ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον Ερνστ Τέλμαν

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη, επικεφαλής του ΚΚ Γερμανίας, από το 1924 μέχρι και τη σύλληψή του από τους ναζί το 1933, ως αποτέλεσμα της ναζιστικής προβοκάτσιας με τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, διοργανώνει από αύριο η «New Star» στον κινηματογράφο «Τιτάνια».

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις ταινίες για τη ζωή και τη δράση του Τέλμαν. Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί αύριο είναι «Τα νεανικά μου χρόνια» του Μπερνάρντ Στέφαν (5 μ.μ. και 10.15 μ.μ.). Θα ακολουθήσουν οι ταινίες: «Ερνστ Τέλμαν - Ο γιος της τάξης του» και «Ερνστ Τέλμαν - Ο ηγέτης της τάξης του».

Οπως σημειώνει και ο διανομέας, «με τις σημερινές συνθήκες οι προβολές τέτοιων ταινιών αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και αξία».

Τελευταίος μήνας παραστάσεων

Μέχρι 31 Μαρτίου - όπως ήταν προγραμματισμένο - θα παίζεται το έργο του Μπρεχτ «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι», που παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

Ο αφέντης Πούντιλα εξουσιάζει ανθρώπους, σχέσεις και καταστάσεις, αποκαλύπτοντας το μεγάλο χάσμα που χωρίζει την ιδιοκτησία από την εργατική τάξη. Αποφασισμένος να διατηρήσει τη δύναμή του, αλλά και να διαχειριστεί τη μοναξιά της ψυχής του, έρχεται αντιμέτωπος με την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που δουλεύουν γι' αυτόν, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Ο δούλος του ο Μάττι, ένας απόλυτα ελεγχόμενος χαρακτήρας είναι ο ιδανικός υπηρέτης, πιστός και ειλικρινής, που όμως με τη τελική του αναχώρηση, δείχνει το δρόμο για την απελευθέρωση και την επανάσταση.

Ο λόγος του Μπρεχτ εξακολουθεί να είναι η φωνή του σήμερα και του αύριο, καθώς πάντα θα συνομιλεί με όλους τους εκμεταλλευόμενους ανθρώπους και λαούς. Γιατί μπόρεσε να συνδέσει πλούτο σκέψης και λαϊκή απλότητα έκφρασης. Μίλησε με τρυφερότητα για την τραχύτητα αυτού του κόσμου. Το έργο του θα είναι πάντα ο καλύτερος «σύντροφος» και για τους νεότερους ένας πιστός φίλος που θα λέει πάντα την αλήθεια και θα ενισχύει την ελπίδα τους «στους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν».

Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης. Μουσική - Σύνθεση: Διονύσης Τσακνής. Σκηνικά - Κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκης. Χορογραφία: Κατερίνα Φωτιάδη. Φωτισμοί: Θανάσης Σταυρόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη Γιάννης Γούνας. Η μουσική στο πρωτότυπο έργο είναι του Paul Dessau.

Παίζουν: Κώστας Καζάκος (Πούντιλα). Αφηγητής - τραγουδιστής: Διονύσης Τσακνής. Παίζουν επίσης: Θοδωρής Γράμψας, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Νίκος Μόσχοβος, Παύλος Ορκόπουλος, Σταμάτης Τζελέπης, Νίκος Χανιωτάκης, Χριστιάνα Μαντζουράνη, Μαρία Τζάνη, Γεωργία Καλλέργη, Ελένη Δαφνή, Βερόνικα Δαβάκη, Εύα Βάρσου, Γιάννης Γούνας, Ευθύμης Ξυπολητάς, Γιάννης Ζαραφωνίτης, Γεράσιμος Σκαφιδάς. Οι μουσικοί: Κώστας Μητρόπουλος, Γιώργος Τσιατσούλης, Πάρις Θωμόπουλος.

Εικαστική τιμή στον Ν. Καζαντζάκη

Με αφορμή τα 25χρονα της «Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» η τοπική - κρητική επιτροπή φίλων του Ν. Καζαντζάκη διοργανώνει ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα: «Η ζωή και το έργο του Καζαντζάκη διά μέσου των εικαστικών τεχνών». Για το σκοπό αυτό απευθύνεται σε Κρήτες εικαστικούς -εντός και εκτός Κρήτης- με υπεύθυνη για την επιμέλεια της έκθεσης την εικαστικό Χρυσούλα Σκεπετζή (τηλ. 697.6955.084, e-mail: skepetzichrysoula@hotmail.com).

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη, με δεκαπενθήμερη διάρκεια στο Ρέθυμνο και στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί σε χώρους που θα ορίσει ο Δήμος ή η Αντιπεριφέρεια. Θα ακολουθήσει παρουσίασή της, μετά από πρόσκληση τοπικών επιτροπών σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (ίσως και στο εξωτερικό), οπουδήποτε υπάρχει τοπική επιτροπή της ΔΕΦΝΚ, ως μεμονωμένη εκδήλωση ή παράλληλα με άλλες εκδηλώσεις - δραστηριότητες. Στους χώρους της έκθεσης θα ξεναγούνται ομάδες μαθητών, προκειμένου να γνωρίσουν μέσω της τέχνης τον μεγάλο Ελληνα συγγραφέα.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στην έκθεση: Οι καλλιτέχνες να είναι αποδεδειγμένα Κρήτες (με αντίγραφο ταυτότητας ή πιστοποιητικού γέννησης), όπου κι αν ζουν. Να είναι μέλη του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (με αντίγραφο ταυτότητας επιμελητηρίου). Να καταθέσουν στο παραπάνω e-mail μέχρι το τέλος Αυγούστου, εκτός από την ταυτότητα του Επιμελητηρίου και την αστυνομική, τα παρακάτω: 1) βιογραφικό σημείωμα στα ελληνικά και τα αγγλικά. 2) φωτογραφικό υλικό για το έργο ή τα έργα τους (δεκτά έως και 3 έργα). 3) κείμενο και πληροφορίες για το έργο τους στα ελληνικά και τα αγγλικά. 4) πληροφορίες επικοινωνίας, e-mail, ταχυδρομική διεύθυνση και κινητό τηλέφωνο.

Θα γίνονται δεκτά έργα όλων των ειδών: χαρακτικά, ζωγραφικά, γλυπτικά, εγκαταστάσεις, video art κλπ.). Τα έξοδα μετακίνησης των έργων θα καλύπτονται από τις τοπικές επιτροπές των πόλεων όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση. Για τυχόν φθορές κατά τη μετακίνηση ή τη φιλοξενία δεν ευθύνονται οι διοργανωτές ούτε η επιμελήτρια. Οι καλλιτέχνες παρακαλούνται για την ασφάλεια του έργου να το συσκευάζουν κατάλληλα, ώστε να αποσφραγίζεται και να επανασυσκευάζεται εύκολα.

Ο «Αριστοφάνης τώρα»... ταξιδεύει

Μέσα από τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή Αγγλων, Τούρκων, Ρουμάνων, Φινλανδών και Ελλήνων καλλιτεχνών - δασκάλων, μελετήθηκε η κοινωνικοπολιτική συνθήκη που γεννά «το αστείο» τη δύσκολη ώρα και έτσι ολοκληρώθηκε η παράσταση «Aristophanes now» («Αριστοφάνης τώρα»). Μια γιορτή εμπνευσμένη και βασισμένη στα χορικά μέρη των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη.

Η «Σπείρα Σπείρα», με τη διδασκαλία του Σταμάτη Κραουνάκη, απελευθερώνει την ανάμνηση ενός διαχρονικού διονυσιακού ελληνικού γλεντιού. Ολοι οι συν-διοργανωτές συμμετέχουν σε αυτή την παράσταση που θα περιοδεύσει σ' όλη την Ευρώπη.

Οι πρώτες πριν την Ευρώπη παραστάσεις θα δοθούν στη «Χελώνα» (7 - 13//3) και οι επόμενες στην Κωνσταντινούπολη (22 - 24//3), στην Τιμισοάρα - Ρουμανία (9 - 10/4) και στο Λονδίνο (17 - 18/4).

Μετάφραση, στίχοι: Κώστας Γεωργουσόπουλος. Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου. Κείμενα, στίχοι, διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης. Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, Αρης Βλάχος, Κώστας Μπαλταζάνης. Μουσική διδασκαλία: Αρης Βλάχος, Σταμάτης Κραουνάκης. Σκηνικό - κοστούμια: Takis από ARTLUXE (UK). Χορογραφία, κίνηση: Αγγελική Στελλάτου. Βίντεο: Richard Straker από MESMER (UK).

Μουσική διεύθυνση, πιάνο: Αρης Βλάχος. Σαξόφωνο: Δημήτρης Τσάκας. Ντραμς, κρουστά: Σπύρος Παναγιωτόπουλος. Ηλεκτρική, κλασική κιθάρα: Δημήτρης Σιάμπος. Κοντραμπάσο: Marius Misaras (Ρουμανία) Art Act. Διανομή: Σταμάτης Κραουνάκης, «Σπείρα Σπείρα» (Χρήστος Γεροντίδης, Μπάμπης Γούσιας, Αναστασία Εδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Παρθένα Χοροζίδου). Εκτακτες συμμετοχές: Χορεύει ο χορογράφος - χορευτής SinanTemizalp και Maria- Kasandra Hausi (Ρουμάνα τραγουδίστρια).

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «VATOS», με σκηνοθετική επιμέλεια του Πέτρου Ζούλια παρουσιάζει στο «Θέατρο επί Κολωνώ» το έργο του Ιρλανδού δραματουργού Μάρτιν Μακντόνα «Μοναξιά στην άγρια Δύση», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ. Είναι το τρίτο έργο της τριλογίας του Λίνεϊν (το πρώτο είναι η «Βασίλισσα της ομορφιάς» και το δεύτερο το «Ενα Ιρλανδέζικο κρανίο»). Μια τριλογία για τη βία, τη μοναξιά και την αγριότητα των οικογενειακών σχέσεων στη σημερινή κοινωνία της άγριας και γενικευμένης εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τα πρόσωπα του Μακντόνα ακροβατούν στα συναισθήματά τους, καθώς γίνονται και θύματα και θύτες.

«ΤΑ ΑΟΡΑΤΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ», όπως τιτλοφορείται το αυτοβιογραφικό κείμενο του Βαλεντίνο Μπομπιάνι, θα ερμηνεύσει, στις 11/3 (9 μ.μ.), η Μάγια Λυμπεροπούλου, φιλοξενούμενη από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Πότε ξεκινούν τα γηρατειά; Πώς λειτουργούν μυαλό και συνείδηση όταν γεράσουμε; Πώς αντιμετωπίζει ο άνθρωπος το επερχόμενο τέλος; Αυτά τα ερωτήματα, μέσα από την εμπειρία του, απασχολούν τον συγγραφέα και οι απαντήσεις που δίνει είναι πικρές, ίσως σκληρές, αλλά αληθινές. Μετάφραση Παναγιώτη Τσιαμούρα. Εισιτήριο 5 ευρώ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ για την Ημέρα της Γυναίκας, αφιερωμένη στη γυναικεία μουσική γραφή και ερμηνεία, δίνει σήμερα (8.30 μ.μ.) η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η πιανίστα Ναταλία Μιχαηλίδου και η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου θα ερμηνεύσουν το νέο έργο - παραγγελία της ΚΟΑ - «Τα έξι γράμματα για την Κάλλας: ΑΠΟΛΛΩΝ» της διακεκριμένης συνθέτριας και μαέστρου Κωνσταντίας Γουρζή (πρόκειται για έξι μινιατούρες εμπνευσμένες από έξι χαρακτικά του Γερμανού εικαστικού Αλεξάντερ Πολζίν για την Μ. Κάλλας), το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» της Κλάρα Βικ - Σούμαν και την «Πέμπτη Συμφωνία» της Αιμιλίας Μάγερ (του «θηλυκού Μπετόβεν» όπως την αποκαλούσαν στην εποχή της).

ΕΩΣ ΤΙΣ 10/3 θα παίζεται στο «Ακροπόλ», «Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων» του Μπρεχτ. Εργο που ελάχιστα έχει παιχθεί στην Ελλάδα, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια Νίκου Μαστοράκη. Μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Δεπάστας. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Βίκυ Βολιώτη, Κίκα Γεωργίου, Δημήτρης Δεγαΐτης, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Λάμπρος Κτεναβός, Γόνη Λούκα, Κωσταντίνος Μαραβέλιας, Αγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου, Ελένη Ουζουνίδου, Αιμίλιος Χειλάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ