ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα παζάρια στο Κογκρέσο για το στρατιωτικό πακέτο των 61 δισ. δολαρίων

Κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Γερουσία

Με κλιμάκωση της στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και των ευρύτερων πολεμικών προετοιμασιών των δύο στρατοπέδων εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο συνεχίζονται τα παζάρια στις ΗΠΑ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, για το πακέτο μαμούθ 61 δισ. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ φαίνεται να «φουντώνουν» και οι αντιθέσεις μέσα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας.

Την Κυριακή διαφάνηκε μια καταρχήν συμφωνία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία για ένα πακέτο 118 δισ. δολαρίων, που συνδυάζει την αυστηρότερη καταστολή της μετανάστευσης στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, με τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν κ.ά.

Εκτός από τα 61 δισ. δολάρια για όπλα στην Ουκρανία, προβλέπονται 2,4 δισ. για τη δράση της CENTCOM («Κεντρική Διοίκηση» του στρατού των ΗΠΑ) και τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και σχεδόν 5 δισ. δολάρια για να υποστηριχθούν εταίροι των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, σύμφωνα με τη Δημοκρατική γερουσιάστρια, Πάτι Μάρεϊ.

Για την «ασφάλεια» των συνόρων προβλέπονται τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια - καθώς και αυξημένες σχετικές εξουσίες στον Πρόεδρο των ΗΠΑ - ενώ 10 δισ. δολάρια θα διατεθούν για «ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Οχθη και στους Ουκρανούς».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε μετά την παρουσίαση της συμφωνίας πως την υποστηρίζει «σθεναρά» και κάλεσε «να υιοθετηθεί» το ταχύτερο από το Κογκρέσο (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων).

Το κείμενο αναμένεται να τεθεί σε αρχική ψηφοφορία στη Γερουσία αύριο. Είναι αμφίβολο ωστόσο αν θα εγκριθεί στη συνέχεια από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ηδη χτες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από τη Γερουσία είναι «χειρότερο από το αναμενόμενο» και «δεν θα προσεγγίζει τον τερματισμό της συνοριακής καταστροφής που έχει δημιουργήσει ο Πρόεδρος».

Ο δε πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, φαβορί για να είναι εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, κάλεσε το κόμμα του να εναντιωθεί στη συμφωνία - πακέτο. «Μόνο ένας ηλίθιος ή ένας ριζοσπαστικός αριστερός Δημοκρατικός θα ψήφιζε αυτό το φρικτό νομοσχέδιο», ανέφερε σε ανάρτησή του. «Χρειαζόμαστε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, δεν πρέπει να συνδέεται με τη βοήθεια σε ξένη χώρα με κανέναν τρόπο», τόνισε.

Από την πλευρά της η Ολλανδία «ετοιμάζει 6 επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη F-16 για παράδοση στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Ολλανδός υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας ότι ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 24 F-16 που είχαν δεσμευτεί προηγουμένως. Η Ολλανδία έχει στείλει F-16 στη Ρουμανία, όπου εκπαιδεύονται μεταξύ άλλων και Ουκρανοί πιλότοι, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε ακριβώς θα παραδοθούν τα αμερικανικά μαχητικά στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Στο μεταξύ, στην Ουγγαρία δεν έγινε τελικά χτες η ψηφοφορία σε επείγουσα συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για την επικύρωση της συμφωνίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως είχε ζητήσει η αντιπολίτευση. Η παράταξη του κυβερνώντος κόμματος Fidesz απείχε και από τους 199 βουλευτές ήταν παρόντες μόλις οι 51. Η Ουγγαρία έχει μείνει πλέον η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.

Νέες «εκκλήσεις» για προετοιμασία των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων

Στη Βρετανία, όλο και συχνότερες είναι οι εκθέσεις και τα άρθρα με προειδοποιήσεις στρατιωτικών για άμεση ενίσχυση των «αμυντικών» δαπανών και προετοιμασία των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων για μια μεγάλης κλίμακας πολεμική σύγκρουση, προσπαθώντας παράλληλα να προετοιμάσουν και τον βρετανικό λαό για νέες «θυσίες».

Ετσι, πρόσφατη δημοσίευση έρευνας από την Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, αποθέματα αλλά και ικανότητες.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει ποτέ στρατιωτική ή πολεμική ετοιμότητα χωρίς ακμάζουσα βιομηχανική βάση και χωρίς μία προσφορά που να μπορεί να προσελκύσει, να αναπτύξει και να διατηρήσει αρκετό προσωπικό εξειδικευμένο για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες και εξελισσόμενες στρατιωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως έθνος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έρευνα.

Ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής, μιλώντας σε «BBC» και «Telegraph», κατηγόρησε το υπουργείο Αμυνας πως «γνωρίζει ότι στρατολογούνται μόλις 5 στελέχη για κάθε 8 που αποστρατεύονται», ενώ τόνισε πως οι προσλήψεις στον «αμυντικό» τομέα είναι ζωτικής σημασίας και επίκαιρες.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αμυνας, ο βρετανικός στρατός έχει 5.000 λιγότερους στρατιώτες από αυτούς που χρειάζεται, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Αντίστοιχα, ο αριθμός των στρατιωτών του γερμανικού στρατού έχει μειωθεί στις 181.500, παρά τις μεγάλες προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε το υπουργείο Αμυνας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA.

Παράλληλα, η βρετανική έκθεση εκτιμά ότι το 1,95 δισ. λίρες που είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό την προηγούμενη άνοιξη είναι πιθανό να δαπανηθούν για ελλείψεις, παρά για ενίσχυση και αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Απειλές και κόντρες για τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια

Παράλληλα εντείνεται η οικονομική και πολιτική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα («Financial Times», «Bloomberg»), το G7 και η ΕΕ συζητούν ένα σχέδιο για να χρησιμοποιηθούν τα περισσότερα από 250 δισ. δολάρια από «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Το G7 φέρεται να έχει καταρτίσει σχέδια για τη χρήση «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων ως εγγύηση για το χρέος που πουλήθηκε για να βοηθηθεί η Ουκρανία.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόπειρα χρήσης «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ως εγγύηση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την Ουκρανία θα ήταν παράνομη.

«Εάν ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, θα είναι βαθιά παράνομες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. «Θα έχουν πολύ, πολύ μεγάλες δικαστικές διαδικασίες τόσο για εκείνους που λαμβάνουν όσο και για εκείνους που εφαρμόζουν αυτές τις αποφάσεις», πρόσθεσε, και επιπλέον μια τέτοια απόφαση «θα αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».

Στο μεταξύ, η ΕΕ και η International Finance Corporation (IFC), το σκέλος του ιδιωτικού τομέα του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπέγραψαν συμφωνία για επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αξίας 500 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χτες η Κομισιόν.

Παράλληλα εντείνονται και οι πολιτικές πιέσεις με στόχο την «απομόνωση της Ρωσίας». Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ αποφάσισαν να προχωρήσει η προσφυγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι το Κίεβο δεν κατηγορεί τη Μόσχα για διάπραξη γενοκτονίας στην Ουκρανία. Υποστηρίζει ότι η Ρωσία παραβίασε τη Συνθήκη περί Γενοκτονίας (1948) επειδή δικαιολόγησε την εισβολή της στην Ουκρανία, λέγοντας πως έπρεπε να σταματήσει τη φερόμενη γενοκτονία Ρώσων μειονοτικών και ρωσόφωνων Ουκρανών στην Ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία έφερε την υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, μερικές μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24/2/2022.

Ο Ζελένσκι εξετάζει αντικατάσταση πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, υπέβαλε πρόταση στο ουκρανικό κοινοβούλιο για ακόμη μια παράταση του στρατιωτικού νόμου και της γενικής επιστράτευσης για άλλες 90 μέρες. Ο στρατιωτικός νόμος και η γενική επιστράτευση είχαν επιβληθεί πρώτη φορά όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Εν μέσω φημών και δημοσιευμάτων πως σχεδίαζε να καθαιρέσει τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Ζαλούζνι, ο Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης αρκετών ανώτερων αξιωματούχων, και όχι μόνο του στρατού.

«Μιλάω για αντικατάσταση ορισμένων κρατικών ηγετών, όχι μόνο στον τομέα του στρατού. Σκέφτομαι αυτή την αντικατάσταση. Είναι ένα ερώτημα για ολόκληρη την ηγεσία της χώρας», είπε στην ιταλική τηλεόραση RAI, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον Ζαλούζνι.

Δύο πηγές δήλωσαν την Παρασκευή πως η ουκρανική κυβέρνηση ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο ότι σχεδιάζει να αποπέμψει τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Β. Κλίτσκο, επέκρινε το ενδεχόμενο αποπομπής του στρατηγού Ζαλούζνι, λέγοντας ότι «εξαιτίας της ηγεσίας του πολλοί Ουκρανοί εμπιστεύονται πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις». «Σήμερα είναι μια στιγμή που η πολιτική ενδέχεται να υπερισχύσει της λογικής και των συμφερόντων της χώρας», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις από τον κυβερνητικό συνασπισμό προκάλεσαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Πολωνίας, Αντρ. Ντούντα, ότι δεν είναι βέβαιος αν η Ουκρανία θα μπορέσει να ανακτήσει τον έλεγχο της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας, αλλά πιστεύει ότι μπορεί να ανακαταλάβει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Ο Ντούντα επανέλαβε την πολωνική θέση ότι η Ουκρανία πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο όλου του εδάφους της, προκειμένου να αποτρέψει τη Μόσχα από νέες επιθέσεις, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορέσει πραγματικά να ανακαταλάβει την Κριμαία, είπε: «Είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Δεν ξέρω αν θα ανακτήσει την Κριμαία, αλλά πιστεύω ότι θα ανακτήσει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ».

Οπως είπε, η Χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, «είναι ένα ιδιαίτερο μέρος... και για ιστορικούς λόγους. Διότι στην πραγματικότητα, αν κοιτάξουμε ιστορικά, ήταν στα χέρια της Ρωσίας για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ουκρανού πρέσβη στη Βαρσοβία.

Στο μεταξύ η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία για επίθεση το Σάββατο σε αρτοποιείο - εστιατόριο στην πόλη Λισιτσάνσκ, στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους ουκρανική περιφέρεια Λουγκάνσκ, με 28 νεκρούς αμάχους, ανάμεσά τους και ένα παιδί. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ο βομβαρδισμός έγινε από αμερικανικά συστήματα ρουκετών HIMARS.

ΡΩΣΙΑ
«Ακυρες» ορισμένες υπογραφές για την υποψηφιότητα Νταντιέζντιν

Ο υποψήφιος για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές Μπορίς Νταντιέζντιν, ο οποίος καταγράφεται ως «αντίπαλος του Πούτιν», δήλωσε χτες ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έκρινε ότι το 15% των υπογραφών των υποστηρικτών του που υπέβαλε για να στηρίξει την υποψηφιότητά του είναι άκυρες.

Αν αυτό το ποσοστό επιβεβαιωθεί, θα είναι τρεις φορές υψηλότερο από το επιτρεπόμενο ποσοστό σφάλματος και θα συνιστά λόγο για να απορρίψει η επιτροπή την υποψηφιότητά του για τις εκλογές που θα γίνουν στις 15 - 17 Μάρτη.

Η επιτροπή θα εκδώσει οριστική απόφαση για το θέμα αύριο, είπε ο εκπρόσωπος του Νταντιέζντιν.

Ο Νταντιέζντιν, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και «δεσμεύεται» να τον τερματίσει μέσω διαπραγμάτευσης, δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο αν η επιτροπή αρνηθεί να τον εγγράψει ως υποψήφιο.

Την περασμένη βδομάδα, ο Νταντιέζντιν υπέβαλε στην Εκλογική Επιτροπή υπογραφές από περισσότερους από 100.000 υποστηρικτές του από όλη τη Ρωσία.

Την Παρασκευή, η επιτροπή ανακοίνωσε ότι από την πρωταρχική εξέταση των υπογραφών προέκυψε πως ορισμένοι από αυτούς που αναφέρονταν ως υποστηρικτές του Νταντιέζντιν ήταν νεκροί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ