ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Με άρωμα Λατινικής Αμερικής...

Σήμερα η συναυλία του χιλιανού συγκροτήματος «Napale'»

Από την ταινία «Σαλβαδόρ Αλιέντε»
Από την ταινία «Σαλβαδόρ Αλιέντε»
Σήμερα, πραγματοποιείται στο «Συρμό» συναυλία του συγκροτήματος «Napale'» που ταξίδεψε από τη Χιλή και θα μείνει λίγες μέρες στη χώρα μας. Σε χιλιανούς ρυθμούς, τραγούδια πολιτικά, με στίχους που μιλούν για το πραξικόπημα του Πινοσέτ, τους χιλιάδες αγνοούμενους, τους αγώνες του χιλιάνικου λαού για ελευθερία και δημοκρατία, τον Αλιέντε, κλπ. Κείμενα και απαγγελίες ποιημάτων συνοδεύουν τη συναυλία του, ενώ στις 8 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Σαλβαδόρ Αλιέντε».

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα στη Λατινική Αμερική, που ετοίμασε η ΚΝΕ για όλο το Γενάρη στο «Συρμό», κυρίως μέσα από κινηματογραφικές προβολές.

Αύριο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ΚΝΕ περιλαμβάνει χαιρετισμό του πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα, πριν την προβολή της ταινίας «Viva Cuba» (9.30 μ.μ.). Και τις δύο μέρες θα υπάρχουν στο «Συρμό» εκθέσεις φωτογραφίας και άλλου υλικού για την Κούβα και τη Χιλή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται: Πέμπτη (11/1, 11 μ.μ.), νεανικό γλέντι. Κυριακή (14/1, 7.30 μ.μ.), συναυλίες των συγκροτημάτων «Αμόλα Καλούμπα», «Suicide» και «Vamos». Δευτέρα (15/1, 9.30 μ.μ.), εκδήλωση - πολυθέαμα για τη λογοτεχνία στη δεκαετία 1940 -1950. Τρίτη (16/1, 9.30 μ.μ.), προβολή της ταινίας «Το σπίτι των πνευμάτων», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιζ. Αλιέντε, που διαδραματίζεται στη Χιλή. Τετάρτη (17/1, 9.30 μ.μ.) προβολή της ταινίας «Ο ταχυδρόμος» και αφιέρωμα στον Π. Νερούδα. Πέμπτη (18/1, 11 μ.μ.) νεανικό γλέντι.

ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΝΤΗΣ
Μεγάλη η απώλειά του για το θέατρο

Κηδεύεται σήμερα στις 2μμ, στο νεκροταφείο Βύρωνα

Ο Τάσος Μπαντής (δεξιά)στην τελευταία του παράσταση «Ενας αριθμός»
Ο Τάσος Μπαντής (δεξιά)στην τελευταία του παράσταση «Ενας αριθμός»
Αξιος ηθοποιός, σημαντικότατος εκπρόσωπος της γενιάς του, υψηλής ιδεολογο-αισθητικής ποιότητας σκηνοθέτης, σεμνός άνθρωπος, με ευγένεια και ήθος ο Τάσος Μπαντής, έφυγε νωρίς, ταχύτατα, από τον καρκίνο, στον «Ευαγγελισμό», στα 56 του χρόνια και κηδεύεται σήμερα (2μμ) στο νεκροταφείο Βύρωνα.

Στη θεατρική πορεία του Τ. Μαντή καταγράφονται σπουδαίες στιγμές, που μαρτυρούν το ταλέντο και την αφοσίωσή του στο θέατρο. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1950. Στα 14 χρόνια του εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Ανθρωπος ευαίσθητος, βαθιά καλλιεργημένος, αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, τη Δραματική Σχολή του Κ. Χαρατσάρη, και σπούδασε θεατρολογία στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δούλεψε ως ηθοποιός στο ΚΘΒΕ. Με τη μεταπολίτευση ήρθε στην Αθήνα και συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι στο Γ΄ Πρόγραμμα. Από το 1974 συνεργάστηκε με το «Ανοιχτό Θέατρο» του Γιώργου Μιχαηλίδη και το θίασο Tζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου. Ιδρυτικό μέλος του θιάσου «Η Σκηνή» έπαιξε στη «Σπασμένη στάμνα» του Χάινριχ φον Κλάιστ και συνσκηνοθέτησε με τον Λ. Βογιατζή τα έργα: «Οι αγροίκοι» του Κάρλο Γκολντόνι (1983), «Συμφο-ρά από το πολύ μυαλό» του Α. Σ. Γκριμπογιέντοφ (1985) και «Σε φιλώ στη μούρη» του Γιώργου Διαλεγμένου (1986).

Μετά τη διάλυση της «Σκηνής» πρωτοστάτησε στην ίδρυση του θιάσου «Μορφές» στο θέατρο «Εμπρός», όπου σκηνοθέτησε εξαιρετικές παραστάσεις: «Σωσμένος» του Εντουαρντ Μποντ, «Μικρός Εγιολφ» του Ιψεν, «Αμερικάνικος βούβαλος» του Μάμετ, «Σαβάνα μπέι» της Μαργκερίτ Ντυράς, «Σαν Ελληνας» του Στίβεν Μπέρκοφ, «Αγριόπαπια» του Ιψεν, «Η υπόθεση της οδού Λουρσίν» του Λαμπίς (1996, για τη σκηνοθεσία του πήρε το μεγάλο βραβείο της Ενωσης Θεατρικών-Μουσικών Κριτικών), «To κρυπτογράφημα» του Μάμετ, «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου.

Δημιούργησε και δίδαξε στη δραματική σχολή των «Μορφών» (1992-2000) και δίδαξε σε σεμινάρια υποκριτικής για νέους ηθοποιούς. Το Νοέμβρη του 1999 ίδρυσε το θίασο «Εμπρός» και σκηνοθέτησε τα έργα: «To τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, «To ημερολόγιο τnς άμμου» του Δημήτρη Κορδάτου, «Το έργο για το μωρό» του Αλμπι (2002) και «Ενα ψέμα του μυαλού» του Σαμ Σέπαρντ. Συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ, μεταφράζοντας και σκηνοθετώντας το έργο του Αλμπι «Τρεις ψηλές γυναίκες» και με το θίασο «Πράξη» το έργο του Αλαν Εϊκμπορν «Και καλά Χριστούγεννα» (2004). Επαιξε, επίσης, στην Επίδαυρο, στην «Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Κύκνειο άσμα του στάθηκε το «Addio del Passato» της Λείας Βιτάλη και το «Ενας αριθμός» της Κάριλ Τσέρτσιλ (όπου πρωταγωνίστησε), που ανέβηκαν πέρσι στο «Εμπρός».

Μοναδική του, αλλά εξαιρετική, ερμηνεία στον κινηματογράφο ήταν στην ταινία «Πολίτικη κουζίνα».

Πενήντα χρόνια δημιουργίας

Την πενηντάχρονη μουσική δημιουργία του γιορτάζει ο Γιάννης Μαρκόπουλος, με μεγάλη συναυλιακή περιοδεία. Στις 18, 20 και 21/1 (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη σειρά «Γέφυρες», θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο συνθέτη, με παρουσίαση κορυφαίων κύκλων τραγουδιών και σημαντικών μεμονωμένων έργων του, που γράφτηκαν κυρίως κατά τη δικτατορία. Οι συναυλίες αποκαλύπτουν την 50χρονη μουσική πορεία του συνθέτη, που μέσα από τη βιωματική του σχέση με την παράδοση έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην ελληνική μουσική δημιουργία και κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση. Για τον Γ. Μαρκόπουλο, όπως ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «σήμερα, σε εποχή παγκοσμιοποίησης, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μουσικό είδος με ταυτότητα. Πρέπει ν' αντιμετωπίσουμε τη μουσική ένδεια που μας κυκλώνει»...

Ο ίδιος ο συνθέτης θα διευθύνει τα έργα του «Ιθαγένεια», «Θητεία», «Μετανάστες», «Χρονικό», «Who pays the ferryman», «Κοντσέρτο για λύρα», «Επί σκηνής» και τέσσερα δημοφιλή τραγούδια του, με ερμηνευτές τους Λάκη Χαλκιά, Μανώλη Λιδάκη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Παπάζογλου, Βασιλική Λαβίνα, Κούλη Θεοδώρου. Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία», το φωνητικό συγκρότημα «Εν φωναίς», ο φλαουτίστας Μαρκ Γκρόουελς και ο λυράρης Ζαχαρίας Σπυριδάκης. Ο συνθέτης, όπως και ο Λάκης Χαλκιάς, πρώτος διδάξας του κύκλου «Μετανάστες» (σε στίχους Γ. Σκούρτη), δήλωσαν συγκινημένοι για τη συνεργασία τους μετά από πολλά χρόνια.

Να αναδειχτεί το σπήλαιο

Τη συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου για την ανάδειξη του σπηλαίου της Αλεπότρυπας στο Διρό της Μάνης, ζητά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Πολιτισμού η Παλλακωνική Ενωση.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η διακοπή της χρηματοδότησης «θα είναι καταστροφική για το μέλλον της Αλεπότρυπας και θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δυσχέρεια της πραγματοποίησης της αρχαιολογικής έρευνας, τη ματαίωση των εργασιών ανάδειξης των υπολοίπων τμημάτων του Σπηλαίου (Κεντρικό τμήμα και Αίθουσα Λιμνών) την επικίνδυνη παραμέληση του ήδη πραγματοποιημένου έργου, το οποίο χρήζει συνεχούς συντήρησης, την απομάκρυνση του υπάρχοντος πεπειραμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού μεγάλος αριθμός των οποίων ανήκει στην τοπική κοινότητα», κλπ.

ΥΠ(Π)Ο την εποπτεία του

Με τροπολογία των συναρμόδιων υπουργών (Οικονομίας και Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης), το Ελληνικό Φεστιβάλ τίθεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού. Οι πιστώσεις που έχουν εγγραφεί για την εταιρεία «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ» στον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ.

Μεταξύ των άλλων τροπολογιών αναφέρεται και το άρθρο 4 του ν. 2636/1998, όπου προστίθεται εδάφιο «η», ως εξής: «η. Από το ποσοστό 30% επί των μεικτών κερδών από τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου για τα Καζίνο Κέρκυρας και Πάρνηθας, που διατίθεται ως επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΟΤ, του Ελληνικού Φεστιβάλ και της Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παράγραφο 13 του άρθρου 2 του ν. 2206/1994 (ΦΕΚ Α 62), όπως προστέθηκε με το άρθρο 24 παρ. 3 του ν. 2919/2001 (ΦΕΚ Α 128) και συμπληρώθηκε με το άρθρο 24 παρ. 3 του ν. 2941/2001 (ΦΕΚ Α 201), ποσοστό 40% θα διατίθεται στο εξής ως επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού του Ελληνικού Φεστιβάλ».

Τα προβλήματα του κλάδου του βιβλίου και των δημόσιων και πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, το δικαίωμα δημόσιου δανεισμού, τις επιχορηγήσεις μεταφράσεων, την ψηφιοποίηση έργων του λόγου, την πολιτική βιβλίου του ΥΠΠΟ κ.λπ. θα συζητηθούν στην ημερίδα με τίτλο «Η λογοτεχνία εκτός», που διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων (11/1, 12μ.), στη Στοά του Βιβλίου. Ομιλητές: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Εύα Καραϊτίδη, Νίκος Μπακουνάκης, Αρης Πετρόπουλος (ΟΣΔΕΛ). Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Θανάσης Βαλτινός.

Η Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) διοργανώνει ακρόαση (Πειραιώς 199 και Αλκμήνης 68, Ταύρος) στις 22/1 (10 π.μ.) για τις ανάγκες της 2ης άρπας, με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν: στο κοντσέρτο για Αρπα έργο 4 αριθμ. 6 του HANDEL ολόκληρο. Σε ένα (1) κομμάτι επιλογής τους. Σε αποσπάσματα από ορχηστρικά μέρη (ΟΠΕΡΑ - ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ), που δίνονται στους υποψήφιους σε φωτοαντίγραφα, από τη γραμματεία της ΕΛΣ. Οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στη γραμματεία της Λυρικής (Χαρ. Τρικούπη 18Α, 5ος όροφος, τηλ. 210.3614.433) μέχρι τις 2 μ.μ. της 18/1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ