ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
«Δυτικές» εκτιμήσεις ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη για πόλεμο με το ΝΑΤΟ μέχρι το 2030

Τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα εντείνουν προετοιμασίες για γενικευμένη σύγκρουση, ενώ οι ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες ζητούν από τις κυβερνήσεις μακροπρόθεσμα συμβόλαια

2022 TASS, all rights reserved

Σε γρήγορες και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη «Δύση» προσβλέπει το Κίεβο αφότου ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, παρουσίασε το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» του κατά της Ρωσίας, σε περιοδεία του την περασμένη βδομάδα σε βασικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Δεν είναι θέμα ημερών, αλλά ωρών», τόνισε ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Αντρίι Γέρμακ. «Οι εταίροι μας κατανοούν τη λογική του σχεδίου», είπε και «απαιτούνται πολύ συγκεκριμένα βήματα από τους Δυτικούς εταίρους για να βοηθήσουν την Ουκρανία».

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με διαρροές και δηλώσεις, το Κίεβο ζητά έγκριση για τη χρήση ΝΑΤΟικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσει στόχους στη ρωσική ενδοχώρα. Επίσης ζητά ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή «εγγυήσεις ασφαλείας» και άμεση ένταξη στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα, τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα προετοιμάζονται για ενδεχόμενη ευρύτερη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Χτες ο επικεφαλής της γερμανικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (BND) εκτίμησε, μιλώντας σε ακρόαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ότι η Ρωσία θα μπορεί να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι το 2030.

«Οι ρωσικές δυνάμεις εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο Μπρούνο Καλ στο Βερολίνο.

Επανέλαβε ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής του Κιέβου μετά τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως «είμαστε σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία». Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δεν ενδιαφέρεται μόνο για την Ουκρανία, αλλά «στην πραγματικότητα για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης», ανέφερε.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενεργούν ολοένα και περισσότερο με όλες τις δυνατότητές τους «και χωρίς ενδοιασμούς». «Μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης κάθε άλλο παρά απίθανη είναι», ως εκ τούτου, οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας «πρέπει να έχουν τους πόρους και τις δεξιότητες από τους πολιτικούς για να αποτρέψουν αυτούς τους κινδύνους».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», που επικαλούνται ειδικούς, οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών πολεμικών βιομηχανιών να προμηθεύσουν την Ουκρανία και να αναπληρώσουν τα αποθέματα παρεμποδίζονται από σημεία συμφόρησης και τις ελλιπείς επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον Jan Pie, γγ της Ενωσης Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Αμυντικών Βιομηχανιών της Ευρώπης (ASD), τα επίπεδα παραγωγής εξακολουθούν να είναι μικρότερα από αυτά που απαιτούνται, ειδικά μετά από δεκαετίες ανεπαρκών επενδύσεων στη βιομηχανική βάση της Ευρώπης.

Προκειμένου να παράσχουμε επαρκή υποστήριξη στην Ουκρανία, «πρέπει να προμηθεύουμε και να παράγουμε στην Ευρώπη πολύ περισσότερα και πολύ πιο γρήγορα», είπε.

Ο Guntram Wolff, από τη «δεξαμενή σκέψης» «Bruegel», πιστεύει ότι η «Δύση» πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της «για τη δημιουργία βιομηχανικών ικανοτήτων σε μεγάλη κλίμακα και τη δυνατότητα παραγωγής για χρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο, για να επιτευχθεί ο στόχος, ο κλάδος χρειάζεται πολύ μεγαλύτερα συμβόλαια για να επενδύσει.

Αντίστοιχα, ο Micael Johansson, διευθύνων σύμβουλος της «Saab», σημείωσε ότι η βιομηχανία «χρειάζεται περισσότερη μακροπρόθεσμη δέσμευση από τα έθνη καθώς αναλαμβάνει τον κίνδυνο να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα χωρίς εγγυημένα μακροπρόθεσμα συμβόλαια».

Ο ίδιος δήλωσε νωρίτερα ότι η εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για την «αμυντική» βιομηχανία απαιτεί τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ολλανδία θα αγοράσει προηγμένα συστήματα πυραύλων εδάφους - αέρος (NASAMS) και συστήματα αεράμυνας NOMADS έναντι 1,02 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η νορβηγική «αμυντική» εταιρεία «Kongsberg Gruppen».

Στη Γερμανία την Παρασκευή ο Μπάιντεν

Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Βατικανό και Βερολίνο επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα ο Β. Ζελένσκι μετά την αναβολή (ή ακύρωση) της Διάσκεψης για την Ουκρανία στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται ότι θα επισκεφτεί τη Γερμανία την Παρασκευή, μετά την ακύρωση της επίσκεψης την προηγούμενη βδομάδα εξαιτίας του κυκλώνα «Μίλτον», σύμφωνα με δημοσιεύματα, χωρίς να αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί η ματαιωθείσα Σύνοδος Κορυφής στο Ραμστάιν.

Στο Βερολίνο ο Ουκρανός Πρόεδρος συναντήθηκε τόσο με τον καγκελάριο, Ολ. Σολτς, όσο και με τον Πρόεδρο Φρ. - Β. Σταϊνμάγερ. Στο τραπέζι τέθηκαν οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς «Taurus» που ζητάει εδώ και έναν χρόνο η Ουκρανία.

Ο καγκελάριος προς το παρόν συνεχίζει να απορρίπτει την αποστολή πυραύλων «Taurus» στην Ουκρανία, παρά τις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP).

«Η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει σταθερά την Ουκρανία μετά τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας», ανέφερε ο Σολτς, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία «είναι η χώρα που στηρίζει περισσότερο από κάθε άλλη την Ουκρανία στην ΕΕ και είναι η δεύτερη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ», απαριθμώντας στη συνέχεια αναλυτικά τι έχει δώσει το Βερολίνο στο Κίεβο αλλά και τι προτίθεται να δώσει την επόμενη χρονιά: Συστήματα αεράμυνας «Patriot», «Iris-T», τεθωρακισμένα «Gepard» και άλλα πολλά, μαζί με σταθερή οικονομική στήριξη από το 2022 μέχρι σήμερα.

Ο καγκελάριος υποστήριξε την ανάγκη μιας δεύτερης «Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία», με ρωσική συμμετοχή, απορρίπτοντας μια ειρήνη «υπαγορευμένη» από τη Μόσχα.

Η Μόσχα βάζει «ψηλά τον πήχη»

Με ώθηση ωστόσο από τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα διατηρεί ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και τη «Δύση».

Οπως τόνισε πρόσφατα σε συνέντευξη που έδωσε στο «Newsweek» ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, οι βασικοί όροι για να συμμετάσχει η Μόσχα σε «ειρηνευτικές» συνομιλίες είναι να αποδεχθεί η Ουκρανία τη ρωσική κατοχή και ενσωμάτωση των τεσσάρων επαρχιών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα), να δηλώσει το Κίεβο πως δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα έχει περιορισμένες Ενοπλες Δυνάμεις και θα είναι «ουδέτερο». Επίσης ζήτησε την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, που παραπέμπει στην αλλαγή κυβέρνησης, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων στα ουκρανικά εδάφη και κατάργηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η διεθνής τάξη σήμερα «πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να απεικονίζει τις τρέχουσες πραγματικότητες, της πολυπολικότητας. Η Δύση καθυστέρησε να το αποδεχθεί αυτό, αλλά πλέον έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη», τόνισε ο Λαβρόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το χωριό Λεβάντνε στην περιφέρεια Ζαπορίζια, ο έλεγχος του οποίου εναλλάσσεται μεταξύ των δύο πλευρών από την αρχή του πολέμου.

Στο Κουρσκ, οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν δύο χωριά, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Περίπου 30.415 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και 8.000 παιδιών, απομακρύνθηκαν από περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, εξαιτίας των ουκρανικών βομβαρδισμών και επιθέσεων, δήλωσε η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας, Τ. Μασκαλκόβα. Επίσης είπε πως 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από «τρομοκρατικές επιθέσεις» της Ουκρανίας στις μεθοριακές ρωσικές περιφέρειες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή του Κουρσκ τον Αύγουστο, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο δεκάδων οικισμών και διατηρώντας τις περισσότερες θέσεις που κατέλαβαν από τότε.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ είχε σκοπό να κρατήσει ρωσικά στρατεύματα μακριά από τις θέσεις της πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις ωστόσο συνεχίζουν να σημειώνουν σταθερά εδαφικά κέρδη τους τελευταίους μήνες.

Οπως παραδέχτηκε ο Ζελένσκι, στις ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ και Ζαπορίζια «υπάρχουν πολύ δύσκολες συνθήκες, με σκληρές εχθρικές ενέργειες. Αλλά η ανθεκτικότητα των μονάδων μας είναι κρίσιμη. Ολα εξαρτώνται από την ανθεκτικότητά μας».

Νέες αναφορές για Βορειοκορεάτες στρατιώτες

Ο Ουκρανός Πρόεδρος επανέφερε τις κατηγορίες ότι η Βόρεια Κορέα στέλνει στρατιώτες στον ρωσικό στρατό για να ενταχθούν στην εισβολή του στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο απέρριψε την Πέμπτη τις κατηγορίες της Νότιας Κορέας ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να στέλνει στρατιωτικό προσωπικό για να βοηθήσει τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και ότι μπορεί να ετοιμάζεται να στείλει μεγαλύτερο αριθμό δυνάμεων.

«Βλέπουμε ότι η συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας και τέτοιων καθεστώτων όπως το βορειοκορεατικό, δυναμώνει», είπε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται μόνο για μεταφορά όπλων, πρόκειται στην πραγματικότητα για μεταφορά ανθρώπων από τη Βόρεια Κορέα στις Ενοπλες Δυνάμεις των κατακτητών».

«Είναι προφανές ότι υπό τέτοιες συνθήκες η σχέση μας με τους εταίρους μας πρέπει να εξελιχθεί», πρόσθεσε, αναπαράγοντας ένα ΝΑΤΟικό επιχείρημα.

«Η πρώτη γραμμή του μετώπου χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη. Μιλάμε για περισσότερες δυνατότητες μακράς εμβέλειας για την Ουκρανία και πιο βιώσιμες προμήθειες για τις δυνάμεις μας, όχι για έναν απλό κατάλογο στρατιωτικού υλικού», είπε.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νικητές οι Σοσιαλδημοκράτες στον πρώτο γύρο

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών διεξάχθηκε στη Λιθουανία την Κυριακή, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγή κυβέρνησης, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να έρχεται πρώτο αφήνοντας πίσω το κυβερνών «κεντροδεξιό» κόμμα.

Τα μεγαλύτερα κόμματα της Λιθουανίας, που είναι κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμφωνούν στην ανάγκη υποστήριξης της Ουκρανίας και στη διατήρηση ή ακόμη και αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες ανέρχονται σήμερα σε περίπου 3% του ΑΕΠ, έναντι της «ρωσικής απειλής».

Η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών (LSDP), Βίλιγια Μπλινκεβιτσούτε, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Το LSDP έχει υποσχεθεί μεταξύ άλλων να μειώσει τους φόρους για οικογένειες με παιδιά, να αυξήσει τις συντάξεις, να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες.

Με λίγο περισσότερο από το 90% των ψήφων καταμετρημένο, το SD είχε λάβει το 20% των ψήφων, μπροστά από το κυβερνών κόμμα Ενωση Πατρίδας (TS-LKD) της πρωθυπουργού Ινγκρίντα Σιμονιτέ, που λαμβάνει 17%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Nemunas Dawn με 15%, ένα νέο, «λαϊκιστικό» κόμμα, ο αρχηγός του οποίου, Ρεμίγκιγιους Γιεμαϊτάιτις, διώκεται για «αντισημιτικά σχόλια» και παραιτήθηκε από βουλευτής. Διώκεται για υποκίνηση μίσους, κατηγορία που ο ίδιος αρνείται και επιμένει ότι απλώς επέκρινε την ισραηλινή κυβέρνηση για την πολιτική της στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα περισσότερα κόμματα έχουν δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα αποκλείσουν τον Γιεμαϊτάιτις από κάθε διαδικασία συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού.

«Πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε όχι μόνο μια γεωπολιτική απειλή, αλλά και μια εσωτερική πολιτική απειλή», έχει επισημάνει ο Λιθουανός ΥΠΕΞ και επικεφαλής του TS-LKD Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις.

Συνολικά, έξι ή εφτά κόμματα αναμένεται να εξασφαλίσουν την εκπροσώπησή τους στο Κοινοβούλιο.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα κρίνει περίπου τις μισές από τις 141 βουλευτικές έδρες, ενώ οι υπόλοιπες θα κατανεμηθούν βάσει των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου, στις 27 Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ