ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούλη 2017
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνει την κατοχή με νέο γύρο έντασης στην Ιερουσαλήμ

Δεν γίνονται μόνο προσευχές έξω από το τέμενος Αλ Ακσα, αλλά και κινητοποιήσεις κατά της ισραηλινής κατοχής, που ενίοτε «χρωματίζονται» με τις παλαιστινιακές σημαίες...

Copyright 2017 The Associated

Δεν γίνονται μόνο προσευχές έξω από το τέμενος Αλ Ακσα, αλλά και κινητοποιήσεις κατά της ισραηλινής κατοχής, που ενίοτε «χρωματίζονται» με τις παλαιστινιακές σημαίες...
Παρατείνεται επικίνδυνα στην Ιερουσαλήμ η ένταση που ξεκίνησε στα μέσα Ιούλη, με επίκεντρο την πλατεία Τεμενών και το τζαμί Αλ Ακσα, με ευθύνη της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που χρησιμοποιεί την παραμικρή αφορμή για να αυξήσει τον κλοιό της κατοχής σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και να ανατρέψει το καθεστώς σε μία περιοχή (Ανατολική Ιερουσαλήμ) που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Παλαιστίνης. Ολα αυτά ενταγμένα σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα, ενώ η ισραηλινή αστική τάξη εντείνει τη δράση της στο πλαίσιο του ευρύτερου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο και περιλαμβάνει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, τη διαπάλη για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στην περιοχή και των ενεργειακών δρόμων που θα χαραχτούν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε ρόλο «μεσολαβητή», πρωτοστατεί στην προώθηση των συμφερόντων ισχυρών μονοπωλιακών της ομίλων και το ίδιο κάνουν και οι άλλες αστικές τάξεις, των χωρών της ΕΕ, και η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αναβαθμίζουν προκλητικά τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές τους σχέσεις με το Ισραήλ.

Αφορμή για το νέο γύρο έντασης έδωσε η δολοφονία δύο Ισραηλινών φρουρών από πυρά Αράβων του Ισραήλ, στις 14 Ιούλη, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Το γεγονός αυτό αξιοποίησε ο Νετανιάχου για να βάλει μπροστά ένα ακόμα σχέδιο με απώτερο στόχο το άνοιγμα του δρόμου για τη μεσοπρόθεσμη ανατροπή του καθεστώτος που επικρατεί στην περιοχή, με την Ιορδανία στη θέση του τοποτηρητή και προστάτη των ισλαμικών κτιρίων στην πλατεία των Τεμενών, βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας Ιορδανίας - Ισραήλ του 1994. Υπό αυτό το καθεστώς, απαγορεύεται έως σήμερα στους Εβραίους προσκυνητές η πρόσβαση στο λεγόμενο «Ορος του Ναού» (του Σολομώντα), εκτός από συγκεκριμένες ώρες τη μέρα. Τους απαγορεύει επίσης να προσευχηθούν. Ο Νετανιάχου λοιπόν αξιοποίησε και αυτή την αφορμή, επιχειρώντας να αλλάξει τα δεδομένα, ώστε να εξασφαλίσει στις ισραηλινές κατοχικές αρχές ρόλο και λόγο και στην Πλατεία των Τεμενών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση εγκατέστησε αυτοσχέδιες πύλες ελέγχου, με συστήματα ανιχνευτών μετάλλου και κάμερες κλειστού κυκλώματος, σε κεντρικές εισόδους που οδηγούν προς την πλατεία των Τεμενών (ή «Ορος του Ναού» για τους Εβραίους), παρότι δεν είχε την παραμικρή δικαιοδοσία. Το πρόσχημα ήταν βεβαίως η «ασφάλεια», στο όνομα της οποίας αναπτύχθηκαν για πολλοστή φορά στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 3.500 Ισραηλινοί πάνοπλοι αστυνομικοί (με στρατιωτική περιβολή και εξοπλισμό).

Μετά από πολλές πιέσεις που ασκήθηκαν στο Ισραήλ, έπειτα και από την δολοφονία δύο νεαρών Ιορδανών (ο ένας έφηβος Παλαιστινιακής καταγωγής) από τις σφαίρες Ισραηλινού φρουρού έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ιορδανία την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε την απομάκρυνση των ανιχνευτών μετάλλου την περασμένη Τρίτη. Την Τετάρτη αναγκάστηκε να αφαιρέσει όλους τους μηχανισμούς και τις κάμερες «ασφαλείας» που είχε τοποθετήσει στις 14 Ιούλη, μολονότι νωρίτερα το Υπουργικό του Συμβούλιο αποφάσισε να εγκατασταθούν στην περιοχή μέσα σε έξι μήνες θερμικές κάμερες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων, κόστους άνω των 1.200.000 δολαρίων. Οσοι όμως πίστεψαν πως η εξέλιξη θα κατέβαζε το «θερμόμετρο» της έντασης, απλά διαψεύστηκαν.

Ανεβοκατεβάζοντας το «διακόπτη» της έντασης

Η ισραηλινή κυβέρνηση, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και της ΕΕ, συνέχισε να ανεβοκατεβάζει το «διακόπτη» της έντασης.

Ετσι,την Πέμπτη, και αφού είχαν αφαιρεθεί οι μηχανισμοί και οι κάμερες «ασφαλείας», επιτρέποντας στο ιορδανικό «Ισλαμικό Βακούφι» της Ιερουσαλήμ να ανακοινώσει άρση του μποϊκοτάζ και την επανέναρξη των προσευχών στο χώρο, ο Νετανιάχου έδωσε διαταγή σε Ισραηλινούς αστυνομικούς αρχικά να μπλοκάρουν την είσοδο των προσκυνητών από την «Πύλη της Αφεσης». Αναψε δηλαδή έτσι το «φιτίλι» νέου κύκλου έντασης, με τους Ισραηλινούς αστυνομικούς να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και κλομπ. Το αποτέλεσμα ήταν μόνο το βράδυ της Πέμπτης να τραυματιστούν 187 μουσουλμάνοι προσκυνητές και Παλαιστίνιοι και να συλληφθούν άλλοι 119. Μέσα στις τελευταίες δυο βδομάδες, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές στην ευρύτερη περιοχή της Ιερουσαλήμ δολοφόνησαν τουλάχιστον εφτά νεαρούς Παλαιστίνιους, τραυμάτισαν πολλές εκατοντάδες άτομα (κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους παιδιά 10 ετών αλλά και φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι, τραυματιοφορείς κ.ά.) και συνέλαβαν δεκάδες άλλους.

Τελικά, έως το βράδυ της Πέμπτης, οι κατοχικές αρχές ήραν τους περιορισμούς σε όλες τις εισόδους της πλατείας των Τεμενών. Ομως, προχτές νωρίς το πρωί, ανέβασαν εκ νέου την ένταση, απαγορεύοντας στο χώρο την είσοδο όλων των μουσουλμάνων ανδρών κάτω των 50 ετών.

Ρόλο στο νέο γύρο έντασης που έχει ξεσπάσει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πήρε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, που αξιοποίησε την κατάσταση για να προβληθεί σαν «προστάτης» των ιερών μουσουλμανικών χώρων και των απανταχού μουσουλμάνων. Προχώρησε έτσι σε πόλεμο ανακοινώσεων με τον (κατά διαστήματα...) «σύμμαχό» του, Ισραηλινό ηγέτη Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συγκαλώντας εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη, την ερχόμενη Τρίτη, 1η Αυγούστου, σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του «Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας» σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αξιοποιώντας το γεγονός πως η Τουρκία έχει το παρόν διάστημα την προεδρία του Οργανισμού.

Γίνεται καθαρό από όλα αυτά ότι και το Παλαιστινιακό εντάσσεται στο πλέγμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, που οξύνονται, γι' αυτό και απαιτείται επαγρύπνηση των λαών, ενίσχυση της αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Ταυτόχρονα, σε κάθε χώρα απαιτείται ενίσχυση του αντικαπιταλιστικού - αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού της πάλης, ώστε οι λαοί να μην εγκλωβίζονται σε διάφορα αστικά στρατόπεδα με τον όποιο μανδύα, και να απαλλαγούν οριστικά από τους δυνάστες του.


Δ.ΟΡΦ.


ΣΥΡΙΑ
Στρατηγικές κινήσεις για την «επόμενη μέρα»

Οσο περνούν σε πρώτο πλάνο των διεθνών, αστικών ΜΜΕ οι συνεχιζόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας (ιδιαίτερα μετά το νομοσχέδιο νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας που ενέκρινε μέσα στη βδομάδα το αμερικανικό κογκρέσο), άλλο τόσο περνούν σε δεύτερο πλάνο οι ενδιαφέρουσες εξελίξεις που διαδραματίζονται σε κρίσιμα μέτωπα στη Συρία, με τους Ρώσους να αναδεικνύονται (επί του παρόντος...), σε έναν ακόμη γύρο, οι πιο ενισχυμένοι του παιχνιδιού.

Στις αρχές της βδομάδας, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε τις περιπολίες τεσσάρων ταγμάτων Ρώσων στρατιωτικών αστυνομικών σε ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» της Συρίας που ελέγχονταν από αντικαθεστωτικούς και που επιχειρείται να στηθούν σε Ανατολική Γκούτα (προάστιο της Δαμασκού), (την κεντρική επαρχία) Χομς, τη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ και τη νότια επαρχία Ντεράα. Αυτό στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας που είχαν ανακοινώσει στις αρχές του περασμένου Μάη στην Αστάνα του Καζακστάν Ρώσοι, Ιρανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι για ενίσχυση της εκεχειρίας στη Συρία.

Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υπενθύμισε τον παράνομο χαρακτήρα της παρουσίας και δράσης αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ πολεμούν στο πλευρό Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF). Επισήμανε ότι σε αντίθεση με τον ρωσικό στρατό που έχει αναπτυχθεί στη Συρία από τις 30 Σεπτέμβρη 2015 με πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δρουν απρόσκλητοι, δίχως «καμία νομική βάση».

Λίγες μέρες αργότερα, την περασμένη Πέμπτη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε νόμο που επικυρώνει ρωσο-συριακό πρωτόκολλο για χρήση της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στο Χμέιμιμ της επαρχίας Λαττάκειας στη Συρία για τα επόμενα 49 χρόνια με δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης για τουλάχιστον άλλα 25.

Οι κινήσεις των Αμερικανών

Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ προωθούν τα συμφέροντά τους, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο στρατιωτικά τις δυνάμεις των Κούρδων και Αράβων μαχητών των δυνάμεων (SDF) που έχουν, ανάμεσα στα άλλα, ξεκινήσει από τις 6/6/17 επιχείρηση για την ανακατάληψη της βόρειας συριακής πόλης Ράκα, που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Κούρδισσα εκπρόσωπος των δυνάμεων SDF ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα πως οι μαχητές της οργάνωσης ελέγχουν πλέον το 50% της πόλης και ότι οι επιχειρήσεις κλιμακώνονται με στόχο την πλήρη ανακατάληψή της. Παράλληλα, ρεπορτάζ της τουρκόφωνης εφημερίδας «Yeni Safak» ανέφερε πως πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες συνάντηση ηγετικών στελεχών των Κούρδων επικεφαλής καντονιών Τζαζίρα, Κομπανί και Αφρίν και πως αποφασίστηκε, ανάμεσα στα άλλα, η έκδοση μίας διακήρυξης για την «ομοσπονδιοποίηση» της περιοχής. Η ίδια πηγή ανέφερε πως η συνάντηση των επικεφαλής κουρδικών καντονιών της Συρίας και ανώτερων στελεχών του «Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας» των Κούρδων (που από την Τουρκία θεωρείται παρακλάδι του ΡΚΚ) έγινε στη μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση που διαθέτουν οι ΗΠΑ στη Συρία, τη βάση Rimeylan. Εκεί φέρεται πως είχαν ξεχωριστές συναντήσεις μαζί τους ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως ο απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για τη «Διεθνή Συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους» στρατηγός Μπρετ Μακγκούρκ, προτρέποντάς τους να αλλάξουν ονομασία στην πολιτική και στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσής τους και να περιορίσουν τη δράση τους στο πλαίσιο των δυνάμεων SDF, ώστε «να αποκτήσουν φωνή στο μέλλον της Συρίας».

Αποκαλυπτική της ευκαιριακής σύγκλισης συμφερόντων ανάμεσα σε ΗΠΑ και κουρδικές οργανώσεις στη Συρία ήταν η συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες μέρες στο πρακτορείο ΑΡ η Ιλχάμ Αχμεντ, ανώτατο στέλεχος του κουρδικού «Δημοκρατικού Συμβουλίου Συρίας» στην πόλη Κομπανί. Είπε πως μόλις «ελευθερωθεί» η Ράκα θα χρειαστεί «μακροπρόθεσμη αμερικανική πολιτική και οικονομική υποστήριξη» για τη διοίκηση και ανοικοδόμηση της πόλης. Πρόσθεσε ότι ο «ρόλος των ΗΠΑ» στον «αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» δεν πρέπει να τελειώσει με την ανακατάληψη της Ράκα «αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί, ως εγγυητής σταθερότητας, έως ότου χαρτογραφηθεί το πολιτικό μέλλον της εμπόλεμης χώρας».

Εξυπακούεται πως όλα αυτά είναι «ασκήσεις προθέρμανσης» μπροστά σε αυτά που πιθανώς θα δούμε το επόμενο διάστημα, καθώς το κουρδικό ζήτημα θα βρεθεί σύντομα στο επίκεντρο διεθνούς δημοσιότητας. Στις 25 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ έχει προγραμματίσει δημοψήφισμα, με αίτημα την ανεξαρτησία της περιοχής και τον μακροπρόθεσμο ανασχεδιασμό του χάρτη της ευρύτερης περιφέρειας. Εξυπακούεται πως και με αυτήν την αφορμή οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν την αξιοποίηση των γεγονότων για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολύπαθους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου.


Δ.Ο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ