ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμφώνησαν για «μέτρα» μετά τις ευρωεκλογές

«Δε θα περιμένουμε τον Οκτώβρη», δηλώνει από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας. Κλειδώνει το αντιλαϊκό πακέτο μετά και τις συνεδριάσεις των Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ

Η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με πρόσθετο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων «έκλεισε» και τυπικά χτες στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) και σε αυτήν του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) που προηγήθηκε. Με βάση τις αξιώσεις και άνωθεν κατευθύνσεις που εδώ και μήνες ήταν σε απόλυτη γνώση της κυβέρνησης ΝΔ, το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο το σχεδιασμό για την παραπέρα εντατικοποίηση της φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και την παραπέρα περιστολή κρατικών δαπανών. Η πολιτική αυτή πρόκειται να ενεργοποιηθεί άμεσα στη βάση και του κατεπείγοντος χρονοδιαγράμματος που επιβάλλει η ΕΕ και με το οποίο συμφωνεί και η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου της υποταγής.

Απόλυτα ενδεικτικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ σημείωσε : «Εάν χρειαστεί να κάνουμε κάτι τον Ιούνιο θα το κάνουμε, δεν θα περιμένουμε τον Οκτώβριο». Είναι, δηλαδή, προφανές ότι οι ευρωεκλογές είναι το κομβικό σημείο του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος και ακόμη ότι το αργότερο μέχρι τον Οκτώβρη η κυβέρνηση της ΝΔ θα «πρέπει» να έχει επιδείξει συγκεκριμένο «έργο» στα κοιναγορίτικα όργανα.

Δίνοντας το κλίμα των συζητήσεων που διεξήχθησαν και, ταυτόχρονα, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έκανε λόγο για την κατάσταση στη διεθνή οικονομία, λέγοντας ότι «παραμένει πολύ ζοφερή» και ακόμη ότι «κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για αυτές τις προβλέψεις», ότι «έχουμε τη μεγαλύτερη κρίση, που είναι άγνωστο το πότε θα τελειώσει και άγνωστη η έντασή της»...Το μόνο βέβαιο είναι η σκλήρυνση της πολιτικής τους με «μόνιμου χαρακτήρα διαρθρωτικά μέτρα», όπως αξιώνει και η Κομισιόν, δηλαδή μέτρα που παίρνονται με το πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και που έρχονται για να μείνουν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση στις προτάσεις που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνονται και τα παρακάτω :

  • Αύξηση της ήδη σκληρής φορολογίας σε μια σειρά από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καύσιμα, καπνός, ποτά κ.ά.) Από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός σημείωσε πως δεν υπάρχει αντίρρηση να μπει μέχρι το 2018 πλαφόν στον ανώτατο - σε επίπεδο ΕΕ - φόρο στα βιομηχανοποιημένα καπνά, ισχυριζόμενο ότι έτσι προστατεύεται η ελληνική παραγωγή και οι θέσεις εργασίας. Πρακτικά αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, γεγονός άλλωστε είναι ότι οι εν λόγω αυξήσεις στα τσιγάρα έχουν ήδη δρομολογηθεί.
  • Νέα αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2010 που θα πληρωθούν μέσα στο 2009.
  • Νέα αύξηση στα τέλη κινητής τηλεφωνίας.
  • Παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο.
  • Εξετάζεται η αναπροσαρμογή φόρου ή και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύει σε ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων κ.ά.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταψήφισε το φορο-νομοσχέδιο

Παρέμβαση του βουλευτή του Κόμματος Ν. Γκατζή

Το φορολογικό νομοσχέδιο - σκούπα καταψήφισε χθες το ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής, τονίζοντας ότι αποτελεί συνέχεια των πολιτικών αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Για ένα νομοσχέδιο, το οποίο όχι απλά ενσωματώνει 4 οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά εφαρμόζει την πολιτική της που είναι η μεταφορά των βαρών της καπιταλιστικής κρίσης στην πλάτη των εργαζομένων μέσω και της φορολογικής πολιτικής, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Νικος Γκατζής. Σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις που αφορούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας, τόνισε την αντίθεση του ΚΚΕ στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας, η οποία «απαλλάσσεται από φόρους», μιλώντας για «τροπολογία σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού» και σημειώνοντας ότι «είμαστε ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα της Εκκλησίας και ζητάμε φορολόγηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων». Οπως είπε, η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να «διαθέτει τα χρήματα του ελληνικού λαού στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας».

Επίσης κατήγγειλε άρθρο του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο δεν φορολογούνται μετοχές πλοιοκτητριών εταιρειών, μιλώντας για «χαριστική πράξη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο». Οσον αφορά τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε ότι «το θέμα δεν είναι ο τρόπος είσπραξης των χρεών, αλλά το ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να πιάσετε τους μεγαλοκαρχαρίες». Ο Νίκος Γκατζής αναφέρθηκε και στα μέτρα μείωσης φορολογίας στα αυτοκίνητα, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των επιχειρηματιών και ζητώντας την κατάργηση της φορολόγησης των μικρών αυτοκινήτων. Τέλος, κατήγγειλε την ενίσχυση των ΜΑΤ με ειδικό επίδομα, όταν δεν δίνονται αυξήσεις στο υπόλοιπο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής της Θ. Καράογλου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «είναι χρήσιμο και αποδεικνύει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει προβλήματα φορέων και πολιτών ενόψει της κρίσης». Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ε. Κουτμερίδης έκανε λόγο για «άγονη νομοθετική πρακτική που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει σχέδιο και πρόγραμμα κυβερνητικής πολιτικής».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Τρέχουν» οι προθεσμίες

Από 5 του Μάη «τρέχουν» οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τη συνέχεια, το πρόγραμμα της Εφορίας, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, έχει ως εξής :

  • Αύριο 7 Μάη: 2
  • 11 Μάη: 3
  • 13 Μάη: 4
  • 15 Μάη: 5
  • 19 Μάη: 6
  • 21 Μάη: 7
  • 25 Μάη: 8
  • 27 Μάη: 9
  • 29 Μάη: 10, 20, 30, 40, 50
  • 2 Ιούνη : 60, 70, 80, 90, 00.
  • Ηδη η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ταχυδρομεί τη 2η παρτίδα με περίπου 327.000 εκκαθαριστικά σημειώματα. Συνολικά έχουν εκκαθαριστεί πάνω από 364.000 φορολογικές δηλώσεις. Ο συνολικός πρόσθετος φόρος μετά τις επιστροφές στους δικαιούχους φτάνει σε 34,8 εκατ. ευρώ.
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Απαιτούν μέτρα με ... «τόλμη»

Μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση είναι η διασφάλιση των επιχειρηματικών κερδών και η προώθηση μιας σειράς αντιλαϊκών ανατροπών που μεταξύ άλλων αφορούν την κοινωνική ασφάλιση και την ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε χτες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος μιλώντας σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου με θέμα «Η Ελλάδα απέναντι στην κρίση» αξιώνοντας για λογαριασμό των εμποροβιομηχάνων πολιτική με σχέδιο που θα διακρίνεται για την «τόλμη και την ευθυκρισία του στο σχεδιασμό και τη συνέπειά του στην εφαρμογή». Εξειδικεύοντας τους «πυλώνες» αυτού του «σχεδίου» έκανε λόγο για κλιμάκωση των ανατροπών στο κοινωνικοασφαλιστικό, για εφαρμογή «χωρίς εξαιρέσεις και εκπτώσεις» του νόμου για τις ΔΕΚΟ και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων, αύξηση των φορολογικών εσόδων αφήνοντας, όμως, στο απυρόβλητο τα επιχειρηματικά κέρδη και περιορισμό του δημόσιου χρέους. Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ χαρακτήρισε μονόδρομο την προώθηση των αξιώσεων των επιχειρηματιών για την έξοδο από την κρίση, δηλαδή, την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», την «ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας», τη «δημοσιονομική σταθερότητα», δηλαδή, την με κάθε τρόπο ενίσχυση των κερδών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ