ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
«Δύσκολη» η έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Δύσκολη θα είναι η μάχη για την έγκριση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης, παραδέχεται πλέον ανοικτά η ιρλανδική κυβέρνηση, καθώς ολοένα και οι ημέρες προς το δεύτερο και επαναληπτικό δημοψήφισμα, μετά από αφόρητες πιέσεις εκ μέρους της ΕΕ, λιγοστεύουν, ενώ η στήριξη που δημιούργησαν τεχνητά κυρίως τα ΜΜΕ, μεσούσης της κρίσης, μειώνεται δραστικά.

Σύμφωνα με χτεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας TNS για την εφημερίδα «Irish Times», υπέρ της συνθήκης τάσσεται το 46%, κατά το 29%, ενώ 25% απάντησε ότι «δεν ξέρει», ενώ βασικός παράγοντας για την υποτιθέμενη αντιστροφή της κοινής γνώμης είναι η αντίθεσή τους στην κυβέρνηση.

Δύσκολη υπόθεση θα είναι η έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας στο επερχόμενο δημοψήφισμα της 2ας του Οκτώβρη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μίκεαλ Μάρτιν και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν είχε «ψευδαισθήσεις» πως η επιδείνωση της ιρλανδικής οικονομίας θα λειτουργούσε υπέρ της έγκρισης της Συνθήκης της Λισαβόνας, με τους Ιρλανδούς να επιθυμούν να ενισχύσουν τη θέση τους στην ΕΕ, φοβούμενοι μια πιθανή κατάρρευση της οικονομίας, όπως έγινε στην Ισλανδία. Αυτό το μοτίβο της κινδυνολογίας περί της κατάληξης σαν την Ισλανδία είναι ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της αστικής τάξης, για να ανατρέψει τη θέληση του ιρλανδικού λαού.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οι αντιθέσεις στο προσκήνιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Χτες άρχισε η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Λονδίνο για την προετοιμασία της Συνόδου των ηγετών στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ στις 24-25 του Σεπτέμβρη και στόχος είναι να επαναληφθεί η δέσμευση «για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας». Η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που αυξάνονται οι αντιθέσεις όσον αφορά στην ανάκληση των μέτρων οικονομικής τόνωσης, δηλαδή τα πακέτα στήριξης των χωρών.

Αντιρρήσεις αναμένεται να συναντήσουν οι προτάσεις για περιορισμό των τραπεζικών μπόνους καθώς ήδη οι ηγέτες της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν αναφέρει ότι η G20 πρέπει να υιοθετήσει αυστηρούς κανόνες για τη ρύθμιση της λειτουργίας των τραπεζών, αλλά και για τον περιορισμό των μπόνους. Αλλες χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση του Λονδίνου περιλαμβάνουν την πρόταση των ΗΠΑ για διεθνή συμφωνία που θα υποχρεώσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα αποθεματικά τους έτσι ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο για μια ακόμη κρίση.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν, ζήτησε χτες από τις κυβερνήσεις να διαμορφώσουν σαφείς στρατηγικές για την έξοδο από την κρίση, ώστε να μην υπονομεύσουν την ανάκαμψη που αρχίζει να φαίνεται, ενώ παράλληλα διατύπωσε την εκτίμηση ότι η μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν προχωρεί αρκετά γρήγορα.

Πάντως, η Κίνα αναμένεται να ζητήσει μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων εντός του ΔΝΤ έπειτα από τη συμφωνία αγοράς ομολόγων του οργανισμού ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει η κινεζική εφημερίδα «China Daily» και αποτελεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, «περίτρανο παράδειγμα προς όλο τον κόσμο» της επιθυμίας της Κίνας να αυξήσει την επιρροή της στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση των διεθνών οικονομικών οργανισμών εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αφού τα ομόλογα αυτά θα επιτρέψουν στην Κίνα να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της σε ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, παρέχοντας μία εναλλακτική πρόταση από την αγορά αμερικανικών ομολόγων για τη διάθεση των αποθεματικών της. Η Ρωσία και η Βραζιλία έχουν ανακοινώσει επίσης ότι θα αγοράσουν ομόλογα του ΔΝΤ ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά οι κυβερνήσεις τους δεν έχουν ακόμη υπογράψει σχετική συμφωνία.

Τέλος, η γαλλική αεροπορική εταιρεία «Air France» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην περικοπή περίπου 1.500 θέσεων εργασίας, μέσω προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης, και θα αφορά κυρίως στο τμήμα εμπορικών αερομεταφορών της εταιρείας, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση.

ΟΗΕ - ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Ημίμετρα και υποκρισία

ΓΕΝΕΥΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στη λειτουργία ενός νέου συστήματος πρόγνωσης καιρού συμφώνησαν χτες διά βοής οι εκπρόσωποι 150 χωρών στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές του ΟΗΕ που ολοκληρώθηκε χτες στη Γενεύη. Το νέο σύστημα υποτίθεται πως θα βοηθήσει, ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες Αφρικής και Ασίας, ώστε να προετοιμαστούν έναντι των κλιματικών αλλαγών και να προστατεύσουν καλύτερα την αγροτική τους παραγωγή από καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και η ξηρασία. Ωστόσο, χωρίς πραγματικά αναπτυξιακή βοήθεια (π.χ. με εκσυγχρονισμό των μέσων παραγωγής, πρόσβαση σε νέα γεωπονική τεχνολογία κ.λπ.) το νέο σύστημα πρόγνωσης καιρού, που λέγεται πως θα προβλέπει τις καιρικές συνθήκες σε βάθος πολλών μηνών ίσως ακόμη και ενός έτους, ελάχιστα θα μπορέσει να βοηθήσει τις φτωχές χώρες του πλανήτη.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι της ΕΕ γνωστοποίησαν πως θα ανακοινώσουν σύντομα τις προτάσεις τους για τη ...«διεθνή χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη» που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της θέσης των Βρυξελλών στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη στο τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πηγές στην ΕΕ, στην πρόταση για τις κλιματικές αλλαγές, που ουσιαστικά θα αποσκοπούν στην αναχρηματοδότηση και αναζωογόνηση του μεγάλου κεφαλαίου με πρόσχημα το κλίμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ