ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προετοιμασίες θεατρικού χειμώνα

«Δυσαρμονίες»
«Δυσαρμονίες»
Το θέατρο «Εμπρός» θα παρουσιάσει, σε εναλλασσόμενες παραστάσεις, από τα μέσα Οκτώβρη, δύο έργα, γραμμένα, πρόσφατα, από γυναίκες συγγραφείς. Πρόκειται, για τα έργα «Ενας Αριθμός» (2002) της Κάριλ Τσέρτσιλ και «Addio del Passato» (2005) της Λείας Βιτάλη.

Η έναρξη θα γίνει με το έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ «Ενας Αριθμός». Με αφορμή την προσωπική σχέση ενός πατέρα με τις τρεις «εκδοχές» του γιου του, η Τσέρτσιλ φωτίζει θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως το πρόβλημα της ταυτότητας, η αδυναμία του ανθρώπου να κατανοήσει και να ορίσει τον κόσμο του, αναδεικνύοντας παράλληλα το δέος που προκαλεί η ανεξέλεγκτη δύναμη της επιστήμης. Η μετάφραση είναι των Τάσου Μπαντή - Θανάση Σαράντου, η σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου. Το ρόλο του πατέρα θα ερμηνεύσει ο Τάσος Μπαντής και του γιου ο Θανάσης Σαράντος. Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το θίασο «Ηθικόν ακμαιότατον».

Το νέο έργο της Λείας Βιτάλη «Addio del Passato», που θα παρουσιαστεί αμέσως μετά, είναι μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που διαδραματίζεται ουσιαστικά στο χώρο της μνήμης, ένας εσωτερικός διάλογος μιας γυναίκας με τη νεκρή μητέρα της. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή, σκηνικό -κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, με ερμηνεύτριες τις Σμαράγδα Σμυρναίου και Ολγα Δαμάνη.

  • Δύο επαναλήψεις και ένα καινούριο έργο θα παρουσιάσει το χειμώνα το θέατρο «Πόρτα». Στο μικρό θεατράκι θα επαναληφθεί (23/9-23/10/2005) το έργο της Αμερικανίδας Τζόις Κάρολ Οουτς «Δυσαρμονίες» που ασκεί σκληρή κριτική στον αμερικανικό τρόπο ζωής, οι παραστάσεις του οποίου είχαν διακοπεί λόγω ατυχήματος της ηθοποιού Υβόννης Μαλτέζου. Η μετάφραση - σκηνοθεσία είναι του Νίκου Χατζόπουλου. Παίζουν η Υβόννη Μαλτέζου και ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.

Θα ακολουθήσει το έργο για παιδιά 5-8 ετών «Νύχτα του Φλεβάρη» του Σουηδού Στάφαν Γκετ, που αφορά στις σχέσεις των μαθητών με τους δασκάλους, τους γονείς, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου. Παίζουν: Αννα Καλαϊτζίδου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Μαρία Φιλίνη (22 Σεπτέμβρη - 23 Οκτώβρη, κάθε Σάββατο 3μμ, Κυριακές 11πμ και 3μμ).

Η νέα παραγωγή θ' ανεβεί τέλη Νοέμβρη. Πρόκειται για το έργο του Μάικ Κένι «Το αγόρι με τη βαλίτσα» που αγγίζει με ευαισθησία, ποίηση και χιούμορ ένα θέμα σύγχρονο, καίριο και δραματικό: τα παιδιά πρόσφυγες.

Το έργο, που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, αλλά και μαθητές γυμνασίου, θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά Λίλης Πεζανού. Παίζουν: Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Στέργιος Νένες, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Σταύρος Σιούλης, Πέτρος Σπυρόπουλος, Μαρία Φιλίνη.

Μουσικοθεατρική «Λιογέννητη»

Η μουσικοθεατρική παράσταση «ΑΝΑΘΕΜΑ ΔΕ ΤΑΪΜ blues» παρουσιάζεται στο 1ο Φεστιβάλ Αμοργού (πλατεία Λότζα, Χώρα Αμοργού), την Κυριακή στο μπαρ «ΜΠΟΕΜ» (Ερμούπολη Σύρου) και στις 31 Αυγούστου στο «Μικρό Καφέ» (Χώρα Φολεγάνδρου). Πρόκειται για την αφήγηση του δημοτικού ποιήματος «Της Λιογέννητης», με την παρέμβαση σύγχρονων μουσικών θεμάτων και τραγουδιών. Στη σκηνή συναντιούνται μία ηθοποιός, ένας μουσικός κι ένα μπαούλο απ' όπου δραπετεύει η ιστορία της Λιογέννητης.

Η Μάρα Τσικάρα αφηγείται και υποδύεται τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο ποίημα και ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου με μια κιθάρα σχολιάζει, κουρδίζει, ξεκουρδίζει και τραγουδά. Το ποίημα είναι μια παραλλαγή των ακριτικών τραγουδιών που αφορούν στη μνηστεία του Διγενή Ακρίτα. Στη θέση του Διγενή και της Ευδοκίας βρίσκονται ο Κωσταντής και η Λιογέννητη. Επίσης, συμμετέχουν άρχοντες και προξενητάδες, μάγισσες, δούλες, κουτσομπόλες, πουλάκια και μια μάνα. Βασικός πρωταγωνιστής, όμως, είναι ο έρωτας, που στην προσπάθειά του να στοχεύσει σωστά δεν υπολογίζει τις συνέπειες. Αλλά και η μοίρα που, καλώς ή κακώς, αποδεικνύεται ανυπότακτη.

Το θεατρικό δρώμενο εντάσσεται στα πλαίσια της μπαλάντας και των blues - ίσως ένας πιο σύγχρονος τρόπος να εκφραστεί ένα μοιρολόι. Ως φόντο, έχει σχέδια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου επεξεργασμένα από τον ζωγράφο Δημήτρη Μοράρο. Η διασκευή και οι στίχοι των τραγουδιών γράφτηκαν από τη Μάρα Τσικάρα και τον Ευγένιο Δερμιτάσογλου, ο οποίος συνέθεσε και τη μουσική.

Εκδηλώσεις, εντός - εκτός «τειχών»
Η Ελένη Βιτάλη
Η Ελένη Βιτάλη
  • Με «Πανόραμα ελληνικού τραγουδιού» ξεκινά (29/8, 9 μ.μ.) το 12ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Δήμου Ηλιούπολης. Στο «Πανόραμα ελληνικού τραγουδιού», ο Χρήστος Νικολόπουλος, η ορχήστρα του και οι ερμηνευτές Στέλιος Διονυσίου, Κωνσταντίνα και Ηλίας Μακρής θα «περιπλανηθούν» στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Στις 30 και 31/8 (9 μ.μ.), το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει «Χορούς του Κόσμου». Την πρώτη μέρα θα εμφανιστούν παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Νότια Αφρική και τη Βουλγαρία και τη δεύτερη από την Κόστα Ρίκα, το Ισραήλ και τη Ρωσία (πληροφορίες: 210-9940699, 9920393).
  • Με την υποστήριξη των Δήμων Καλυβίων και Κερατέας και τοπικών συλλόγων, ο όμιλος «Ουνέσκο» Πειραιά και Νήσων θα οργανώσει τη 2η Πανελλήνια Γιορτή Κρασιού (26-28/8 και 2-4/9, Ονείρων και Χλόης - Λαγονήσι, Καλύβια, ώρα 8.30 μ.μ.). Η γιορτή θα περιλάβει κρασομεζέδες, ζωντανό μουσικο-χορευτικό γλέντι, αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη, δρώμενα σχετικά με τον τρύγο και το κρασί, καθώς και έκθεση εικαστικών έργων των Ε. Ανδρονικίδου, Στ. Βαϊτσοπούλου, Αγ. Κάλλας, Π. Γραφάκου. Σημειώνουμε ότι ο όμιλος αύριο εγκαινιάζει και ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο Δημοτικό Σχολείο Καταπόλων Αμοργού, την οποία θα παρουσιάσει προσεχώς και στο νέο του πολιτιστικό κέντρο στον Πειραιά.
  • Ο Δήμος Κερατέας, και οι «Μελισσοκόμοι Κερατέας» διοργανώνουν το 7ο «Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μελιού» (27,28/8), στο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κερατέας. Το φεστιβάλ εκτός από έκθεση προϊόντων μελιού από όλη την Ελλάδα, περιλαμβάνει και μουσικό πρόγραμμα. Στις 27/8 (9 μ.μ.) με τον Μπάμπη Τσέρτο και στις 28/8 (9 μ.μ.) με την Ελένη Βιτάλη.
  • Εκθεση έργων σε χαρτί μεγάλων διαστάσεων του γνωστού ζωγράφου Μανώλη Χάρου θα παρουσιαστεί στο Κρεμμύδι Κεφαλονιάς (στο σπίτι των Φώτη και Μέλπης Κρυμμύδα) από τις 28/8 έως τις 4/9. Η ίδια έκθεση θα παρουσιαστεί τον προσεχή χειμώνα στο Παρίσι και τον Απρίλη στη Ν. Υόρκη.
... από τα χρόνια του πολέμου

Φωτογραφία Σπύρου Μελετζή
Φωτογραφία Σπύρου Μελετζή
Το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου παρουσιάζει στη Σκόπελο, μέχρι τις 10/9, το δεύτερο και τρίτο μέρος της έκθεσης φωτογραφίας «Βγαίνοντας από τα χρόνια του πολέμου», με καλλιτεχνική επιμέλεια της Νίνας Κασσιανού, ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα στην ελληνική φωτογραφία της περιόδου 1940-1965. Το πρώτο μέρος της έκθεσης, με καλλιτεχνική επιμέλεια του Βαγγέλη Ιωακειμίδη, πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκόπελο το καλοκαίρι του 2000 («Στάσεις/Απόψεις για την Ελληνική Φωτογραφία»), με έργα των Βούλας Παπαϊωάννου, Μαρίας Χρουσάκη, Δημήτρη Χαρισιάδη, Θανάση Τσαγκρή, Κωνσταντίνου και Ιπποκράτη Ζημέρη.

Στο δεύτερο και τρίτο μέρος η Νίνα Κασσιανού παρουσιάζει έργα των Σπύρου Μελετζή, Βασίλη Μανικάκη, Δημήτρη Λέτσιου, Τάκη Τλούπα, Κώστα Μπαλάφα, Αιμίλιου Σεράφη και άλλων φωτογράφων από το φωτογραφικό αρχείο της ΔΕΗ. Την τεκμηρίωση της έκθεσης εξυπηρετεί ένα έντυπο 40 σελίδων, ενώ θα ακολουθήσει έκδοση ενός πολυσέλιδου καταλόγου.

Στο χώρο του Γυμναστηρίου, παράλληλα με την έκθεση, λειτουργεί παρουσίαση των δράσεων δεκαετίας του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου, με έργα φωτογράφων, αφίσες, καταλόγους και σχετικό υλικό. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα (9 μ.μ.).

Μουσικά ταξίδια

Συνεχίζονται οι βραδιές ψυχαγωγίας για τους κατοίκους και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής Πειραιά, με τις «Ημέρες Πολιτισμού 2005». Σήμερα, όσοι βρεθούν στον Ρωσικό Ναύσταθμο Πόρου (9 μ.μ.), θα γευτούν τη μουσική του Μίμη Πλέσσα. Ο πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης, που έχει γράψει μουσική για 104 ταινίες, 70 θεατρικές παραστάσεις και έχει αναδείξει μεγάλους ερμηνευτές του ελληνικού πενταγράμμου, θα εμφανιστεί ζωντανά στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, μαζί με τους Φάνη Μεζίνη, Πένυ Ξενάκη και Ζωή Κουρκούλη.

Παράλληλα, με ήχους από το νεότερο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι θα πλημμυρίσει, σήμερα, η Τροιζήνα, όπου η σολίστ του ακορντεόν και συνθέτης Ζωή Τηγανούρια με την Αρετή Κετιμέ θα εμφανιστούν στο αμφιθέατρο της παραλίας του Γαλατά (9 μ.μ.). Θα «ταξιδέψουν» σε ηχητικούς δρόμους, από τα νησιά μας ως τη Θράκη και από τον Αστορ Πιατσόλα μέχρι το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ