ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυο σημαντικές παρεμβάσεις για την Υγεία

Τροπολογίες για τα χαράτσια την ώρα της ανάγκης και το ωράριο των γιατρών, κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος

Δυο σημαντικές τροπολογίες κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις», του οποίου η συζήτηση ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται τις επόμενες μέρες να εισαχθεί στην Ολομέλεια. Η πρώτη αφορά στην κατάργηση των χαρατσιών που πληρώνουν την ώρα της ανάγκης Ελληνες και μετανάστες, ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (ΚΥ). Η δεύτερη αφορά στην καθιέρωση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας (6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, μια εφημερία) για τους εργαζόμενους και γιατρούς των νοσοκομείων. Τις τροπολογίες - προσθήκες κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Αχιλλέας Κανταρτζής, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Μαυρίκος, Σπύρος Χαλβατζής και Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Ακολουθούν οι αιτιολογικές εκθέσεις και το ακριβές κείμενο των τροπολογιών.

Να καταργηθούν τα χαράτσια σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας - προσθήκης για την κατάργηση των πληρωμών στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, οι προτείνοντες βουλευτές επισημαίνουν:

«

Η εργασία των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας έχει συμβάλει τα τελευταία χρόνια σε μια τεράστια αύξηση του εθνικού πλούτου που εκφράζεται σε πολλαπλασιασμό του ΑΕΠ τα τελευταία 30 χρόνια και σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία κάνει τεράστια άλματα.

Την ίδια στιγμή, η θέση αυτών που παράγουν τον πλούτο διαρκώς χειροτερεύει ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συσσωρεύει αμύθητα πλούτη στα χέρια της πλουτοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν δυο και τρεις φορές για τις ανάγκες τους σε υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, μέσα και έξω από το δημόσιο τομέα.

Είναι προκλητικό να προσέρχονται ασθενείς στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και να καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους, αλλά και μέσω του ασφαλιστικού τους ταμείου, για ιατρικές εξετάσεις στα τακτικά ιατρεία και για παρακλινικές εξετάσεις.

Εφτασαν στο σημείο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να επιβάλλουν χαράτσια σ' αυτούς που καταφτάνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μετά από ένα ατύχημα ως τραυματίες ή μετά από ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο και να καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι ή οι συνοδοί τους για τη διεκπεραίωση των εξετάσεων που απαιτούνται.

Φτάσανε στο σημείο με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με ευλάβεια εφαρμόζει και η σημερινή της ΝΔ, να καλούνται οι ασθενείς να πληρώνουν 25 έως 100 ευρώ για να εξεταστούν στα απογευματινά ιατρεία μέσα στο ίδιο το δημόσιο νοσοκομείο.

Με την παρούσα Τροπολογία - Προσθήκη επιδιώκουμε να καταργηθεί κάθε προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλει πληρωμές (χαράτσια) άμεσα ή έμμεσα, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, σ' αυτούς που προσέρχονται να εξεταστούν στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, Ελληνες ή μετανάστες, ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι».

6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο για γιατρούς και εργαζόμενους

Εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» διαδηλώνουν για τις συνθήκες εργασίας και τις τεράστιες ελλείψεις στο νοσοκομείο
Εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» διαδηλώνουν για τις συνθήκες εργασίας και τις τεράστιες ελλείψεις στο νοσοκομείο
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας - προσθήκης για τη ρύθμιση του καθεστώτος εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και του λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων και παρόμοιων ιδρυμάτων οι προτείνοντες βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν:

«Με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία επιχειρείται η συνολική και με ενιαίο τρόπο ρύθμιση του καθεστώτος εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών (ειδικευόμενων και ειδικευμένων) και του λοιπού προσωπικού των νοσηλευτικών και παρόμοιων ιδρυμάτων, με κύριο γνώμονα αφ' ενός μεν τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του ως άνω προσωπικού, αφ' ετέρου δε την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα, που να καλύπτουν ολοκληρωμένα τις σύγχρονες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Ειδικότερα, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Υγείας, υπηρετούν διαχρονικά το στρατηγικό προσανατολισμό ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος έρχεται σε προφανή αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες και τα συμφέροντα του ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά κυρίως οι ελλείψεις έμψυχου δυναμικού, καταστρατηγούν το βασικό ανθρώπινο αγαθό και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προστασίας της υγείας των πολιτών, υπονομεύουν επί της ουσίας την ίδια τη Δημόσια Υγεία. Ως εκ τούτου κρίνεται επιβεβλημένη, κατ' αρχήν, η διασφάλιση του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, περαιτέρω δε η κάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό.

Το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς εργασίας και εφημεριών όχι μόνο δε διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αντιθέτως συμβάλλει στην απαξίωση του σημαντικού ρόλου που επιτελούν οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό στο σύστημα Υγείας, στην υποβάθμιση, σε τελική ανάλυση, συνολικά της Δημόσιας Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται περαιτέρω.

Κατόπιν των προαναφερόμενων, κρίνεται αναγκαία η νομοθετική κατοχύρωση ενός πλαισίου που θα ρυθμίζει το καθεστώς εργασίας και εφημεριών των γιατρών και του λοιπού προσωπικού των νοσηλευτικών και παρόμοιων ιδρυμάτων και το οποίο, σε συνδυασμό με την κατοχύρωση κατώτατου βασικού μισθού 1.600 ευρώ για τον ειδικευόμενο γιατρό και 1.300 ευρώ για το λοιπό προσωπικό, θα διασφαλίζει, συνολικά και με ενιαίο τρόπο, αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αμοιβής του προσωπικού, προς όφελος, σε τελική ανάλυση, του κοινωνικού συνόλου και της Δημόσιας Υγείας. Περαιτέρω, παρέχεται ένα ευέλικτο πεδίο βελτίωσης των όρων αυτών, μέσω της συλλογικής διεκδίκησης και του βαθμού της αγωνιστικής - διαπραγματευτικής ικανότητας του συνδικαλιστικού κινήματος».

Οι τροπολογίες - προσθήκες
Για το χαράτσωμα των ασθενών

Στην τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνεται:

«Στο Σχέδιο Νόμου "Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις", προστίθεται άρθρο το οποίο έχει ως εξής:

1. Απαγορεύεται η είσπραξη οποιουδήποτε ποσού από τον οποιοδήποτε προσέρχεται για να εξεταστεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου ή εγκύκλιος που επιβάλλει πληρωμή άμεση ή έμμεση, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, καταργείται. Η σχετική δαπάνη βαρύνει εξ ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Απαγορεύεται η είσπραξη οποιουδήποτε ποσού από τον οποιοδήποτε προσέρχεται για να εξεταστεί στα απογευματινά τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων. Κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου ή εγκύκλιος καταργείται. Η δαπάνη λειτουργίας των απογευματινών τακτικών ιατρείων βαρύνει εξ ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό.

3. Ολες οι παρακλινικές εξετάσεις στα πάσης φύσης εργαστήρια των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας διενεργούνται δωρεάν.

4. Οι ανωτέρω προστατευτικές ρυθμίσεις επεκτείνονται στους μετανάστες και γενικότερα στους ανασφάλιστους, οι οποίοι τυγχάνουν ισότιμης αντιμετώπισης, και δεν επιβαρύνονται με το κόστος τόσο των εξετάσεων που τυχόν θα χρειαστούν, όσο και της πιθανής νοσηλείας τους. Κάθε άλλη σχετική αντίθετη διάταξη νόμου καταργείται».

Για το ωράριο γιατρών και εργαζομένων

Η τροπολογία έχει ως εξής:

«Το άρθρο 6 παρ. 1 του Ν. 3527/2007 τροποποιείται ως εξής:

"Προς διασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων του ιατρικού και λοιπού προσωπικού των νοσηλευτικών και παρόμοιων ιδρυμάτων, αλλά και για λόγους που ανάγονται στο ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, το χρονικό διάστημα εργασίας για τους ειδικευμένους ιατρούς, για τους ειδικευόμενους ιατρούς και το λοιπό προσωπικό των νοσηλευτικών και παρόμοιων ιδρυμάτων που έχουν χαρακτήρα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ καθορίζεται σε σταθερό χρόνο 6 ωρών ημερησίως, 5 ημερών εβδομαδιαίως και συνολικά 30 ωρών εβδομαδιαίως. Περαιτέρω, το καθεστώς εφημεριών του Ιατρικού προσωπικού διαμορφώνεται αυτοτελώς σε μια εφημερία ανά εβδομάδα. Κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ή ΔΑ υπερισχύει της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης στο βαθμό που περιέχει ευνοϊκότερους για τους εργαζόμενους όρους"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ