Πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου ΕΕΔΥΕ - ΕΕΤΕ
Εκφράζοντας ακόμη περισσότερο την έμπρακτη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και στους Παλαιστίνιους καλλιτέχνες, παίρνουν από κοινού την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων έργων τέχνης ώστε να σωθούν από την καταστροφή.
Καλούν τους Παλαιστίνιους καλλιτέχνες, τόσο ατομικά όσο και μέσω της Παλαιστινιακής Πρεσβείας και των κοινοτήτων τους στη χώρα μας, να ανταποκριθούν στέλνοντας τα έργα τους σε ψηφιακή μορφή.
Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ ο Στέλιος Μπενετάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δύναμη και τη διεισδυτικότητα που έχει η Τέχνη όχι απλά να περιγράψει μια κατάσταση, όπως ο ζόφος του πολέμου ή τα βάσανα της προσφυγιάς, αλλά να δώσει ερεθίσματα, να αφυπνίσει, να συμβάλει στην κινητοποίηση και στη δράση του κοινού, και πρόσθεσε:
«Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη τη φωτιά του πολέμου που καίει στη Μέση Ανατολή, με την εν εξελίξει γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε σε αυτή την κοινή πρωτοβουλία με το ΕΕΤΕ. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια των μεγάλων συλλαλητηρίων και κινητοποιήσεων από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, που χαρακτηρίστηκαν από τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας. Συνδέεται με τη φετινή πρωτοβουλία πνευματικής - καλλιτεχνικής δημιουργίας της ΕΕΔΥΕ στα σχολεία με τίτλο "Αλληλεγγύη στα παιδιά του πολέμου και της προσφυγιάς". Είναι ενταγμένη σε μια σειρά από πολύμορφες δράσεις που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης, ώστε να εκφραστεί ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης και να καταδικαστούν οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί σε βάρος του από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Να αναδειχθούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όλων των προηγούμενων, καθώς και των κομμάτων εκείνων που συναινούν διαχρονικά στην αναβάθμιση των οικονομικών, πολιτικών, στρατιωτικών σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, που με ευθύνη τους δεν έχει εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής από το 2015 για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους».
Από τη μεριά της η Κασσάνδρα Αλογοσκούφη από την Επιτροπή Ειρήνης Σαλαμίνας, που αποτέλεσε και τον «συνδετικό κρίκο» μεταξύ του Παλαιστίνιου δημιουργού και της ΕΕΔΥΕ, στάθηκε στο πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία για τη διάσωση του πολιτισμού της Παλαιστίνης απέναντι στον οδοστρωτήρα ισοπέδωσης και εξάλειψης της πολεμικής μηχανής.
Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση όταν διάβασε το νέο μήνυμα του Basel El Maqosui, από τη Λωρίδα της Γάζας:
«Σκλήθρες σε όλη τη χώρα και θραύσματα όλη την ώρα, όχι μόνο από τα σκάγια που κατακομματιάζουν ανθρώπους, αλλά και από εκείνες τις οβίδες που κόβουν τα κτίρια στα δυο. Οι άνθρωποι κατακερματισμένοι, η ζωή η ίδια θρυμματίζεται, τίποτα δεν είναι πια ακέραιο, τίποτα τέλειο, όλα θραύσματα: Οι ανθρώπινες φιγούρες, τα κτίρια, οι δρόμοι, τα δέντρα, οι σκηνές, το δικαίωμα του ανθρώπου. Η ίδια η ζωή έγινε σκάγια, θραύσματα, κομμάτια. Θα σηκωθεί άραγε να μαζέψει τα κομμάτια του ένα παιδί που έχασε πρόσφατα τους γονείς του; Ενας άντρας που έχασε την αγαπημένη του σύζυγο; Μια μητέρα που έχασε το μωρό της; Ενας εργάτης που έχασε την πηγή του βιοπορισμού του; Ενας ασθενής που έχασε το νοσοκομείο του ή ένας εργοστασιάρχης του οποίου το εργοστάσιο καταστράφηκε ή ο σπιτονοικοκύρης που είδε το σπίτι του να καταντά ερείπιο, αυτό που κάποτε έχτιζε με κόπους και ιδρώτα μιας ολάκερης ζωής. Ολη μου τη ζωή ως Παλαιστίνιος, ως καλλιτέχνης έκανα ό,τι μπορούσα για να ζωγραφίσω ολοκληρωμένες εικόνες. Σήμερα, μέσα σε αυτή τη γενοκτονία προσπαθώ να επαναφέρω κομμάτια, σκάγια και θραύσματα για να γίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, τα κατάφερα άραγε;».
«Σήμερα, το "Λευτεριά στην Παλαιστίνη" έχει νόημα να ακουστεί παντού» σημείωσε ο Νάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του ΕΕΤΕ, προσθέτοντας ότι «αυτή η γενοκτονία που συμβαίνει στον 21ο αιώνα μάς ξεπερνά και ως ανθρώπους. Αν θέλουμε να θεωρούμε ότι σαν καλλιτέχνες έχει νόημα αυτό που κάνουμε, σχετικά με την κοινωνική λειτουργία της τέχνης, θα πρέπει να το φωνάζουμε με τα έργα μας πάρα πολύ δυνατά».
Επίσης ανάφερε ότι το ΕΕΤΕ στέκεται απέναντι στην προσπάθεια που εκτυλίσσεται να ξεπλυθούν τα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ μέσα από την Τέχνη. Ενώ η Μαριάννα Τσαγκάρη, μέλος του ΔΣ του ΕΕΤΕ, κατήγγειλε και από τη συνέντευξη Τύπου τη στάση του Διεθνούς Οργανισμού για την Τέχνη (IAA / AIAP) που συνεργάζεται με την UNESCO, που για να αναρτήσει και να προωθήσει τα υλικά της πρωτοβουλίας στα μέλη του, ζήτησε να απαλειφθεί ο όρος «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Τη συνέντευξη Τύπου τίμησε με την παρουσία του και ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Γιούσεφ Ντόρκχομ, ο οποίος αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που εξακολουθεί να βιώνει ο παλαιστινιακός λαός τόσο στη Γάζα, όσο και στη Δυτική Οχθη. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία σημείωσε:
«Γιατί αυτή η πρωτοβουλία είναι σημαντική για εμάς;
Γιατί μπορούμε να διασώσουμε όλους αυτούς τους πίνακες σε ψηφιακή μορφή και θα μπορούν να αποτελέσουν πραγματικά ντοκουμέντα του παλαιστινιακού πολιτισμού, που οι Ισραηλινοί προσπαθούν να ξεριζώσουν.
Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία σας. Είμαστε σε επαφή με την Παλαιστίνη, τους οργανισμούς που θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους Παλαιστίνιους καλλιτέχνες.
Ευελπιστούμε ότι χάρη στην πρωτοβουλία σας θα μάθετε και εδώ στην Ελλάδα και άλλους Παλαιστίνιους καλλιτέχνες.
Ευχαριστούμε για τη φιλία σας. Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας».
Υπενθυμίζουμε ότι τα έργα των Παλαιστίνιων δημιουργών θα καταχωρούνται σε μια βάση δεδομένων. Οταν συγκεντρωθεί ένας εύλογος αριθμός έργων, αυτά θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στο διαδίκτυο σε χώρο που θα διαχειρίζεται το ΕΕΤΕ και θα είναι προσβάσιμο στο κοινό, μαζί με το δηλωμένο όνομα, την ειδικότητα, τις διαστάσεις, το υλικό, τον τόπο του κάθε καλλιτέχνη, μαζί - αν αυτό είναι δυνατόν - με μια δήλωση του καλλιτέχνη και ένα μικρό βιογραφικό.
Στο θέατρο «Αυλαία» στη Θεσσαλονίκη για 4 μοναδικές παραστάσεις, από χτες Δευτέρα έως την Πέμπτη 27 Φλεβάρη, θα παρουσιαστεί ο συγκλονιστικός θεατρικός μονόλογος «18/9» με την Δώρα Χρυσικού, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.
Στο επίκεντρο βρίσκονται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η εμβληματική δίκη της ναζιστικής οργάνωσης.
Η παράσταση, που έχει κερδίσει κοινό και κριτικούς, ξετυλίγει με καθηλωτικό τρόπο την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, εστιάζοντας στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης.
Επόμενες μέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη 25/2, Τετάρτη 26/2 και Πέμπτη 27/2 στις 9 μ.μ.
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 18 ευρώ, μειωμένο 16 ευρώ.
Η ηλεκτρονική προπώληση early bird 8 ευρώ για τη νέα παραγωγή του θεάτρου «Από Κοινού» ξεκίνησε. Πρόκειται για την παράσταση «Οι Σπόροι» του Ακη Σιδέρη, με τους Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνη Ξένο, πάνω σε ιδέα της Αγγελικής Ξένου. Ενα κωμικόδραμα, όπως το χαρακτηρίζουν οι συντελεστές.
Μπορούν να υπάρξουν δύο σπόροι νικητές; Αυτό είναι μάλλον αδιανόητο και έτσι η σύγκρουση μεταξύ τους είναι αναπόφευκτη και απόλυτα κωμική... Ποιος, λοιπόν, είναι άξιος να εισχωρήσει και ποιος θα αυτοθυσιαστεί για τη δημιουργία μιας νέας μορφής ζωής;
Η απάντηση στη σκηνή από τις 6 Μάρτη και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Συμμετέχει ο Κωνσταντίνος Καραγάνης.
Μέρες και ώρες: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 15 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ (φοιτ., ανεργ., ΑμεΑ, 65+, ομαδικές κρατήσεις άνω των 20 ατόμων), κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 8 ευρώ.
Early bird: 8 ευρώ - στις τηλεφωνικές κρατήσεις από 12 Φλεβάρη έως 6 Μάρτη τις ώρες 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 10 μ.μ. - ηλεκτρονικά όλο το 24ωρο στο παρακάτω link: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/oi-sporoi