ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΠΕΠ ΑΕ
Από μεθαύριο στην ανεργία

Κάλεσμα αντεπίθεσης και μάχης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους απηύθυνε η Δ. Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ στους εργαζόμενους του Οργανισμού

Να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στα χέρια τους, κάλεσε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, τους εργαζόμενους του ΟΠΕΠ ΑΕ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού) του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού, που από μεθαύριο πετιούνται στο δρόμο, λόγω του κλεισίματος του Οργανισμού και τη λήξη των συμβάσεών τους.

Το κάλεσμα έγινε στο πλαίσιο περιοδείας κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Δ. Μανωλάκου, χτες το πρωί, στο κτίριο του ΟΠΕΠ επί της οδού Μπουμπουλίνας (πολύ κοντά στο ΥΠΠΟ-Τ). Περίπου 250 εργαζόμενοι απολύονται στις 30 Σεπτέμβρη με το κλείσιμο του ΟΠΕΠ, στο πλαίσιο των καταργήσεων και συγχωνεύσεων υπηρεσιών του Δημοσίου που προωθεί η κυβέρνηση. Η υποδοχή του κλιμακίου από όσους εργαζόμενους βρίσκονταν στο κτίριο, περίπου 80, ήταν όχι απλά θερμή, αλλά αγωνιστική! Ολοι οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κτιρίου, όπου η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι για να έχει επιτυχία ο αγώνας τους, πρέπει να δώσουν τη μάχη μαζί με όλους τους εργαζόμενους, αφού όλοι θίγονται από την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο ο συλλογικός, ταξικά προσανατολισμένος αγώνας έχει προοπτική. Η Δ. Μανωλάκου είπε ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα του ΟΠΕΠ και με Ερώτηση στη Βουλή, ώστε η κυβέρνηση να πάρει καθαρά θέση απέναντι στο πρόβλημα.

Χαρακτηριστικό για την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ στους εργαζόμενους ήταν το καλωσόρισμα του κλιμακίου από τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στον ΟΠΕΠ, ο οποίος είπε ότι το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ήταν από την αρχή δίπλα τους και αυτό το αποδεικνύουν και με τη χτεσινή περιοδεία.

Η απόλυση των εργαζομένων του ΟΠΕΠ (τα σχετικά υπηρεσιακά «ραβασάκια» μοιράζονται ήδη) είναι η τελευταία «πράξη» του χαρακτηριστικότερου, ίσως, παραδείγματος... «ευελιξίας», στο όνομα της οποίας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «τίγκαραν» με ΑΕ και ΝΠΙΔ το χώρο του πολιτισμού, με... «παρελκόμενα» την εργασιακή και πολιτική ομηρία πλήθους εργαζομένων. Τώρα, η «φούσκα» της ιδιωτικοοικονομικής «ευελιξίας» σκάει παρασέρνοντας το παρόν και το μέλλον 250 οικογενειών. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το ότι θα μείνουν χωρίς προσωπικό (και μέχρι να βρεθεί να είναι φυσικά κλειστά) τα 11 πωλητήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που εκμεταλλεύεται ο ΟΠΕΠ σε όλη τη χώρα (μεταξύ αυτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, της Κνωσού, της Ολυμπίας, των Μυκηνών, των Δελφών) πολύ λίγη σημασία έχει. Ετσι κι αλλιώς, οι «στρατιές» των εν δυνάμει νέων συμβασιουχικών ομήρων περιμένουν...

33ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Τα βραβεία

Στην ταινία «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο του 33ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που έληξε το Σάββατο. Το 2ο Βραβείο απέσπασε η ταινία «13 1/2» του Χάρη Βαφειάδη. Τα υπόλοιπα βραβεία έχουν ως εξής: «Βραβείο Σωκράτης Δημητριάδης» (στην κατηγορία «Ελληνες του Κόσμου»): «Peter'sroom» του Νικόλα Κολοβού. Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη»: «Reverse» του Τζώρτζη Γρηγοράκη.

Ισότιμα Ειδικά Βραβεία: «Το Χωριό» του Στέλιου Πολυχρονάκη, «Oedipus» του Ιωακείμ Μυλωνά, «Τι ώρα θα γυρίσεις;» της Μαριτίνας Πάσσαρη. Ειδικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»: «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη. Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Στον Γιώργο Ζώη (για το σενάριο της ταινίας του «Casus Belli»). Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Claudio Bolivar (για την ταινία «Reverse»).

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Αλεξάνδρα Χασάνι («13 1/2»). Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Ερρίκος Λίτσης («Ο Μάριος και το κοράκι» του Γιάννη Μπουγιούκα). Τιμητική Διάκριση Μουσικής Επένδυσης: Γιάννης Ψαρουδάκης («Το Χωριό»). Τιμητική Διάκριση Ηχητικής Μπάντας: Κώστας Βαρυμποπιώτης, Αρης Λουζιώτης, Carmine Picarello (για την ταινία «Double Fault» της Ελίνας Φέσσα). Τιμητική Διάκριση Κουστουμιών: Κίκα Καράμπελα («Casus Belli»). Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Πηνελόπη Βαλτή («Casus Belli»). Βραβείο καλύτερης ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης: «Ο Μάριος και το κοράκι» του Γιάννη Μπουγιούκα.

1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (digi): «Στην εξορία» της Καλλιόπης Λεγάκη. 2ο βραβείο: «Ο πλανευτής του Γράμμου» του Βαγγέλη Ευθυμίου. Τιμητική διάκριση: «DERGROSSVATER» του Νικία Χρυσσού. Τιμητική διάκριση: «ΑΦΕΤΗΡΙΑ - ΤΕΡΜΑ» της Κινηματογραφικής Ομάδας του Δήμου Αθηναίων. Τιμητική διάκριση: «Στη σκιά του μαύρου ήλιου» του Θεόδωρου Δεμίρη.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΤΕΚΤ - Ο.Τ. (τεχνικοί κινηματογράφου - τηλεόρασης): «Peter'sRoom» του Νίκου Κολοβού, «Casus Belli». Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος: «13 1/2» του Χάρη Βαφειάδη.

Λαϊκά... στη Νίκαια

«Λαϊκά παντός ...καιρού» τιτλοφορείται το μουσικό τριήμερο, που ξεκίνησε χτες στη Νίκαια, στα «Πέτρινα» του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245) με ελεύθερη είσοδο. Τις λαϊκές βραδιές διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου και μετά τη χτεσινή συναυλία με τους Αννα Καραγεωργιάδου και Γιώργο Αλτή, ακολουθούν: Αύριο (29/9) - συναυλία με ρεμπέτικο, προπολεμικό, μεσοπολέμου, μεταπολεμικό τραγούδι, από τη λυρική εποχή του μπουζουκιού μέχρι σήμερα. 30/9 - Μουσικό ταξίδι από την Κρήτη στη Σμύρνη μέχρι σήμερα με τον Κωστή Αβυσσινό και την ορχήστρα του. Ωρα έναρξης: 9 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ