ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οι αρχιτρομοκράτες εμφανίζονται ως ... ευαίσθητοι

Στη δημοσιότητα δόθηκε η καθιερωμένη «έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ: Αστυνομικοί «περιποιούνται» διαδηλωτές που αντιδρούν στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, κατά τις περσινές διαδηλώσεις
Τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ: Αστυνομικοί «περιποιούνται» διαδηλωτές που αντιδρούν στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, κατά τις περσινές διαδηλώσεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ως «έντονη και πολύ σημαντική» χρονιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο και για όσους προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις εγγυώνται τα δικαιώματα των πολιτών τους χαρακτήρισε το 2011 η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προλογίζοντας την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μία έκθεση στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση δίνει ειδική βαρύτητα, καθώς τα ανθρώπινα δικαιώματα ξαναγίνονται όπλο στη φαρέτρα τους για την επιβολή της ιμπεριαλιστικής τους πολιτικής, τη στιγμή που ίσως το 2011 θα είναι μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία των ΗΠΑ όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πολιτική και την πραγματική εξουσία: ποινικοποίηση των διαδηλώσεων, της απεργίας, ακόμη και της σίτισης των αστέγων. Επιχειρήσεις σκούπας μεταναστών, ειδικά κέντρα κράτησης και από μισθοφορικές εταιρείες και δεκάδες χιλιάδες απελάσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά χωρίζοντας ακόμη και οικογένειες και παιδιά από τις μανάδες τους. Στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, ένταση της παρακολούθησης, προληπτικές συλλήψεις και απόδοση ψευδών κατηγοριών, κατασταλτική βία εναντίον των διαδηλωτών αλλά και φοιτητών εντός των Πανεπιστημίων, πρακτική που ολοένα εξαπλώνεται, όσο οι διαδηλώσεις και οι αντιδράσεις των Αμερικανών ενάντια στην εξαθλίωση και την εξαχρείωση του καπιταλιστικού συστήματος εντείνονται.

Ενώ λοιπόν Κογκρέσο, αμερικανική κυβέρνηση και πολιτειακές κυβερνήσεις καταστέλλουν με κάθε δυνατό μέσο τις λαϊκές αντιδράσεις στηλιτεύουν την «έλλειψη ελευθερίας του λόγου», τις αυθαίρετες συλλήψεις κ.λπ. στην Κούβα και τη Βενεζουέλα επιμένουν και φέτος ότι οι συνθήκες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν «εξαιρετικά άσχημες» σε αρκετές χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Συρία, η Λευκορωσία και η Κίνα. Σημειώνουν δε ότι αποσταθεροποιητικός παράγοντας στα ανθρώπινα δικαιώματα το 2011 ήταν και η αντιμετώπιση θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως οι Μπαχάι, οι θιβετιανοί βουδιστές, οι χριστιανοί και οι εβραίοι...

Παράλληλα, κάνουν ειδική μνεία στις «ιστορικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν στη Βόρεια Αφρική από όσους απαίτησαν τα δικαιώματά τους κατά τις εξεγέρσεις της «Αραβικής Ανοιξης» από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Βιρμανία». Ετσι ονομάζουν τις προσπάθειες αστικών εκσυγχρονισμών και την αλλαγή καθεστώτων στη Βόρεια Αφρική, που «πάτησαν» μεν στη λαϊκή δυσαρέσκεια, δεν άλλαξαν την ουσία του εκμεταλλευτικού συστήματος και σε περιπτώσεις επιτεύχθηκαν με ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση, όπως στην περίπτωση της Λιβύης.

Εννοείται, ότι η Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε την «προσέγγιση» της συριακής κυβέρνησης όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζοντας τις «βιαιότητες» του καθεστώτος Ασσαντ ενάντια στο συριακό λαό, ενώ τα εγκώμια δεν έλλειπαν για τις εξελίξεις στη Βιρμανία που έχει μια κυβέρνηση που κινείται προς ένα μοντέλο «ανοικτό στη δημοκρατία και την ελευθερία, συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες καινοτομίες, μεγαλύτερη ευημερία και κοινωνική αλληλεγγύη». Οχι τυχαία η Βιρμανία από «παρίας» εδώ και χρόνια για τις ΗΠΑ ...μεταμορφώθηκε. Μία μεταμόρφωση πολύ «βολική» για τις ΗΠΑ που έχουν πλέον μετατοπίσει το «ενδιαφέρον» τους στην Ασία.

Οσον αφορά την Ελλάδα, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρεται ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα που επισημάνθηκε τον τελευταίο χρόνο «ήταν η αντιμετώπιση λαθρομεταναστών (σ.σ. έτσι ονομάζει τους μετανάστες που ψάχνουν μια διέξοδο στη χώρα) από μέρους των αρχών, συμπεριλαμβανομένων και ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι κρατούνταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, υπό άθλιες συνθήκες σε υπερπλήρη σωφρονιστικά ιδρύματα και ορισμένες φορές είχαν πέσει θύματα σωματικής βίας από μέρους των δυνάμεων ασφάλειας. Επίσης, τη χρονιά που πέρασε, παρατηρείται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπήρξαν αναφορές για σκληρές συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές, καθώς και για περιστατικά διακρίσεων σε βάρος των Ρομά. Στην έκθεση επίσης αναφέρεται ότι υπήρξαν επίσης καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από μέρους της αστυνομίας σε βάρος διαδηλωτών στη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας αλλά... η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων για τέτοιες παραβιάσεις, κατά την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ!

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Συμβούλιο μετά τη Σύνοδο του Σικάγου

Ο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε πως η χώρα του μελετά προσεχτικά τις αποφάσεις που εγκρίθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 20-21 Μάη στο Σικάγο. Οπως τόνισε: «Οι αποφάσεις του Σικάγο θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη φάση μπορούμε να αναφέρουμε πως δεν υπήρχαν μεγάλες εκπλήξεις στη Σύνοδο».

Ο αξιωματούχος σημείωσε πως η Ρωσία δεν έχει την ίδια άποψη με το ΝΑΤΟ σε όλα τα ζητήματα. «Είμαστε δεσμευμένοι για την προοδευτική ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου με τις χώρες του ΝΑΤΟ σε οποιεσδήποτε συνθήκες και για οποιαδήποτε ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών για τα οποία έχουμε διαφορές. Ενα από αυτά τα δύσκολα ζητήματα είναι η κατάσταση στο Νότιο Καύκασο, σχετικά με τη διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Αμπχαζίας - Γεωργίας - Νότιας Οσετίας». Η ρωσική πλευρά εκφράζει «λύπη και ανησυχία» σχετικά με τα συμπεράσματα του ΝΑΤΟ για την περιοχή του Καυκάσου. Συμπεράσματα, που επιμένουν στη γραμμή στήριξης της Γεωργίας, στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία και καλούν την τελευταία να επανεξετάσει τη θέση της για την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας θεωρούν πως οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ σχετικά με τη Γεωργία «θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην εξεύρεση τρόπων για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Το δεύτερο «καυτό» θέμα είναι τα σχέδια για τη δημιουργία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. «Θεωρούμε ότι οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στο Σικάγο για το ότι το αντιπυραυλικό σύστημα δε θα στοχεύει τη Ρωσία είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Ομως οι σχετικές πολιτικές δηλώσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν από μόνες τους μια βάση για συνεργασία», υπογράμμισε ο Λουκασέβιτς. Η Ρωσία, που επιδιώκει τη δημιουργία κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας με το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, καλεί το ΝΑΤΟ να ξεπεράσει την εποχή του «ψυχρού πολέμου». Ο Λουκασέβιτς δήλωσε σχετικά: «Είμαστε σίγουροι πως η διορατική και διαφανής πολιτική που αποσκοπεί στην ανάπτυξη των πραγματικά ισότιμων και αμοιβαίου σεβασμού σχέσεων, καλύτερα απ' όλα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της ασφάλειας και της σταθερότητας στον ευρωατλαντικό χώρο. Καλούμε τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ρωσία - ΝΑΤΟ να κάνουν την επιλογή τους υπέρ τέτοιας πολιτικής, οριστικά απορρίπτοντας τα στερεότυπα και τις φοβίες μιας περασμένης εποχής».


Ι.Π.

ΥΕΜΕΝΗ
Στα πρόθυρα «καταστροφικού λιμού»

ΡΙΑΝΤ.--

Δέκα δισεκατομμύρια δολάρια ζήτησε ως άμεση βοήθεια η αντιπροσωπεία της Υεμένης στη διεθνή σύνοδο των δωρητών της, που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, επικαλούμενη την ανάγκη αντιμετώπισης σοβαρών ελλείψεων σε βασικές υποδομές, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα αλλά και της ολοένα μεγαλύτερης φτώχειας στην οποία βυθίζεται μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, κυρίως λόγω των αλλεπάλληλων συγκρούσεων με μεγαλύτερο, πλέον, το «μέτωπο» με τους ισλαμιστές στο νότο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και επτά ανθρωπιστικών οργανώσεων, η Υεμένη βρίσκεται στο χείλος της πλήρους αποσταθεροποίησης και μιας ολοκληρωτικής ανθρωπιστικής καταστροφής, κυρίως λόγω πείνας.

Οπως επισημαίνεται στις εκθέσεις του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, παρατηρείται έλλειψη τροφίμων αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο είναι η αδυναμία των περισσότερων Υεμενιτών, πλέον, να προμηθευτούν τρόφιμα και να θρέψουν τα παιδιά τους. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, που μπορεί να υπολείπονται της πραγματικότητας όπως σημειώθηκε, το 44% των 10 εκατομμυρίων Υεμενιτών είναι σοβαρά υποσιτισμένο (με τα 2,5 εκατομμύρια να χρειάζονται άμεση βοήθεια) όπως και το 1/3 των παιδιών.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι σε πρώτη φάση συγκεντρώθηκαν συνολικά τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 3,25 προσφέρθηκαν από τη Σ. Αραβία, η οποία έχει κάθε συμφέρον να παραμείνει σταθερή η Υεμένη ως γειτονική χώρα που βρίσκεται στο «μαλακό της υπογάστριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ