Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από την πρόεδρό της, Χριστίνα Σκαλούμπακα, και την αντιπρόεδρο και συντονίστρια για την Ευρώπη στην ΠΔΟΓ, Μαιρήνη Στεφανίδη. Για τις παρεμβάσεις της ΟΓΕ στη συνάντηση, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Μαιρήνης Στεφανίδη από το τελευταίο τεύχος του Δελτίου της ΟΓΕ.
Στην Μπογκοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας, συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΔΟΓ 20 - 22 Νοέμβρη 2024, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 17 χωρών. Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Βιετνάμ, Κούβα, Κολομβία, Περού, Εκουαδόρ, ΗΠΑ, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Πουέρτο Ρίκο, Μεξικό, Ονδούρα, Ελ Σαλβαντόρ έδωσαν αγωνιστικό «παρών», ενώ η γενοκτονία της Παλαιστίνης και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζονταν και τα σύννεφα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου είχαν πυκνώσει επικίνδυνα.
Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ (αποτελούμενη από την Χριστίνα Σκαλούμπακα και την Μαιρήνη Στεφανίδη) στην έναρξη των εργασιών στις 20 Νοέμβρη σήκωσε ψηλά τη σημαία του αγώνα και ενημέρωσε για τη μεγάλη πανελλαδική απεργία εκείνης της μέρας των εργαζομένων αντρών και γυναικών, της νεολαίας, των συνταξιούχων και την ανυποχώρητη πάλη μας ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας μέχρι να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματά μας.
Σαν συντονίστρια οργάνωση για την Ευρώπη παρουσίασε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου προβάλλοντας τις συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων λόγω της πολιτικής και των αποφάσεων της ΕΕ που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, είτε αυτές είναι νεοφιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές είτε οι λεγόμενες αριστερές ή ακροδεξιές, για να στηρίξουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Ανέδειξε τις διεκδικήσεις για: Σταθερή εργασία με δικαιώματα, για δημόσια δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, προγεννητικό έλεγχο, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και δομές στήριξης των γυναικών που είναι αντιμέτωπες με την πολύμορφη βία, μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές που οδηγούν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, όπως οι πλημμύρες στη Βαλένθια, όπως οι σεισμοί στην Τουρκία, όπως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά και μέτρα για ασφαλείς μεταφορές για να μην μπαίνουν στο ζύγι του κόστους οι ζωές μας για τα κέρδη των μονοπωλίων.
Η «οικονομία πολέμου», οι ΝΑΤΟικές δαπάνες σε συνάρτηση με την ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα και γιγαντώνει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια με προτεραιότητα αυτά της πολεμικής βιομηχανίας, αναλύθηκαν ώστε να γίνουν κατανοητά από τις συναγωνίστριες των άλλων ηπείρων.
Η αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το δολοφονικό ισραηλινό κράτος με τις πλάτες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και η συνεχής πάλη μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις που σπέρνουν πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, που μακελεύουν τους λαούς της περιοχής μας με τις βόμβες, τα drones, την πυρηνική απειλή, αναπτύχθηκαν στον χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας.
Δεδομένου ότι η ΟΓΕ εξέφρασε στις συζητήσεις που έγιναν τεκμηριωμένες θέσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μας ζητήθηκε να κάνουμε ειδική ομιλία με αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ακολούθησε και σχετική συζήτηση.
Επίσης σε ειδικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκαν, η ΟΓΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Κύπρο για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής του 37% της Κύπρου, και την αλληλεγγύη μας στον λαό και τις γυναίκες της Κούβας καταδικάζοντας την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και το εμπάργκο και αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα του κουβανέζικου λαού παρ' όλες τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ.
Τέλος, εγκρίθηκε το ψήφισμα που κατέθεσε η ΟΓΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Συζητήθηκε επίσης ότι το 2025 συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση της ΠΔΟΓ και συμφωνήθηκε να οργανωθούν πανηγυρικές εκδηλώσεις. Φύγαμε από την Μπογκοτά με την αισιόδοξη διαπίστωση ότι και εκεί ακούγεται δυνατά το «Palestina Libre».
Εκδήλωση που περιλαμβάνει διάλεξη του εκπαιδευτικού Βαγγέλη Λάσκαρη, διδάκτορα Ιστορίας και ειδικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, με θέμα «Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός και οι πολύχρονοι αγώνες των λαών της Βόρειας Αφρικής», διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς την Κυριακή 19 Γενάρη, στις 11 π.μ. στα γραφεία της (Κύπρου και Ηλιουπόλεως).
«Η διάλεξη αποκτά πρόσθετη επικαιρότητα λόγω των πρόσφατων εξελίξεων με την κινητικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Αφρική, όπως για παράδειγμα η "αποχώρηση" των γαλλικών στρατευμάτων, η υποχρέωση της Ελλάδας (με βάση τη "Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Αμυνα και την Ασφάλεια" με τη Γαλλία) να συμμετέχει σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων (βλ. τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ), το έντονο ενδιαφέρον της Κίνας για την εκμετάλλευση ενός γιγαντιαίου ορυχείου λιθίου στο Μάλι κ.ά.», σημειώνει στο κάλεσμά της η Επιτροπή.
Την πρώτη μέρα, 11/1, στις 2 το μεσημέρι στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21) θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Το Παλαιστινιακό ζήτημα - Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξή του», του Αναστάση Ι. Γκίκα. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ στον χώρο του κινηματογράφου θα παρουσιαστούν έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Γάζα», του Παλαιστίνιου φωτογράφου Ιμπραήμ Ισάμ, καθώς επίσης εικαστικά έργα και κείμενα καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην ψηφιακή έκθεση του ΕΕΤΕ «Παίρνουμε θέση».
Τη δεύτερη μέρα, 12/1, θα παρουσιαστεί το λεύκωμα «Παίρνουμε θέση», στα γραφεία του ΕΕΤΕ (Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια) στις 6 μ.μ. Από τον περασμένο Νοέμβρη το ΕΕΤΕ κάλεσε τους εικαστικούς να πάρουν θέση και μέσα από την Τέχνη τους, δημιουργώντας έργο για τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό. Τα εκατοντάδες έργα που συγκεντρώθηκαν παρουσιάστηκαν σε ψηφιακή έκθεση. Τώρα, όλα αυτά τα έργα θα παρουσιαστούν και σε έναν ξεχωριστό τόμο. Θα παρουσιαστεί επίσης η έκθεση φωτογραφίας «Γάζα», ενώ θα υπάρχει και αφιέρωμα στη σύγχρονη αραβική hip hop.