ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Οργιο κυβερνητικής αυθαιρεσίας

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις σε βάρος των πολύπαθων βαμβακοπαραγωγών

Νέο όργιο κυβερνητικής αυθαιρεσίας αποτελούν οι τελευταίες εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις απαράδοτες ποσότητες βαμβακιού. Με αλλοπρόσαλλες υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, επιχειρείται να μην παραδώσουν βαμβάκι όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί και σε αρκετούς νομούς δεν επιτρέπεται η παράδοση ούτε ενός κιλού. Με τη νέα αυτή κυβερνητική «κομπίνα» προσχεδιάστηκε να παραδοθούν τόσες ποσότητες βαμβακιού στο διάστημα 26-31 του Μάρτη, που δε θα δίνουν τελική εικονική παραγωγή πάνω από 1.125.000 τόνους. Κι αυτό γίνεται για να εμφανιστεί μια εικονική εξόφληση στην επιδότηση γύρω στις 30 δραχμές το κιλό και τουλάχιστον 100.000 τόνοι βαμβακιού να μείνουν χωρίς επιδότηση.

Με βάση τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέρος των ποσοτήτων βαμβακιού που υπάρχουν στις αποθήκες μπορούν να παραδώσουν μόνον 36.163 παραγωγοί, σε σύνολο 87.489. Το τι θα γίνει με τις επιπλέον ποσότητες βαμβακιού παραγωγών που επιτρέπεται να παραδώσουν κατιτίς παραπάνω και των παραγωγών που δε δικαιούνται να παραδώσουν ούτε κιλό, δε διευκρινίζεται πουθενά και από κανέναν αρμόδιο. Αυτό που φαίνεται είναι πως δε θα τους επιτραπεί να παραδώσουν τα βαμβάκια τους στο διάστημα 26-31/3. Επίσης, δεν είναι σίγουρο αν και τα βαμβάκια που επιτρέπεται στα χαρτιά να παραδώσουν οι 36.163 βαμβακοπαραγωγοί θα θεωρηθούν τελικά όλα ως επιλέξιμα.

Υπουργείο Γεωργίας και ΟΠΕΚΕΠΕ, εντελώς αυθαίρετα, όρισαν ξανά ζώνες στρεμματικής απόδοσης σε 15 νομούς αποφασίζοντας ότι τα χωράφια τους βγάζουν από 340 μέχρι 390 κιλά το στρέμμα. Ορισαν επίσης ότι οι 36.163 βαμβακοπαραγωγοί υποχρεούνται να υπογράψουν τώρα συμβάσεις αγοραπωλησίας με τους εκκοκκιστές αν θέλουν να παραδώσουν τις ποσότητες που τους «μοίρασαν» μέσω των δισκετών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρόκειται, δηλαδή, για μέγιστο εκβιασμό και μέγιστη κοροϊδία. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι «δικαιούχοι» βαμβακοπαραγωγοί καλούνται σήμερα και αύριο, δηλαδή μέσα σε 48 ώρες, να υπογράψουν τις συμβάσεις με τους εκκοκκιστές, γιατί αλλιώς δε θα μπορούν να παραδώσουν ούτε κιλό. Μάλιστα, στις συμβάσεις αυτές υποχρεώνονται να υπογράψουν ότι δέχονται να λάβουν προκαταβολή της επιδότησης μόνο για τα κιλά που οι δισκέτες του ΟΠΕΚΕΠΕ χαρακτηρίζουν επιλέξιμα. Τα επιπλέον κιλά που έχουν στις αποθήκες τους πρέπει να τα απαρνηθούν διά υπογραφής, αν δε θέλουν να χάσουν και τα λίγα κιλά παραπάνω που τους δίνει τάχα η κυβέρνηση.

Οι κυβερνητικές αυτές μεθοδεύσεις, εκτός από αυθαίρετες και παράνομες, είναι κατάπτυστες και υποβολιμιαίες. Επιχειρούν, εκτός των άλλων, να διχάσουν τους βαμβακοπαραγωγούς και να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου και η μια περιοχή εναντίον της άλλης. Δηλαδή, να στραφούν οι βαμβακοπαραγωγοί που δεν τους επιτρέπεται να παραδώσουν ούτε ένα κιλό ενάντια στους βαμβακοπαραγωγούς άλλων περιοχών που μπορούν να παραδώσουν μερικές δεκάδες κιλά παραπάνω ανά στρέμμα. Επίσης, στους νομούς που έχουν οριστεί ζώνες, να στρέφονται οι βαμβακοπαραγωγοί του ενός χωριού εναντίον του άλλου και του ενός νομού εναντίον του άλλου, επειδή δόθηκε δικαίωμα να παραδοθούν μερικά κιλά παραπάνω ανά στρέμμα. Κι αυτό γίνεται σαφώς για να μη στραφεί η οργή ενάντια στην αιτία του προβλήματος, που είναι η ολέθρια κυβερνητική πολιτική και ο καταστροφικός κοινοτικός κανονισμός για το βαμβάκι.

Ομως, οι δόλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις δε σταματούν στα παραπάνω. Στις δισκέτες του ΟΠΕΚΕΠΕ ορίζεται πως οι 36.163 βαμβακοπαραγωγοί δικαιούνται να παραδώσουν 72.313 τόνους. Ομως, μέχρι 31.12.2002 είχαν παραδοθεί 1.084.000 τόνοι και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν επιθυμεί να ξεπεράσει η τελική επιλέξιμη παραγωγή το 1.125.000 τόνους. Εδώ εύλογα προκύπτει το ερώτημα, πώς θα παραδοθούν 72.313 τόνοι, όταν με αυτά τα δεδομένα μπορούν να παραδοθούν μόνον άλλοι 41.000 τόνοι; Και η απάντηση παραγόντων του υπουργείου Γεωργίας ότι από το 1.084.000 τόνους μόνον 7.500 τόνοι είναι υπό εκκρεμότητα δεν πείθει... Μήπως τελικά εκεί στο υπουργείο Γεωργίας και στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν σκοπό να κόψουν, όπως φημολογείται, άλλους 30.000 τόνους από τα ήδη παραδοθέντα βαμβάκια, για να τους βγουν τα νούμερα;... Χωρίς απάντηση μένει και το βασικό ερώτημα, τι θα γίνει με τις υπόλοιπες αποθηκευμένες ποσότητες βαμβακιού, αφού, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά τις 31.12.2002, στις αποθήκες των βαμβακοπαραγωγών βρίσκονται τουλάχιστον 150.000 τόνοι;

Τα... «ζωνάρια»

Σε 15 νομούς της χώρας, μέρος των βαμβακοπαραγωγών θα παραδώσουν μόνο ένα τμήμα από τη συνολική ποσότητα προϊόντος που έχουν αποθηκευμένη, ενώ όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί από 12 νομούς της χώρας δε δικαιούνται να παραδώσουν ούτε κιλό επιπλέον βαμβάκι.

Συγκεκριμένα οι ζώνες στρεμματικής απόδοσης ανά νομό, έχουν ως εξής: Αττική, 1 ζώνη, απόδοση 340 κιλά, Βοιωτία, 3 ζώνες, απόδοση 340, 350, 370 κιλά, Εύβοια, 2 ζώνες, απόδοση 340, 350 κιλά, Φθιώτιδα 3 ζώνες, 340, 350, 370 κιλά, Φωκίδα, 1 ζώνη 340 κιλά, Καρδίτσα 3 ζώνες, 340, 350, 360 κιλά, Λάρισα 3 ζώνες, 350, 370, 390 κιλά, Μαγνησία, 3 ζώνες, 345, 355, 380 κιλά, Τρίκαλα, 2 ζώνες, 340, 355 κιλά, Ημαθία, 2 ζώνες, 345, 355 κιλά, Θεσσαλονίκη, 2 ζώνες 345, 360 κιλά, Πέλλα 3 ζώνες, 340, 355, 370 κιλά, Πιερία, 2 ζώνες, 340, 350 κιλά, Σέρρες, 3 ζώνες, 345, 360, 370 κιλά, Χαλκιδική 2 ζώνες, 340, 355 κιλά.

Στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Δράμας, Εβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Κιλκίς, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας και Ροδόπης, υπάρχει δεν υπάρχει αποθηκευμένο βαμβάκι, δεν επιτρέπεται να παραδοθεί ούτε ένα κιλό βαμβάκι επιπλέον.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι και οι ζώνες αποτελούν ένα ακόμα κυβερνητικό τερτίπι για να μην παραδοθούν όλες οι αποθηκευμένες ποσότητες βαμβακιού και έφτασαν τα πράγματα, όπως για παράδειγμα στο Ν. Λάρισας, 9.111 βαμβακοπαραγωγοί να επιτρέπεται να παραδώσουν μόνο 27.502 τόνους. Κι αυτό συμβαίνει όταν με βάση τα στοιχεία του ΠΟΕΚΕΠΕ τα απαράδοτα βαμβάκια είναι γύρω στους 50.000 τόνους στα όρια ευθύνης της ΕΑΣ Λάρισας και 10.000 στα όρια ευθύνης της ΕΑΣ Φαρσάλων.

Ποιος είναι υπουργός Γεωργίας;...

Γεμάτος αλαζονεία, υποκρισία και υπεκφυγές, εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Γεωργίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, Γ. Δρυς, στους αγροτικούς συντάκτες. Κάλεσε σε άτυπη συνάντηση τους συντάκτες του γεωργικού ρεπορτάζ και άρχισε να διαβάζει την ανακοίνωση που θα έβγαινε στη συνέχεια για τα τεκταινόμενα στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες...

Στις εύλογες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο υπουργός έδινε απελπιστικές ψευτοαπαντήσεις και όπου δεν τον βόλευε έβρισκε φτηνές προφάσεις για να μην απαντήσει. Εφτασε το θέμα στο βαμβάκι και ο υπουργός Γεωργίας άρχισε να δηλώνει πριν καλά καλά τεθούν τα ερωτήματα, το έχετε ξαναρωτήσει δεν απαντώ και εν συνεχεία, πού να ξέρω εγώ, τι είστε εσείς σύμβουλοι υπουργού και ζητάτε τέτοια πράγματα και τις περισσότερες φορές η επωδός ήταν: ρωτήστε τον κ. Σάγο (πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ) ή θέστε το ερώτημα στο γραφείο Τύπου για να απαντήσει ο κ. Σάγος. Τελικά μήπως ο Γ. Δρυς απλώς προεδρεύει... και είναι ο κύριος Σάγος, υπουργός Γεωργίας και δεν το έχουμε καταλάβει;...

Μάταια προσπάθησαν δημοσιογράφοι να υπενθυμίσουν στο Γ. Δρυ πως ο Κ. Σάγος εκτελεί εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και στο θέμα του βαμβακιού. Του υπενθύμισαν πως οι τελευταίες αποφάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ ελήφθησαν κατόπιν σχετικής υπουργικής απόφασης με ημερομηνία 13.3.2003. Ομως ο Γ. Δρυς τίποτα. Ρωτήστε τον κ. Σάγο επαναλάμβανε κουραστικά. Ομως στ' αλήθεια πιστεύει ο Γ. Δρυς ότι έτσι θα μπορέσει να αποφύγει τις ευθύνες του και θα δουλέψει τους αγρότες και εν προκειμένω τους βαμβακοπαραγωγούς; Και θεωρεί πως έτσι συμβάλλει στην αντικειμενική ενημέρωση που δείχνει τάχα ότι τόσο πολύ τον ενδιαφέρει;... Με τα όσα πράττει ο υπουργός Γεωργίας, δυστυχώς αυτό που έχουμε να του προτείνουμε, είναι να καλεί πλέον τους αγροτικούς συντάκτες σε «απαγγελίες Τύπου» και αφού πει ό,τι θέλει να πει, να δέχεται και ένα χειροκρότημα και γεμάτος αυτοϊκανοποίηση να γυρίζει στο γραφείο του...


Κ.Δ.

Οι πρώτες αντιδράσεις στη Λάρισα

Οι αυθαιρεσίες και οι παρανομίες του υπουργείου Γεωργίας και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχουν στόχο να χαρακτηριστούν ως μη επιλέξιμοι τουλάχιστον 100 χιλιάδες τόνοι βαμβακιού, οδηγούν τους βαμβακοπαραγωγούς να προσφύγουν ακόμα και στα δικαστήρια.

Οι μεθοδεύσεις του υπουργείου Γεωργίας δημιούργησαν ήδη τις πρώτες αντιδράσεις στο Νομό Λάρισας, όπου χτες βαμβακοπαραγωγοί από την περιοχή της Νίκαιας έκλεισαν για τρεις ώρες την Εθνική Οδό Λάρισας - Φαρσάλων, έπειτα από απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου. Ταυτόχρονα, σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΑΣ Λάρισας, παρουσία νομικού συμβούλου, αποφασίστηκε η κατάθεση αγωγών από τους παραγωγούς κατά του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ, για «αδικοπραξία» την πρώτη ημέρα έναρξης των παραδόσεων στα εκκοκκιστήρια. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε η αυθαιρεσία υπουργείου Γεωργίας και ΟΠΕΚΕΠΕ, για καθορισμό ζωνών απόδοσης της καλλιέργειας, που δεν καλύπτει τις αποθηκευμένες ποσότητες στα χωριά και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό μαρασμό τους Θεσσαλούς αγρότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ