν την Ελλάδα για να επενδύσουν, κυριάρχησαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε χτες από το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ). Ερωτήματα, τα οποία όμως δε βρήκαν και πειστική απάντηση στις ομιλίες των κυβερνητικών παραγόντων και των άλλων παραβρισκόμενων. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών περιορίστηκε να επαναλάβει τι έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του για τους επιχειρηματίες. Ο δε εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφης, αφού ομολόγησε ότι στα θέματα οικονομικής πολιτικής υπάρχει σύγκλιση των θέσεων των δύο μεγάλων κομμάτων, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για έλλειψη αξιοπιστίας μεταξύ λόγων και έργων και ζητώντας, επί της ουσίας, την εφαρμογή σκληρότερης οικονομικής πολιτικής σε όλους τους τομείς.

Η ημερίδα μπορεί να μην είχε σημαντική επιτυχία, δεδομένου ότι οι ομιλίες ήταν πέρα για πέρα αναμενόμενες και προβλέψιμες, αυτό όμως που κυριάρχησε ήταν η δημόσια διαπόμπευση του πρώην προέδρου του ΕΛΚΕ κ. Μπακούρη από τον μέχρι πρότινος προϊστάμενό του Ν. Χριστοδουλάκη. Ο ...όψιμα θιγείς υπουργός, στο κείμενο που διανεμήθηκε στον Τύπο, «φωτογράφισε» τον κ. Μπακούρη, κατηγορώντας τον έμμεσα αλλά ουσιαστικά για «πανάκριβες φιέστες και πολυτελείς Πόρσε», για «πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό», καθώς και για «αίσθηση νεόπλουτης σπατάλης». Στην υπόλοιπη ομιλία του επανέλαβε τις ήδη γνωστές θέσεις για τις σημαντικές ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις που δημιουργούνται στην Ελλάδα, λόγω του Γ΄ ΚΠΣ, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, καθώς και των υποσχέσεων για ολοκλήρωση των λεγόμενων διαρθρωτικών προσαρμογών (Φορολογικό, Ασφαλιστικό, «απελευθέρωση αγορών») κλπ.

Αντίθετα, περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία (από τον «Εκόνομιστ») που παρέθεσε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος («Δέλτα»), από τα οποία προκύπτει ο πλήρης παραγκωνισμός της Ελλάδας ως χώρας επενδύσεων από το ξένο κεφάλαιο. Σύμφωνα με αυτά, την περίοδο 2002-2006 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο προβλέπεται να φτάσουν τα 4.400 τρισ. δολάρια. Από αυτά, μόλις το 1,4 δισ. δολάρια προβλέπεται να κατευθυνθούν στη χώρα μας. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 53η θέση μεταξύ των 60 χωρών στις οποίες θα κατευθυνθούν οι ξένες επενδύσεις. Ο ίδιος ομιλητής παρέθεσε επίσης σωρευτικά στοιχεία για την περίοδο 1980-2000, σύμφωνα με τα οποία οι ξένες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν μόλις σε 18 δισ. δολάρια, δηλαδή λιγότερα από 1 δισ. δολάρια κατ' έτος. Εκρουσε τέλος τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε από τώρα για τη μετά το 2006 περίοδο, καθώς τα κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα κατευθύνονται πλέον στη χρηματοδότηση της διεύρυνσης της ΕΕ με 10 και πλέον χώρες.

Μονόδρομο χαρακτήρισε τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, σημειώνοντας μάλιστα ότι μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για θετικά αποτελέσματα. Για να γίνει και πιο σαφής ανακοίνωσε ότι «επίκειται η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας. Εχουν διαμορφωθεί πλέον οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα εργαλεία μέτρησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν βέβαια τα διεθνή πρότυπα των οργανισμών που καταγράφουν και διαπιστώνουν σε ετήσια βάση τις εξελίξεις της ανταγωνιστικότητας». Δηλαδή, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και το ιδιωτικό κεφάλαιο, που επιτάσσει την αναγωγή του όρου «ανταγωνιστικότητα» σε εθνικό στόχο, θα εφευρεθούν και εργαλεία με τα οποία θα μετριέται. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, τα εργαλεία αυτά θα καταμετρούν πόσα στερήθηκαν οι εργαζόμενοι.

Πήρε «γραμμή»

Η είδηση του δείπνου που παρέθεσε την περασμένη Δευτέρα η διοίκηση του ΣΕΒ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (σε επίπεδο Ν. Χριστοδουλάκη μέχρι γενικούς γραμματείς), καταγράφηκε από μερίδα του Τύπου ως «μυστικός δείπνος».

Αν χρησιμοποιήθηκε αυτός ο όρος για να καταγράψει ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για το γεγονός, όντως έτσι είναι. Αν χρησιμοποιήθηκε (ο όρος) για το περιεχόμενο της συζήτησης, ε, τότε δεν είναι μυστικός, αλλά φανερότατος. Και αυτό, διότι είναι πασιφανής η προσήλωση της κυβερνητικής πολιτικής στις αξιώσεις του ΣΕΒ και κατ' επέκταση του ιδιωτικού κεφαλαίου. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι ο Ν. Χριστοδουλάκης και προσωπικά έχει χαρακτηριστεί από το ΣΕΒ ως ο πιο συνεπής υπουργός της κυβέρνησης. Και όταν ο ΣΕΒ αναφέρεται σε θέμα «συνέπειας», εύκολα ο καθένας καταλαβαίνει τι εννοεί. Τώρα για το τι συζητήθηκε, ε, αυτό και αν είναι εύκολο! Το πώς θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η θέση του ΣΕΒ έναντι των εργαζομένων. Αλλωστε σήμερα επίκειται και η «εθνική συμφωνία» για το ασφαλιστικό. Δε θα έπρεπε να πάρει «γραμμή» η κυβέρνηση;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ