ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Γενάρη 2009
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
29οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Ραντεβού με την... πραγματικότητα

Σταθερή στις εμφανίσεις της στο βάθρο παρέμεινε η Πηγή Δεβετζή

ICON

Σταθερή στις εμφανίσεις της στο βάθρο παρέμεινε η Πηγή Δεβετζή
Οσο μακρινό φαντάζει το Πεκίνο, άλλο τόσο μακρινή είναι και η εικόνα της ελληνικής αποστολής στη συγκομιδή της σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση της Αθήνας το 2004. Οι αρμόδιοι εξαρχής είχαν φροντίσει να κρατήσουν τον πήχη στα χαμηλά. Κάτι τα σκάνδαλα χρήσης αναβολικών που έπληξαν τον ελληνικό αθλητισμό πριν τους αγώνες, κάτι η πραγματικότητα που επιβεβαίωσε ότι παρά τις μεγαλοστομίες των αρμοδίων τίποτε δεν... κινήθηκε, στο Πεκίνο υπήρξε το ραντεβού... με την πραγματικότητα. Η συγκομιδή των 4 μεταλλίων είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με αυτή του 2004 στην Αθήνα (16 μετάλλια) ωστόσο αυτό λίγη σημασία έχει. Ισως σημαίνει κάτι για αυτούς που θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν τις γνωστές φιέστες προκειμένου να δημιουργήσουν την εικονική πραγματικότητα της ευημερίας και της ανάπτυξης. Ασχετα με το αν οι επιτυχίες ήταν λιγότερες ή περισσότερες η ουσία δεν αλλάζει. Ο ελληνικός αθλητισμός παραμένει σε ταξικά πλαίσια. Ο στόχος είναι οι διακρίσεις και μόνο αυτές, προκειμένου η αστική τάξη να πραγματοποιεί τις γιορτές και φιέστες της. Αντίθετα ο λαός στερείται το δικαιώματός του για δωρεάν άθληση, αφού για να αθληθεί πρέπει να πληρώσει στα ιδιωτικά γήπεδα και γυμναστήρια, που υπό την ανοχή των κυβερνώντων χρόνια τώρα, φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Η προσοχή της πολιτείας μόνο στον πρωταθλητισμό που θα φέρει μετάλλια, προκειμένου μέσα από τη λάμψη τους να διαμορφωθεί μια άλλη πραγματικότητα, μαραζώνει τις όποιες προσπάθειες γίνονται (μεμονωμένα) στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Βάθρο για τέσσερις

Η ελληνική συγκομιδή σε μετάλλια ήταν πολύ πιο φτωχή από αυτή των 16 του 2004 (6 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα), αφού η ελληνική αποστολή κατέκτησε 4 μετάλλια συνολικά (2 ασημένια, 2 χάλκινα).

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι Πολύμερος - Μούγιος στην κωπηλασία

Eurokinissi

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι Πολύμερος - Μούγιος στην κωπηλασία
Οι Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη τερμάτισαν στην 3η θέση της τελευταίας ιστιοδρομίας των «Yngling» και κατέλαβαν την 3η θέση στη γενική κατάταξη, με 48 βαθμούς ποινής, εξασφαλίζοντας το χάλκινο μετάλλιο.

Οι Βασίλης Πολύμερος - Δημήτρης Μούγιος, μετά από μία ακόμη εξαιρετική εμφάνιση που πραγματοποίησαν, κατέκτησαν το ασημένιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών με 6:11.72. Ο 32χρονος Πολύμερος, που συμμετείχε για τέταρτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έκανε δύο τα μετάλλιά του, αφού το 2004 είχε πάρει το χάλκινο με τον Νίκο Σκιαθίτη. Εξίσου επιτυχημένη αποδεικνύεται και η συνεργασία του με τον 27χρονο Μούγιο, πρωτάρη σε Ολυμπιακούς.

Η Πηγή Δεβετζή μετά το ασημένιο μετάλλιο το 2004 στην Αθήνα στο τριπλούν έφθασε στη δεύτερη μεγάλη επιτυχία της καριέρας της με το χάλκινο στο Πεκίνο, με άλμα στα 15.23μ. Η τριάδα του βάθρου ήταν ίδια με την Αθήνα, μόνο που άλλαξαν η δεύτερη και η τρίτη θέση. Ο τελικός ήταν συγκλονιστικός, με έξι αθλήτριες να περνούν τα 15 μέτρα.

Το δεύτερο αργυρό μετάλλιο και τέταρτο συνολικά για τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου πρόσφερε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Τη 15η και προτελευταία ημέρα των Αγώνων, ο «αργυρός» Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο ταεκβοντό έφτασε μέχρι τον τελικό των +80 κιλών, όμως -όπως και το 2004- τέθηκε αντιμέτωπος με Νοτιοκορεάτη αθλητή και ηττήθηκε. Ωστόσο, η επιτυχία του είναι μεγάλη και η προσπάθειά του υπήρξε συγκλονιστική από την αρχή έως το τέλος.

Αξιόλογες εμφανίσεις

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη «χάλκινη» Αργεντινή, καταλήγοντας στην 5η θέση. Η Χρύσα Μπισκιτζή και η Αλεξάνδρα Τσιάβου έμειναν στην 6η θέση του τελικού του διπλού σκιφ με 7.04.61. Η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών θυμήθηκε αργά το καλό της αγωνιστικό πρόσωπο. Μπορεί ο βασικός στόχος της τετράδας να χάθηκε, ωστόσο, η Εθνική πόλο έδειξε τουλάχιστον στους αγώνες κατάταξης το καλό της πρόσωπο και κατέκτησε την 7η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Ο Χρήστος Τσακμάκης σημείωσε την κορυφαία επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κανόε καγιάκ, αφού κατέλαβε την 7η θέση στον τελικό του C1. Ο «αειθαλής» Νίκος Κακλαμανάκης κατατάχτηκε 8ος στην κατηγορία RS:X.

Τέλος διαδρομής στο Πεκίνο με ψηλά το κεφάλι για τις Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσιάνη, καθώς ηττήθηκαν στη φάση των «16» του ολυμπιακού τουρνουά μπιτς βόλεϊ. Ενατη στο σύνολο κατατάχτηκε η Εθνική ομάδα του ανσάμπλ με 31.000 βαθμούς στο σύνολο, έναντι 31.450 του Αζερμπαϊτζάν, που πέρασε στον τελικό ως όγδοο.

Σε τελικούς των αγωνισμάτων τους μετείχαν ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400μ εμπόδια πραγματοποιώντας την αμέσως καλύτερη εμφάνιση (49.96) από τους Ελληνες αθλητές και η Στέλλα Παπαδοπούλου στη σφυροβολία, η οποία με βολή στα 64.97μ πήρε τη 11η θέση. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε στα 110μ εμπόδια ανδρών ο Κώστας Δουβαλίδης, ο οποίος αφού στα προημιτελικά σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 13.46, πήρε μέρος στα ημιτελικά όπου τερμάτισε 5ος με 13.55. Η Αθανασία Τσουμελέκα στα 20 χιλιόμετρα βάδην ήταν 9η με 1:27.54 που είναι νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Στο φινάλε της ελληνικής παρουσίας στα αγωνίσματα κολύμβησης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου ήρθε η κορυφαία στιγμή από τον Σπύρο Γιαννιώτη. Ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού συνέτριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 1.500μ. ελεύθερο και τερμάτισε πέμπτος με 14.53.32, συντρίβοντας το 15.03.69 που είχε σημειώσει ο ίδιος στις 21 Αυγούστου 2004, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Μέχρι τους «16» του ολυμπιακού τουρνουά στο πινγκ πονγκ κατάφερε να φτάσει ο Καλλίνικος Κρεάνγκα. Ο Ελληνας πρωταθλητής γνώρισε την ήττα από τον μετέπειτα χρυσό ολυμπιονίκη Κινέζο Λιν Μα με 4-0 (11-5, 11-5, 11-3, 11-7) και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Εμειναν με τις ελπίδες

Στη διοργάνωση του Πεκίνου υπήρξαν και αυτοί που παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχαν πριν τους αγώνες, την κρίσιμη στιγμή δεν μπόρεσαν να τις πραγματοποιήσουν. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Λούη Τσάτουμα στον τελικό του μήκους, όπου είχε τρεις άκυρες προσπάθειες και δεν κατάφερε να διεκδικήσει ένα μετάλλιο. Αδοξα έληξε και η παρουσία του Ηλία Ηλιάδη στους Αγώνες. Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Αθήνας ηττήθηκε με «ippon» από τον Ολλανδό Μαρκ Χουίζινγκα στον πρώτο γύρο των -90 κιλών. Τέλος, την 8η θέση κατέλαβε η Εθνική γυναικών του πόλο.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ