ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μέτρα ενάντια στον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ

Μέτρα ενάντια στην ενίσχυση του οικονομικού πολέμου των ΗΠΑ αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση της Κούβας, ώστε να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλήματα, εξαιτίας αυτής της επίθεσης του ιμπεριαλισμού. Στα τέλη Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε ότι από τις 8 Νοεμβρίου, το κουβανικό νόμισμα θα κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα ως αντικαταστάτης του δολαρίου των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε, ύστερα από μήνες συστηματικής παρεμπόδισης της ροής χρημάτων στο εξωτερικό, δημιουργώντας έτσι σημαντικές ζημιές στην Κούβα, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην κάνει αποδεκτό το νόμισμα των ΗΠΑ για τις συναλλαγές της και έτσι οι εμπορικές συναλλαγές, οι τουρίστες και οι πολίτες της χώρας θα συναλλάσσονται με το κουβανέζικο πέσος, αλλά και άλλα ξένα νομίσματα, χωρίς καμία επιβάρυνση. Ανακοινώθηκε, επίσης, πως όποιος επιθυμεί μπορεί να κατέχει το νόμισμα των ΗΠΑ χωρίς περιορισμούς και μπορεί να το ανταλλάσσει με το πέσος, πληρώνοντας ωστόσο 10% προμήθεια. Επιπλέον, οι σημερινές καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ του πληθυσμού σε κουβανικές τράπεζας είναι απόλυτα εγγυημένες. Αναλήψεις δολαρίων ή πέσος από τέτοιες καταθέσεις μπορούν να γίνουν κάθε στιγμή, χωρίς χρονικό περιορισμό και χωρίς κανέναν τύπο περιορισμού, ενώ το 10% της προμήθειας δε θα υποβάλλεται. Ωστόσο, από τις 8 Νοέμβρη καταθέσεις δολαρίων ΗΠΑ σε τέτοιους λογαριασμούς δε θα γίνονται αποδεκτές. Τέτοιοι λογαριασμοί μπορούν να δεχτούν χρήματα μέσω τραπεζικών εμβασμάτων σε οποιοδήποτε συνάλλαγμα όπως ευρώ, καναδικά δολάρια, λίρες Αγγλίας, ελβετικά φράγκα κλπ.

Επίθεση άνευ προηγουμένου στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ έχουν πάρει νέα μέτρα που ενισχύουν τις πιέσεις και τις απειλές προς τις ξένες τράπεζες και εμποδίζουν την Κούβα να χρησιμοποιηθεί το δολάριο για τις εμπορικές της συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο. «Οι δαπάνες και οι πληρωμές μας σ' αυτό το νόμισμα κατάσχονται», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, τον περασμένο Μάη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην ελβετική τράπεζα «UBS», επειδή δέχτηκε να αντικαταστήσει παλιά χαρτονομίσματα δολαρίων με καινούρια και να αποσταλούν στην Κούβα.

Από τον περασμένο Ιούνη, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από τρομοκρατικές ομάδες κουβανικής καταγωγής, με έδρα το Μαϊάμι, έχουν εξαπολύσει μια πρόστυχη καμπάνια που στοχεύει στην τρομοκράτηση τραπεζών που πιθανά να έχουν οικονομικές σχέσεις με την Κούβα. Την ίδια στιγμή, η Κούβα λαμβάνει συνέχεια επιστολές πως οι αρχές των ΗΠΑ ασκούν πιέσεις σε μια σειρά τράπεζες από άλλες χώρες, ώστε να εμποδίσουν εμβάσματα που προέρχονται από την Κούβα.

Τελευταία, στις 9 Οκτώβρη, ο Ντάνιελ Φισκ, βοηθός υφυπουργού για Υποθέσεις του Δυτικού Ημισφαιρίου, αφού αναγνώρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης της χώρας του να μποϊκοτάρει τον τουρισμό προς την Κούβα από την Ευρώπη, τον Καναδά και άλλες χώρες, ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μια «Ομάδα Επιδίωξης Κουβανικών Περιουσιακών Στοιχείων», που απαρτίζεται από αξιωματούχους διάφορων κυβερνητικών υπηρεσιών και στόχο έχει να παρεμβαίνει και να σταματά τη ροή ξένου συναλλάγματος από και προς την Κούβα. Κάτι που αποτελεί μια επίθεση άνευ προηγουμένου στην ιστορία των διεθνών οικονομικών σχέσεων.

«Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μας τρομοκρατήσει ή να μας απειλήσει»

Μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην τηλεόραση, ο Φιντέλ Κάστρο επισήμανε ότι «τις τελευταίες βδομάδες αναλύουμε με κάθε λεπτομέρεια, κάθε απάντηση που θα πρέπει να δώσουμε στις παράνομες ενέργειες της αυτοκρατορίας (σ.σ. των ΗΠΑ) που όλο και πιο πολύ είναι αποφασισμένη να δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες για μας».

Ο ίδιος διέψευσε ως συκοφαντικές τις κατηγορίες ότι τα δολάρια του νησιού χρησιμοποιούνται για την «εσωτερική καταστολή».

Σημειώνεται ότι σημαντικό ποσοστό των δολαρίων της Κούβας χρησιμοποιείται για την αγορά τροφίμων, που αποπληρώνονται με μετρητά και χωρίς καθυστερήσεις. «Γι' αυτό το λόγο έχουμε κύρος στους γεωργούς των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Κάστρο.

Συγκεκριμένα, 3.371.900 τόνοι τροφίμων έχουν εισαχθεί από τις ΗΠΑ. Το 2001, 28.200 τόνοι αξίας 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ, το 2002, οι τόνοι αυξήθηκαν σε 831.900 αξίας 175,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Και το 2003, αυξήθηκαν στους 1.272.900 τόνους αξίας 343,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Φέτος, από το Γενάρη μέχρι τον Οκτώβρη 1.238.900 τόνοι έχουν έρθει από τους γεωργούς των ΗΠΑ στην τιμή των 390,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που έχουν εξαπολύσει διάφοροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ σχετικά με το ότι η Κούβα είναι κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας, Φρανσίσκο Σομπερόν, δήλωσε πως το να μας κατηγορεί κανείς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι ένα ψέμα που δε θα έπρεπε να εκστομίζουν αξιωματούχοι μιας χώρας, της οποίας οι τράπεζες αναλαμβάνουν πάνω από το 50% αυτού του τύπου παράνομης επιχείρησης στον πλανήτη.

«Το τραπεζικό μας σύστημα», τονίζει ο Φιντέλ Κάστρο, «διατηρείται για 45 χρόνια χωρίς καμία απάτη. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση στην Κούβα που τα χρήματα του λαού να έχουν πειραχτεί, ούτε στις πιο πολύπλοκες περιστάσεις. Η συναλλακτική αναλογία με το δολάριο δεν έχει αλλάξει για τρία χρόνια και ο λαός αισθάνεται ασφαλής. Υπάρχουν δισεκατομμύρια πέσος σε καταθέσεις του λαού στα παραρτήματα των τραπεζών μας».

«Είμαστε μια χώρα του "Πάτρια ο Μουέρτε"», («ατρίδα ή Θάνατος») επιβεβαίωσε «όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο παρελθόν, κάτι που σήμερα είναι μια πραγματικότητα για πολλές χώρες. Αυτή είναι μια χώρα με τη μεγαλύτερη ισότητα στον πλανήτη. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε πόσο σπουδαίος είναι ο λαός μας. Μπορούν να προσπαθούν να μας πνίξουν αρνούμενοι αυτά που ηρωικά έχουμε κερδίσει. Δεν καταλαβαίνουν τι είναι η Κούβα».

Πάντως, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Κούβα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τον αποκλεισμό, ώστε να δικαιολογήσει τις δικές της πολιτικές και οικονομικές αδυναμίες.

Ουσιαστικά, η επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να ανατραπεί, με κάθε τρόπο, το καθεστώς του Νησιού της Επανάστασης. Και αυτό επειδή φοβούνται το παράδειγμα της Κούβας. Φοβούνται πως αν την αφήσουν στην ησυχία της, αν άρουν τον αποκλεισμό, η κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα ανθίσει. «Γνωρίζουν πως η Κούβα θα αποδείξει τις δυνατότητες του σοσιαλισμού, τη δυναμική μιας χώρας χωρίς διακρίσεις, με κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της και όχι για λίγους. Η κυβέρνηση μιας μεγάλης και υπερδύναμης αυτοκρατορίας ουσιαστικά φοβάται το παράδειγμα ενός μικρού ανυπότακτου νησιού», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Κλωντίν Χέσπερ


Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές στις ΗΠΑ

Με αφορμή την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ μεταξύ των δυο παραδοσιακών κομμάτων εξουσιαστικής εναλλαγής Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών, γίνεται επιτακτική η ανάγκη επιπλέον επισήμανσης των αξόνων του πολιτικού χαρακτήρα τους. Εξ αρχής επισημαίνεται ότι η κυριότερη διαπίστωση της πολιτικής ροής των ΗΠΑ είναι η απουσία οποιωνδήποτε διαφορετικών στρατηγικών επιλογών.

Δεν πρόκειται για την αναζήτηση διαφορετικής πολιτικής στον τομέα των επεμβάσεων και διαχείρισης στον πλανήτη. Αυτός πάντα ήταν ο ίδιος και για τα δυο αμερικανικά κόμματα. Π.χ. από τον καιρό της πολεμικής επέμβασης στο Βιετνάμ και της στρατιωτικής απόπειρας κατά της Κούβας, το Δημοκρατικό Κόμμα του Τζον Κένεντι ήταν ο πολιτικός εκτελεστής μιας σύμφωνης απόφασης και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Πρόκειται για την ολοσχερή έλλειψη διαφορετικού στρατηγικού πλανητικού προσανατολισμού κυριαρχίας που έγινε εμφανέστατη μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ. Η διαπίστωση αυτή γίνεται κατανοητή από την εμπειρία των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963 και λίγο μετά του Ρόμπερτ Κένεντι.

Ηταν μια ιστορία οξύτατου ανταγωνισμού στο εσωτερικό της αμερικανικής μεγαλοαστικής τάξης που παρέπεμπε στις ανάλογες αντιθέσεις της ιστορίας των ΗΠΑ. Αυτό που οδήγησε στη δολοφονία του Τζον Κένεντι ήταν ακριβώς ο διαφορετικός στρατηγικός προσανατολισμός των δυο αμερικανικών κομμάτων για τη μορφή και το χαρακτήρα της επεμβατικής πολιτικής στον πλανήτη και τους εξουσιαστικούς της καρπούς. Υπήρχε το περιβόητο στρατιωτικο - βιομηχανικό σύμπλεγμα εξουσίας για το οποίο μίλησε χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματά του ο Αμερικανός στρατηγός του Δεύτερου Ιμπεριαλιστικού Διεθνούς πολέμου Α. Αϊζενχάουερ. Το σύμπλεγμα αυτό αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κάτω από τις πολεμικές ανάγκες του παγκοσμίου πολέμου σε σημείο που να είναι βασικός παράγων της αμερικανικής οικονομίας.

Η πολιτική που εκφραζόταν από πολιτικά στελέχη κυρίως του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και βασιζόταν στον επεμβατικό ιμπεριαλιστικό μιλιταρισμό και στην πολεμική μιλιταριστική βιομηχανία. Σε αντίθεση προς αυτόν υπήρχε η πολιτική πλατφόρμα «Συμμαχία για την Πρόοδο» που εκφραζόταν από το Δημοκρατικό Κόμμα και την κυβέρνηση του Τζον Κένεντι. Πρόβλεπε με αρχή τη Λατινική Αμερική, την υποστήριξη αστικών φιλελεύθερων κυβερνήσεων που θα ήταν υποταγμένες στις ΗΠΑ και θα ακολουθούσαν το οικονομικο-πολιτικό της πρόγραμμα στον πλανήτη. Εκ των πραγμάτων είχε δημιουργηθεί κόντρα με τις λατινο-αμερικάνικες χούντες κι επεκτεινόταν σε μια διαφορετική μορφή αμερικανικής επικυριαρχίας στον πλανήτη.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό με τη δολοφονία του Τζον Κένεντι και την επικράτηση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος εξουσίας. Αυτό σφράγισε την πορεία των ΗΠΑ στον πλανήτη κι είναι ο προπομπός της σημερινής αμερικανικής ιμπεριαλιστικής παρουσίας. Μετά εκείνη τη δραματική δολοφονική κατάληξη του 1963, οι ΗΠΑ εξελίσσονται σταθερά στις ράγες μιας μιλιταριστικής οικονομικής πολιτικής που καθορίζει την εξωτερική της πολιτική. Αυτή η υπενθύμιση είναι ακριβώς το μείζονος σημασίας σημείο για την κατανόηση για τον προσανατολισμό της αμερικανικής μεγαλο-αστικής τάξης σήμερα.

Ο ταυτόσημος στρατηγικός πλανητικός προσανατολισμός των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, η έλλειψη οποιωνδήποτε διαφορών κυρίως στο ζήτημα των εξωτερικών επεμβάσεων, οδηγεί τις εκλογές των ΗΠΑ σε ένα χολιγουντιανό κακόγουστο σόου. Ειδικά μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ ουδείς πολιτικός, ουδένα εκ των δυο κομμάτων, τολμά στο παραμικρό να αμφισβητήσει την επεμβατική πολιτική. Η αμερικανική αστική δημοκρατία ολισθαίνει όλο και βαθύτερα στο βούρκο της δικής της φθοράς. Η έλλειψη των πολιτικών αντιθέσεων οδήγησε στην επιβολή της σιωπής στην αμερικανική κοινωνία. Το υπερήφανο αμερικανικό κίνημα ειρήνης σιωπά. Το ίδιο και το φεμινιστικό κίνημα. Το ίδιο και το αντι-ρατσιστικό κίνημα. Το ίδιο και το περίφημο κίνημα της αμφισβήτησης της αμερικανικής νεολαίας. Η σιωπή του νεκροταφείου απλώνεται στη χώρα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι μια προσωρινή κρισάρα που θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τις προοδευτικές δυνάμεις της μεγάλης αυτής χώρας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ