ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Κύπρος τιμά τον Γ. Ρίτσο

Πορτρέτο του Γ. Ρίτσου, φιλοτεχνημένο από συγκρατούμενό του σε ξερονήσι
Πορτρέτο του Γ. Ρίτσου, φιλοτεχνημένο από συγκρατούμενό του σε ξερονήσι
Τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο τιμά η Κύπρος, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου και την ελληνική πρεσβεία, με έκθεση κειμηλίων από το αρχείο του ποιητή, με τίτλο «Ο ποιητής και ο πολίτης Γιάννης Ρίτσος» (το Αρχείο Ρίτσου παραχωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη), ημερίδα (12/4) και συναυλιακό αφιέρωμα (Ιούνιος) στο θέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.

Εκθεση κειμηλίων του ποιητή θα γίνει σε αίθουσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου(16/3 - 6/5) και περιλαμβάνει χειρόγραφες πρώτες γραφές έργων του, ημερολογιακές σημειώσεις, μεταφράσεις, φωτογραφίες, μαρτυρίες από τις εξορίες του, πρώτες δημοσιεύσεις ποιητικών συλλογών του, βραβεύσεις του, ζωγραφικά έργα του, προσωπικά του αντικείμενα, κ.ά, που αποτυπώνουν την πορεία της ζωής και δημιουργίας του.

Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στη Λευκωσία για την έκθεση, ο Ελληνας πρέσβης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, επισήμαναν ότι στόχος της έκθεσης και των εκδηλώσεων είναι «να τιμήσουμε έναν από τους σημαντικότερους νεοέλληνες λογοτέχνες, να εμπνευστούμε από τη μεγάλη κληρονομιά που μας άφησε και να αναδείξουμε την ιδιαίτερη σχέση του με την Κύπρο».

Στη διάρκεια της έκθεσης, την οποία θα επισκεφθούν οργανωμένα οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, προβάλλεται η ταινία του Κώστα Αριστόπουλου «Γιάννης Ρίτσος Αυτοβιογραφία» (βασισμένη στο αρχείο των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη).

Στην ημερίδα (12/4, 7μ.μ., Πολιτιστικό Ιδρυμα Τράπεζας Κύπρου), με θέμα «Για την ποίηση και την ποιητική του Γ. Ρίτσου», εισηγητές θα είναι οι: Λεύκιος Ζαφειρίου (φιλόλογος, λογοτέχνης), Δημήτρης Αρβανιτάκης (ιστορικός, υπεύθυνος για την περσινή οργάνωση στο Μουσείο Μπενάκη της ομότιτλης έκθεσης και του διεθνούς συνεδρίου), Ιουλία Χατζηπαναγιώτη και Μιχάλης Πιερής (καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου).

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το παρόν και μέλλον της συντήρησης

Συνεχίζεται η σημαντική δουλιά του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας, προς όφελος του κοινού, ειδικά της νεολαίας, και προς τιμήν της διεύθυνσής του υπό τον δρ. Δημήτρη Κωνστάντιο και φυσικά του εξειδικευμένου προσωπικού του, παρά τα διαχρονικά μύρια προβλήματα.

Στο πλαίσιο της σπουδαίας περιοδικής έκθεσης «Μαΐστορες: Φώτης Ζαχαρίου - Αντώνης Γκλίνος» (ανοιχτή έως 26/4) για τους πρωτοπόρους της συντήρησης μνημείων και έργων τέχνης στην Ελλάδα, το μουσείο διοργανώνει (10/4, 7 μ.μ.), στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η συντήρηση στην Ελλάδα (Ιστορία και εξέλιξη)». Συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και συντηρητές (ενεργοί... και άνεργοι), οι οποίοι, εκτός από το παρελθόν και το παρόν της συντήρησης στην Ελλάδα θα αναδείξουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή η τόσο σημαντική, για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, επιστήμη. Εξάλλου, στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφόρησε και καλαίσθητος τόμος με τα πρακτικά της ημερίδας που διοργάνωσε το μουσείο το 2003, με θέμα «Συντήρηση και Εκθεση συντηρημένων έργων - Προβλήματα τεχνικά - αισθητικά».

Επιπλέον, ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου «Από το ανθίβολο στην εικόνα», που σχεδιάστηκε με αφορμή την περιοδική έκθεση «Εκ Χιονιάδων: Σπουδές και ανθίβολα». Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις 9 και στις 27 του Απρίλη και απευθύνεται σε νεαρούς επισκέπτες από 8 έως 12 ετών. Θα δουν βυζαντινές εικόνες κατασκευασμένες με διαφορετικές τεχνικές και υλικά και θα γνωρίσουν βήμα βήμα τις φάσεις κατασκευής μιας ξύλινης φορητής εικόνας. Θα μάθουν άγνωστες πλευρές του τρόπου δουλιάς των μεταβυζαντινών αγιογράφων της Ηπείρου και του τρόπου με τον οποίο έφτιαχναν τα σχέδια εργασίας τους.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 210.7231.985.

Σαν σήμερα «έφυγε»

Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το θάνατο του Γρηγόρη Μπιθικώτση, που για μισό και πλέον αιώνα μεγαλούργησε στο λαϊκό μας πολιτισμό, προσφέροντας ερμηνείες ανείπωτης ομορφιάς, δύναμης, ευαισθησίας... Υπήρξε ο βάρδος των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Χατζιδάκι και πολλών άλλων δημιουργών. Συνδέοντας τη διαδρομή του με τραγούδια της μνήμης, με δημιουργίες εμπνευσμένες από τους αγώνες του λαού μας. Τραγούδησε τις ελπίδες, τους καημούς, τους αγώνες, τους έρωτες, τους πόθους και τα πάθη του λαού μας, σκορπίζοντας επί δεκαετίες αμέτρητες συγκινήσεις. Ο Γρ. Μπιθικώτσης «κατοικεί» πια μακριά μας. Ομως, παρακαταθήκη ακριβή - παρηγοριά στις «πλαστικές» μέρες μας - μένουν τα τραγούδια που ερμήνευσε.

Εκπαιδευτικοί τιμούν τον Μίκη

Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνει η εκπαιδευτική κοινότητα Θεσσαλονίκης (10/4, 8.30 μ.μ., «Παλαί ντε Σπορ»). Οι Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ τιμούν το έργο του συνθέτη, πιστεύοντας ότι αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της εκπαιδευτικής κοινότητας να συμβάλει ώστε το έργο του να γίνει κτήμα της νέας γενιάς. Θα τραγουδήσουν οι: Παντελής Θεοχαρίδης, Λιζέτα Καλημέρη, Παναγιώτης Καραδημήτρης, Ανδρέας Καρακότας, Νίκος Κατσίκας, Θωμάς Κοροβίνης, Μαρία Κουγιουμτζή, Σωτηρία Λεονάρδου, Γιάννης Μήτσης, Σωτήρης Μπαλλάς, Δημήτρης Νικολούδης, Κώστας Πρατσινάκης, Βασίλης Πρατσινάκης, Δημήτρης Πρατσινάκης, Μανώλης Ρασούλης, Ανθή Τατσιούλη, Μαρία Φωτίου, Μανώλης Χατζημανώλης. Συνοδεύει Λαϊκή Ορχήστρα, με μαέστρο τον Μιχάλη Πιπέρκο. Συμμετέχουν: Πρότυπη Σχολή Χορού του Δήμου Καλαμαριάς, Φωνητικό Σύνολο Χορωδίας Θερμαϊκού. Απαγγέλλει η ηθοποιός Αννα Σιταρίδου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 και 10 (μαθητικό-φοιτητικό) ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του εθελοντικού σχολείου ελληνικής γλώσσας «Οδυσσέας» στη Θεσσαλονίκη και ενός σχολείου στη Ν. Αλβανία.

Λυρικός «Κουρέας»

Εξι παραστάσεις με την κωμική όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης» παρουσιάζει η Λυρική Σκηνή από σήμερα. Το έργο - αριστούργημα κεφιού, σπιρτόζικης εξυπνάδας και μουσικού αυτοσχεδιασμού - γράφτηκε σε 24 ημέρες, από τον 24χρονο συνθέτη και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1816. Το λιμπρέτο έγραψε ο Τσέζαρε Στερμπίνι, βασισμένος στην ομώνυμη κωμωδία του Μπομαρσέ. Θέμα του είναι η προσπάθεια του κόμη Αλμαβίβα να πλησιάσει την όμορφη Ροζίνα, που ζει κλεισμένη στο σπίτι του κηδεμόνα της Μπάρτολο, ο οποίος θέλει να την παντρευτεί. Με τη βοήθεια του Φίγκαρο, κουρέα του Μπάρτολο, το ζευγάρι έπειτα από πολλά εμπόδια θα παντρευτεί.

Το έργο ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Αλντο Σιζίλο, σκηνοθεσία Θέμι Σερμιέ, σκηνικά - κοστούμια Πολυτίμης Μαχαίρα, διεύθυνση χορωδίας Νίκου Βασιλείου. Τον Φίγκαρο ερμηνεύουν, διαδοχικά, οι Χάρης Ανδριανός και Αλεσάντρο Μπατιάτο, τον κόμη Αλμαβίβα οι Μάριο Ζεφίρι και Νίκος Στεφάνου, τη Ροζίνα οι Βασιλική Καραγιάννη και Μίνα Πολυχρόνου, τον Μπάρτολο οι Δημήτρης Κασιούμης και Ανδρέας Κουλουμπής, τον Μπαζίλιο οι Δημήτρης Καβράκος και Χριστόφορος Σταμπόγλης. Επόμενες παραστάσεις στις 8, 9, 12, 14 και 16/4.

  • Μέχρι τις 16/4 (καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης), θα παίζεται η οπερέτα «Οι Απάχηδες των Αθηνών» του Νίκου Χατζηαποστόλου, στη Νέα Σκηνή της Λυρικής (θέατρο «Ακροπόλ»).
Μουσικές «διαδρομές»

Ο Μανώλης Ρασούλης ολοκληρώνει σήμερα και αύριο τις εμφανίσεις του στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, 210.5203.661). Με την ορχήστρα του, θα προσφέρει γνωστές επιτυχίες του και καινούρια τραγούδια για «τα μελλούμενα και τα στάσιμα».

  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης, σήμερα και αύριο, «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Α. Ανάργυροι, 210.2610.444), θα «διηγηθεί» τις μουσικές ιστορίες του, συντροφιά με τον Κώστα Λειβαδά
  • Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» εμφανίζονται σήμερα και αύριο «Στον Αέρα» στην Πετρούπολη. Παρουσιάζουν τραγούδια του τελευταίου τους δίσκου «Μαστοράντζα του Ερντεμπίλ» και γνωστά τους κομμάτια
  • Τα «Μακρινά Ξαδέρφια» συνεχίζουν «της αγάπης το δρομάκι»... Το μουσικό τους καραβάνι φορτωμένο τραγούδια από τις δύο δισκογραφικές τους δουλιές, «Αποδοχή κληρονομιάς» και «Περιμένοντας το θείο», και πολλά καινούρια, κάνει στάση σήμερα (10.30 μ.μ.), στη μουσική σκηνή «7 νύχτες» (Ηρώνδα 6, Καλλιμάρμαρο, 210.7245.385).

Οσοι αγαπούν τα κρουστά μπορούν να συμμετάσχουν στην ημερίδα διδασκαλίας και πρακτικής που πραγματοποιείται αύριο (από τις 12 μ.), στο Εθνικό Ωδείο (Μάγερ 18), στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Κρουστών Μουσικών Οργάνων. Περιλαμβάνει δύο τρίωρους κύκλους και απευθύνεται ταυτόχρονα και σε όσους πρωτογνωρίζουν τα κρουστά όργανα και σε όσους έχουν εμπειρία. Θα διδάξει ο Βασίλης Βασιλάτος, υπεύθυνος καθηγητής του Εργαστηρίου Κρουστών. Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 210.5233.175.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ