ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΤΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ
Αναφανδόν υπέρ του μνημονίου

Επιμένουν ακόμα να χαρακτηρίζουν την κρίση σαν κρίση διόγκωσης του πιστωτικού κεφαλαίου

Η κρίση της αστικής οικονομικής σκέψης αναδεικνύεται με τον πιο επίσημο τρόπο στο βιβλίο «Από τη διεθνή κρίση στην κρίση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας», του οποίου έγινε παρουσίαση χτες, όπου παραβρέθηκε ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και εκπροσώπων του αστικού πολιτικού κόσμου. Στη συγγραφή του βιβλίου συμμετείχαν 14 συνολικά οικονομολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι Γ. Χαρδούβελης και Ν. Καραμούζης, στελέχη της Γιούρομπανκ, Β. Ράπανος, πρόεδρος της ΕΤΕ, η γνωστή για τις ακραίες σκληροπυρηνικές νεοφιλελεύθερες απόψεις Μ. Ξαφά κ.ά.

Η παρουσίαση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με ομιλίες τεσσάρων εκ των συγγραφέων του. Οι, κατά την άποψή τους, αιτίες της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, καθώς στην ανάλυσή τους περιορίζονται να αναμασούν όσα κατά καιρούς διατυπώνουν αστοί οικονομολόγοι περί χρηματοπιστωτικής κρίσης, την οποία αποδίδουν στη διόγκωση του πιστωτικού κεφαλαίου. Τα συμπτώματα, δηλαδή, της κρίσης υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου και στο πιστωτικό σύστημα εμφανίζονται ως αιτίες της.

Εκ των υστέρων, στις αιτίες της κρίσης προσμετρούν και «την ιδεολογική κυριαρχία των απόψεων της ανόθευτης οικονομίας της αγοράς στην επιστήμη, την πολιτική και τις αγορές τα τελευταία 20 - 25 χρόνια...». Οι αναφορές αυτές είναι πέρα για πέρα υποκριτικές, καθώς γίνονται μετά τη γιγαντιαίων διαστάσεων κρατική στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε Ευρώπη και Αμερική, όταν οι τελευταίοι βρέθηκαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Απλώς σήμερα προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες που θέλουν την επέκταση της κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου με την απροκάλυπτη στήριξη του καπιταλιστικού κράτους. Ο καιροσκοπισμός της μεταστροφής τους είναι έκδηλος, καθώς μέχρι χτες υποστήριζαν τις απόψεις που σήμερα καταδικάζουν, όπως και η σύγχυση από την οποία διακατέχονται για την οικονομική κρίση.

Ετσι, ένας από τους ομιλητές, αφού ομολόγησε ότι «γνωρίζουμε όλοι ότι το κεφάλαιο είναι βασιλιάς, αυτό κυβερνά τις συμπεριφορές και την πορεία των οικονομιών», στη συνέχεια υποστήριξε ότι «η χρηματοπιστωτική κρίση έδειξε τις ατέλειες του ξέφρενου καπιταλιστικού συστήματος (...) μετά την κρίση, φαίνεται ότι έχει γίνει μία μεγάλη αρχή ώστε να μπουν όρια στη συμπεριφορά του...»! Η λύση δηλαδή βρίσκεται στο να μπει φρένο στο «ξέφρενο» καπιταλιστικό σύστημα...

Και οι τέσσερις ομιλητές τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του μνημονίου, ως του μέσου εκείνου με το οποίο θα βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση. Διατυπώθηκαν ωστόσο ερωτήματα, κατά πόσον η ελληνική οικονομία, σε ένα δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, όπως είπαν, μπορεί να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αποτελεί και την αναγκαία προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση της πορείας του κρατικού χρέους. Σχετικά με το μέλλον, προβλήθηκε η ρεαλιστική γενικώς άποψη ότι τα επόμενα χρόνια οι δυτικές οικονομίες θα κινηθούν με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα την αναμενόμενη μετακίνηση της οικονομικής δύναμης από τις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως της Ανατολής. Γίνεται δηλαδή η εκτίμηση ότι στο προσεχές μέλλον θα ενταθούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το μοίρασμα των αγορών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ανταγωνισμοί και με αφορμή την πυρηνική ενέργεια

Τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης στο ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας, υποστήριξε η ελληνική πλευρά στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, χτες στις Βρυξέλλες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Βουλγαρία και την Τουρκία. Η υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, υποστήριξε επίσης τη γενικότερη μείωση της συμμετοχής της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές για τις εργασίες του Συμβουλίου, φαίνεται ότι οι αντιθέσεις είναι μεγάλες ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ που ανησυχούν για τους υφιστάμενους πυρηνικούς σταθμούς, όσο και σχεδιαζόμενους σε γειτονικές χώρες και τις χώρες που εξυπηρετούν συμφέροντα ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας.

Είναι φανερό ότι η επικινδυνότητα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, έστω και αν εξετάζεται αναγκαστικά λόγω της αναστάτωσης της κοινής γνώμης από τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, αποτελεί ένα ακόμη ενδομονοπωλιακό πεδίο αντιπαράθεσης, με κριτήρια οικονομικά, πέρα και έξω από τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα. Οι Γερμανοί δηλώνουν ότι θα επαναξιολογήσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα και έπαυσαν τη λειτουργία παλιών μονάδων. Οι Ιταλοί σχεδιάζουν δημοψήφισμα για την ανατροπή του προηγούμενου που ήταν αντίθετο με τα πυρηνικά, οι Γάλλοι -που κυριαρχούν στην πυρηνική ενέργεια- αναμένεται να υποβάλλουν κάποιες προτάσεις, και οι Ισπανοί ένα συνολικό σχέδιο, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι Λιθουανοί ανησυχούν για αντιδραστήρες που κατασκευάζονται σε Ρωσία και Λευκορωσία, ενώ οι Φινλανδοί δε θέλουν ενιαία πρότυπα ασφάλειας. Τμήματα του κεφαλαίου κερδίζουν από τα πυρηνικά και άλλα από την «πράσινη» ενέργεια και ενδεχόμενος περιορισμός της μίας μορφής θα ευνοήσει τα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη της άλλης.

Η Τ. Μπιρμπίλη, αναφερόμενη σε Βουλγαρία και Τουρκία, σημείωσε ότι «δεδομένου του διασυνοριακού χαρακτήρα της πυρηνικής ενέργειας θεωρούμε σημαντικό στη συζήτηση που αναπτύσσεται να συμμετάσχουν γειτονικές χώρες, στις οποίες λειτουργούν ή προγραμματίζονται πυρηνικοί σταθμοί. Σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να λάβουν μέρος μαζί με τις χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας και του G20 και οι γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, που φιλοδοξούν να καταστούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στη βάση αυτή, πρότεινε η ΕΕ να «καταβάλλει προσπάθεια» για να διασφαλιστεί ότι οι γειτονικές χώρες: θα προσχωρήσουν στην Κοινή Σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων. Θα διαβουλεύονται με την EURATOM και τις γειτονικές χώρες για εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών, σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια. Θα εναρμονιστούν με την οδηγία 85/337 περί εκτίμησης επιπτώσεων ορισμένων δημόσιων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον, που αφορά και τη σεισμικότητα, ενώ προτάθηκε και η θέσπιση ολοκληρωμένης κοινοτικής νομοθεσίας.

ΕΥΒΟΙΑ
Σύσκεψη αγροτών αύριο

Σύσκεψη αγροτών της περιοχής του Δήμου Αλιβερίου - Κύμης της Εύβοιας γίνεται αύριο Τετάρτη 23 Μάρτη προκειμένου να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα της ΠΑΣΥ. Η σύσκεψη θα γίνει στα Κριεζά (Δροσιά) στις 7 μ.μ. και θα μιλήσει το στέλεχος της ΠΑΣΥ Γ. Γκικόπουλος.

ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξαφανίζουν τους ψαράδες ερυθρού τόνου

Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ εξαφανίζει τους ψαράδες ερυθρού τόνου. Από 256 που ήταν οι ειδικές άδειες αλιείας το 2010 περιορίστηκαν στις 113 το 2011 και όπως εκτιμάται το 2012 θα μείνουν μόνο 30.

Η αλιεία ερυθρού τόνου υπόκειται σε ποσόστωση και η πρόθεση της ΕΕ και των κυβερνώντων είναι να σταματήσουν να ψαρεύουν οι μικρομεσαίοι ψαράδες, ώστε να λυμαίνονται το χώρο μόνο αλιευτικές επιχειρήσεις και μεγάλα αλιευτικά σκάφη. Αυτό φανερώνει άλλωστε και το γεγονός ότι σε όσους τελικά πήραν την ειδική άδεια, φέτος, επιβλήθηκαν πρόσθετοι περιορισμοί στο ψάρεμα ερυθρού τόνου και απαγορεύτηκε η χρήση αγκιστρωτών εργαλείων (παραγάδια, πετονιές). Ετσι, ουσιαστικά, καταργείται το δικαίωμα αλιείας ερυθρού τόνου στους μικρομεσαίους ψαράδες και ανοίγει το πεδίο σε αλιευτικές εταιρείες που διαθέτουν στόλο σκαφών εφοδιασμένων με κυκλωτικά δίχτυα τεραστίων διαστάσεων για να μπορούν να εγκλωβίζουν τους ερυθρούς τόνους όποτε κοπαδιάζουν. Δε θα αποτελέσει έκπληξη εάν αργότερα η πολιτική που εφαρμόζεται στον ερυθρό τόνο επεκταθεί και σε άλλα είδη ψαριών μεγάλης οικονομικής σημασίας, π.χ. αστακοί, φαγκριά και τσιπούρες.

Το «γρήγορο internet» χάνει... ταχύτητα

Μείωση του ρυθμού αύξησης των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2010 καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος οι συνδέσεις «γρήγορου internet» στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,9 γραμμές ανά 100 κατοίκους, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2009 (3,58 γραμμές ανά 100 κατοίκους). Το σύνολο των παραπάνω συνδέσεων έφτασαν τις 2.252.653 (19,9% ποσοστό πληθυσμιακής διείσδυσης) με τον ΟΤΕ να συνεχίζει να κατέχει το «μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας», πέφτοντας ωστόσο κάτω από το 50% του συνόλου (48,9%), με τους ανταγωνιστές του να κατέχουν για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση «ευρυζωνικής διείσδυσης» στην ΕΕ των 27.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ