ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ
Η κυβέρνηση ομολογεί την ανυπαρξία σωφρονιστικού συστήματος

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή, παρουσίασε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης. Στάσιμη παρέμεινε και χτες η κατάσταση στις φυλακές Πάτρας, Κέρκυρας, Λάρισας, Τρικάλων, Κομοτηνής και Διαβατών

Την ανυπαρξία του σωφρονιστικού συστήματος ομολόγησε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος με τον πιο επίσημο τρόπο, αφού παραδέχτηκε ότι τα υπάρχοντα κτίρια είναι παλαιά και καταχρηστικώς χρησιμοποιούνται για φυλακές, δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ούτε την ανάλογη διαρρύθμιση και το φυλακτικό προσωπικό είναι ανεκπαίδευτο και, σε σχέση με τον όγκο των φυλακισμένων, είναι ανεπαρκές. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ο υπουργός ότι στη Χίο για 110 κρατούμενους υπάρχουν δέκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στις εξεγέρσεις των κρατουμένων, είπε ότι "βρισκόμαστε σε μια φάση εκτόνωσης" και προειδοποίησε τους κρατούμενους, λέγοντας ότι η ψυχραιμία που επέδειξε η κυβέρνηση δε σημαίνει "αδράνεια και ανεξάντλητη υπομονή". Την ίδια στιγμή, ο Ε. Βενιζέλος εμφανιζόταν αισιόδοξος για την έκβαση των εξεγέρσεων. "Θέλω να ελπίζω, είπε, ότι θα έχουμε την οριστική λήξη αυτού του συναγερμού". Ωστόσο, και οι κρατούμενοι εμμένουν στο αίτημά τους και ζητούν να κατατεθεί το νομοσχέδιο για να σταματήσουν τις εξεγέρσεις.

Σχετικά με το επίμαχο θέμα της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το σωφρονιστικό, ο υπουργός επισήμανε ότι "το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και κυρίως της Βουλής δεν μπορεί να ασκείται υπό πίεση και εκβιασμό". Επίσης, είπε, ότι η παράταση αυτής της κατάστασης ουσιαστικά στρέφεται κατά των προοπτικών βελτίωσης του σωφρονιστικού συστήματος.

Για το νομοσχέδιο είπε ότι αυτό βασίζεται στο ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, το οποίο σχολίασε ως "ένα από τα καλύτερα κοινοβουλευτικά κείμενα που υπάρχουν".

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπεται:

  • Με σχετική ρύθμιση, προφυλακίσεις θα αποφασίζονται μόνο για τα κακουργήματα. Αυτή τη στιγμή, από τους 6.000 περίπου κρατούμενους υπάρχουν 2.000 προφυλακισμένοι.
  • Οι ανακρίσεις θα πραγματοποιούνται από παλαιούς και έμπειρους πρωτοδίκες και όχι από νεοδιοριζόμενους. Θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο θεσμό της ανάκρισης, ώστε να μην εξετάζονται ως μάρτυρες ο ύποπτος και ο συγκατηγορούμενός του.
  • Γίνονται σαφέστερες οι διατάξεις για το θεσμό της υπό όρο απόλυσης και θα καθαρίζονται τα χρονικά όρια με πολύ σαφή τρόπο για όλες τις κατηγορίες ποινών.
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εξαγγελία ότι θα ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα οι κρατούμενοι σε ειδικά εκλογικά τμήματα και με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Το μέτρο αυτό, φυσικά, ισχύει μόνο για εκείνους τους κρατούμενους που δεν έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος με δικαστική απόφαση.
  • Ιδρύεται Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, που θα χειρίζεται το επίμαχο πρόβλημα για τους κρατούμενους πρόβλημα των μεταγωγών. Στην επιτροπή θα προεδρεύει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα μετέχουν εισαγγελέας Εφετών και ο πρόεδρος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου της Φυλακής.
  • Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εγκριθεί πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων, πράγμα που έγινε αποδεκτό.
Σημάδια εκτόνωσης

Στο μεταξύ, στάσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στις φυλακές Πάτρας, Διαβατών, Κομοτηνής, Τρικάλων. Στην Κέρκυρα αντικαταστάθηκε ο διευθυντής των φυλακών Ιωσήφ Κόλλας, μετά από αίτημα των κρατουμένων και στη θέση του τοποθετήθηκε ο αρχαιότερος υπάλληλος κ. Καφαράκης. Η αντικατάσταση του συγκεκριμένου διευθυντή ήταν ένα μόνιμο αίτημα των κρατουμένων της "Ακτίνας Κάπα". Μάλιστα, με επιστολή τους στο "Ρ", 11 βαρυποινίτες αυτής της πτέρυγας μιλούσαν για απάνθρωπες και μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης.

Οι 11 κρατούμενοι που υπέγραφαν την επιστολή, Ελληνες και αλλοδαποί, αναφέρουν ότι υφίστανται απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, ενώ χαρακτήριζαν την "ακτίνα Κάπα" "κολαστήριο, βασανιστήριο, κάτεργο και τρώγλη". Τον διευθυντή των φυλακών Ιωσήφ Κόλλα τον θεωρούσαν υπεύθυνο για την τραγική κατάσταση στην "ακτίνα Κάπα" και μεταξύ των πιο ήπιων χαρακτηρισμών που του αποδίδουν είναι αυτός του "αρχιβασανιστή". "Ζητάμε, ανέφεραν στην επιστολή τους, το σεβασμό των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων μας που η πολιτεία μάς παραχώρησε μέσα από το Σωφρονιστικό Κώδικα".

Ενταση στη Λάρισα

Για 3η μέρα συνεχίστηκε χτες η εξέγερση των 600 περίπου κρατουμένων στις δικαστικές φυλακές Λάρισας. Χτες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γγ της Περιφέρειας Θεσσαλίας Ν. Ζαμπουνίδη και ζήτησαν την αποκατάσταση λειτουργίας των δικτύων τηλεφώνων και ρεύματος και να τους δοθεί φαγητό, αφού τα μαγειρεία των φυλακών έχουν καταστραφεί πλήρως. Τα δύο πρώτα αιτήματα ικανοποιήθηκαν, αλλά οι φυλακές παρέμειναν στο σκοτάδι, γιατί δεν έγινε δυνατή η αποκατάσταση της βλάβης του ηλεκτρικού δικτύου.

Πάντως, έξω από τις φυλακές παρέμειναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που ενισχύθηκαν με άλλες τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ. Η Αστυνομία είχε χτες πληροφορίες ότι οι κρατούμενοι προετοιμάζουν ομαδική απόδραση.

Ηρεμία στην Κρήτη

Στις 7.30 μμ χτες οι κρατούμενοι των φυλακών Αλικαρνασσού, μετά από τρίωρη συνάντηση με τον γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Καλαβρυτινό, δέχτηκαν - σε ένδειξη καλής θέλησης, όπως είπαν - να γυρίσουν στα κελιά τους σήμερα το πρωί. Ηρεμία επικρατεί, επίσης, στις φυλακές Χανίων και Νεάπολης Λασηθίου.

ΧΙΟΣ
Χρεώνουν την αστική μονάδα ως υπεραστική...

Σε έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα για τη μόνιμη κατοίκηση στα χωριά της βόρειας Χίου, αλλά και για την "τσέπη" των Χιωτών του βορείου τμήματος του νησιού, εξελίσσεται το τηλεφωνικό καθεστώς που επικρατεί στην περιοχή. Κι αυτό γιατί, προκειμένου να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά τόσο μεταξύ τους όσο και με το υπόλοιπο νησί, οι κάτοικοι της βόρειας Χίου πληρώνουν υπεραστικά τέλη!

Συγκεκριμένα, στο βόρειο τμήμα του νησιού λειτουργούν δύο τηλεπικοινωνιακά κέντρα, δηλαδή δύο κωδικοί αριθμοί, σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί που έχει έναν κωδικό, με αποτέλεσμα όταν ο κάτοικος της βόρειας Χίου επικοινωνεί με την πόλη της Χίου ή τα γύρω χωριά, η τηλεφωνική μονάδα να χρεώνεται ως υπεραστική. Με αφορμή έγγραφα των Κοινοτήτων Σπαρτούντας και Αν. Ποδιά για το πρόβλημα των τηλεφωνικών τελών της βόρειας Χίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Περιοχής της 5ης Γεωγραφικής Ενότητας Ν. Χίου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΤΕ για τη συγκεκριμένη κατάσταση στις τηλεφωνικές χρεώσεις και ζητά να καταργηθούν οι δύο κωδικοί αριθμοί και να απαλλαγούν οι κοινότητες της βόρειας Χίου από τα υπεραστικά τέλη στην επικοινωνία, τόσο μεταξύ τους όσο και με το υπόλοιπο νησί. Με άλλα λόγια, η τηλεφωνική επικοινωνία εντός του νησιού να χρεώνεται με αστική μονάδα. Να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι της βόρειας Χίου είναι στην πλειοψηφία τους αγρότες ή συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που σημαίνει ότι η σύνταξή τους δεν ξεπερνά τις 20.000-30.000 το μήνα και δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά ποσά από τα υπεραστικά τέλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ