ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 14 Οχτώβρη 2002 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Βροντερό ΟΧΙ στον πόλεμο

Στο Σαν Φρανσίσκο

Associated Press

Στο Σαν Φρανσίσκο
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ-ΠΑΡΙΣΙ-ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΜΑΝΙΛΑ-ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Στις τέσσερις γωνιές της Γης, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν και πάλι στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του επικείμενου φονικού πολέμου που θέλουν να εξαπολύσουν οι ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Από τη Μελβούρνη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο και από το Παρίσι έως τη Μανίλα το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν ένα και μοναδικό: «Οχι αίμα για πετρέλαιο»!

Υπό την επίβλεψη πάνοπλων αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων, χιλιάδες Γάλλοι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κομμάτων της Αριστεράς, εργατικών συνδικάτων και διαφόρων μαζικών οργανώσεων, και με την πορεία τους από την πλατεία της Δημοκρατίας έως το Παλάς ντε λα Νασιόν τράνταξαν τη γαλλική πρωτεύουσα με τα συνθήματά τους: «Οχι αίμα για πετρέλαιο», «Οχι στον πόλεμο στο Ιράκ», «Δικαιοσύνη και ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση του Παρισιού. Αντίθετα, οι διοργανωτές και ανεξάρτητα μέσα αναφέρουν ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στη διαδήλωση στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν τουλάχιστον διπλάσιος. Μικρότερες σε όγκο διαδηλώσεις, αλλά εξίσου δυναμικές σε σχέση με τον αντιπολεμικό παλμό, έγιναν σε ακόμη 30 πόλεις ανά τη γαλλική επικράτεια, με κυριότερες αυτές που έγιναν στη Λιόν και στη Μασσαλία, στα νότια της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, έδωσαν μαχητικό «παρών» στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε από φιλειρηνικές οργανώσεις στην πλατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σχεδόν 50.000 άνθρωποι στριμώχτηκαν, στην κυριολεξία, στην πλατεία, όπου δεν υπήρχε χώρος να κινηθεί κάποιος, ενώ σε κάποια σημεία ο συνωστισμός ήταν τέτοιος που δεν μπορούσε ούτε να αναπνεύσει, προκειμένου να ακούσουν τους λόγους κατά του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, αλλά και να εκφράσουν τη σφοδρή αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας τους, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη υποταγή προς την κυβέρνηση Μπους και την εκδηλωμένη στήριξη και συμμετοχή στα πολεμικά της σχέδια.

Στην Κωνσταντινούπολη

Associated Press

Στην Κωνσταντινούπολη
Στην Κωνσταντινούπολη, οι γιατροί αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της αντιπολεμικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε. «Σώστε ζωές, όχι πόλεμο», φώναζαν οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης που βρέθηκαν στην κεφαλή με τις ιατρικές τους μπλούζες και οι υπόλοιποι διαδηλωτές συνέχιζαν: «ΗΠΑ, μην κάνετε πόλεμο στο όνομά μας».

Στη Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, τα παιδιά ήταν αυτά που απέστειλαν το αντιπολεμικό μήνυμα, «Οχι στον πόλεμο», στην αμερικανική πρεσβεία, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση.

Στη Βουδαπέστη παρά την καταρρακτώδη βροχή και το κρύο, οι κάτοικοι της ουγγρικής πρωτεύουσας έδωσαν το «παρών». Η διαδήλωση μπορεί να μετατράπηκε σε μία απέραντη θάλασσα ομπρελών, αλλά το μήνυμα και εδώ μπόρεσε να ακουστεί, «Οχι αίμα για πετρέλαιο» αλλά και «Το περιστέρι της ειρήνης να πετάξει».

Τέλος, στο Σαν Φρανσίσκο, για άλλη μία φορά οι Αμερικανοί, αυτοί που αγωνιούν και σκέπτονται, πραγματοποίησαν ολονυκτία για την ειρήνη έξω από το ομοσπονδιακό κτίριο «Φίλιπ Μπάρτον», ενώ το πρωί η συγκέντρωση δεν κατόρθωσε να ολοκληρωθεί μετά την επίθεση - σφοδρή και εξαιρετικά βίαιη - της αστυνομίας προς τους ειρηνικούς διαδηλωτές, κατά την οποία δεκάδες συνελήφθησαν.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Εντείνει η Ουάσιγκτον τις προετοιμασίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Απέρριψε η Ουάσιγκτον τη νέα προσφορά της ιρακινής ηγεσίας για απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες ανεξαιρέτως τις «ύποπτες τοποθεσίες» συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών μεγάρων, η οποία κοινοποιήθηκε, με επιστολή, προς τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας φέρεται να διέταξε τη διοίκηση των αμερικανικών στρατευμάτων να «αναπροσαρμόσει» τον πολεμικό της σχεδιασμό, ενώ έριδες άρχισαν να αναδύονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στις οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης που εδρεύουν στο εξωτερικό.

«Υπεκφυγή» και «λόγια» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζο-Αν Προκόποβιτς την ιρακινή προσφορά για απρόσκοπτη πρόσβαση των επιθεωρητών. Με επιστολή του, προς τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ο σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τον ΟΗΕ, Αμίρ αλ Σααντί, δηλώνει ότι υπάρχει «ιρακινή κατανόηση για την ανάγκη των επιθεωρητών να έχουν παντού ανεξαιρέτως πρόσβαση» και αίρει τις ιρακινές αντιρρήσεις για είσοδο των επιθεωρητών στα προεδρικά μέγαρα. Εκπρόσωπος της Επιτροπής σχολίαζε θετικά την επιστολή σημειώνοντας ότι όντως έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις από την ιρακινή πλευρά. Παρ' όλα αυτά, η Προκόποβιτς επανέλαβε ότι το Ιράκ αρνείται να συμμορφωθεί, κάνει ελιγμούς και το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αρμόδιο να αποφασίσει.

Ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, βρίσκεται στην Κίνα για διαβουλεύσεις, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, φέρεται, σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», να διέταξε τους διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων να «προσαρμόσουν τα στρατιωτικά τους πλάνα σε χρήση όπλων υψίστης ακριβείας, μεγαλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και ταχύτερη ανάπτυξη». Πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτό προμηνύει πιθανότητα έναρξης στρατιωτικής επίθεσης, νωρίτερα από ό,τι αναμένεται, με λιγότερα στρατεύματα από ό,τι έχει σχεδιαστεί.

Η είδηση αυτή προκάλεσε αναταραχές και στους κόλπους των οργανώσεων της ιρακινής αντιπολίτευσης που εδρεύει στο Λονδίνο. Εκπρόσωποι των 6 κυριότερων οργανώσεων, που είχαν τους προηγούμενους μήνες αλλεπάλληλες συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, εξέφραζαν την οργή τους, γιατί ενώ δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη «μετά - Σαντάμ εποχή», «οι ΗΠΑ αναχωρούν για το Ιράκ ή μαζί ή χωρίς εμάς, ελπίζοντας ότι με την εξαπόλυση επίθεσης θα προκαλέσουν πραξικόπημα στο Ιράκ, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει».

ΚΟΥΒΕΪΤ - ΗΠΑ
Ανησυχία και διαφωνίες

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

«Δεν υπάρχουν ούτε ενδείξεις ότι η επίθεση ενόπλων εναντίον των Αμερικανών πεζοναυτών είχε ενορχηστρωθεί από δυνάμεις στο εξωτερικό», διαβεβαίωνε ο υπουργός Εσωτερικών του Κουβέιτ, Σεΐκ Μοχάμεντ Κχαλέντ αλ Σάμπαχ, απαντώντας, εμμέσως, στις εντεινόμενες αμερικανικές αιτιάσεις περί σύνδεσης με την «Αλ Κάιντα».

Οι κουβεϊτιανές αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση εναντίον των πεζοναυτών κατά τη διάρκεια άσκησης στη νήσο Φαϊλάκα, τρομοκρατική και ανακοίνωσαν ότι έχει, ήδη, συλληφθεί ένας πυρήνας 15 ατόμων, που φέρονται να εμπλέκονται στην οργάνωσή της. Εντούτοις, Κουβεϊτιανοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι πρόκειται για έναν «απομονωμένο» πυρήνα.

Παρ' όλα αυτά, το περιστατικό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους Αμερικανούς αξιωματικούς, καθώς συνδυάζεται και από έκδηλο κλίμα δυσαρέσκειας του κουβεϊτιανού πληθυσμού, που εκφράζεται με αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις και σαφείς αντιρρήσεις για ένα επικείμενο πλήγμα κατά του Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι το Κουβέιτ φιλοξενεί 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες και μαζί με το Κατάρ εκτιμάται ότι θα είναι οι δύο κύριες βάσεις, από όπου θα εξαπολυθεί επίθεση κατά του Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ