ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δι"Εξοδος" συνεργασίας

"Αριστοφάνους Εξοδος" ονομάζεται... όμως σηματοδοτεί την "είσοδο" της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής,ή καλύτερα τη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο.Η συναυλία του Χρήστου Λεοντή,που βασίζεται σε μουσική και τραγούδια του για πέντε κωμωδίες του Αριστοφάνη, σφραγίζει την έναρξη μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στην ορχήστρα και το θέατρο. Μια συνεργασία, που βασίζεται καταρχήν στη δέσμευση του Εθνικού να παρέχει στην ΚΟΕΜ δύο μέρες την εβδομάδα (Δευτέρα και Τρίτη) την αίθουσα του θεάτρου "Κοτοπούλη - Ρεξ". Το πλαίσιο συνεργασίας περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή της ορχήστρας σε θεατρικές παραστάσεις που απαιτούν πολλή μουσική, με πρόθεση την κατάργηση του πλέι μπακ, τη συνεργασία στην παραγωγή συναυλιών θεατρικού χαρακτήρα (π.χ. με χορικά από αρχαίο δράμα, μουσική και τραγούδια από άλλες παραστάσεις του Εθνικού) κ.ά. Η ανακοίνωση της συνεργασίας, πάντως, λύνει προς το παρόν ένα μεγάλο πρόβλημα της ΚΟΕΜ, η οποία βρίσκεται χωρίς στέγη.

"Φαίνεται πως το θέλησαν ο Απόλλων και ο Διόνυσος, ώστε η συνεργασία μιας ορχήστρας και ενός θεάτρου να αρχίσει με ένα μουσικό έργο που καταξιώθηκε πρώτα επάνω στη σκηνή", είπε ο Στ. Ξαρχάκος αναφερόμενος στο "Αριστοφάνους Εξοδος", η πρεμιέρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μάρτη (9μμ), στο θέατρο "Κοτοπούλη". Οπως εξήγησε ο Χρ. Λεοντής πρόκειται για μια ανασύνθεση σε ενιαίο σύνολο της μουσικής και των τραγουδιών, που έχει γράψει για τις κωμωδίες "Αχαρνείς", "Ειρήνη", "Ιππείς", "Σφήκες" και "Πλούτος", τις οποίες έχουν ανεβάσει την τελευταία 20ετία το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό και άλλοι θίασοι. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Νένα Βενετσάνου, Πέτρος Δαμουλής, Ηλίας Κλωναρίδης και Γιάννης Κούτρας.Στον ίδιο χώρο θα δοθούν συνολικά δέκα συναυλίες, ενώ είναι πιθανόν το έργο να "ταξιδέψει" σε Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Για νέους πιανίστες

Το πιάνο είναι ο φετινός πρωταγωνιστής του Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας, που πραγματοποιείται στις 13 - 22 του Μάρτη, με πρωτοβουλία του "Αττενέουμ". Στόχος του θεσμού είναι η επιβράβευση ενός ολοκληρωμένου μουσικού (νέου στην ηλικία). Συγκεκριμένα ζητούνται δέκα κοντσέρτα αναγνωρισμένων συνθετών, που να καλύπτουν το ύφος και όλες τις μουσικές περιόδους από τους προκλασικούς χρόνους μέχρι και τον 20ό αιώνα. Στο φετινό διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή 25 νέοι πιανίστες, ανάμεσά τους δύο Ελληνες. Θα διεξαχθεί σε τέσσερις κύκλους παρουσία κοινού: οι Α (13,14/3) και Β (16,17/3) στην αίθουσα Μ. Κάλλας του "Αττενέουμ", ο Γ (19,20/3) στο θέατρο Κολεγίου Αθηνών και ο Δ (22/3) στην αίθουσα Φίλων του Μεγάρου Μουσικής. Στους δύο τελευταίους κύκλους τους πιανίστες θα πλαισιώσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Ιασίου, υπό τη διεύθυνση του Γκιόργκι Κοστίν.

  • Στο Βρότσλαβ της Πολωνίας θα δώσει συναυλία στις 4 Μάρτη η Χάρις Αλεξίου στα πλαίσια του "17ου Φεστιβάλ Υποκριτικού Τραγουδιού" ως "τιμώμενη καλλιτέχνης του Φεστιβάλ". Στα 17 χρόνια διοργάνωσής του, στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που είναι το μεγαλύτερο στην Πολωνία, έχουν πάρει μέρος τα μεγαλύτερα ονόματα του θεάτρου και τραγουδιού της Πολωνίας αλλά και της Ευρώπης.
  • Στο Θέατρο του Κρεμλίνου παρουσιάστηκε στις 31 Γενάρη το έργο (μπαλέτο) "Ζευς" του Δημήτρη Αράπη με τη συμμετοχή των μπαλέτων του Κρεμλίνου και της Ακαδημίας Μπολσόι. Τη μουσική εκτέλεση του έργου ανέλαβε η Προεδρική Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου υπό τη διεύθυνση του Κάρολου Τρικολίδη.Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, έργο Ελληνα δημιουργού με θέμα ελληνικό θα παίζεται από εδώ και στο εξής σε όπερα της Μόσχας. Το μπαλέτο θα πραγματοποιήσει ακόμη 12 παραστάσεις στη Μόσχα, τον προσεχή Ιούλη θα παρουσιαστεί στη Ν. Υόρκη, ενώ αργότερα θα περιοδεύσει σε Ευρώπη και Ασία.
Απόψε με φλάουτο

Βραδιά μουσικής δωματίου για φλάουτο και κιθάρα με τη συμμετοχή των Νίκου Νικολόπουλου (φλάουτο) και Γιώργου Χαρονιάν (κιθάρα) θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 8.30, στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης), με ελεύθερη είσοδο.

Επίσης σήμερα, στις 8.30μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36) το "Ντούο Σποντέ" θα παρουσιάσει έργα για φλάουτο και πιάνο.Συναυλία με έργα για φλάουτο και πιάνο εμπνευσμένα από τη φύση και την αρχαία Ελλάδα, και αυτή που θα δώσουν απόψε (8.30) οι Μιχάλης Ραμός και Ελένη Σταμπολή στην αίθουσα συναυλιών "Φ. Νάκας" (Ιπποκράτους 41). Θα ερμηνεύσουν συνθέσεις των Φερού, Βιβάλντι, Σούμπερτ κ.ά.

Στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής σήμερα το απόγευμα θα ακουστεί παραδοσιακή μουσική της Κίνας από τις Για Ντονγκ, Λαν Ράο και Χου Φένγκχια, ενώ το βράδυ στο πλαίσιο του κύκλου "Μουσικές Βραδιές της αίθουσας Μητρόπουλου", για δεύτερη συνεχή βραδιά το μουσικό σχήμα "Κλεμενστίτς Κονσόρτ" θα παρουσιάσει τα αυθεντικά "Κάρμινα Μπουράνα".

"Εκλεκτικές" μουσικές συγγένειες

Μια μεγάλη μορφή της σχολής των Γερμανών ρομαντικών συνθετών, ο Ρόμπερτ Σούμαν,βρίσκεται στο επίκεντρο του Γερμανικού Φεστιβάλ Πιάνου,που διοργανώνεται στο Ινστιτούτο "Γκαίτε" (Ομήρου 14 - 16) με τη συμμετοχή κορυφαίων Γερμανών σολίστ. Η αυλαία του φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μάρτη, άνοιξε χτες. Στο πλαίσιο των συναυλιών, εκτός από συνθέσεις του Σούμαν θα ακουστούν και μουσικές που παρουσιάζουν "εκλεκτικές συγγένειες" με το έργο του δημιουργού. Συνθετών, δηλαδή, που επηρέασαν αποφασιστικά το έργο του, αλλά και άλλων που άντλησαν έμπνευση από το δικό του: Σούμπερτ, Μπετόβεν, Μέντελσον - Μπαρτόλντι, Σοπέν, Μπραμς κ.ά. Στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν έξι πιανίστες, οι Χ. Χόλτμαν, Ρ. Πλάγκε, Β. Μαντζ, Τ. Ντούις, Φρ. Χέρικε και Κλ. Τάνσκι (απόψε). Αποκορύφωμα της διοργάνωσης θα είναι η βραδιά λήξης (4/3) με τη συμμετοχή όλων των μουσικών σε ένα πανηγυρικό πρόγραμμα.. Ολες οι συναυλίες ξεκινούν στις 8.30μμ. Τιμή εισιτηρίου 2.000 δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ