ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικοποιητικό «Αλφαβητάρι»

Στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ παρουσιάζεται «Το Αλφαβητάρι των Αστρων»

Πλημμυρισμένη με ποίηση και μουσική θα είναι η βραδιά που διοργανώνει το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο (11/10, 8.30μμ), στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, όπου ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και ο τραγουδιστής - συνθέτης Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα παρουσιάσουν τη μουσικο-ποιητική παράσταση «Το Αλφαβητάρι των Αστρων».

Μεγάλοι ποιητές (Σεφέρης, Καβάφης, Ρίτσος, Καρούζος, Καββαδίας, Αναγνωστάκης, Μαλακάσης, Ουράνης) «συνομιλούν» με υπέροχα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Μια ξεχωριστή παράσταση, που μας προσκαλεί να «γευτούμε» την ουσία, το βάθος της ποίησης και τους γλυκούς «καρπούς» από το σμίξιμό της με τη μουσική του μεγάλου Ελληνα συνθέτη. Οι δύο καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν ποιήματα, στίχους και μουσικές που αναβλύζουν ομορφιά και «μιλούν» στις ψυχές. Ο Κ. Κωνσταντόπουλος, καλλιτέχνης με δημιουργική πορεία στο θέατρο, «διαβάζει» τα κείμενα. Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, με πλούσια διεθνή πορεία και διακρίσεις (το 2004 προτάθηκε ως ο καλύτερος τραγουδιστής της χρονιάς από τους δημοσιογράφους της Ρηνανίας - Βεστφαλίας και το 2005 έλαβε στο Ντίσελντορφ το Βραβείο Κοινού) ερμηνεύει τα τραγούδια, παίζοντας παράλληλα στο πιάνο.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Σκηνογραφική επιμέλεια: Κούλα Γαλιώνη. Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα. Βοηθός σκηνοθέτη - οργάνωση παραγωγής: Κωστής Σαββιδάκης. Παραγωγή: Θέατρο «Συν Κάτι».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Κυβερνητική επίθεση στην πολιτιστική κληρονομιά
  • Ξεκινά αύριο η συζήτηση στη Βουλή του αντιδραστικού νομοσχεδίου και των επικίνδυνων τροπολογιών που το συνοδεύουν
  • Με απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ

Με 48ωρη πανελλαδική απεργία αύριο και μεθαύριο «υποδέχονται» οι αρχαιολόγοι τη συζήτηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για το νέο Μουσείο Ακρόπολης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι αρχαιολόγοι απαιτούν: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που μετατρέπει το Μουσείο Ακρόπολης σε ΝΠΔΔ. Να ιδρυθεί Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού «που θα περιλαμβάνει τα μνημεία του ιερού βράχου, το παλαιό και το νέο μουσείο και θα διασφαλίζει την ενιαία επιστημονική, διοικητική και οικονομική διαχείριση των κινητών και ακίνητων μνημείων της Ακρόπολης». Να αποσυρθεί η τροπολογία για τη μεταφορά πόρων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Εργου και την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων (σ.σ. όλα ΝΠΙΔ). Να κλείσει ο ΟΠΕΠ ΑΕ και να μεταφερθούν οι λειτουργίες και το προσωπικό του στο ΤΑΠ. Απόσυρση της τροπολογίας που εκχωρεί αρμοδιότητες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο ΤΔΠΕΑΕ. Αναβάθμιση, θεσμική και οικονομική της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των εργαζόμενων της. Διασφάλιση πιστώσεων από το ΕΣΠΑ (σ.σ. Δ΄ ΚΠΣ) για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι αντιδραστικές επιλογές της κυβέρνησης συνδυάζονται με «τον συστηματικό οικονομικό και διοικητικό στραγγαλισμό των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, την πλήρη απαξίωση των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, την αποστέρηση των πιστώσεων του ΕΣΠΑ (...) και την απόδοσή τους σε αναρμόδιους φορείς, τη μετατροπή του ΤΑΠΑ σε ένα νέο αδιαφανή "Ειδικό Λογαριασμό", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος» και με «κατασπατάληση των πιστώσεων σε φιέστες και έργα βιτρίνας και όχι σε ουσιαστικά έργα υποδομής (...)».

Η κυβέρνηση επιδιώκει την «αποδόμηση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των μνημείων», τη «διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα προστασίας των αρχαιοτήτων», την «απόδοση των κερδοφόρων τομέων της πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. νέο Μουσείο Ακρόπολης) σε ιδιωτικά κεφάλαια», τον αφανισμό και την εγκατάλειψη «όσων μνημείων και μουσείων δε θεωρούνται "προσοδοφόρα" και "εκμεταλλεύσιμα"».

Ο ΣΕΑ οργανώνει (μαζί με τον Ενιαίο Σύλλογο) συγκέντρωση, αύριο, 9.30 π.μ. στο ΥΠΠΟ και την Πέμπτη 9.30 π.μ. στη Βουλή.

Θεατρικές επαναλήψεις

«Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος»
«Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος»

Ο θίασος «Πράξη» επαναλαμβάνει (από 9/10) στο «Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας» το έργο «Φρίντα/ Φρίντα (Με το βλέμμα της Φρίντα)», που αναφέρεται στη Μεξικανή ζωγράφο Φρίντα Κάλο. Σκηνοθεσία Εστέρ Αντρέ Γκονζάλεζ. Μετάφραση: Εστέρ Αντρέ Γκονζάλεζ - Χρήστος Κωνσταντέλος. Σκηνικά - κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλος. Φωτισμοί: Τάσος Ζαφειρόπουλος. Μουσική: Ορέστης Καμπερίδης. Παίζουν (αλφαβητικά): Φωτεινή Παπαδόδημα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιάννης Φίλιας.

  • Τα ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και Πάτρας θα παρουσιάσουν (από 11/10) στην Αθήνα, στο θέατρο «Βεάκη», την περσινή τους επιτυχημένη συμπαραγωγή «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος». Ενα έργο με «ζωντανεμένο» το θέατρο σκιών. Οι παραστάσεις στο «Βεάκη» θα δίνονται τις εξής μέρες και ώρες: Παρασκευή - Σάββατο 9μμ, Κυριακή 11πμ και 7μμ. Κείμενο - σκηνοθεσία, σκηνικός χώρος, χορογραφία, φωτισμοί Δήμου Αβδελιώδη, μουσική - στίχοι Βαγγέλη Γιαννάκη, σκηνικά - κατασκευές Εβη Χρήστου, κοστούμια - μάσκες Μαρίας Πασσαλή, εφαρμογή κίνησης Αννας Μπόη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Πασσάς, Θανάσης Ζέρβας, Μαρκέλλα Γεωργαλά, Φένια Μάγιου, Αντώνης Δημητροκάλης. Παίζουν οι μουσικοί: Αβδελιώδης Αλέξανδρος, Αβδελιώδης Γιάννης, Βενιζέλος Γιάννης, Παπούλιας Μάριος.
  • Στο θέατρο «Βασιλάκου», όπου στεγάζεται ο θίασος «Μεταξουργείο» της Αννας Βαγενά, θα επαναλάβει (από 8/10) την περσινή του επιτυχία με το «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη. Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια Αννας Βαγενά, σκηνογραφία Γιάννη Βάμβουρα, φωτισμοί Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν: Αννα Βαγενά, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Στέφανος Κοσμίδης, Ανθή Κόκκινου.
Αφιέρωμα στον Σουγιούλ

«Ας ερχόσουν για λίγο», «Το τραμ το τελευταίο», «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», «Αρχισαν τα όργανα», «Και ο μήνας έχει εννιά» είναι ορισμένα από τα «αθάνατα» τραγούδια του εξαιρετικού συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ. Με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατό του πραγματοποιείται συναυλία - αφιέρωμα, την Πέμπτη (9/10, 9μμ), στο Ηρώδειο. Βασικός ερμηνευτής θα είναι ο Μπάμπης Τσέρτος. Συμμετέχουν: Ελένη Δήμου, Μάρα Θρασυβουλίδου, Νάντια Καραγιάννη, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ηλίας Λογοθέτης, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσα Μποφίλιου, Δαυίδ Ναχμίας, Χρήστος Νικολόπουλος, Θάνος Πολύδωρας, Χρυσούλα Στεφανάκη, Σταμάτης Φασουλής. Εκτακτη συμμετοχή: Στέλλα Γκρέκα, Ελίζα Μαρέλλι. Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Νιάρχος. Συμπράττει 20μελής ορχήστρα και η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Σκηνοθεσία: Λουκιανός Κηλαηδόνης. Κείμενα: Γιώργος Παπαδάκης. Παρουσίαση: Ηλίας Λογοθέτης.

21ο «Πανόραμα»

Με την ταινία «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, σε πρώτη προβολή (9/10), θα γίνει η έναρξη του 21ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», από 9-19/10 («Απόλλων») και 9-15/10 («Μικρόκοσμος»). Συνολικά θα προβληθούν περισσότερες από 80 ταινίες. Με το ειδικό βραβείο της διοργάνωσης θα τιμηθούν οι: Κεν Λόουτς, Αλέν Κορνό, Μάνος Ζαχαρίας, Γιάννης Βόγλης και Λευτέρης Βογιατζής (πρωταγωνιστής και στη νέα ταινία του Ν. Παναγιωτόπουλου). Στα αφιερώματα περιλαμβάνεται η «Επόμενη μέρα» με ταινίες επιστημονικής φαντασίας, η «Δεύτερη ευκαιρία» με ταινίες «που υποτιμήθηκαν από κοινό και κριτική», το αφιέρωμα στο Γάλλο σκηνοθέτη Αλέν Κορνό και στο ελληνικό σινεμά μυστηρίου και φαντασίας. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνεται ημερίδα με θέμα «Το μέλλον της κριτικής: λούφα και παραλλαγή;» (16/10, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων). Ταινία λήξης (19/10) θα είναι το «Ηρεμο χάος» του Αντονέλο Γκριμάλντι.

Εγκρίσεις σεναρίων

Η κοινή επιτροπή του Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ πολύ καθυστερημένα ενέκρινε τα σενάρια ταινιών που κατατέθηκαν τον περασμένο Γενάρη στα προγράμματα «Νέο Βλέμμα» και «Τεκμήριο».

Στο πρώτο εγκρίθηκαν οι προτάσεις «Live better» του Βασίλη Κεχαγιά και «Δύση» του Παναγιώτη Φαφούτη, με 225.000 ευρώ αντίστοιχα, που βαρύνουν εξ ημισείας το ΕΚΚ και την ΕΡΤ. Για ξαναγράψιμο «στάλθηκαν» το «Illusion» του Σάββα Καρύδα, «4 αλήθειες» του Γιάννη Σακαρίδη, «Ιάκωβος Νταλιάνης - Ποιος άλλος αν όχι εγώ;» του Νίκου Γεωργάκη.

Στο «Τεκμήριο»: «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» του Αλέξη Κάραμποτ, «Καπετάν Κεμάλ» του Φώτου Λαμπρινού, «Μίκης Θεοδωράκης» του Σταύρου Στάγκου, με 100.000 ευρώ εκάστη που βαρύνουν εξ ημισείας το ΕΚΚ και την ΕΡΤ.

«Τεκμήριο» μεσαίου μήκους: «Ωρα Ελλάδος 21:40- 22:40» του Τίμωνα Κουλμάση (50.000 ευρώ), «Κική Δημουλά» της Κατερίνας Πατρώνη (45.000), «Σαγιόμι» του Νίκου Νταγιάντα (60.000), «Η τρίτη ζωή της Μεσσήνης» της Σούλας Δρακοπούλου (45.000), «Από τη Γενεύη με αγάπη» του Αλέξανδρου Παπαηλιού (45.000), «Αναζητώντας τη Μήδεια» του Νίκου Γραμματικού (55.000).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ