ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Δραματική επιδείνωση

Ο εκτοπισμός των ελληνικών εμπορευμάτων από ξένα, τόσο στην εγχώρια όσο και στις ξένες αγορές, εκτίναξαν στα ύψη το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (αυξήθηκε κατά 673,1 εκατ. ευρώ ή 11,7%) στο δεκάμηνο του 2002

Νέο άλμα έκαναν τον μήνα Οκτώβρη τα ελλείμματα του ισοζυγίου των κάθε είδους συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό, που οφείλονται κυρίως στο εμπορικό έλλειμμα (ταχύτερη αύξηση εισαγωγών από τις εξαγωγές). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (που απεικονίζει το κλείσιμο των κάθε είδους συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό) αυξήθηκε τον Οκτώβρη του 2002 κατά 35,5% και διαμορφώθηκε σε 1.035,6 εκατ. ευρώ έναντι 764,1 εκατ. ευρώ τον Οκτώβρη του 2001. Επιδείνωση παρουσίασαν τα ελλείμματα του ισοζυγίου και στο δεκάμηνο Γενάρης-Οκτώβρης 2002, γεγονός που αποτυπώνει την εντεινόμενη παραγωγική υποβάθμιση και ταυτόχρονα την αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό, σε μια περίοδο που οι κυβερνώντες δηλώνουν περήφανοι για τα μεγάλα «επιτεύγματα» της οικονομικής τους πολιτικής...

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (όπως φαίνονται στον πίνακα) προκύπτει ότι στην περίοδο του δεκαμήνου Γενάρης-Οκτώβρης 2002 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 11,7% ή 673 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 6.402,6 εκατ. ευρώ από 5.729,5 εκατ. ευρώ το περσινό δεκάμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (αυξήθηκε κατά 4% ή 718,7 εκατ. ευρώ) όσο και στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων (μειώθηκε κατά 18% ή 1.024 εκατ. ευρώ).

Διαβάζοντας τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, βλέπουμε ότι η χειροτέρευση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στην υποκατάσταση των ελληνικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και τις αγορές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, ενώ η δαπάνη για εισαγωγές ξένων εμπορευμάτων μειώθηκε κατά 1,4%, οι εισπράξεις από τις εξαγωγές ελληνικών εμπορευμάτων μειώθηκαν κατά 11,3%!

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η σημαντική εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών, κυρίως για την αγορά ελληνικών ομολόγων και δευτερευόντως για την αγορά μετοχών που παρατηρήθηκε στο δεκάμηνο Γενάρης-Οκτώβρης 2002 (κάποιοι θησαυρίζουν από τη διόγκωση του δημόσιου χρέους). Η Τράπεζα της Ελλάδας σχολιάζει την εξέλιξη αυτή σαν «αποτέλεσμα της επιφυλακτικότητας με την οποία οι επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές».

3ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Δικομματικός καυγάς για τις περικοπές

Κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των διαφόρων κοινοτικών ελέγχων έχει μπει η εκτέλεση του Γ΄ ΚΠΣ, γεγονός που εντείνει τις τριβές ανάμεσα σε διάφορες πλευρές της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολιτικών εκπροσώπων τους. Παρέμβαση στο θέμα έκανε για μια ακόμα φορά χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρ. Πάχτας. Στην προσπάθειά του να αποσείσει τη συνολική κυβερνητική ευθύνη για το βαθμό απορρόφησης αλλά και την ευθύνη που διάφορες πλευρές αποδίδουν και στον ίδιο προσωπικά, διαμήνυε πως «ο κίνδυνος απώλειας πόρων δεν έχει να κάνει με το ρυθμό απορρόφησης όπως σκόπιμα καλλιεργείται από την αξιωματική αντιπολίτευση». Αντίθετα, πρόσθεσε, «η ευθύνη είναι πιο αυξημένη, επειδή ακριβώς συνδέεται με υπαρκτούς κινδύνους που διατρέχουμε από αστοχίες στην επίτευξη των στόχων, στον προϋπολογισμό, το χρονοδιάγραμμα, τη μη τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία». Είναι φανερό το γεγονός ότι η ηγεσία της ΝΔ στην προσπάθειά της να κερδίσει πόντους ανάμεσα στα διάφορα κέντρα της οικονομικής ολιγαρχίας κάνει λόγο, απλά και μόνο, για την προβληματική «απορροφητικότητα», για τους ρυθμούς της οποίας θα μπορούσε να κατηγορήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Αυτή η συγκεκριμένη τακτική δίνει στην ηγεσία της ΝΔ τη δυνατότητα να αφήσει στο απυρόβλητο της κριτικής που διατυπώνει όλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες που εμπλέκονται με το ΚΠΣ, και κυρίως να αφήσει έξω από κάθε κριτική αναφορά την εφαρμοζόμενη πολιτική από την ΕΕ, τα επιλεγμένα έργα που εντάσσονται στο ΚΠΣ κλπ.

Στην πραγματικότητα, διαφορές επί της ουσίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ηγεσία της ΝΔ ούτε υπάρχουν ούτε και προκύπτουν από τις επίσημες δηλώσεις των στελεχών τους. Υπαρκτό ζήτημα και για τα δυο αυτά κόμματα είναι η δρομολογημένη καρατόμηση πόρων από την ΕΕ, που με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε πρόσχημα και αφορμή.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες ο Χρ. Πάχτας, το ποσοστό απορρόφησης του Γ΄ ΚΠΣ μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη 2002 έφτανε συνολικά σε 17,3%. Τα υπουργεία είχαν «απορροφήσει» το 19,4% των σχετικών πόρων έναντι ποσοστού 13,2% των Περιφερειών της χώρας.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών συνομολόγησε και νέο δάνειο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση, αυτή τη φορά, των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για ακόμη 500 εκατ. ευρώ που θα πάνε για τη «βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος της Αθήνας και στην υλοποίηση έργων υποδομής σε περιφέρειες της χώρας». Το δάνειο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι μέρος της συνολικής έγκρισης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Νέο κρατικό δάνειο

Νέο δάνειο ύψους 1,4 δισ. ευρώ (περίπου 480 δισ. δρχ.) και τριετούς διάρκειας συνομολόγησε το Δημόσιο με Ελληνες και ξένους τραπεζίτες και τους άλλους ρεντιέρηδες της χρηματαγοράς. Το μέσο επιτόκιο που προέκυψε στη χτεσινή δημοπρασία διαμορφώθηκε σε 3,07% (από 3,40% στην προηγούμενη αντίστοιχη του Σεπτέμβρη 2002). Η πτώση που σημειώθηκε αντανακλά τις εξελίξεις στη χρηματαγορά του ευρώ μετά και την πρόσφατη μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αποδόσεις που πετυχαίνουν για λογαριασμό τους οι τράπεζες από τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων είναι παντελώς αφορολόγητες.

ΥΛΙΚΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Αυξήθηκαν 2,6%

Σε ποσοστό 2,6% αυξήθηκαν στο 11μηνο Γενάρη-Νοέμβρη 2002 τα υλικά κατασκευής οικοδομών. Από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) για την εξέλιξη του «δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών» προκύπτουν τα εξής:

  • Σε μέσα επίπεδα Γενάρη-Νοέμβρη 2002 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001 η αύξηση φτάνει σε 2,6% (από 2,4% το 2001 και 2,2% το 2000). Δηλαδή και τα υλικά κατασκευής ακριβαίνουν χρόνο με το χρόνο.
  • Ο γενικός δείκτης του Νοέμβρη 2002 (σύγκριση με Νοέμβρη 2001) αυξήθηκε επίσης σε ποσοστό 2,6% (από 2% πέρσι).
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εγκύκλιος για τον ΚΒΣ

Την ερμηνευτική εγκύκλιο, για τον τροποποιημένο με τον πρόσφατο νόμο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Οι σχετικές ρυθμίσεις που θα εφαρμόζονται από την 1η Γενάρη του 2003 περιέχονται σε τρεις θεματικές ενότητες που αφορούν: Τη λεγόμενη απλοποίηση βιβλίων και στοιχείων, την εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών και μεθόδων, καθώς και τις περιπτώσεις απόρριψης των βιβλίων.

Το ζητούμενο βέβαια είναι το πώς θα περπατήσουν στην πράξη οι διατάξεις αυτές. Οι έλεγχοι της Εφορίας με βάση τις εντολές από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εστιάζονται με ιδιαίτερη ένταση πάνω στους ΕΒΕ. Γεγονός είναι ότι καθώς ο νόμος της διαβόητης συνάφειας παραμένει σε ισχύ, οι όποιες «αντικειμενικές ρυθμίσεις» περιέχονται στο νέο Κώδικα είναι χωρίς περιεχόμενο και αντίκρισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ