ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2021 - Κυριακή 25 Απρίλη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ
Φτιάχνουν μια νέα Φυλή και κουνάνε το δάχτυλο στο λαό που αντιδρά!

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος για τη νέα Φυλή που επιχειρούν να στήσουν στην Ανατολική Αττική

Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων και φορέων της περιοχής
Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων και φορέων της περιοχής
«

Να σταματήσει τώρα το έγκλημα στο Γραμματικό!». Το πάνδημο αίτημα του λαού της περιοχής, που δίνει μάχη ενάντια στη δημιουργία χωματερής τύπου Φυλής στο Γραμματικό, μετέφερε την Παρασκευή στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε όπου απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ν. Ταγαράς.

Οπως ανέδειξε ο Γ. Γκιόκας, στις 29 Απρίλη, Μ. Πέμπτη, υποβάλλονται οι προσφορές στη δημοπράτηση του «έργου» της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων που περιλαμβάνει μια Μονάδα Σύμμεικτων και Μονάδα Βιοαποβλήτων και διενεργεί η Περιφέρεια Αττικής, επιχειρώντας να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Επισήμανε ότι όποιος διαβάσει τα τεύχη και τους όρους της δημοπράτησης θα δει ότι πρόκειται για ένα τερατούργημα απαράδεκτων μεθοδεύσεων και αυθαιρεσιών.

Οπως εξήγησε, η μονάδα δημοπρατείται μεν ως Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας, όμως στη συνέχεια μεταλλάσσεται με ένα κόλπο σε αμιγή Μονάδα Βιοξήρανσης, η οποία θα οδηγεί σε παραγωγή κατώτερης ποιότητας (RDF ή SRF) καύσιμου υλικού για τις τσιμεντοβιομηχανίες, που είναι περιβαλλοντικά και υγειονομικά επικίνδυνο και καρκινογόνο.

Τα τεύχη δημοπράτησης «επικαλούνται μια απόφαση έγκρισης προ 18ετίας», σημείωσε ακόμα ο Γ. Γκιόκας και πρόσθεσε ότι στρώνεται το έδαφος «μεταφορικά και κυριολεκτικά» για να κατασκευαστεί αυτό το έκτρωμα σε μια περιοχή που διασχίζεται από ρέμα, πράγμα απαγορευτικό για την κατασκευή τέτοιων «έργων», «ώστε στην πορεία, με επεκτάσεις και "πανωσηκώματα" να διαμορφωθεί ένας ΧΥΤΑ τύπου Φυλής».

«Για να καταλάβει το θέμα και ο πιο αδαής - τόνισε ο Γ. Γκιόκας - άλλο εξαγγέλλεται, άλλο δημοπρατείται, άλλο εγκρίνεται από τις περιβαλλοντικές μελέτες και άλλο είναι αυτό που τελικά θα εμφανιστεί στην περιοχή ως έργο». Απαίτησε «να σταματήσει αυτό το έγκλημα, που έχει ξεσηκώσει τις δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων και φορέων της περιοχής και έπεται και συνέχεια», ενώ στάθηκε και στην απαράδεκτη απάντηση που έδωσε η Περιφέρεια σε αντίστοιχη Ερώτηση των συμβούλων του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες στο λαό

Ο υφυπουργός αφού προσπέρασε προκλητικά τις αποδεδειγμένες παρατυπίες και αυθαιρεσίες στη δημοπράτηση του «έργου», για να καλύψει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, έριξε τις ευθύνες στο λαό που «όταν πάμε να οργανώσουμε με έλεγχο και με προδιαγραφές πράγματα που δεν τα κάνουμε μόνο εδώ, στην Ελλάδα, τα κάνουν σε όλο τον κόσμο, ξεκινούν τις αντιδράσεις»!

Επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση, όπως άλλωστε και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται σύμφωνα με τις «βασικές αρχές προσαρμογής» στις Οδηγίες της ΕΕ, που κόβονται και ράβονται στα μέτρα της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Επιπλέον, είπε ότι «βλέπουμε μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων ακόμα και μέσα στις πόλεις. Είναι δοκιμασμένες, χωρίς περιβαλλοντικά προβλήματα και χωρίς αντιδράσεις κατοίκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μονάδα θερμικής επεξεργασίας στην Κοπεγχάγη. Και όχι μόνο»...

Δίνοντας έτσι το στίγμα που έτσι κι αλλιώς περιλαμβάνεται στον περιφερειακό σχεδιασμό για εργοστάσια καύσης και μονάδες ακόμα και μέσα στις πόλεις μέσω διαδημοτικών συνεργασιών.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές απαντήσεις, ο Γ. Γκιόκας ανέδειξε ως εμβληματική της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων την περίπτωση του ΧΥΤΑ Φυλής, που λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια ως μια υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα, έχοντας γεμίσει με καρκίνο όλη τη Δυτική Αττική. Παρότι αυτός ο ΧΥΤΑ έπρεπε να κλείσει εδώ και χρόνια, τώρα επεκτείνεται και μάλιστα παράνομα και το ίδιο «μοντέλο» προωθείται και στην Ανατολική Αττική, όπου υπάρχουν περιοχές ΝATURA, αλλά και το κατεστραμμένο Μάτι από τις πυρκαγιές.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Αποκλεισμός της χωματερής στο Πέραμα

Από την κινητοποίηση στο Πέραμα
Από την κινητοποίηση στο Πέραμα
Στον αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περάματος στο παλιό νεκροταφείο προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής μαζικοί φορείς από γειτονιές του Πειραιά, του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Την κινητοποίηση στήριξε και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ολοι στο πόδι - ξεσηκωμός, εμπόδιο στο έγκλημα είναι ο λαός» και «Εδώ, εδώ με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με το σκουπιδαριό», απαίτησαν να κλείσουν τώρα ο ΣΜΑ στο παλιό νεκροταφείο Περάματος με αποκατάσταση του χώρου και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό να μη γίνει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και να ακυρωθούν τα σχέδια για μονάδα καύσης, που προωθούν κυβέρνηση και Περιφέρεια.

Μετά τη συγκέντρωση, αντιπροσωπεία τους πήγε στο δημαρχείο Περάματος και κατέθεσε αίτημα να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα, με δικαίωμα συμμετοχής και λόγου των φορέων της πόλης. Το ίδιο ζητούν και από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Τις επόμενες μέρες, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με βάση το εξής πρόγραμμα: Την Τετάρτη 12 Μάη στις 6 π.μ. αποκλεισμός του ΣΜΑ Πειραιά στο Σχιστό. Την Πέμπτη 20 Μάη συνέντευξη Τύπου των μαζικών φορέων και των σωματείων.

Οι μαζικοί φορείς αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και διεκδικούν, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή. Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

ΣΑΜΟΣ
Απαίτησαν αποκατάσταση των σεισμόπληκτων

Κινητοποιήσεις έγιναν την Πέμπτη σε Βαθύ και Καρλόβασι

Η συγκέντρωση στο Βαθύ της Σάμου
Η συγκέντρωση στο Βαθύ της Σάμου
Την άμεση αντισεισμική θωράκιση της Σάμου απαίτησαν με τις κινητοποιήσεις τους την Πέμπτη σε Βαθύ και Καρλόβασι κάτοικοι του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, των Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ και της Επιτροπής Ειρήνης, που έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης.

Με συνθήματα «Τέρμα πια η κοροϊδία, φτιάξτε τώρα σπίτια και σχολεία», «Δώστε τώρα αποζημιώσεις σ' όλο το λαό χωρίς εκπτώσεις» και «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», διατράνωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα.

Στο Καρλόβασι μίλησε η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, και στο Βαθύ η Νανά Νικολάου, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Κάνοντας τον απολογισμό των πληγών του δολοφονικού σεισμού έξι μήνες μετά, που άφησε πίσω του δύο νεκρά παιδιά και τεράστιες ζημιές, αποκαλύπτεται ότι έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα, από τα 390 επικίνδυνα, ετοιμόρροπα κτίρια στο νησί μόνο 72 είναι έτοιμα για κατεδάφιση. Μόνο το 15% των σεισμόπληκτων έχουν πάρει έγκριση επιδότησης ενοικίου. Ούτε το 1% δεν έχει μπορέσει να υποβάλει φάκελο για επισκευές. Αντίστοιχα και στα δημόσια κτίρια, κυρίως στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο, δεν έχει γίνει κάτι. Ακόμα και οι προκάτ αίθουσες - που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν - άργησαν πολύ να έρθουν. Αν σήμερα άνοιγαν τα σχολεία, τα παιδιά θα ήταν στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο στις αίθουσες των λίγων «όρθιων» σχολείων.

Τονίζοντας την ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης, τα στελέχη του Εργατικού Κέντρου κατήγγειλαν ότι «είναι έγκλημα να μην είναι επιλέξιμη δαπάνη από την ΕΕ και την κυβέρνηση η χρηματοδότηση έργων για έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο!» και απαίτησαν μέτρα στήριξης των εργαζομένων που βρέθηκαν χωρίς δουλειά, ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη όλων στους σεισμόπληκτους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 6 Μάη στο Βαθύ.

Συμβολική περικύκλωση του λιμανιού στη Χίο

Σε συμβολική περικύκλωση του λιμανιού της Χίου καλούν το Σάββατο 24 Απρίλη στις 11.30 π.μ. η Επιτροπή Αγώνα αιρετών και κατοίκων Χίου και τα Τοπικά Συμβούλια Λαγκάδας, Συκιάδας, Βροντάδου, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, ως αγωνιστική απάντηση στη δημιουργία νέας κλειστής δομής στο Θόλος για τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ.

Κάλεσμα στους κατοίκους να στηρίξουν τον αγώνα και να δώσουν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση απηύθυναν ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μάρκος Σκούφαλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Τριαντάφυλλος και Γ. Καραβασίλης. Στην κινητοποίηση καλεί επίσης η ΕΓ του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ. Προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. κάτω από τον Οίκο Διδασκάλων Χίου.

Η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στο νησί, ζητάει με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ οι αιτήσεις ασύλου να γίνονται στην Τουρκία και να υπάρχει μόνο ένας χώρος καταγραφής και ταυτοποίησης, συγκεκριμένης χωρητικότητας, 500 ατόμων το πολύ, σε αξιοπρεπείς χώρους και συνθήκες.

Εκδήλωση για το Σχιστό

Οι Κομματικές Οργανώσεις Β' Πειραιά του ΚΚΕ καλούν την Κυριακή 25/4 στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση - συζήτηση στον χώρο των Λιπασμάτων, στη Δραπετσώνα (περιοχή Κράκαρη), με θέμα «Οι εξελίξεις στην περιοχή του Σχιστού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ