ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Κίεβο επισκέφτηκε χτες ο Μπάιντεν δηλώνοντας «διαρκή υποστήριξη»

Επαφές για ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη και «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Από τη χτεσινή συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Β. Ζελένσκι στο Κίεβο

Copyright 2023 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Β. Ζελένσκι στο Κίεβο
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας την απεριόριστη αμερικανική στήριξη στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία.

Η επίσκεψη Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ανήμερα της «Ημέρας των Εκατό Ηρώων», η οποία καθιερώθηκε από το Κίεβο προς τιμήν όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «Μαϊντάν», δηλαδή του πραξικοπήματος που οργανώθηκε κατά της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς το 2014, με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική ενίσχυση της Ουκρανίας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και ήδη έχουν παράσχει εξοπλισμούς αξίας σχεδόν 50 δισ. δολαρίων, ενώ στον προϋπολογισμό του 2023 έχουν δεσμευτεί άλλα 50 δισ. Με τη χτεσινή επίσκεψή του ο Μπάιντεν έστειλε ένα τέτοιο «μήνυμα για διαρκή υποστήριξη προς την Ουκρανία».

Ο Μπάιντεν, μιλώντας δίπλα στον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών και πυραύλων HIMARS, ενώ σύμφωνα με τον Ζελένσκι στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Στις αρχές Φλεβάρη το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα άλλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 2,175 δισ. δολαρίων, το οποίο περιελάμβανε κατευθυνόμενα βλήματα ακριβείας ικανά να πλήξουν στόχους σε απόσταση πάνω από 100 χλμ. (GLSDB).

Νωρίτερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, είχε σημειώσει πως η Κριμαία - η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014 - θα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί και ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ουκρανικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους εκεί, θεωρώντας τη χερσόνησο ουκρανικό έδαφος. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου, χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «μεγάλο προβοκάτορα» διεθνών εντάσεων.

Επίσης, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, στη συνάντηση με τον Μπάιντεν συζητήθηκε και το ενδεχόμενο η Ουκρανία να λάβει εξοπλισμούς «που δεν έχει προμηθευτεί στο παρελθόν». Εξάλλου, υπενθύμισε πως η απόφαση των ΗΠΑ για τα κύρια άρματα μάχης «Abrams» «αντιπροσωπεύει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός συνασπισμού αρμάτων μάχης και είναι ιστορικής σημασίας».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να δώσουν στο Κίεβο «περίπου 700 άρματα μάχης, 1.000 συστήματα πυροβολικού, περισσότερα από 2 εκατ. βλήματα πυρομαχικών πυροβολικού, περισσότερα από 50 προηγμένα συστήματα πυραύλων εκτόξευσης (...) και συστήματα αεράμυνας», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συγκρότησαν έναν συνασπισμό άνω των 50 χωρών, από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό, αναφερόμενος στην «Ομάδα Επαφής» για την Ουκρανία.

Η συζήτηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ «μας φέρνει πιο κοντά στη νίκη», κατέληξε ο Ζελένσκι.

«Ο Πούτιν πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη, αλλά έκανε λάθος», σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή «στεκόμαστε εδώ μαζί», «το Κίεβο αντέχει, η Ουκρανία αντέχει».

Η Ουάσιγκτον ήρθε σε επαφή με τη Μόσχα λίγο πριν από την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν πιθανές καταστάσεις σύγκρουσης, μετέδωσε χτες το αμερικανικό πρακτορείο «Associated Press». Επίσης, υπενθυμίζει ότι μια τέτοια επίσκεψη είναι σπάνιο φαινόμενο, επειδή οι Πρόεδροι των ΗΠΑ συνήθως δεν επισκέπτονται ζώνες συγκρούσεων όπου δεν ελέγχουν τον εναέριο χώρο.

«Ο Μπάιντεν, έχοντας λάβει προηγουμένως εγγυήσεις ασφαλείας, πήγε τελικά στο Κίεβο», δήλωσε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν αναχώρησε για την Πολωνία, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψής του, η οποία αναμενόταν να διαρκέσει δύο μέρες. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, M. Μοραβιέτσκι, η Βαρσοβία σκοπεύει να συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο αύξηση της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα του. Σήμερα στην Πολωνία σταθμεύουν περίπου 11.000 Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με το CBS.

Επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους για μαχητικά F-16

Στο μεταξύ, το ζήτημα των δυτικών μαχητικών αεροσκαφών που ζητάει η Ουκρανία από κράτη του ΝΑΤΟ παραμένει στην «ατζέντα». Επαφές με μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ - Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές - είχαν το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, Ουκρανοί αξιωματούχοι καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να στείλει μαχητικά F-16, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να πλήττει ρωσικές πυραυλικές μονάδες με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους.

«Θέλουν F-16 για να καταστείλουν την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού έτσι ώστε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους να χτυπάνε πέρα από τις ρωσικές γραμμές του μετώπου», δήλωσε ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι, πρώην αστροναύτης και πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο Κέλι και άλλοι τρεις κοινοβουλευτικοί, που μίλησαν στο «Reuters» σχετικά με τις επαφές τους στο Μόναχο, εκτίμησαν πως γίνονται διεργασίες στο Κογκρέσο προκειμένου να παρασχεθούν στην Ουκρανία F-16.

Οι Ουκρανοί δήλωσαν πως οι πιλότοι τους θα μπορούσαν να στοχοποιήσουν πιο αποτελεσματικά μονάδες ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και S-400 με AGM-88 αν οι πύραυλοι εκτοξεύονταν χρησιμοποιώντας πιο προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα των F-16.

Σύμφωνα με τον Κέλι, ενώ χρειάζεται εκπαίδευση τουλάχιστον ενός έτους για τον άριστο χειρισμό όλων των δυνατοτήτων των F-16, οι Ουκρανοί πιλότοι μπορούν να μάθουν να κάνουν «περιορισμένο αριθμό πραγμάτων... μέσα σε μερικούς μήνες».

Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού «ζεσταίνεται» η συζήτηση για την παράδοση στην Ουκρανία προηγμένων μαχητικών με προδιαγραφές ΝΑΤΟ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε σύγχρονα μαχητικά, ενώ ο πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει άλλες χώρες που σκοπεύουν να στείλουν μαχητικά αεροπλάνα. Σε μια ακόμη ένδειξη κλιμάκωσης, ο Σούνακ διεύρυνε το «κάδρο» της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, τονίζοντας ότι «από τη Γεωργία μέχρι τη Μολδαβία, η Ρωσία διαπράττει τη μία παραβίαση μετά την άλλη εναντίον χωρών εκτός της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ».

Αντίστοιχα και ο Γάλλος υπουργός Αμυνας δεν απέκλεισε την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.

Η Πολωνία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ουκρανία με τα αεροσκάφη MiG, αλλά μόνο εάν σχηματιστεί ένας ευρύτερος συνασπισμός με ηγέτη τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι.

Στο Κίεβο μετέβη χτες και η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι. Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», η Ρώμη προτίθεται να εγκρίνει την αποστολή πέντε μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ενώ θα ήθελε να φιλοξενήσει και τη διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Πυρομαχικά και όπλα το «πλέον άμεσο ζήτημα»

Η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα έχει αρκετά πυρομαχικά στον πόλεμο με τη Ρωσία, υπογράμμισε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «εάν αποτύχουμε σε αυτό, το αποτέλεσμα του πολέμου τίθεται σε κίνδυνο».

«Το ρωσικό πυροβολικό εκτοξεύει 50.000 βολές ημερησίως και η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο δυνατοτήτων», είπε και παράλληλα επισήμανε τη σημασία των αρμάτων μάχης.

Τονίζοντας πως ο αυριανός συσχετισμός δυνάμεων στη λεγόμενη «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας» σχετίζεται άμεσα με τη στρατιωτική και πολιτική στήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, ο Μπορέλ είπε: «Αυτό που πρέπει να κάνει μια Ευρώπη με γεωπολιτική στρατηγική τη δεδομένη στιγμή, είναι να εξοπλίσει την Ουκρανία άμεσα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη δεν έχει πράξει όσα θα μπορούσε για την Ουκρανία μέχρι σήμερα.

Γενικότερα στη Διάσκεψη του Μονάχου όλοι οι Δυτικοί ηγέτες απηύθυναν νέες εκκλήσεις να δοθεί στην Ουκρανία ό,τι εξοπλισμός χρειάζεται προκειμένου να νικήσει τη Ρωσία, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να προειδοποιεί για τον κίνδυνο να νικήσει η Μόσχα, η οποία κινητοποιεί «εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες» και προμηθεύεται «περισσότερα όπλα από αυταρχικές χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα».

Αντίστοιχα οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, κάλεσαν από το Μόναχο όλα τα κράτη που διαθέτουν άρματα μάχης και πυρομαχικά, να τα παραδώσουν στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα το Κίεβο επιμένει στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ είπε ότι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας μέχρι την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «κυρώσεις, όπλα, χρήματα».

Τα γαλλικά ελαφριά τεθωρακισμένα AMX-10 αναμένεται να παραδοθούν στην Ουκρανία «από τα τέλη της εβδομάδας», σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ρυθμός εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών στη Γαλλία και στην Πολωνία επιταχύνεται, και από τον Μάρτη θα εκπαιδεύονται 600 κάθε μήνα.

Παζάρια για την ουκρανική «ειρηνευτική» πρόταση

Αναφορές στο ουκρανικό σχέδιο «10 σημείων» ΝΑΤΟικής έμπνευσης για «ειρήνη» στην Ουκρανία και την Ευρώπη έγιναν τις τελευταίες μέρες από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, μίλησε για το σχέδιο που παρουσίασε στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Μπαλί τον Νοέμβρη ο Ουκρανός Πρόεδρος, λέγοντας ότι είναι «μια πρωτοβουλία για την ειρήνη, που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Ανέφερε ότι πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης, όταν οι Ουκρανοί αποφασίσουν να ξεκινήσουν μια διαπραγματευτική διαδικασία.

Αντίστοιχα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, τον διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου «στη διεθνή σκηνή στις επόμενες διπλωματικές συναντήσεις».

Νωρίτερα, ο Μακρόν, σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι η Γαλλία επιθυμεί «την ήττα» της Ρωσίας στην Ουκρανία, όχι όμως και τη «συντριβή της».

Στο Μόναχο ο Γάλλος Πρόεδρος εκτίμησε ότι «δεν είναι η ώρα για διάλογο με τη Ρωσία» και ότι «διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να γίνουν μόνο υπό συνθήκες που επιλέγει η Ουκρανία (...) Οι σύμμαχοι του Κιέβου πρέπει να δώσουν στην Ουκρανία τα μέσα για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, οι επόμενες βδομάδες και μήνες είναι «καθοριστικοί» για την περαιτέρω πορεία του πολέμου.

Η Κίνα σχεδιάζει «πρωτοβουλία ειρήνης» για την Ουκρανία

Η δε Κίνα ανακοίνωσε τη δική της «ειρηνευτική» πρωτοβουλία για την Ουκρανία.

«Θα θέσουμε κάτι προς τα εμπρός. Και αυτή είναι η κινεζική θέση σχετικά με την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Γουάνγκ Γι, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. «Θα σταθούμε σταθερά στην πλευρά της ειρήνης και του διαλόγου», πρόσθεσε, ισχυριζόμενος ότι για έναν ασφαλέστερο κόσμο, «οι αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ είναι κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε».

Το χάος και οι συγκρούσεις που πλήττουν τον κόσμο αυτήν τη στιγμή προκλήθηκαν επειδή δεν τηρήθηκαν οι αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, είπε, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες ως προς τη θέση της Κίνας για τα ουκρανικά εδάφη που κατέχει η Ρωσία.

Ο ίδιος επέκρινε τις «δυνάμεις που επιδιώκουν γεωπολιτικά συμφέροντα» στην Ουκρανία.

Ο Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ στο Μόναχο, λέγοντας ότι η Κίνα θέλει «ειρήνη και συνομιλίες» και «δεν θέλουμε να δούμε την ουκρανική κρίση να παρατείνεται και να επεκτείνεται και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα για να αποφύγουμε περαιτέρω επιδείνωση».

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ χαιρέτισε καταρχάς την ανακοίνωση της Κίνας. «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είχε εντατικές συνομιλίες με τον Γουάνγκ Γι την Παρασκευή «για το τι σημαίνει δίκαιη ειρήνη - να μην επιβραβεύεται ο επιτιθέμενος, αλλά να υπερασπίζεσαι το Διεθνές Δίκαιο και όσους έχουν δεχθεί επίθεση».

Η Μπέρμποκ τόνισε ότι μια δίκαιη ειρήνη προϋποθέτει ότι «αυτός που παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα, δηλαδή η Ρωσία, αποσύρει τα στρατεύματά της από την κατεχόμενη χώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ