ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ
Πρόθεση της Ευρώπης η κατάργησή του!

Associated Press

Τα δεδομένα, όσον αφορά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι ήδη τραγικά. Τα ποσοστά χορήγησης έχουν αγγίξει απίστευτα χαμηλά νούμερα, οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν εντατικοποιηθεί - για να μη χρησιμοποιηθεί άλλη λέξη - οι συνθήκες κράτησης όλων όσων ζητούν άσυλο στη χώρα μας και αλλού είναι τραγικά απαράδεκτες, ενώ έντονη είναι η προσπάθεια των κρατών - μελών της ΕΕ να αποδεσμευτούν από τις νομικές υποχρεώσεις που υπαγορεύουν οι διεθνείς συμβάσεις. Κι αν σήμερα η κατάσταση είναι τέτοια, το αύριο - όπως εκτιμούν όλοι όσοι ασχολούνται με το ζήτημα - φαντάζει ακόμη πιο δυσοίωνο για τους πολιτικούς πρόσφυγες ανά τον κόσμο. Γιατί το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ αποδείχτηκε «βούτυρο στο ψωμί» όσων ήθελαν - κι είναι πολλοί - να καταστρατηγήσουν ένα αναφαίρετο δικαίωμα αιώνων...

Ολες τις παραπάνω πτυχές του ζητήματος προσπάθησε να προσεγγίσει και να αναλύσει η προχτεσινή συζήτηση που έγινε στο ΔΣΑ, με θέμα: «Το πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, στη σκιά της 11ης Σεπτέμβρη και της επίθεσης στο Ιράκ». Ολοι οι ομιλητές συμφώνησαν πως όλα όσα τελευταία γίνονται, κυρίως στην Ευρώπη, σε σχέση με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου «δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελούν καθαρά πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων». Ολοι, επίσης, συμφώνησαν πως η εξάλειψη της λεγόμενης τρομοκρατίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κατάργηση του πολιτικού ασύλου, αφού «οι τρομοκράτες είναι αδύνατον να χρησιμοποιήσουν τη νόμιμη διαδικασία του ασύλου, για να περάσουν σε χώρα που επιθυμούν». Ολοι εντόπισαν... ως πηγή του κακού «το φόβο των κρατών απέναντι στο διαρκώς διογκούμενο κύμα μετανάστευσης», αποτέλεσμα ουσιαστικά των επιλογών τους και των πολέμων που εκεί διεξάγουν. Κι όλοι, τέλος, κατέληξαν στην ανησυχία - διαπίστωση πως «οι πράξεις τυφλής βίας δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για τον περιορισμό και τη συρρίκνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η «είδηση», πάντως, που περιγράφει ένα ακόμα πιο δυσοίωνο μέλλον για τους πρόσφυγες, βγήκε από την τοποθέτηση της Μαργαρίτας Δεφίγγου, σύμβουλο του υπουργού Εξωτερικών. Η Μεγάλη Βρετανία, είπε η ομιλήτρια, έχει ήδη προτείνει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να διαχειρίζονται τις υποθέσεις των αιτούντων άσυλο εκτός των συνόρων τους! Εάν κάτι τέτοιο συμβεί - η Μ. Δεφίγγου θεωρεί πως «είναι βέβαιο ότι αυτό θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον» - τότε θα μιλάμε ευθέως για κατάργηση του πολιτικού ασύλου και των όποιων δικαιωμάτων έχουν σήμερα οι πρόσφυγες...

Στην προχθεσινή συζήτηση - διοργανώθηκε από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας - μίλησαν οι: Καλλιόπη Στεφανάκη, μέλος της ΕΕΔΑ, Καλ. Μιγγείρου, από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Μ. Δεφίγγου, Μπ. Λίρσκουλ από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Κ. Παπαϊωάννου από τη Διεθνή Αμνηστία.

Δάνειο αντί για χρηματοδότηση

Προεκλογικές υποσχέσεις Σκανδαλίδη για προσλήψεις προσωπικού στη Νομαρχία

Με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σκέφτεται η κυβέρνηση να λύσει το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νομαρχία Αθηνών και «πληρώνουν» οι πολίτες με στήσιμο στις ουρές κατά τις συναλλαγές με τις υπηρεσίες της. Δεν αποκλείεται βέβαια να πληρώσουν και την εξόφληση του δανείου, αφού η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να βάλει το χέρι στην τσέπη και να αλλάξει την πορεία της οικονομικής ανέχειας στην οποία έχει οδηγήσει συνολικά την Αυτοδιοίκηση.

Αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, μετά από αιφνιδιαστική επίθεση που πραγματοποίησε χτες στις Διευθύνσεις Πολεοδομίας και Μεταφορών του κεντρικού τομέα και στο ΚΤΕΟ Χολαργού, συνοδευόμενος από το νομάρχη Αθηνών, Γ. Σγουρό και τους αρμόδιους αντινομάρχες. Ο Κ. Σκανδαλίδης παρέπεμψε τη Νομαρχία Αθηνών στην επιλογή του leasing για την εξεύρεση και αγορά τεσσάρων κεντρικών κτιρίων, στα οποία σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να συγκεντρωθεί το σύνολο των υπηρεσιών της Νομαρχίας, η οποία πληρώνει πάνω από 1 δισ. δραχμές σε ενοίκια. Ούτε σκέψη να αυξήσει την επιχορήγηση του θεσμού συνολικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιτρέποντας έτσι στο θεσμό να λειτουργήσει όχι απλά ως διεκπεραιωτικός μηχανισμός. Επίσης, προβλέπεται η μεταφορά του 80% των φακέλων της Πολεοδομίας σε ειδικό κτίριο που θα κατασκευαστεί ενδεχομένως σε οικόπεδο στο στρατόπεδο «Σακέτα».

Στο μεταξύ, αναμένονται εσωτερικές μετατάξεις προσωπικού, με ευθύνη της Νομαρχίας. Οπου το προσωπικό είναι πλεονάζον, θα μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες. Ωστόσο, ο Κ. Σκανδαλίδης απέφυγε να διευκρινίσει αν θα γίνουν μετατάξεις και από την κεντρική διοίκηση, παραπέμποντας στις γενικότερες ρυθμίσεις του υπουργείου μέχρι το Καλοκαίρι. Τις επόμενες μέρες ωστόσο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη διαδικασία των μετατάξεων.

Δεν έλειψε βέβαια και το άρωμα εκλογών. Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως προχωρά άμεσα η προκήρυξη 180 θέσεων μόνιμου προσωπικού στη Νομαρχία Αθηνών, ενώ έχει ήδη υπογραφεί η έγκριση 235 προσλήψεων με σύμβαση έργου για τη στελέχωση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Μεταναστών.

Κατά τ' άλλα τον Ιούνη προβλέπεται η προκήρυξη του έργου «Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Νομαρχιών», που προβλέπει τη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών των Νομαρχιών. Ενώ, άμεσα θα δημιουργηθεί ένα ακόμη, το έκτο κατά σειρά, Λέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, στην Καλλιθέα.

«Εφυγε» ο αγωνιστής Παναγιώτης Παναγιώτου

Στο νεκροταφείο Π. Φαλήρου κηδεύτηκε, προχτές 5 Μάη, ο αγωνιστής Παναγιώτης Παναγιώτου, πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης, παρουσία, εκτός των οικείων του, πλήθους κόσμου, συντρόφων, φίλων και συναγωνιστών του.

Ο Παναγιώτου Παναγιώτης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη από γονείς Μικρασιάτες και μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές της Επάνω Σκάλας και του Συνοικισμού, όπου είχε εγκατασταθεί η προσφυγιά. Εβγαλε το Λύκειο Μυτιλήνης, στο οποίο, όπως λέει, «ευτύχησε να έχει δασκάλους, φωτισμένους, τον Απόστολο Αποστόλου και τον Βασίλη Αρχοντίδη». Στα χρόνια της Κατοχής, μαθητής ακόμα, εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα, δουλεύοντας παράλληλα σαν μεταφραστής στον εκδοτικό οίκο «Γκοβόστης». Δούλεψε σαν καθηγητής σε σχολεία της Αλεξανδρούπολης, της Αθήνας και του Πειραιά.

Στην περίοδο της χούντας βρέθηκε να υπηρετεί για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη. Η αμετακίνητη αντιδικτατορική στάση του και η έγνοια του να περάσει στους μαθητές την αποστροφή προς την τυραννία, στάθηκαν αφορμή να αποσπαστεί στην Κάρπαθο και στη συνέχεια να απολυθεί και αυτός και η γυναίκα του, γιατί «επιβουλεύτηκαν μέρος ή το όλον της επικράτειας»!

Το 1974 έγινε γενικός επιθεωρητής στον Πειραιά. Κατά την περίοδο αυτή και για αρκετά χρόνια κράτησε τη στήλη της επιφυλλίδας στο «Ριζοσπάστη» υπογράφοντας ως «Π. Κοσμάς». Παράλληλα με μια εκλεκτή ομάδα εκπαιδευτικών συνεργάστηκε πλάι στη Ρόζα Ιμβριώτη πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα. Αποχώρησε από την εκπαίδευση, ύστερα από 35 χρόνια θητείας, σαν σχολικός σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Π. Παναγιώτου έγραψε και αρκετά διηγήματα που δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Το 1990 εκλέχτηκε δήμαρχος Μυτιλήνης με την υποστήριξη του Ενιαίου Συνασπισμού.

Επικήδειο, εκ μέρους του Δήμου και της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, εκφώνησε ο δήμαρχος Μυτιλήνης Αρης Χατζικομνηνός, ενώ ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο υπουργός Αιγαίου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής. Ανάμεσα στα στεφάνια που κατατέθηκαν διακρίναμε και αυτά της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΝΕ Λέσβου του Κόμματος.

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Λούτσα

Συνεχίστηκαν και χθες οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων παρεμβάσεων καταστημάτων στην παραλία της Λούτσας, αυτή τη φορά όμως από τους ίδιους τους καταστηματάρχες. Στο χώρο παραμένουν και εποπτεύουν συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση των 18 τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων στην περιοχή. Οι καταστηματάρχες πήραν διορία από την Περιφέρεια για να ξηλώσουν οι ίδιοι τις παρεμβάσεις τους μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου να γλιτώσουν το πρόστιμο της κατεδάφισης. Ωστόσο, από τη Δευτέρα, τα συνεργεία της Περιφέρειας θα ξεκινήσουν να ξηλώνουν τις τσιμεντοστρώσεις των καταστημάτων στην παραλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ