ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
SOS πάλι για τη στέγη του

Το ΥΠΠΟ δεν πληρώνει για την αποκατάσταση του κτιρίου που έχει παραχωρηθεί στο ΕΕΤΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των εικαστικών για το κτίριο της Βαλτετσίου
Από παλιότερη κινητοποίηση των εικαστικών για το κτίριο της Βαλτετσίου
Σε κίνδυνο βρίσκεται ξανά η στέγη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (EETE). Το κτίριο της οδού Βαλτετσίου 42, που επί 25 χρόνια περιμένει το Επιμελητήριο να αποκατασταθεί για να μετατραπεί σε «κύτταρο» πολιτισμικής προσφοράς και δημιουργικής δράσης, στέλνει και πάλι σήμα κινδύνου. Η εργολαβική εταιρία διέκοψε τις εργασίες της, αφού το υπουργείο Πολιτισμού σταμάτησε τις πληρωμές μέσα στο 2005, έχοντας συσσωρεύσει χρέος προς την εταιρία 700.000 ευρώ! Το περίεργο σ' αυτή την παύση πληρωμών βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ το συνολικό ποσό για την αποκατάσταση του κτιρίου, δεσμεύτηκε ολόκληρο με την ένταξη, το 2002, της Βαλτετσίου 42 στο νόμο για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων νεοτέρων μνημείων, το ΥΠΠΟ δεν πληρώνει τα χρεωστούμενα.

Ετσι, ενώ το άστεγο ΕΕΤΕ ετοιμαζόταν να παραλάβει το κτίριο αυτόν το μήνα - χωρίς την κατασκευή του 3ου ορόφου όπως προβλεπόταν - σήμερα, λόγω της συμπεριφοράς του ΥΠΠΟ, κινδυνεύει να το χάσει οριστικά. Μάλιστα, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, η οποία παραχώρησε το κτίριο στο ΕΕΤΕ το 1983, μπορεί, σύμφωνα με τους όρους, από τον Ιούλη του 2006 και μετά, να άρει την παραχώρηση του κτιρίου.

Συμπληρώθηκε ένα τέταρτο αιώνα από τότε που το κτίριο της Βαλτετσίου «παραχωρήθηκε», σε καλή κατάσταση, στο Επιμελητήριο. Μία γενιά καλλιτεχνών γέρασε αναμένοντας, μαζί με το κτίριο, το οποίο υπέστη σοβαρές φθορές στα 25 αυτά χρόνια. Μία νέα γενιά, με όλες τις αλλαγές που έφερε ο χαμένος χρόνος, το έχει ακόμα ανάγκη. Γιατί, μία στέγη για το ΕΕΤΕ, δε σημαίνει μόνο στέγαση των γραφείων του, αλλά κυρίως χώρο πολιτισμού και δημιουργίας για τα 5.000 σήμερα, μέλη του.

ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Επικοινωνιακή «υπαναχώρηση»

Σε πολιτικό «ελιγμό», χωρίς όμως να υπαναχωρεί στις βασικές ιδεολογικές επιλογές της, προχωρά η ηγεσία του ΥΠΠΟ στον τομέα του κινηματογράφου μετά τις καθολικές αντιδράσεις των φορέων του χώρου για το σ/ν για τον Κινηματογράφο και για τις επιλογές, την περσινή άνοιξη, της διοίκησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, «εγκαινιάζει» από την ερχόμενη Δευτέρα έναν «ευρύ κύκλο ουσιαστικού διαλόγου και αποτελεσματικής ανταλλαγής απόψεων με επίκεντρο τον κινηματογράφο», καλώντας «για μια πρώτη επαφή» τους φορείς της κινηματογραφικής «κοινότητας», για να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Τη Δευτέρα συναντά το Σωματείο Ελλήνων Παραγωγών Σκηνοθετών Κινηματογράφου, την Ενωση Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών Ελλάδας και την Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου - Τηλεόρασης. Τρίτη: Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας, Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης και Βίντεο. Τετάρτη: Πανελλήνια Ομοσπονδία Αιθουσαρχών Κινηματογράφου, Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου. Πέμπτη: Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικού Εργου, Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Αραγε, γιατί δεν κλήθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, που εξέδωσε και σχετικό με το νομοσχέδιο ψήφισμα; Γιατί δεν κλήθηκε το σωματείο των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους («μικρό») και ο φορέας των δημοτικών κινηματογράφων;

Με τις συναντήσεις αυτές, το ΥΠΠΟ «αναζητά» «ευρεία συναίνεση» για το θεσμικό πλαίσιο του ελληνικού κινηματογράφου, ώστε να «καθοριστούν προτεραιότητες», να «διασφαλιστούν» πόροι και υποδομές, να «οργανωθεί αποτελεσματικότερα η κινηματογραφική πολιτική και η κινηματογραφική παιδεία» και «να αξιοποιηθεί η ελληνική κινηματογραφική τέχνη ως αιχμή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και της προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό». Δηλώνει, τέλος, την «πολιτική βούληση να θωρακίσει θεσμικά και υλικά τον ελληνικό κινηματογράφο».

ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ
Αντισεισμικές δοκιμές

Δοκιμή για τη σεισμική αντοχή ομοιώματος βυζαντινού σταυροθολίου (είδος οροφής που σχηματίζεται από διασταύρωση δύο κυλινδρικών θόλων) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο σεισμικό προσομοιωτήρα του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Η δοκιμή έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Διερεύνηση μηχανικής συμπεριφοράς πλινθοπερίκλειστης βυζαντινής τοιχοποιίας με ή χωρίς εσωτερικό ψηφιδωτό διάκοσμο και τρόπων επισκευής της, με εφαρμογή στο Καθολικό της Ι. Μ. Δαφνίου», με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Τεχνικών Ερευνών Αναστήλωσης του ΥΠΠΟ και της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Η πρωτότυπη έρευνα ενδιαφέρει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αφού δεν υπάρχουν ανάλογες δοκιμές σε βυζαντινά σταυροθόλια και σε πλινθοπερίκλειστες τοιχοποιίες με ψηφιδωτό διάκοσμο.

Αφού προηγήθηκε η διερεύνηση του τρόπου δόμησης της Μονής Δαφνίου, το ΕΜΠ κατασκεύασε ομοιώματα τοίχων και ένα ομοίωμα σταυροθολίου σε φυσική κλίμακα (2,5 X 2,5 X 2,8 μ.), που φέρουν κατά τόπους ψηφιδωτό διάκοσμο. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

Συναρπαστική συνεύρεση

Δύο εξαιρετικές ερμηνεύτριες της Μεσογείου, η Σαβίνα Γιαννάτου και η Elena Ledda από τη Σαρδηνία, συναντώνται για πρώτη φορά, από σήμερα και για μια βδομάδα, στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς, 210-9213310). Η Ελληνίδα τραγουδίστρια, που έχει διακριθεί για την ποιότητα της φωνής και την αφοσίωσή της στην ανίχνευση νέων μουσικών δρόμων μέσα από λαϊκά τραγούδια του κόσμου, «συγκατοικεί» με την Elena Ledda - αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια της παραδοσιακής μουσικής της Σαρδηνίας και ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της world music διεθνώς. Με πολλά κοινά στοιχεία στην καλλιτεχνική τους πορεία, με σπάνιες ερμηνείες και με μεγάλο σεβασμό στην αισθητική αντιμετώπιση του παλιού μέσα από το νέο, οι δύο ερμηνεύτριες παρουσιάζουν, μεμονωμένα και σε ντουέτα, τραγούδια της Σαρδηνίας, της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Μαζί τους ο Mauro Palmas και οι «Primavera en Salonico».

«Φωνές εξαίσιες»

«Φωνές Εξαίσιες» τιτλοφορείται η παράσταση, που ανεβαίνει στις 27/3 (9.15μμ), στο «Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν» (Φρυνίχου 14-Πλάκα). Η Δήμητρα Χατούπη στην «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ, η Νένα Βενετσάνου με 12 καινούρια τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών και η Ελενα Μουζάλα (πιάνο) αποτελούν τις τρεις «εξαίσιες φωνές», που συνθέτουν ένα μουσικο-θεατρικό παιχνίδι για τα πάθη του έρωτα.

Οι συνθέτες Μίκης Θεοδωράκης, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μιχάλης Γρηγορίου, Νίκος Κηπουργός, Μπάμπης Στόκας, Ζωρζ Μουστακί, Διονύσης Τσακνής, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Νένα Βενετσάνου και Λευτέρης Μιχαλόπουλος έγραψαν ο καθένας ένα τραγούδι σε στίχους του Μιχάλη Γκανά για εξαίσιες φωνές (Μελίνα Μερκούρη, Κατίνα Παξινού, Ελλη Λαμπέτη, Φλέρυ Νταντωνάκη, Μαρίκα Νίνου, Σοφία Βέμπο, Εντιθ Πιάφ, Μέριλιν Μονρόε, Μπίλι Χολιντέι, Μάρλεν Ντίτριχ, Τζάνις Τζόπλιν, Μαρία Κάλλας). Σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Μετάφραση Μάριου Πλωρίτη. Κοστούμια Γιάννη Μιγάδη. Σχεδιασμός - καλλιτεχνική επιμέλεια Βασίλη Κουμή. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα - Τρίτη (27-28/3, 3-4/4, 10-11/4, 1-2/5, 8-9/5).

Απονομή θεατρικών επάθλων

Τη Δευτέρα (27/3), ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, το Κέντρο Μελέτης - Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, θα απονείμει τα θεατρικά έπαθλά του. Για την πολύχρονη προσφορά τους στο θέατρο θα τιμηθούν οι: Κατερίνα Χέλμη, Νόνικα Γαληνέα, Αγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Καζάκος, Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Αρμένης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιώργος Ζιάκας, Θόδωρος Αντωνίου, Νικηφόρος Ρώτας (μετά θάνατον), Ρεγγίνα Καπετανάκη και Ειρήνη Παππά. Η εκδήλωση θα γίνει στο θέατρο «Κοτοπούλη - Ρεξ» (8.30μμ). Θα χαιρετίσουν οι Γιώργος Λαζαρίδης (πρόεδρος της ΕΕΘΣ), Λίλα Καφαντάρη (πρόεδρος του ΣΕΗ) και Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη (πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου). Τραγούδια από το θέατρο θα ερμηνεύσουν οι: Γρηγόρης Βαλτινός, Ελένη Γερασιμίδου, Παύλος Κοντογιαννίδης, Γιάννης Μπέζος, Τάνια Τρύπη, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Λάκης Παππάς.

Οπως ανακοινώθηκε υποψήφιοι για τα έπαθλα της διετίας 2004-2006 είναι οι: Ολια Λαζαρίδου, Αννα Μάσχα, Μάνια Παπαδημητρίου, Εύη Σαουλίδου, Τάνια Τρύπη, Γρηγόρης Βαλτινός, Τάκης Βουτέρης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Τόνυ Αντονυ, Γιώργος Κωνσταντίνου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Σωτήρης Χατζάκης, Νίκος Χατζόπουλος, Δαμιανός Ζαρίφης, Αγνή Ντούτση, Λίλη Πεζανού, Θοδωρής Αμπαζής, Γιώργος Χριστιανάκης, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Δημήτρης Παπάζογλου, Ισίδωρος Σιδέρης, ομάδα «Sinequanon».

Στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος, τηλ. 2109270628), σήμερα και αύριο, ο Νίκος και η Γιασεμί Σαραγούδα «διηγούνται» τραγούδια της Σμύρνης και της Πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ