ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
"Σχέδια Μάρσαλ" ο νέος εθνικός στόχος...

Αποκαλυπτικές δηλώσεις - πρόκληση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στο Λονδίνο

ΛΟΝΔΙΝΟ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ). -

Ενώ η Γιουγκοσλαβία ισοπεδώνεται από άκρη σ' άκρη από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, ορισμένοι μέσα στα ερείπια και τους νεκρούς μυρίζονται την οσμή του κέρδους. Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι ειδήσεις που κάνουν λόγο για "μικρό σχέδιο Μάρσαλ" ή για "σχέδιο ανοικοδόμησης των Βαλκανίων". Σχέδια θολά και αβέβαια καθώς διατυπώνονται μέσα στα νέφη των ιμπεριαλιστικών βομβαρδισμών. Δείχνουν όμως την κατεύθυνση. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου τρίβουν από τώρα τα χέρια τους. Οταν σταματήσουν οι βομβαρδισμού και ταφούν και οι τελευταίοι νεκροί θα αναλάβουν να ανοικοδομήσουν τις κατεστραμμένες περιοχές.

Για τα σχέδια αυτά μίλησε χτες στους Ελληνες δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου αμέσως μετά τη λήξη της κοινής συνέντευξης που δόθηκε στους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου.

Αναλύοντας τα συμπεράσματα των εργασιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη (EBRD) ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος μέχρι χθες είχε τη θέση του προέδρου του συμβουλίου διευθυντών ανέφερε μεταξύ άλλων...

"Στη διάρκεια των εργασιών λήφθηκε απόφαση για την ανοικοδόμηση του Κόσσοβου καθώς και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις". Ανέφερε επίσης ότι τέτοια πρόταση εξετάζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια έκανε λόγο για ένα "μικρό σχέδιο Μάρσαλ" Οπως διευκρίνισε δεν μπορούμε από σήμερα να μιλάμε για το ύψος της οικονομικής "βοήθειας" καθώς και για άλλες παραμέτρους, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα επιλυθούν τα προβλήματα αν το πάνω χέρι το έχουν οι Αμερικανοί ή οι Ευρωπαίοι.

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέβασε τους τόνους της αισιοδοξίας για το "ελληνικό κεφάλαιο" για το οποίο είχε να ανακοινώσει μόνο ευχάριστα νέα. "Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο σχεδιασμό και στην κατάρτιση της βοήθειας προς τις πληγείσες περιοχές", ανέφερε συγκεκριμένα για να προσθέσει στη συνέχεια ότι"είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις όπως είναι οι τεχνικές στην υλοποίηση του σχεδίου", συμπληρώνοντας με έμφαση ότι "η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση του σχεδίου Μάρσαλ".

Αλλά τα ευχάριστα αυτά νέα για το ελληνικό κεφάλαιο εξειδικεύονται. Οπως είπε ο Γ. Παπαντωνίου "το προσεχές δεκαήμερο θα κληθούν όλοι οι Ελληνες επιχειρηματίες (αυτοί που έχουν κάνει επενδύσεις στα Βαλκάνια, εξάγουν εμπορεύματα ή έχουν γενικό ενδιαφέρον) και θα συζητηθεί μαζί τους μαζί τους τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τώρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και θα σχεδιαστεί από κοινού το σχέδιο βοήθειας στα Βαλκάνια".

Στα πλαίσια της στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια ανέφερε ότι θα ενεργοποιηθεί ο Οργανισμός Διασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ο οποίος παίζει το ρόλο του εγγυητή στις επενδύσεις του "ελληνικού κεφαλαίου στις θεωρούμενες επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου". Ανέφερε επίσης ότι θα εξεταστεί ακόμα και στην περίπτωση, της πραγματοποίησης επενδύσεων στις πληγείσες σήμερα περιοχές μέσω του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στα πρότυπα της πραγματοποίησης επενδύσεων στην Αλβανία που χρηματοδοτήθηκαν από το Β ΚΠΣ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Θα στηρίξουμε την "επενδυτική εισβολή"

Την απρόσκοπτη συνέχιση της "επενδυτικής εισβολής" στα Βαλκάνια επιδιώκει η κυβέρνηση, η οποία ταυτόχρονα ούτε λίγο ούτε πολύ αναλαμβάνει να εξασφαλίσει στους επιχειρηματίες κέρδη πάνω στην καταστροφή και στα συντρίμμια του συνεχιζόμενου βρώμικου πολέμου εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού. Αποκαλυπτικές των κυβερνητικών μεθοδεύσεων είναι και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλου,ο οποίος ανακοίνωσε ότι μετά από σχετικές οδηγίες του πρωθυπουργού πρόκειται να συναντηθεί το Σάββατο με επιχειρηματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο όπως είπε επί λέξει: "Την προοπτική των επενδύσεων αυτών σε σχέση και με την ανασυγκρότηση της περιοχής". "Αυτό θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης", διευκρίνισε χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, "γιατί φυσικά οι επιπτώσεις είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό τοπικά περιορισμένες, εντοπισμένες".

Στα πλαίσια, μάλιστα, της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι προσηλωμένη στη με κάθε τρόπο διασφάλιση της επιχειρηματικής διείσδυσης στα Βαλκάνια, ο υπουργός Ανάπτυξης πρόκειται τις επόμενες μέρες να ταξιδέψει στην Αλβανία και στα Σκόπια, με αντιπροσωπευτικά κλιμάκια τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Στόχος της επίσκεψής του εκεί είναι όπως είπε: "Να δώσουμε την εικόνα ότι η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία, οι ελληνικές επιχειρήσεις, αρχής γενομένης από τις μεγάλες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα, συνεχίζει απερίσπαστη τα επενδυτικά προγράμματα τα οποία υπάρχουν, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη".

Χαρακτηριστικό της λογικής της κυβέρνησης είναι ότι ερωτηθείς ο υπουργός για τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ από τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, απάντησε ότι "ως προς τα μακροοικονομικά μεγέθη αρμόδιο για να προβαίνει σε διαπιστώσεις είναι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (...). Εμάς (σαν υπουργείο) μας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη εξατομικευμένη επιχείρηση και οι σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής, οι εξαγωγικές της επιδόσεις, οι συμβάσεις που έχει, οι κίνδυνοι που διατρέχει". Μάλιστα, υπενθύμισε ότι στα πλαίσια της διασφάλισης των κερδών τους οι επιχειρήσεις μπορούν να προσφεύγουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση "θέτει πάντα στο επίπεδο του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων ζήτημα κοινοτικής αλληλεγγύης και συμμετοχής της ΕΕ στην κάλυψη κυρίως διαφυγόντων κερδών".

Εξάλλου, αποκλειστικά σε επίπεδο... διαφυγόντων κερδών των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών περιόρισε με τον πιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο ο Ευ. Βενιζέλος το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο σε καύσιμα στη Γιουγκοσλαβία, λέγοντας ότι από αυτή την άποψη "πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς ΕΕ", γιατί "δεν μπορεί τα μέτρα να είναι αμιγώς πολιτικά, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την άνιση επίπτωση σε ορισμένες χώρες - μέλη"!

Τέλος, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι πλέον είναι φανερές οι επιπτώσεις στον τουρισμό της χώρας, με διαφορετική έκταση από περιοχή σε περιοχή. Ωστόσο, προσπαθώντας σταθερά να υποβαθμίσει την ένταση του προβλήματος, παρά τις αντίθετες επίσημες πια δηλώσεις από επιχειρηματίες του χώρου, επιχείρησε να το περιορίσει στους Αμερικανούς τουρίστες και στις κρουαζιέρες. Σε ό,τι αφορά, δε, τον οδικό τουρισμό κυρίως από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει είτε με επιδότηση της οδικής μεταφοράς που τώρα θέλει περισσότερο χρόνο και πιο πολλά έξοδα είτε με υποκατάσταση από αεροπορική μεταφορά τύπου τσάρτερ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΕ
Ποντάροντας στην "επόμενη μέρα" του βρώμικου πολέμου

Οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας της ΕΕ, που συνήλθαν, συζήτησαν τόσο για την πορεία και τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών τους, όσο και για τη μοιρασιά της "λείας", μετά τη λήξη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία

Με το μάτι στραμμένο στην "επόμενη μέρα" και πώς θα μοιραστεί η "λεία" από τις ανυπολόγιστες καταστροφές στη Γιουγκοσλαβία και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων - που δέχτηκαν μικρότερες ή μεγαλύτερες παρενέργειες του πολέμου που διεξάγεται στη γειτονιά μας - πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Δρέσδη η άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECOFIN). Στη διήμερη συνεδρίαση αυτή - που έγινε υπό την προεδρία του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Αϊχελ - όπου εξετάστηκε η πορεία της ΕΕ στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικοοικονομικής συγκυρίας,έγινε και ειδική αναφορά στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια, καθώς και στην κρίση στο Κόσσοβο. Στη διήμερη συνεδρίαση του ECOFIN στη Δρέσδη, συζητήθηκαν επίσης:

  • Η κρίση στο Κόσσοβο και οι παρενέργειες που θα έχει ο αμερικαΝΑΤΟικός βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας στα Βαλκάνια και τις άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Το "μείγμα οικονομικής πολιτικής" που εφαρμόζεται σήμερα σε συνδυασμό με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν - κατά την άποψη του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών - ενόψει των σχεδίων "μεταρρύθμισης της διεθνούς χρηματοδοτικής αρχιτεκτονικής".
  • Η ανάγκη να αναζητηθεί και επιλεγεί η "κατάλληλη λύση" στο πρόβλημα του χρέους των ιδιαίτερα φτωχών χωρών του Τρίτου Κόσμου.
  • Το Σύμφωνο Απασχόλησης σε συνδυασμό με τη φορολογική εναρμόνιση των χωρών - μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης της φορολογίας ενέργειας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, στην άτυπη σύνοδο του ECOFIN οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αποφάσισαν "κατ' αρχήν" να δοθεί "ενίσχυση προς την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με 800 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για την κάλυψη ορισμένων διαρθρωτικών και ανθρωπιστικής φύσεως άμεσων αναγκών".

Ο Γ. Παπαντωνίου ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τη μέχρι σήμερα πορεία της ελληνικής οικονομίας και είπε πως "προς το παρόν η κατάσταση ελέγχεται απόλυτα". Στη συνέχεια, όμως, δεν έκρυψε τις ανησυχίες της κυβέρνησης "από το γενικότερο αρνητικό κλίμα, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Βαλκανική" και ειδικότερα τους "κινδύνους, από τυχόν επέκταση των εχθροπραξιών, στον τουρισμό, στις μεταφορές, τις εξαγωγές, το κόστος των προσφύγων, τις οικολογικές συνέπειες" και άλλες έμμεσες επιπτώσεις.

Σε αντάλλαγμα για τη "σιωπηρή στήριξη" που προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις εγκληματικές επιλογές των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να βομβαρδίζουν σε καθημερινή βάση τη Γιουγκοσλαβία, ο Γ. Παπαντωνίου ζήτησε την οικονομική στήριξη της Κοινότητας, σημειώνοντας πως "η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πληρώνει δυσανάλογο τίμημα σε σχέση με τις δυνατότητές της για την κρίση στο Κόσσοβο". Στα πλαίσια αυτά, ο Γ. Παπαντωνίου ζήτησε να "επισπευστεί η βοήθεια των 800 εκατ. ΕΥΡΩ" που ενέκρινε το Συμβούλιο και - με το μάτι στραμμένο στην "επόμενη μέρα" της λήξης του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία - πρότεινε τη συμμετοχή της ΕΕ στην "ανοικοδόμηση της περιοχής του Κόσσοβου" μετά το τέλος της παρούσας κρίσης.

Ελληνες επιχειρηματίες στα Σκόπια

"Σάρκα και οστά" στους "ευσεβείς πόθους" των Ελλήνων επιχειρηματιών για οικονομική διείσδυση στην ΠΓΔΜ δίνει η διπλωματική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις επίσημες αρχές της γειτονικής χώρας, εν μέσω των Νατοϊκών βομβαρδισμών που συνεχίζονται στη διπλανή περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Οπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλ. Μπαλτάς στην ΠΓΔΜ και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας Λ. Γκεοργκιέφσκι, ο τελευταίος εξέφρασε την απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να αναδειχτεί η Ελλάδα σε στρατηγικό εταίρο αλλά και κύριο επενδυτή στη γειτονική χώρα. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει πολιτική ή ιδεολογική προκατάληψη προς την Ελλάδα και απηύθυνε πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να λάβουν ενεργά μέρος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δε - σύμφωνα με την ανακοίνωση - αποδίδει η κυβέρνηση των Σκοπίων στην υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων σε έργα υποδομής μέσω του συστήματος της αυτοχρηματοδότησης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ στη συνάντηση που είχε με τον Αλ. Μπαλτά, αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της οικονομίας των Σκοπίων από παράταση της εμπόλεμης κατάστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ