ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Μάθημα 1ο: «ΘΕΛΩ δουλειά - ΔΙΕΚΔΙΚΩ με απεργία»

Οι ανάγκες των ξένων και ντόπιων εργαζομένων και η ικανοποίησή τους μέσα από την οργανωμένη πάλη βρίσκονται στο επίκεντρο των μαθημάτων

Μαθήματα ελληνικών, μα και αγώνα γίνονται τα Σαββατοκύριακα στο Στέκι. Περίπου 150 μετανάστες τα παρακολουθούν
Μαθήματα ελληνικών, μα και αγώνα γίνονται τα Σαββατοκύριακα στο Στέκι. Περίπου 150 μετανάστες τα παρακολουθούν
«Μαθαίναμε το ρήμα "θέλω" και μαζί με αυτό το ρήμα προέκυψαν μια σειρά λέξεις που έπρεπε να μάθουμε. Ο καθένας έλεγε κάτι που "θέλει". Ετσι μάθαμε τις λέξεις "δουλειά", "σχολείο", "ειρήνη", "οικογένεια" κλπ. Αφού είπαμε όλα αυτά που θέλουμε, μάθαμε και τις λέξεις "απεργία" και "αγώνας", για να δούμε πώς θα τα αποκτήσουμε!».

Με κύριο στόχο να μάθουν την ελληνική γλώσσα για να μπορούν να διεκδικούν, να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, να επικοινωνούν με τους Ελληνες εργαζόμενους, αλλά και μεταξύ τους και να οργανώνουν την πάλη τους, το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας στην πλατεία Κολιάτσου (Πατησίων 252) πραγματοποιεί από τα μέσα Σεπτέμβρη, τα Σαββατοκύριακα, δωρεάν μαθήματα ελληνικών για μετανάστες και μετανάστριες.

Από την πρώτη στιγμή τα μαθήματα έγιναν ανάρπαστα. Για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, το να μάθουν την ελληνική γλώσσα είναι αναγκαιότητα, για την απλή καθημερινότητά τους, για να βρουν μεροκάματο, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ετσι, αρχικά λειτουργούσαν 2 τμήματα των 20 περίπου ατόμων, κάθε Κυριακή. Εδώ και ένα περίπου μήνα οι συμμετοχές αυξήθηκαν τόσο, ώστε προέκυψε η ανάγκη τα τμήματα να γίνουν 5 και να λειτουργούν και τα Σάββατα. Συνολικά γύρω στους 150 μετανάστες και μετανάστριες από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Μπουργκίνα Φάσο, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Ρωσία και Κούρδοι παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικών.

Εντυπωσιακή όμως είναι και η προσφορά, η διάθεση εκπαιδευτικών και φοιτητών της Φιλοσοφικής ή των Παιδαγωγικών σχολών να συνεισφέρουν, να κάνουν μαθήματα σε μετανάστες. Αυτή τη στιγμή οι δάσκαλοι είναι οκτώ. Οπως μας λένε οι δάσκαλοι στο Στέκι, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον ακόμα και από γυναίκες με οικογένεια και πολλές υποχρεώσεις, οι οποίες προσφέρονται, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους, να κάνουν μαθήματα.

Ο «Ρ» βρέθηκε σε ένα από τα μαθήματα και μίλησε με την Νατάσσα Κούκουνα, φιλόλογο και μια από τις δασκάλες στο Στέκι. Οπως μας επισημαίνει από την αρχή της συζήτησης, «είναι απαραίτητο για πολλούς λόγους να ξέρουν ελληνικά, από την καθημερινότητα, μέχρι πιο σύνθετα ζητήματα, για τη γραφειοκρατία κλπ. Ειδικά εκείνοι που δε μιλούν τη γλώσσα είναι πολύ δύσκολο να βρουν μεροκάματο. Δε μιλάμε για σταθερή δουλειά, αυτή την έχουν ελάχιστοι»...

Μεγάλες οι δυσκολίες, μα και η ανάγκη

Υπογραμμίζει τη μεγάλη διάθεση και ανάγκη των μεταναστών να μάθουν τα ελληνικά. Παράλληλα, μεγάλα είναι και τα προβλήματα, λόγω των συνθηκών ζωής τους. «Τα μαθήματα γίνονται τα Σαββατοκύριακα επειδή όσοι από αυτούς έχουν δουλειά, δουλεύουν πολλές ώρες τις καθημερινές, μέχρι το βράδυ. Ομως υπάρχουν κι άλλες δυσκολίες. Για παράδειγμα, σήμερα έχασαν κάποιοι το μάθημα, επειδή πήγαν για λίγες μέρες στην επαρχία να κάνουν μερικά μεροκάματα. Επίσης έχουμε γυναίκες που έρχονται στο μάθημα με τα παιδιά τους, γιατί δεν έχουν πού να τα αφήσουν». Οπως σημειώνει η δασκάλα στο «Ρ», υπάρχει αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ τους. Οταν κάποιος χάσει ένα μάθημα, οι υπόλοιποι τον βοηθούν.

Τα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλοί μετανάστες ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις την ανθρώπινη διάσταση. Η λέξη «εξαθλίωση» ίσως δεν αρκεί για να περιγράψει τη ζωή τους. «Τέτοια είναι η περίπτωση μεταναστών από την Μπουργκίνα Φάσο», λέει η Νατάσσα Κούκουνα. «Οταν τους γνωρίσαμε στο Στέκι, μάθαμε ότι κοιμούνται σε ένα σπίτι στοιβαγμένοι δεκάδες από αυτούς. Κοιμούνται με βάρδιες. Εχουν βγάλει ένα πρόγραμμα και βγαίνουν από το σπίτι κάποιες ώρες για να μπουν οι άλλοι».

Αυτή η κατάσταση υπαγορεύεται από την ανάγκη και τις συνθήκες στις οποίες είναι καταδικασμένοι να ζουν οι περισσότεροι μετανάστες. Οι νόμοι, που έχουν εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, τους αφήνουν στην παρανομία. Τα μεροκάματα πολύ χαμηλά, η εκμετάλλευση και το ξεζούμισμά τους πολλαπλό. Παράλληλα οι περισσότεροι, με αυτά τα πενιχρά μεροκάματα, πρέπει να στέλνουν και χρήματα στην οικογένειά τους που έχει μείνει πίσω στην πατρίδα τους. Παράνομοι, κυνηγημένοι και νηστικοί, είναι καταδικασμένοι στην ανέχεια.

Αναδεικνύεται ότι τα προβλήματα είναι κοινά

Πέρα από τα πρακτικά, καθημερινά ζητήματα που χρειάζεται να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, κύριος στόχος των μαθημάτων που γίνονται στο Στέκι είναι να μπορέσουν οι ξένοι εργαζόμενοι να συνεννοηθούν με τους Ελληνες και μεταξύ τους. Να μιλούν, να συζητούν, να οργανώνονται και να παλεύουν.

«Αυτό το αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι, ότι δηλαδή Ελληνες και μετανάστες πρέπει μαζί να αγωνιστούν. Σε πολλές περιπτώσεις το καταλαβαίνουν πριν καν το αναφέρουμε εμείς», τονίζει η φιλόλογος. Και συμπληρώνει: «Πριν από μερικές εβδομάδες κάναμε κουβέντα στο μάθημα για την πανελλαδική πανεργατική απεργία και υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τα σωματεία. Κάποιοι από αυτούς κατέβηκαν στην πορεία. Επίσης, καθώς μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, τους βλέπεις ότι προσπαθούν να επικοινωνήσουν και μεταξύ τους. Για τη χώρα τους, πώς ήρθαν εδώ και γιατί, για τα προβλήματά τους, που αναδεικνύεται ότι είναι κοινά».

Αυτό το τελευταίο έχει μεγάλη αξία, τονίζει, γιατί γίνονται προσπάθειες να καλλιεργηθούν αντιπαλότητες και μεταξύ των μεταναστών, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται όλοι «στο ίδιο καζάνι» μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους. Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις τόσο η μεταξύ τους επαφή και επικοινωνία, όσο και με τους κομμουνιστές και άλλους ριζοσπάστες στο Στέκι, αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα ζωής και αγώνα. Δημιουργούνται πιο προοδευτικά και συλλογικά «φύτρα» στη σκέψη για την αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων, σπάει σε ένα βαθμό το φόβο και την υποταγή, που τους έχει επιβληθεί από την αντικειμενικά αντιμεταναστευτική πραγματικότητα.

Οπως λένε στον «Ρ» οι δάσκαλοι, στόχος είναι στο τέλος της χρονιάς οι μετανάστες να μπορούν να διαβάζουν μικρά κείμενα, λογοτεχνικά, άρθρα από εφημερίδες κλπ. Διότι είναι πολύ σημαντικό να μάθουν για τη χώρα που ζουν, να ενημερώνονται για την πολιτική κατάσταση, να παρακολουθούν ειδήσεις και να μαθαίνουν όλα όσα τους αφορούν.

(Τηλέφωνο επικοινωνίας για τα μαθήματα στο Στέκι: 6974.413.241).


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ