ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
«Παράνομη» η απεργία των αρχαιολόγων!

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και τρομοκρατικό «φακέλωμα» των απεργών, εκ μέρους του υπουργείου

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Με αυταρχισμό απάντησε η κυβέρνηση στη χθεσινή, 24ωρη πανελλαδική απεργία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με κύρια αιτήματα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μετατροπή του Μουσείου Ακρόπολης σε ΝΠΔΔ, την αύξηση των αποδοχών για αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων στην πολιτιστική κληρονομιά και τη στοιχειώδη, έστω, χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την προστασία των μνημείων.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, όπως και έγινε. Μάλιστα, το ΥΠΠΟ εκπροσώπησε στη δίκη κατά του δικαιώματος των εργαζόμενων αρχαιολόγων να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους, ο Δ. Παντερμαλής, πρόεδρος του «Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης ΑΕ». Πρόεδρος Πρωτοδικών, που διεξήγαγε τη δίκη και εξέδωσε τη σχετική απόφαση, ήταν η Σπυριδούλα Μοσχονά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΑ, η δικαστική απόφαση κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους, αφού είχε ξεκινήσει η προγραμματισμένη 24ωρη απεργία, ενώ καταγγέλλουν ότι στη διάρκεια της κινητοποίησης, κατ' εντολήν της πολιτικής ηγεσίας, «ζητήθηκαν τηλεφωνικά, προς εκφοβισμό, ονομαστικοί κατάλογοι των απεργούντων!».

Ο ΣΕΑ καταγγέλλει «τον ακραίο αυταρχισμό, την πρωτοφανή αδιαλλαξία και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, η οποία, στην ουσία, με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να ακυρώσει το δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Εμείς, οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας, ανυποχώρητοι. Τα μνημεία ανήκουν σε όλους μας και δεν εκχωρούνται».

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΥΠΠΟ Αττικής - Στερεάς και Νήσων, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι χθες το πρωί η Διεύθυνση Διοικητικού του ΥΠΠΟ «άρχισε να τηλεφωνεί στους εργαζόμενους και να τους ζητά να μην απεργήσουν». Σημειώνει, επίσης, ότι δεν έχει πληρωθεί ακόμα η τέταρτη δόση του 2007 των επιδομάτων και των εκτός έδρας αποζημιώσεων και ότι το ΥΠΠΟ «ισχυρίζεται ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην απόπειρα αυτοκτονίας του τέως γενικού γραμματέα και στον έλεγχο που διενεργείται στον Ειδικό Λογαριασμό». Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ως «προσχηματικές» τις δικαιολογίες του υπουργείου και ζητούν αύξηση και νομοθετική κατοχύρωση του επιδόματος (σήμερα είναι 130 ευρώ), το οποίο είναι το μοναδικό που λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι η αδιαλλαξία του ΥΠΠΟ δεν είναι «πρωτοφανής». Επί πρωθυπουργίας Σημίτη ακόμα, καταγγέλλονταν οι απεργοί του ΥΠΠΟ περίπου σαν ...«βάνδαλοι», ενώ επί ΝΔ έπεσαν και δακρυγόνα σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο στην οδό Μπουμπουλίνας. Επιπλέον, ως «παράνομες και καταχρηστικές» εκλαμβάνονται γενικώς οι απεργίες των εργαζομένων όλων των κλάδων, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

Υμηττού «Γιορτές στους δρόμους»

Ξεκινούν οι «Γιορτές στους δρόμους», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού. Η αρχή θα γίνει (23/6, 9 μ.μ.) με τους Μανώλη Μητσιά - Ρίτα Αντωνοπούλου (πλατεία δημαρχείου). Ακολουθούν: θέατρο δρόμου: «Helix», κωμωδία. Συναυλίες: Raining Pleasure. Haig Yazdjian. Amalur live. Ομίλου Ελληνικών Τεχνών. Μόρφως Τσαϊρέλη - Ηρακλή Βαβάτσικα. Δώρου Δημοσθένους. «Encardia». Σόνια Θεοδωρίδου. Μελίνα Τανάγρη, κ.α.

Παράλληλα, θα γίνουν προβολές ταινιών, αφιέρωμα στον Ντασσέν, μικρό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με αφιερώματα στον Ροβήρο Μανθούλη, στην ποιητική της εξορίας, στην πολιτική, στην κοινωνία, κ.ά. Θίασος «Αυλαία» με το «Καμπαρέ ο κόσμος» της Κωστούλας Μητροπούλου. Θέατρο Σκιών - Αθως Δανέλλης.

Το Φεστιβάλ στους Βράχους περιλαμβάνει: 25/8 Αριστοφάνη «Ορνιθες» - «Θέατρο Τέχνης». 26/8: «Το φιόρο του λεβάντε» του Ξενόπουλου, με τον Σπ. Παπαδόπουλο. 27, 28/8: «Ελένη» Ευριπίδη, σκηνοθεσία Θ. Αθερίδη. 1/9 «Δωδέκατη Νύχτα», σκηνοθεσία Θ. Μουμουλίδη. 3/9 «Οψόμεθα εις Φιλίππους», σκηνοθεσία Θ. Γκόνη.

Στις 5/9 ξεκινάει το 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ECM με τους: Anouar Brahem Trio, Σαβίνα Γιαννάτου. 6/9 Gianluigi Trovesi - Gianni Coscia duet Nostalghia - Song for Tarkovsky. Με τον Γάλλο συνθέτη -πιανίστα Franois Couturier συμπράττουν: Anja Lechner, Jean Marc Larch, κ.ά. 7/9 Βασίλης Τσαμπρόπουλος - Anja Lechner - U.T. Gandi. 8/9 Stefano Bollani (πιάνο). Tomasz Stanko Quartet, ο Πολωνός βιρτουόζος τρομπετίστας για πρώτη φορά στην Αθήνα. 12, 13/9 η Ελένη Καραΐνδρου παρουσιάζει τη μουσική της για την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου» σε παγκόσμια πρώτη. Συμμετέχει η Μαρία Φαραντούρη.

15/9 Σοφοκλή «Οιδίπους τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» - Εθνικό Θέατρο. 17/9: Νικόλα Πιοβάνι - Χρήστος Θηβαίος. 20/9 Χάρις Αλεξίου και οι Κορσικανοί «I MUVRINI». 24/9 «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Αννα Βαγενά. 26/9 «ACTIVE MEMBER» - «INNOCENT DEMONS».

Γκόσπελ ... επί Κολωνώ

Πνευματικό παιδί του πρωτοποριακού θεατρικού σκηνοθέτη και συγγραφέα Λι Μπρούερ (κείμενο, στίχοι, σκηνοθεσία) και του συνθέτη Μπομπ Τέλσον (μουσική, προσαρμογή στίχων, μουσική διεύθυνση) αποτελεί η παράσταση «Γκόσπελ επί Κολωνώ» που ανεβαίνει το Σάββατο, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Στην παράσταση, η τραγωδία του Σοφοκλή εκτυλίσσεται σε μια αφροαμερικανική εκκλησία, όπου το πάθος και η μουσική του εκκλησιάσματος συγχωνεύονται με το αρχαίο δράμα, δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι ο Μπρούερ, αναζητώντας τον «τυφλό» Οιδίποδα στον Κολωνό, ανακάλυψε το συγκρότημα γκόσπελ μουσικής «Blind Boys of Alabama» που το αποτελούσαν μέλη ενός ιδρύματος τυφλών. Συνδέοντας τη μουσική με το θέατρο, το γκόσπελ με το αρχαίο δράμα, το έργο έχει διαγράψει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία 25 χρόνων και έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία.

Η πρώτη πλασιέ βιβλίων

Κηδεύτηκε προχθές η 83χρονη αγωνίστρια της ΕΑΜικής Αντίστασης Μαίρη Κωνστανταροπούλου, η οποία, λόγω διώξεων για την αντιστασιακή της δράση, για βιοποριστικούς λόγους, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, έγινε η πρώτη γυναίκα - πλασιέ βιβλίων των εκδόσεων «Ικαρος». Στη συνέχεια δημιούργησε το δικό της εκδοτικό οίκο, με την επωνυμία «Πρόοδος», του οποίου το πρώτο βιβλίο ήταν το μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Συννεφιάζει». Λόγω της Ασφάλειας, που πίσω από την επωνυμία «Πρόοδος» έβλεπε ....κομμουνιστικό δάκτυλο, η Μ. Κωνστανταροπούλου μετονόμασε τον οίκο της «Μίνωας», συνεχίζοντας να εκδίδει προοδευτικούς συγγραφείς (λ.χ. Λουντέμη «Εκσταση», Κ. Πορφύρη «Η βιογραφία του Διονυσίου Σολωμού», Ε. Μ. Ρεμάρκ «Ουδέν νεώτερο από το δυτικό μέτωπο», Ουγκό, Κρόνιν, Χέμινγουεϊ, Στάινμπεκ, κ.α). Τα τελευταία χρόνια ο «Μίνωας» ασχολήθηκε με το ποιοτικό βιβλίο για παιδιά.

8ο Φεστιβάλ Ecofilms

Περισσότερες από κάθε άλλη φορά ταινίες περιλαμβάνει το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Εικαστικών Τεχνών Ρόδου - Ecofilms (24-29/6). Συμμετέχουν 52 ελληνικές ταινίες και 80 από 41 χώρες, επιλεγμένες μεταξύ 650.

Θα δοθούν 10 βραβεία (από 2 βραβεία για μικρού, μεσαίου, μεγάλου μήκους, 2 βραβεία κοινού και 2 βραβεία για τις καλύτερες ελληνικές συμμετοχές).

«Κάθε χρόνο στο φεστιβάλ το βραβείο κοινού πηγαίνει στις πιο τολμηρές αισθητικά και πολιτικά ταινίες. Ταινίες ριζοσπαστικές, σε σχέση με τις ταινίες που φιλοξενούν οι αίθουσες που μυρίζουν ποπ κορν και η τηλεόραση. Εχουμε ευθύνη ως κοινό και ως δημιουργοί να παράγουμε σκέψη και ταινίες αντίθετες στη διαβρωτική ροή των πραγμάτων», σημείωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια, Λουκία Ρικάκη, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Στην πρεμιέρα θα προβληθεί η «Υπόσχεση στους νεκρούς: Το ταξίδι της εξορίας του Αριελ Ντόρφμαν», παρουσία του Καναδού σκηνοθέτη Πίτερ Ρέιμοντ. Η ταινία αναφέρεται στον συγγραφέα Αριελ Ντόρφμαν, υπουργό Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Αλιέντε, ο οποίος επέστρεψε στη μεταδικτατορική Χιλή, μετά από δεκαετίες περιπλανήσεων.

Παράλληλα θα γίνουν 4 αφιερώματα: Στον Λουί Μαλ, με προβολή επτά σπονδυλωτών ταινιών του για την Ινδία με τίτλο «Η Ινδία Φάντασμα». Στον Βέρνερ Χέρζογκ. Στους Γιώργο Τσεμπερόπουλο - Σάκη Μανιάτη με την ταινία τους «Μέγαρα» (για τους αγρότες στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973). Πρωτότυπο αφιέρωμα με τίτλο «Η ποίηση σε κίνηση» σε συνεργασία με τους σπουδαστές του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και το ηλεκτρονικό περιοδικό «Poema».

Δύο ταινίες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σανγκάης (14-22/6). Πρόκειται για τις «Γυναικείες συνωμοσίες» του Βασίλη Βαφέα που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ και την «Επιστροφή» του Βασίλη Δούβλη που συμμετέχει στο «Πανόραμα». Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σανγκάης (SIFF) θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά Φεστιβάλ της Ασίας, καθώς συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής ασιατικής βιομηχανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ