ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απύθμενος ο κυνισμός της ΕΕ

«Κάτι πρέπει να γίνει για να καταπολεμηθεί η παγκόσμια φτώχεια. Και, όπως έχει πει ο Λένι Κράβιτς (σ.σ. ροκ τραγουδιστής), "ούτε πρόεδροι, ούτε ηγέτες, ούτε βασιλιάδες, ούτε αυτοκράτορες... κανείς δεν θα αλλάξει την κατάσταση, μόνο οι λαοί!" Μπες κι εσύ λοιπόν στη μάχη μαζί μας, με τη μουσική σου ως μέσο για να διαδώσεις το μήνυμά σου!»...

Τα παραπάνω «επαναστατικά» δεν προέρχονται από κάποια «μη κυβερνητική», «φιλανθρωπική» οργάνωση - αν και θα μπορούσε - αλλά... κατευθείαν από την «πηγή» και τέτοιου είδους οργανώσεων: Την Ευρωπαϊκή Ενωση! Η οποία ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες διαγωνισμό μουσικής, που απευθύνεται σε νέους μουσικούς από 15 έως 25 ετών, με αντικείμενο ένα τραγούδι τους «που να εκφράζει την υποστήριξη του αγώνα κατά της φτώχειας στον κόσμο»!

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, η ΕΕ εμφανίζεται ως μία εκ των... «μωρών παρθένων», ένα είδος «ΜΚΟ» η ίδια, η οποία «καλεί» τους εκμεταλλευόμενους σε «αγώνα» κατά της φτώχειας... την οποία η ίδια, ως ιμπεριαλιστική ένωση των μονοπωλίων, προκαλεί, όχι μόνο στους λαούς της, αλλά και σε κάθε γωνιά της Γης όπου εμπλέκεται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου που εκπροσωπεί. Και για μία ακόμη φορά χρησιμοποιεί τις τέχνες σαν «δόλωμα» για να «τσιμπήσει» νεανικές συνειδήσεις στο αντιδραστικό, αξιακό της «σύμπαν». Φυσικά, καμία τέχνη προσφορότερη της μουσικής, ειδικά όταν γίνεται λόγος για τέτοιες ηλικίες.

«Κάθε συμμετέχων», λέει η ΕΕ, «θα δημιουργήσει ένα πρωτότυπο τραγούδι για το γενικό θέμα της ανάπτυξης και ιδίως για τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας». Πρόκειται για τους «στόχους» οι οποίοι περιλαμβάνονται στη «Διακήρυξη της Χιλιετίας» που υιοθετήθηκε από 189 έθνη και υπογράφτηκε από 147 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβρη του 2000. «Στόχοι» που κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, και για «εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας και πείνας». Λες και η φτώχεια και η πείνα δεν έχουν αιτίες και είναι κάτι σαν «θεϊκή τιμωρία». Αλλωστε, στο ίδιο, εσκεμμένα, γενικόλογο πνεύμα κινείται και η ΕΕ με τη φράση «γενικό θέμα της ανάπτυξης», η οποία βέβαια κάθε άλλο παρά «γενική» είναι και καθορίζεται αποκλειστικά από την απάντηση στο θεμελιακό ερώτημα, το οποίο φυσικά δε θέτει η ΕΕ: Ανάπτυξη για ποιον!

Και επειδή περί «αγοράς» ο λόγος εν γένει, τα βραβεία για τους νικητές είναι μία «επαγγελματική ηχογράφηση σε στούντιο» και «μία εμφάνιση στις Βρυξέλλες κατά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης, τον Δεκέμβριο του 2010». Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι μόλις προχτές ο «Ρ» στην πρώτη σελίδα σημείωνε ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, «με την "Πράσινη Βίβλο" προωθούν συστήματα συνταξιοδότησης, στη βάση "της παράτασης του εργασιακού βίου, της εσωτερικής αγοράς για τις συντάξεις, των μεταρρυθμίσεων για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων", στο πλαίσιο της "Στρατηγικής ΕΕ - 2020". Με το ιδεολόγημα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και τον εκβιασμό για δημοσιονομική σταθερότητα, προωθούν τη δουλειά ως το θάνατο, συντάξεις πείνας, ιδιωτικοποιούν πλήρως τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, με όχημα τα επαγγελματικά ταμεία (...)». Είναι η ίδια ΕΕ που «προσκαλεί» τους αυριανούς σκλάβους της να τραγουδήσουν... κατά της φτώχειας!

Πικρές αλήθειες

Από τις πρόβες του «Τυχοδιώκτη»
Από τις πρόβες του «Τυχοδιώκτη»
Η «Νέα Σκηνή», του Λευτέρη Βογιατζή, ανεβάζει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Περαιώς 260 (Δ), από 12 μέχρι 15 του Ιούλη, το τελευταίο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Τόκος». Βρισκόμαστε σ' έναν τόπο όπου οι γεννήσεις είναι συνεχείς. Τα νεογέννητα μωρά βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ομως, η ευημερία που σηματοδοτούν οι γεννήσεις είναι πλασματική. Τα μωρά, στην αλληγορία αυτή του Δημητριάδη, είναι στην πραγματικότητα προϊόν διαφθοράς και δεν μπορούν να σημάνουν παρά μόνο την εξάπλωση μιας ηθικής σήψης. Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής. Σκηνικά - κοστούμια: Χλόη Ομπολένσκι. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Ημελλος, Αλεξία Καλτσίκη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιάννης Νταλιάνης, Αγγελική Παπαθεμελή, Ρένη Πιττακή.

  • Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου, με το θέατρο «Εποχή», επιλέγει να μεταφέρει στο σήμερα μία ελληνική κωμωδία γραμμένη το 1835, τον «Τυχοδιώκτη» του Μιχαήλ Χουρμούζη, και να αναδείξει μέσα από την ξεχωριστή κριτική του ματιά την πικρή του επικαιρότητα. Η παράσταση θα δοθεί στην Πειραιώς 260 (Η), από αύριο Κυριακή μέχρι την Πέμπτη 15 του Ιούλη. Δραματουργική συνεργασία: Πέτρος Μάρκαρης. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρί-Νοέλ Σεμέ. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Παίζουν: Γιώργος Γιαννακάκος, Θανάσης Δήμου, Ηλίας Ζερβός, Βασίλης Παπαβασιλείου, Δημήτρης Παπανικολάου, Χρόνης Παυλίδης, Βασίλης Χαλακατεβάκης. Ο «Τυχοδιώκτης», μία πεντάπρακτη κωμωδία χαρακτήρων, γράφτηκε με αφορμή τον Χάιντεκ, τον επίσημο εκπρόσωπο των Βαυαρών στην Ελλάδα. Τα πρόσωπα που εκπροσωπούν τους θεσμούς γίνονται αντικείμενο σάτιρας και γελοιοποιούνται από την οξύτατη πένα του Χουρμούζη προκαλώντας το κοινό να γελάσει, αλλά και να αναγνωρίσει οικείες καταστάσεις στα γεγονότα της κωμωδίας.
Μουσικοθεατρικές «διαδρομές»

Καετάνο Βελόζο
Καετάνο Βελόζο
Ο Καετάνο Βελόζο, ιστορική μορφή της «τροπικάλια», μουσικής που ξεπήδησε τη δεκαετία του 1960 στη Βραζιλία, δίνει συναυλία τη Δευτέρα (12/7, 9 μ.μ.) στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Μέλος της ομάδας καλλιτεχνών που ίδρυσε το καλλιτεχνικό, αισθητικό και πολιτικό κίνημα «τροπικαλίσμο», ο Βραζιλιάνος «Ντίλαν», όπως τον αποκαλούν, κατάφερε να κάνει γνωστή τη μουσική της πατρίδας του διεθνώς. Τολμηρός στους μουσικούς συνδυασμούς, αναμειγνύει την ποπ και τη ροκ με την παραδοσιακή σάμπα και μπόσα νόβα, τα φάδος και τα μπλουζ με τους ψυχεδελικούς και πειραματικούς ήχους. Τώρα, με έντονες ροκ επιρροές, παρουσιάζει το καινούριο άλμπουμ του, «Zii e Zie», με τη μουσική συντροφιά του. Εισιτήρια: 50, 40, 30, 20, 15 και 10 (φοιτητικά, ΑμΕΑ) ευρώ.

  • «Κόντρα στον καιρό», μας προσκαλεί να πάμε ο Μιχάλης Τζουγανάκης, ο οποίος τη Δευτέρα (9 μ.μ.) δίνει συναυλία στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010» που διοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Μετά από μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων με τον Γιώργο Νταλάρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο καλλιτέχνης θα προσφέρει στη Νίκαια ένα «ταξίδι» στα «Ρεύματα του Κόσμου» μέσα από διαλεχτούς ήχους και αρμονίες. Γενική είσοδος 18 ευρώ. Σήμερα, στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, δίνει συναυλία το συγκρότημα «Νόμος 4.000» με κομμάτια 60s - 70s, ποπ - ροκ.
  • Η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Τάνια Τσανακλίδου παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Του ονείρου η αύρα μας ενώνει...», τη Δευτέρα (9 μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα.
  • Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει, σήμερα, στο Πολιτιστικό - Αθλητικό Πάρκο Ν. Μάκρης, αύριο στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα, και τη Δευτέρα - Τρίτη στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και με τη Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Εκάβης. Παίζουν επίσης: Γιάννης Τσορτέκης, Μαρία Καλλιμάνη, Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Αμαλία Τσεκούρα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, κ.ά.
  • Σήμερα, η «Θεατρική Διαδρομή» και το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παρουσιάζουν, στο θέατρο Ρεματιάς, τους «Ιππής» του Αριστοφάνη. Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης. Σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Γιώργος Αρμένης, Σαμψών Φύτρος, Θύμιος Κούκιος, Γιάννης Κοτσαρίνης, κ.ά.
  • Σήμερα, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα, ο Νίκος Γκαραβέλας προσκαλεί στο 8th Country Music festival.
  • Συναυλία του Lolek, σήμερα (10/7, 8.30 μ.μ.), στο Κηποθέατρο Παπάγου, όπου θα παρουσιάσει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά «Alone», τραγούδια από το επερχόμενο άλμπουμ του σε πρώτη εκτέλεση και διασκευές αγαπημένων του τραγουδιών.

Μουσική αποτύπωση των σημαντικότερων στιγμών του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού του τελευταίου αιώνα (ρεμπέτικα, σμυρνέικα, παραδοσιακά, λαϊκά) καθώς και επιλογές από τη διασκογραφία του, αποτελεί το ρεπερτόριο των συναυλιών του Γιάννη Λεμπέση. Μαζί με τη «Λαϊκή Στράτα» και το φετινό καλοκαίρι πραγματοποιεί σειρά συναυλιών: Σήμερα, στην πλατεία Παναγούλη, στον Αγ. Δημήτριο (δίπλα στο σταθμό Μετρό Αγ. Δημητρίου). 19/7, Προφήτης Ηλίας Μενιδίου. 26/7, Πάρκο 129 Ελληνικό (Λ. Βουλιαγμένης). 30/7, Παραμία Ν. Αγχιάλου, Βόλος.

Το βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» και οι εκδόσεις «Δοκιμάκης», στις 12/7 (8μμ) στη Στοά του Ορφέα, θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Μανόλη Ζαχαριάδη «Διακοπή ρεύματος», με ομιλητή τον εκπαιδευτικό Τάσο Τόκα. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι Κατερίνα Βλαντώνη και Γιώργος Πνέτζας, από το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ