ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κορυφώνεται η ενδο-σιιτική ένταση

Αμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» που «έσπειραν» οι ιμπεριαλιστές η σημερινή άθλια πραγματικότητα για τον ιρακινό λαό

Από τις πρόσφατες μάχες εναντίον του στρατού της δοσίλογης κυβέρνησης στη Βασόρα

Associated Press

Από τις πρόσφατες μάχες εναντίον του στρατού της δοσίλογης κυβέρνησης στη Βασόρα
Σε πορεία όλων των Ιρακινών κατά της κατοχής, ανήμερα της πέμπτης επετείου της πτώσης της Βαγδάτης στα χέρια των κατοχικών στρατευμάτων στις 9 Απρίλη, κάλεσε ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, δίνοντας τη δική του απάντηση στην προαναγγελία νέων επιχειρήσεων κατά των ενόπλων της οργάνωσής του, του «στρατού του Μεχντί», από τον Ιρακινό πρωθυπουργό. Αν και ο Μάλικι δεν αναφέρθηκε, ούτε αυτή τη φορά, ονομαστικά στον Σαντρ ή στην οργάνωσή του, τον «φωτογράφισε» κατονομάζοντας ως «προπύργια των εγκληματιών» τις συνοικίες που ελέγχονται από οπαδούς του σιίτη ηγέτη.

Η νέα αυτή λεκτική «μονομαχία» ανάμεσα στους δύο πρώην στενούς συνεργάτες αποτελεί άλλη μια φάση στη σοβαρή κλιμάκωση της διαμάχης στους κόλπους της σιιτικής πλειοψηφίας, που υπέβοσκε εδώ και μήνες και εκδηλώθηκε ανοιχτά τον τελευταίο καιρό.

Είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας μακράς σειράς διχαστικών εντάσεων που καλλιεργήθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις με απώτερο στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του ιρακινού λαού. Επιλέγοντας ανά περίσταση και περίοδο «συμμάχους», οι κατοχικοί «έσπειραν ανέμους». Εδώ και καιρό, οι «θύελλες» του διχασμού απειλούν να σαρώσουν τη χώρα.

Ο Μάλικι, ως πρωθυπουργός, αρχικά υποστηρίχτηκε τόσο από τον Σαντρ όσο και από τη μεγαλύτερη σιιτική οργάνωση, το «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», αλλά και από άλλα μικρότερα σιιτικά κόμματα.

Η διαφοροποίηση Σαντρ και ο ρόλος των παραστρατιωτικών

Εξαρχής, ο Σαντρ είχε εκφράσει αντιρρήσεις ως προς την ακολουθούμενη πολιτική διαχωρίζοντας τη θέση του απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις και ερχόμενος σε ένοπλη αντιπαράθεση μαζί τους (π.χ. στη Νατζάφ το 2005). Ως γνωστόν οι βουλευτές του απέσυραν και επανέφεραν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση απαιτώντας ορισμό χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των κατοχικών. Από την άλλη πλευρά, οι ισχυρές παραστρατιωτικές οργανώσεις «Μπαντρ» (του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ) και «στρατός του Μεχντί» διείσδυσαν, με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας και των κατοχικών δυνάμεων, στην λογική του «διαίρει και βασίλευε», σε μεγάλο βαθμό στις νέες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Η παρουσία τους εκεί οδήγησε σε επιθέσεις αντεκδίκησης κατά σουνιτικών στόχων και υπέσκαψε περαιτέρω την ενδο-κοινοτική ένταση. Η δυσαρέσκεια των κατοχικών απέναντι στην, όπως την ονομάζουν διπλωματικά, «ανεπάρκεια» των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση Μάλικι, ιδιαίτερα στον τομέα της «εθνικής συμφιλίωσης», άνοιξε το δρόμο στη συνεργασία των αμερικανικών δυνάμεων, κυρίως, με μερίδα σουνιτών φυλάρχων, στο βορρά, οι οποίοι ενώθηκαν υπό την ονομασία «Συμβούλιο Αφύπνισης». Τους νέους αυτούς συμμάχους, που πήραν σημαντική «κατοχική» χρηματική βοήθεια, δεν είδαν με «καλό μάτι» οι «κυβερνητικοί σιίτες σύμμαχοι», αλλά ούτε και οι Κούρδοι, που έχοντας, επίσης, διασφαλίσει μερίδιο στη νέα, υπό κατοχή, ηγεσία πιέζουν για την προώθηση των ξεχωριστών τους στόχων, δηλαδή στον αυτόνομο έλεγχο των πετρελαιοπηγών της περιοχής τους.

«Διαγκωνισμός» για την επόμενη μέρα

Οι «καλοί σιίτες σύμμαχοι» της κυβέρνησης Μάλικι άρχισαν, σταδιακά, υποστηρίζουν αναλυτές, να συνειδητοποιούν ότι οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις δε θα παραμείνουν επ' αόριστον στη χώρα. Μια πιθανά σταδιακή αποχώρηση θα αφήσει «έκθετους και αβοήθητους» στη λαϊκή μήνι τους «συνεργάτες». Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και η «σιιτική κυβερνητική πλειοψηφία» άρχισε να αλληθωρίζει προς τη γείτονα Τεχεράνη, που μέχρι τότε φερόταν να έχει στενότερες σχέσεις με τον Σαντρ,ο οποίος, αν και στήριξε την κυβέρνηση Μάλικι, τήρησε προσεκτικά τέτοιες αποστάσεις που στα μάτια της ιρακινής κοινής γνώμης σε καμία περίπτωση δεν είναι «συνεργάτης».

Στο σημείο αυτό εντοπίζουν πολλοί και την αρχή της ενδο-σιιτικής έντασης. Οι δυνάμεις ασφαλείας, στις οποίες υπερτερούν οι παραστρατιωτικοί της οργάνωσης «Μπαντρ», στράφηκαν κατά του «στρατού του Μεχντί» με στόχο, προφανώς, να εξαλείψουν το ένοπλο σκέλος της οργάνωσης του Σαντρ και έτσι να υποβαθμίσουν τη θέση του ως σημαντικού συνομιλητή της Τεχεράνης και ως σοβαρού παράγοντα στην πολιτική σκηνή της χώρας την όποια επόμενη μέρα. Παρά την εκεχειρία απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις που έχει κηρύξει από το περασμένο καλοκαίρι ο Σαντρ, τους τελευταίους μήνες, οι επιδρομές εναντίον των μαχητών του και οι συλλήψεις ήταν αλλεπάλληλες. Οι μικροσυγκρούσεις κλιμακώθηκαν και πήραν διαστάσεις ανοιχτής μάχης τις τελευταίες ημέρες, αρχής γενομένης από τη Βασόρα.

Επί ημέρες, οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονταν, σε μια σειρά από πόλεις, με τους μαχητές του Σαντρ, με αιματηρότατα αποτελέσματα. Επισήμως, οι νεκροί έφτασαν τους 461 και οι τραυματίες καταμετρούνται σε εκατοντάδες. Και όπως όλα δείχνουν, αν ο σιίτης ηγέτης δεν καλούσε τους μαχητές του να αποσυρθούν από τους δρόμους, οι μάχες θα συνεχίζονταν ακόμη και θα γενικεύονταν, αφού τελικά ενεπλάκησαν και οι κατοχικοί (Αμερικανοί και Βρετανοί).

Τα βλέμματα όλων στην «αντικατοχική πορεία»

Ασχέτως των θριαμβολογιών της κυβέρνησης Μάλικι περί «επιτυχημένων επιχειρήσεων», είναι γεγονός ότι η σχετική ηρεμία των τελευταίων 24ώρων μόνο ως προσωρινή ανάπαυλα μπορεί να ερμηνευτεί. Ο Μουκτάντα Σαντρ «ανεβάζει τον πήχη» καλώντας στην πορεία «του ενός εκατομμυρίου» κατά της κατοχής προκαλώντας ανοιχτά τις μεγάλες σιιτικές οργανώσεις να πάρουν θέση και να διεκδικήσουν τη λαϊκή συναίνεση και συμπάθεια που ο ίδιος απολαμβάνει.

Το ενδεχόμενο οι κυβερνητικές δυνάμεις, επισήμως, να πλήξουν τη διαδήλωση θα πρέπει να θεωρείται μάλλον αδιανόητο. Δεν μπορεί, όμως, κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα να υπάρξουν προβοκατόρικες «επιθέσεις καμικάζι», αγνώστου επί της ουσίας προέλευσης, που απλώς θα προκαλέσουν νέο λουτρό αίματος για τον ιρακινό λαό που, πέντε χρόνια τώρα, υποφέρει από την κατοχή και τις διχαστικές της συνέπειες.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
... Παρεμπιπτόντως!

Δε θέλω να γκρινιάξω για το οικονομικό. Δε θέλω να δώσω το δικαίωμα στον Τράγκα, ούτε στον Πρετεντέρη, να με κατηγορήσουν πως ημέρα εθνικής υπερηφάνειας, όπως η σημερινή, ημέρα που θα έπρεπε να σημαιοστολιστεί ολόκληρη η Ελλάδα, ημέρα που όλοι οι Ελληνες έπρεπε να ντυθούμε στα μπλε και στα άσπρα, εγώ άπατρις και μίζερος, βάζω δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα. Αλλωστε τα έξοδα του Βουκουρεστίου δε θα τα επωμιστεί όλα η χώρα μας. Τα έξοδα, ιδιωτικά αεροπλάνα, κούρσες, κουστωδίες, μυστικοί και φανεροί αστυνομικοί, μυστικοί και φανεροί πράκτορες, μεταφραστές, μάγειροι, κομμωτές και κομμώτριες, υπηρέτες, αυλικοί, διπλωμάτες... Πόσα χρήματα άραγε; (Δε μιλάω για τις πολιτικές επιπτώσεις, δε θέλω ούτε να τις σκέφτομαι αυτές)!

Ε, λοιπόν, κατανοώ την οργή των Αμερικάνων! Σε μέρες υψηλής λιτότητας, σε μέρες που παγκοσμίως καλπάζει η ανεργία και η φτώχεια, η τρελή Ελλάδα, η χώρα που ζει στην καρακοσμάρα της, συνεπικουρούμενη από το παπαδαριό της και τον Ζουράρι, αγνοώντας όλα τα παραπάνω, ξεσηκώνει τη μισή ανθρωπότητα και την τραβολογάει άρον - άρον στη μακρινή και αφιλόξενη Ρουμανία. Με την επιμονή της και την αδιαλλαξία της, αναγκάζει ολόκληρη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών, ανθρώπων εκ προοιμίου σοβαρών, να κουβεντιάζουν σαν τα μωρά: «Να την πούμε Μακεδονία», ο ένας. «Και γιατί να την πούμε Μακεδονία;» ο άλλος. «Να την πούμε Πέρα Μακεδονία»! ο τρίτος. «Πέρα είναι οι Ελληνες, να την πούμε Δώθε Μακεδονία»!

Δυο μέρες ολόκληρες, όλοι αυτοί οι καλεσμένοι, όλη αυτή η αφρόκρεμα, με πρωθιερέα τον Μπους και κορυφαία την Μέρκελ, έπαιζαν τις κουμπάρες! Και δίπλα τους τα προβλήματα να καίνε! Το 95% των συζητήσεων το έφαγε η ονομασία, λένε! Βρε, Χριστό την έκανα τη χώρα μας! Τίποτα αυτή! Βέτο στο βέτο τους έφαγε το χρόνο! Ολα τα άλλα ζητήματα, αναγκαστικά, συζητήθηκαν ... παρεμπιπτόντως! Κανένας δεν έδωσε φράγκο για τα υπόλοιπα θέματα! Ητανε σα να μην υπήρχαν!

Παρεμπιπτόντως, λοιπόν, δυο ακόμα χώρες (Αλβανία - Κροατία) δέθηκαν, παραδόθηκαν για την ακρίβεια, και αυτές στο επιθετικό άρμα του ΝΑΤΟ! (Το ΦΥΡΟΜ είναι στο χολ και περιμένει). Παρεμπιπτόντως, νέα Νατοϊκά στρατεύματα θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν και στις άλλες περιοχές «κοινού συμμαχικού ενδιαφέροντος». Παρεμπιπτόντως συζητήθηκε η μεγαλύτερη ακόμα διείσδυση στην τέως Σοβιετική Ενωση με σκοπό, στο απώτερο μέλλον, να γίνει κομματάκια και η ίδια η Ρωσία (Οπως έγιναν τα Βαλκάνια). Παρεμπιπτόντως, καθορίστηκαν οι ζώνες πετρελαίου και γκαζιού!

Ολα αυτά και άλλα παρόμοια ...μικροζητήματα συζητήθηκαν ...παρεμπιπτόντως! Το κύριο θέμα της συνόδου, το Θέμα δηλαδή, ήταν η ονομασία! (Λένε). Σας φαίνεται τρελό; Πέστε μου, ακούσατε εσείς κάποια άλλη συζήτηση στην ελληνική Βουλή; Διαβάσατε κάποια δήλωση, κάποια ανακοίνωση; Εβαλε άλλο θέμα στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Παπανδρέου; Ακούσατε εσείς κάποια άλλη κουβέντα; Μπήκε ποτέ ζήτημα για τη στάση μας απέναντι στην αποστολή στρατευμάτων, στη διείσδυση του ΝΑΤΟ στα πλευρά της Ρωσίας; Ακούσατε ότι θα κουβεντιάσουμε για αγωγούς, για πετρέλαια και όπλα; Εγώ δεν άκουσα τίποτα!

Το ΚΚΕ! Ε, καλά, το ΚΚΕ τι θα έλεγε; Δηλωμένες οι θέσεις του! Τόσο δηλωμένες, που δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον για τα ΜΜΕ, ούτε για τα άλλα κόμματα! Κόψτε του, λοιπόν, τη φωνή, να τελειώνουμε! Μας χαλάει τη σούπα, δεν το καταλαβαίνετε; Δηλαδή, τι να κουβεντιάζαμε τώρα, αυτά που λέει ο Περισσός; Δεν ακούσατε τον σώφρονα κύριο Χατζηνικολάου: «Αλλη φορά, κύριε Χαλβατζή»! «Μα αυτά είναι τα ζητήματα»! «Δε λέω όχι, άλλη φορά, όμως! Σήμερα προέχει το όνομα»!

Γι' αυτό σας λέω! Για την Ελλάδα προέχει το όνομα, το λέει και ο κύριος Χατζηνικολάου! Το ΦΥΡΟΜ, λοιπόν, είναι ο εχθρός και όχι το ΝΑΤΟ που φουσκώνει, που φουσκώνει και κάποια μέρα θα σκάσει και θα μας γεμίσει σκατά και αίματα! Σκατά και αίματα επιπέδου ναζισμού, όχι σαν τα σημερινά! Το όνομα προέχει και όχι το Ιράκ που ισοπεδώθηκε, το Αφγανιστάν που σακατεύτηκε, οι νέες εστίες πολέμου που ετοιμάζονται. Δε μας ανησυχούν τα κράτη - προτεκτοράτα, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, η ονομασία μας καίει! Νοιάζεται κανένας για το ποια στάση κράτησε η χώρα μας σε όλα αυτά τα ζητήματα; Τα ψήφισε, λοιπόν, όλα! Δεν έβαλε βέτο, αν σας ενδιαφέρει!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ