ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
Σελ. /28

Ελλάς - Ελλήνων - Ανέργων!

17 Γενάρη: Παναττική ΑΠΕΡΓΙΑ!

O Παπαδήμος όπου βρεθεί λέει απερίφραστα (προχτές το είπε στους δημοσιογράφους που είχε καλέσει στο Μαξίμου) ότι η κυβέρνησή του θα περικόψει περαιτέρω τα εργατικά εισοδήματα, σμπαραλιάζοντας στην κυριολεξία τον κατώτατο μισθό.

*

Οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Λοβέρδος, προσδίδουν και «συνταγματολογική νομιμοποίηση» στους σχεδιασμούς ώστε η κονιορτοποίηση του κατώτατου μισθού να γίνει ακόμα και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

*

Ο Καρατζαφέρης, τιμώντας το ρόλο του ως «λαγού» της αθλιότητας, είναι εκείνος που από πολύ νωρίς έχει βάλει στο στόχαστρο και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα. Ηδη από τις 2/12/2009, δηλαδή πριν από δυο χρόνια (!), από βήματος Βουλής ωρυόταν κατά του 14ου μισθού λέγοντας: «Πού υπάρχει; Είμαστε η πλουσιότερη χώρα του κόσμου; Πού υπάρχει;»!!!

*

Οσο για τη Νέα Δημοκρατία, με το μυαλό της στις κάλπες της «αντιμνημονιακής» απάτης, προσπαθεί να προσποιηθεί ότι βγάζει την ουρίτσα της έξω από τη βρώμικη δουλειά που ανέλαβε να διεκπεραιώσει στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει με χέρια, με πόδια και με τους δυο αντιπροέδρους της.

*

Ταυτόχρονα με όλα αυτά, οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι τάχα μου «διαπραγματεύονται» με τους «κοινωνικούς εταίρους» τους για το πώς θα περάσουν τον εργαζόμενο και από τούτο το σφαγείο,

ενώ την ίδια ώρα οι πάντες κρύβονται πίσω από την κακή τρόικα, που - όπως λένε - τους πιέζει να κάνουν όσα, υποτίθεται, εκείνοι ...δεν θέλουν.

*

«Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο»,

για να θυμηθούμε και το τραγούδι.

*

Αρκεί να θυμηθούμε ότι αυτό το κυβερνητικό μαύρο μέτωπο ήρθε να επιπέσει στο σβέρκο του ελληνικού λαού σαν «ώριμο φρούτο» κατόπιν της πολύμηνης τρομοκρατίας και κινδυνολογίας για την έκτη δόση του δανείου.

Τώρα το «έργο» επαναλαμβάνεται με αφορμή την ...έβδομη δόση. Μόνο που τούτη τη φορά δεν πρόκειται «απλώς» για νέα μέτρα που θα επιφέρουν νέα βάρη. Αυτή τη φορά η συγκυβέρνηση - πριονοκορδέλα, δεν το κρύβει, θα πάρει κεφάλια!

Εκτός...

Εκτός αν ο λαός είναι αυτός που θα κάνει το πρώτο βήμα.

Αν είναι αυτός που θα τσακίσει πολιτικά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.

στέλνοντας το δικό του αποφασιστικό μήνυμα με το ΠΑΜΕ στην

παναττική απεργία την ερχόμενη Τρίτη στις 17 του μήνα,

δηλώνοντας καθαρά την τελεσίδικη απόφασή του να αποτινάξει από το σβέρκο του τη συγκυβέρνηση της πλουτοκρατίας, σημαίνοντας συναγερμό με μαζική οργάνωση στους τόπους δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο και σε κάθε γειτονιά!

Λέξεις, νοήματα και λαθραίοι ευφημισμοί

Tι είναι η δολοφονία ενός ανθρώπου, οποιουδήποτε ανθρώπου; Και πώς αποκαλείται η δολοφονία ενός ανθρώπου;

Στην ...«καλύτερη» περίπτωση, η δολοφονία ενός ανθρώπου δεν είναι τίποτα λιγότερο από «δολοφονία». Και δεν μπορεί παρά να αποκαλείται έτσι:

«Δολοφονία».

*

Αν τρελαθήκαμε;

Οντως συμβαίνουν «τρελά πράγματα», ωστόσο διατηρούμε ακόμα (ελπίζουμε) «σώας τας φρένας». Τόσο «σώας», ώστε, τουλάχιστον, να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τις λέξεις και τις έννοιες των λέξεων.

Εκείνο, λοιπόν, που συνέβη - ώστε να καθίσταται απαραίτητο να ψάξουμε να βρούμε τι άλλο εκτός από δολοφονία μπορεί να είναι η δολοφονία ενός ανθρώπου -

είναι ότι έπεσε στα χέρια μας το χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Καθημερινή».

*

Η «Καθημερινή» επέλεξε στην πρώτη σελίδα του χτεσινού φύλλου της να έχει (κεντρική μάλιστα) τη φωτογραφία του αυτοκινήτου

- του βομβαρδισμένου αυτοκινήτου -

του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα που εκτελέστηκε προχτές στην Τεχεράνη με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο δυο ακόμα άνθρωποι.

*

Μέχρι εδώ «όλα καλά».

Πώς όμως περιγράφεται από την εν λόγω εφημερίδα η δολοφονία του επιστήμονα; Πώς αποκαλείται η εκτέλεση; Μήπως «δολοφονία»; Μήπως «εκτέλεση»;

Οχι. Σύμφωνα με τον τίτλο που επέλεξαν οι ιθύνοντες της «Καθημερινής» για να παρουσιάσουν το θέμα, σύμφωνα με τον τίτλο που δεσπόζει πάνω από τη φωτογραφία του βομβαρδισμένου αυτοκινήτου του δολοφονημένου επιστήμονα, αυτό που συνέβη προχτές στην πρωτεύουσα του Ιράν δεν ήταν μία ακόμα δολοφονία στην Τεχεράνη,

ήταν ένα ...«Αντιπυρηνικό χτύπημα στην Τεχεράνη»!

*

Οχι. Για την «Καθημερινή» το χτύπημα δεν ήταν «δολοφονικό», δεν ήταν «εγκληματικό»,

ήταν ...αντιπυρηνικό (και μάλιστα χωρίς εισαγωγικά η λέξη για να υπονοείται κάτι που παραπέμπει - έστω - σε δολοφονία)...

*

Τώρα, μάλλον, θα μας καταμαρτυρήσουν ότι είμαστε «σχολαστικοί».

Οτι «στερούμεθα φαντασίας».

Οτι αδυνατούμε να αντιληφθούμε το δικό τους υψηλό δημοσιογραφικό «γκελ» καθότι με το συγκεκριμένο τίτλο θα ισχυριστούν ενδεχομένως ότι ήθελαν να παρουσιάσουν τη δολοφονία του επιστήμονα ως αποτέλεσμα της γενικότερης υπόθεσης με τις «πιέσεις εναντίον του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα» μπλα, μπλα, μπλα...

Καμία αντίρρηση:

Η δολοφονία του (τέταρτου στη σειρά) Ιρανού επιστήμονα σε αυτή την υπόθεση εντάσσεται.

Καλά είναι επίσης και τα περί «δημοσιογραφίας υψηλού επιπέδου» την οποία ημείς αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε

(άσχετο: το «υψηλό επίπεδο» μιας ορισμένης δημοσιογραφίας σχετίζεται με το ύψος κάποιου ορόφου της αμερικανικής πρεσβείας στον οποίο γίνονται τέτοια «δημοσιογραφικά μαθήματα»;)

αλλά το ερώτημα παραμένει: Αυτοί που τη διέπραξαν τη δολοφονία, τι διέπραξαν;

Δολοφονία διέπραξαν ή «αντιπυρηνικό χτύπημα»;

*

Γιατί αν προχώρησαν σε «αντιπυρηνικό χτύπημα» και όχι σε δολοφονία,

γιατί αν κάποιες δολοφονίες ισοδυναμούν με «αντιπυρηνικά χτυπήματα»,

τότε

μήπως θα πρέπει η κοινή γνώμη να εξοικειωθεί με μερικές «καλές» δολοφονίες

επειδή τυγχάνει να είναι (ή επειδή «τυγχάνει» κάποιοι να τις αποκαλούν) ...«αντιπυρηνικές»;

*

Κατά την ίδια λογική, μήπως επίσης θα πρέπει τα «Γκουαντανάμο» αντί για κολαστήρια να τα λέμε «σωφρονιστήρια»;

Τους εξωνημένους δημοσιογράφους να τους λέμε «ενσωματωμένους» δημοσιογράφους;

Τις κατοχές τύπου Ιράκ και Αφγανιστάν να τις λέμε «εκδημοκρατισμό»;

Τις ιμπεριαλιστικές επιδρομές να τις λέμε «προληπτική δράση»;

'Η, για να έρθουμε στα δικά μας,

μήπως θα έπρεπε την απόλυση να την λέμε «εφεδρεία» και την καταστροφή να την λέμε «σωτηρία»;

*

Εν κατακλείδι:

Οι λέξεις έχουν αξία για να προσδιορίζουν το σαφές περιεχόμενο όσων περιγράφουν. Η αντιστροφή, η παραχάραξη, η αποκολοκύνθωση του νοήματος των λέξεων, από την άλλη, ένα στόχο έχει:

Να χάνεται το νόημα των γεγονότων, να μεταμορφώνεται, να μασκαρεύεται και στη θέση του πραγματικού νοήματος να εγκαθίσταται ο λαθραίος ευφημισμός.

Οσο δε πιο απεχθές, όσο πιο φρικώδες, όσο πιο βάρβαρο το περιεχόμενο, τόσο πιο χυδαίος ο ευφημισμός.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

1948 Συλλαμβάνονται στην Αθήνα και τον Πειραιά 1.400 δημοκρατικοί πολίτες και άλλοι 650 στο Νομό Ηλείας.

1962 Ο μητροπολίτης Αττικής Ιάκωβος εκλέγεται αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, αλλά δύο μέρες αργότερα κατηγορείται δημοσίως από τον αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Γεωργακόπουλο και τον απόστρατο στρατηγό Μπενή - Ψάλτη για «ακατονόμαστες πράξεις» και αποφασίζεται η παραπομπή του στο Ανώτατο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο, με κύριο μάρτυρα κατηγορίας τον αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Καντιώτη.

1968 Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Ο υδράργυρος κατεβαίνει στους -24 βαθμούς στο Νευροκόπι και στους -22 στη Βυτίνα. Στην περιοχή του Ναυαρίνου βυθίζεται αύτανδρο το ελληνικό φορτηγό «Εύελπις» με 16μελές πλήρωμα.

1971 Διακόπτονται μέσα σε βαθιές διαφωνίες οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και δυτικών εταιρειών πετρελαίου, που διεξάγονται στην Τεχεράνη. Οι χώρες του Περσικού Κόλπου, που ελέγχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εξαγωγών του «μαύρου χρυσού», απαιτούν την αύξηση των τιμών πώλησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ