ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δεύτερο κύμα σε φόντο εμπορευματοποίησης

«...Ισως και να αποτύχουμε, όμως θα έχουμε προσπαθήσει», είπε χτες βράδυ ο Αλ. Παπαδόπουλος στην Τρίπολη

Απ' την Τρίπολη χτες βράδυ ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε το δεύτερο κύμα παρεμβάσεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την επιμονή της κυβέρνησης στη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, που οδηγεί σε εμπορευματοποίηση και περαιτέρω εκχώρηση τομέων του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας στο επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Χτες το βράδυ στην Τρίπολη έγινε η τελετή έναρξης του ΠεΣΥ Πελοποννήσου και η ορκωμοσία των μάνατζερ των νοσοκομείων της περιοχής. Επίσης, το περασμένο Σάββατο έγινε η ορκωμοσία των μάνατζερ στα νοσοκομεία του ΠεΣΥ Ηπείρου.

Αφού αναφέρθηκε στο μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε στην Τρίπολη: «Επεται συνέχεια με το δεύτερο κύμα των μέτρων και παρεμβάσεων για τη Δημόσια Υγεία, για την Πιστοποίηση και την Ποιότητα, για την ενιαία και ολοκληρωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για τη Χρηματοδότηση και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών πόρων». Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε ως φρεσκάρισμα του κουρασμένου συστήματος τις παρεμβάσεις και επιχείρησε να επικαλύψει ιδεολογικά τις παρεμβάσεις: «Δε μένουμε, είπε ο υπουργός, προσκολλημένοι σε ιδεοληψίες, σε ξεπερασμένες αντιλήψεις, σ' αυτό τον ιδιότυπο "μιθριδατισμό της μιζέριας και της ηττοπάθειας". Οτι δηλαδή "αυτή είναι η κατάσταση, πολύ δύσκολα αλλάζει, θα δούμε τι θα κάνουμε", και με την πρώτη δυσκολία τα παρατάμε. Οχι, κύριοι, εμείς θα δοκιμάσουμε, θα προσπαθήσουμε, μπορεί να κάνουμε και λάθη, ίσως και να αποτύχουμε, όμως θα έχουμε προσπαθήσει».

Αυτή η οπτική οδηγεί σε σύγκρουση με τους εργαζόμενους, την οποία ο Αλ. Παπαδόπουλος δικαιολόγησε με το επιχείρημα ότι το «σύστημα Υγείας, το οποιοδήποτε κοινωνικό σύστημα υπάρχει και λειτουργεί πρωτίστως για τους πολίτες και δευτερευόντως για εκείνους που εργάζονται σ' αυτό»!

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε: «Λύνουμε ένα ένα τα προβλήματα, βήμα βήμα πάμε μπροστά, και αντιμετωπίζουμε τις αντιδράσεις και τις δυσκολίες».

Ωστόσο, όμως, στην πραγματικότητα σημαίνει βήμα βήμα υποχώρηση απ' την υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν και ισότιμες υπηρεσίες Υγείας. Ετσι στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων ο ασθενής υποχρεώνεται να πληρώνει άγρια χαράτσια για να έχει, δήθεν, το γιατρό της επιλογής του, ενώ στην ουσία πληρώνει για τις λίστες της απελπιστικής αναμονής.

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός υποστήριξε ότι παρά το δειλό ξεκίνημα των απογευματινών ιατρείων «από βδομάδα σε βδομάδα σχεδόν διπλασιάζεται τόσο η συμμετοχή των γιατρών όσο και η ανταπόκριση των ασθενών με τα ραντεβού που κλείνονται».

Επίσης, υποσχέθηκε τη λειτουργία Γραφείων υποδοχής των ασθενών και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία - μαζί με τα ιδιωτικά ιατρεία - έθεσε ως τις άμεσες προτεραιότητες των μάνατζερ.

Τέλος, αναφερόμενος στους πανεπιστημιακούς γιατρούς, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε: «Θέλουμε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά και όλους τους πανεπιστημιακούς γιατρούς μέσα στο νοσοκομείο, πρωί και απόγευμα, όσο το δυνατό περισσότερες ώρες».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Η εισήγηση για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς

Η απαγόρευση της παράλληλης απασχόλησης των πανεπιστημιακών γιατρών σε ιδιωτικές κλινικές και σε δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος. Αυτό θα ισχυριστούν μεθαύριο Πέμπτη, με τις εισηγήσεις τους, οι σύμβουλοι επικρατείας Γ. Παπαμεντζελόπουλος, Κ. Πισπιρίγκος και Μ. Γκορτζολίδου κατά τη συζήτηση των 22 προσφυγών πανεπιστημιακών γιατρών στο διευρυμένο υπό επταμελή σύνθεση Γ` Τμήμα του ΣτΕ.

Ωστόσο, ο εισηγητής Γ. Παπαμεντζελόπουλος θεωρεί βάσιμους τους ισχυρισμούς 14 πανεπιστημιακών από τους 22 προσφεύγοντες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι αρμόδια όργανα για την απομάκρυνσή τους τα Διοικητικά Συμβούλια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ).

Οι τρεις εισηγητές Γ. Παπαμεντζελόπουλος, Κ. Πισπιρίγκος και Μ. Γκορτζολίδου θα εισηγηθούν ότι οι διατάξεις του νόμου 2889/01 που απαγορεύουν την παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών καθηγητών σε ιδιωτικές κλινικές και σε νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν έρχονται σε αντίθεση με καμιά συνταγματική διάταξη ούτε και με διάταξη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ειδικότερα, οι εισηγητές Κ. Πισπιρίγκος και Μ. Γκορτζολίδου θα αναφέρουν ότι η απαγόρευση της παράλληλης απασχόλησης δεν είναι αντίθετη στις διατάξεις της ΕΣΔΑ για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, της επαγγελματικής ελευθερίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, όπως ισχυρίζονταν οι προσφεύγοντες.

Αντίθετα, ο Γ. Παπαμεντζελόπουλος θεωρεί πως είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί 14 πανεπιστημιακών γιατρών ότι αντίκειται στο σύνταγμα (άρθρο 16) η διάταξη του νόμου 2889/2001 που δίνει το δικαίωμα σε μη πανεπιστημιακό όργανο, όπως είναι τα ΠεΣΥ, για την έκδοση απόφασης απομάκρυνσης πανεπιστημιακών γιατρών από νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον Γ. Παπαμεντζελόπουλο την απόφαση απομάκρυνσης πανεπιστημιακού γιατρού μπορεί να την εκδώσει μόνο το αρμόδιο όργανο του πανεπιστημίου. Τέλος, ο Γ. Παπαμεντζελόπουλος θα ισχυριστεί ότι για δύο γιατρούς η συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΠεΣΥ δεν ήταν νόμιμη, γιατί παραβρίσκονταν και άλλα μέλη εκτός από τα προβλεπόμενα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Δύο νοσοκομεία με λίστες έως τον Απρίλη

Συμβαίνει στα Ενδοκρινολογικά Τμήματα

Τις περιπτώσεις εκείνες που ο ασθενείς αναγκάζεται να ...επιλέξει να βάλει το χέρι του βαθιά στην τσέπη για να πληρώσει για την υγεία του, έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πατρίδα» του Ηρακλείου, στις 26.1.2002.

Τα Ενδοκρινολογικά Τμήματα, του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ) αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο δεν κλείνονται καν ραντεβού στους ασθενείς, ενώ στο ΠΕΠΑΓΝΗ, οι εξωτερικοί ασθενείς που τηλεφωνούν αυτές τις μέρες κλείνουν ραντεβού για τον ερχόμενο Απρίλη!

Εύλογα αγανακτισμένοι, οι ασθενείς του Ηρακλείου τόνιζαν ότι το ίδιο το κράτος που διαφημίζει τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», τους οδηγεί στα ιδιωτικά ιατρεία, όπου για παράδειγμα, μια εξέταση για θυρεοειδή, γίνεται άμεσα, στοιχίζει, όμως, το όχι ευκαταφρόνητο ποσόν των 18.000 δραχμών...

«Τα επείγοντα περιστατικά τα βλέπουμε άμεσα και αυτά που παρακολουθούμε ήδη φροντίζουμε να τα βάζουμε έξτρα. Ομως, σε νέα περιστατικά, δεν μπορούμε να κλείνουμε ραντεβού γιατί είμαστε "πνιγμένοι". Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καινούριους ασθενείς, γιατί ήδη δουλεύουμε πάνω από τις δυνάμεις μας», είπε η Κ. Σταματάκη, ενδοκρινολόγος του «Βενιζέλειου». Αντίστοιχα, ο διευθυντής της Κλινικής Ενδοκρινολογίας του ΠΕΠΑΓΝΗ Στ. Παπαβασιλείου επισήμανε ότι στο τμήμα στο οποίο γίνονται 5.000 - 6.000 επισκέψεις το χρόνο εργάζονται μόνον τρεις ειδικευμένοι ενδοκρινολόγοι. «Εχουμε κατ' επανάληψη υποβάλει αιτήματα στη διοίκηση του νοσοκομείου, ζητώντας να αυξηθεί το προσωπικό. Χρειάζονται επιπλέον τουλάχιστον δυο ακόμη ειδικευμένοι γιατροί», τόνισε.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Κυβερνητική επίθεση σε Ασφάλιση και Υγεία

«Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το Ασφαλιστικό με τρόπο που θα δυσκολέψει τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά με προϋποθέσεις που είναι σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΠΓ του κόμματος του, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Επίσης, αναφερόμενος στα θέματα Υγείας, ο Δ. Τσοβόλας δήλωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις ή αλλαγές που επιχειρούνται δεν αντιμετωπίζουν τα ουσιαστικά προβλήματα του ΕΣΥ, ούτε την ποσότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη». Επίσης τόνισε: «Ασφαλώς, δεν πρέπει το ΕΣΥ να μετατρέπεται, όπως το επιχειρεί η κυβέρνηση, σε ιδιωτικό σύστημα, βάζοντας από το παράθυρο τον ιδιωτικό τομέα ή τις λογικές του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, στη λογική του λιγότερου κοινωνικού κράτους, στην ουσία υποβαθμίζει, αντί να αναβαθμίσει ποιοτικά και ποσοτικά το δημόσιο σύστημα υγείας».

OENΓE
Απεργία χωρίς προετοιμασία

Στη φραστική υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, προχωρεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), εξαγγέλλοντας την προκήρυξη πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης των γιατρών την Πέμπτη 31 Γενάρη και την Παρασκευή 1 Φλεβάρη του 2002.

Πέρα από τη μηδενική προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης, που κάνει την εξαγγελία της απεργίας «τουφεκιά στον αέρα» για την επίδειξη αγωνιστικότητας, στο διεκδικητικό πλαίσιο δε γίνεται καν λόγος για την εμπορευματοποίηση που προωθείται στην Υγεία με τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης, όπως αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ, είναι: Υπεράσπιση του κράτους Πρόνοιας. Αύξηση των δαπανών για την Υγεία. Νέο σύγχρονο Ιατρικό Μισθολόγιο ισότιμο των ευρωπαϊκών. Αύξηση του ποσού των εφημεριών. Αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων γιατρών. Οχι στη διάλυση του ΕΣΥ. Ενιαίος Φορέας Υγείας. Ενιαίο ΕΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ