ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με αντιδράσεις και επιφυλάξεις τον υποδέχεται όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα
  • Παράταση στη διαβούλευσή του μέχρι τις 19 Ιούνη ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας
  • Σε νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 9 Ιούνη στην Αθήνα προσανατολίζονται οι φοιτητές

Από την κινητοποίηση φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια την περασμένη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια την περασμένη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη
Με αντιδράσεις υποδέχεται, όπως φαίνεται, όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα το κυβερνητικό σχέδιο για τον νέο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που έχει τεθεί σε διαβούλευση και ο οποίος εντείνει στο έπακρο την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερη υποβάθμιση και εξατομίκευση των σπουδών, μέσα από την πανσπερμία τίτλων και προγραμμάτων που δρομολογεί.

Ηδη οι φοιτητές με κινητοποιήσεις την περασμένη Πέμπτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και Κρήτη έδωσαν μια πρώτη ηχηρή απάντηση, αντιδρώντας ταυτόχρονα στην επιμονή της κυβέρνησης να επιβάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία στα Ιδρύματα. Και σ' αυτήν τη δράση τους δίνουν συνέχεια, καθώς αυτές τις μέρες ακολουθούν Γενικές Συνελεύσεις σε πολλούς Συλλόγους, ενώ στην Αθήνα προσανατολίζονται σε νέα φοιτητική διαδήλωση το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιούνη.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από τη μεριά των πανεπιστημιακών και των εργαζομένων στα Ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητές διαδήλωσαν από κοινού με πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους του ΑΠΘ και είχε προηγηθεί μια μέρα πριν κοινή τους συνέντευξη Τύπου, ενώ θέση ενάντια στο νομοσχέδιο παίρνει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα πανεπιστήμια.

Από την πρώτη μέρα δε των κυβερνητικών εξαγγελιών, απέναντι στο νομοσχέδιο στάθηκε με ομόφωνη απόφασή της και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η γενική κατεύθυνσή τους «βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Ολη η πρακτική και οι κατευθύνσεις της πολιτικής του υπουργείου, από την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων μέχρι την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων, δεν δίνουν απάντηση στα κρίσιμα προβλήματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Με επιφυλάξεις φαίνεται ότι στέκονται απέναντι στον νόμο και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, με αιχμή το νέο μοντέλο διοίκησης που προτείνει και το οποίο δεν θα είναι καθολικά εκλεγμένο από τα μέλη ΔΕΠ. Από αυτήν την πρώτη συζήτηση για το νομοσχέδιο που είχαν σε έκτακτη Σύνοδό τους το Σάββατο, οι πρυτάνεις φαίνεται ότι στέκονται καταρχήν θετικά σε βασικές πλευρές του νομοσχεδίου που έχουν να κάνουν με τα προγράμματα σπουδών και την Ερευνα, ενώ εκφράζουν προβληματισμό για τον ρόλο των προτεινόμενων Συμβουλίων Διοίκησης.

Στο ανακοινωθέν της Συνόδου σημειώνεται: «Οι πρυτάνεις εξέφρασαν την ανησυχία τους, λόγω της ανάγκης για συζήτηση μιας πληθώρας θεμάτων που απαιτούν ενδελεχή εξέταση μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, ενώ ήδη οι επιτροπές της συνόδου επεξεργάζονται πυρετωδώς επιμέρους ενότητες του ν/σ για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικές διαφωνίες και τεχνικές ασάφειες. Επιπλέον, το στενό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί δεν έχει ακόμη επιτρέψει τις απαραίτητες συζητήσεις στα όργανα των Πανεπιστημίων». Γι' αυτό στη συνάντηση που είχαν χτες με την υπουργό Παιδείας οι πρυτάνεις ζήτησαν παράταση του χρόνου διαβούλευσης, κάτι που αποδέχτηκε η υπουργός, δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 19 Ιούνη και στη συνέχεια αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, δρομολογώντας την ψήφισή του εντός Ιούλη.

ΟΔΠΤΕ: Να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο

«Η κυβέρνηση έχει θέσει στη διαβούλευση τον νέο νόμο - πλαίσιο, έναν σαρωτικό νόμο που μετατρέπει ουσιαστικά τα πανεπιστήμια σε αυτόνομες, επιχειρηματικές μονάδες. Ολοκληρώνει τη σφιχτή, άμεση, οργανική τους σύνδεση με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και τα απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την έρευνα και την επιστήμη από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας. Δημιουργείται μια υπεραγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου όλα θα πουλιούνται και θα αγοράζονται».

Τα παραπάνω σημειώνει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε αναλυτική ανακοίνωσή της για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Προσθέτει μάλιστα ότι «ακόμα και η λειτουργία των βιβλιοθηκών και η πρόσβαση σε επιστημονικά άρθρα μπαίνουν στη λογική "κόστους - οφέλους", γι' αυτό και με το άρθρο 261 μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα των Εταιρειών Αξιοποίησης!».

Σε άλλο σημείο επισημαίνει: «Στο πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης, που θα κρίνεται με όρους αγοράς, αλλάζουν άρδην και οι όροι εργασίας. Επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αναφέρεται ξεκάθαρα στο άρθρο 216 ότι "εάν το τακτικό προσωπικό του ΑΕΙ δεν επαρκεί για τη στελέχωσή τους, δύναται να απασχολείται έκτακτο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου". Σε τέτοιες συνθήκες υποστελέχωσης και ουσιαστικού "παγώματος" των προσλήψεων, το μόνο μόνιμο που διασφαλίζεται είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ειδικά για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους ΕΛΚΕ θεσμοθετεί την υπερωριακή απασχόληση, τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες (άρθρο 247)!».

Στη συνέχεια αναδεικνύει ότι καταστρατηγούνται και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, και προσθέτει: «Οπως προβλέπεται από το άρθρο 279, για μια διετία (τουλάχιστον) δεν θα μπορούν να μετακινηθούν υπάλληλοι των πανεπιστημίων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ανάλογα με τις οικογενειακές και άλλες ανάγκες των εργαζομένων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του πρύτανη».

Η ΟΔΠΤΕ απαιτεί να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, να μην μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία στα πανεπιστήμια, και καλεί να δυναμώσει «ο αγώνας για το πανεπιστήμιο που έχουν ανάγκη οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι, ο λαός. Για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, κόντρα στην εμπορευματοποίησή της, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις κατηγορίες προσωπικού».

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βρώμικες επιθέσεις σε μέλη της ΚΝΕ και συνδικαλιστές της ΠΚΣ

Καταγγελία του Περιφερειακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Ενα παράλληλο σχέδιο, που μαζί με την εκτεταμένη καταστολή από την κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τα μέλη της ΚΝΕ και τους συνδικαλιστές της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με αφορμή τρία περιστατικά του τελευταίου διαστήματος.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 1η Ιούνη «γνωστές - άγνωστες» αντικομμουνιστικές ομάδες γράφουν απειλητικά συνθήματα σε τοίχους της ΣΘΕ και του Πολυτεχνείου, υπογράφοντας μάλιστα ως «αντι-ΚΝΕ». Την ίδια μέρα, ομάδα 5 θρασύδειλων προπηλάκισε με χυδαίες βρισιές και χαρακτηρισμούς την πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού και μέλος του ΠΣ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, και τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Φαρμακευτικής, πρωτοετή φοιτητή και συνδικαλιστή της ΠΚΣ.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 3 Ιούνη, όπως καταγγέλλει η ανακοίνωση, «ένα περιφερόμενο τσούρμο 15 ατόμων, κυρίως από σχολές της Αθήνας (!), μέλη μιας ολιγομελούς γκρούπας των ΕΑΑΚ, αυτοαποκαλούμενης ως "ΑΡΑΣ", επιτέθηκε με τραμπούκικο τρόπο, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου των ΤΕΦΑΑ, στα μέλη του ΔΣ και μέλη της ΚΝΕ και συνδικαλιστές της ΠΚΣ».

«Γνωρίζαμε ότι έως τώρα η πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη και ειδικά στο ΑΠΘ έχει ενοχλήσει: Τους φασίστες στα Δυτικά, τις δυνάμεις καταστολής, την κυβέρνηση και ειδικά την παράταξή της στο ΑΠΘ, τους μπράβους της ΔΑΠ στο ΔΙΠΑΕ, τους ΝΑΤΟικούς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, δεν είχαμε καταλάβει ότι πιο πολύ από όλους αυτούς είχαν ενοχληθεί οι συγκεκριμένες ομάδες, που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται και ως "αριστερές"», σχολιάζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αυτές εκφράζουν το απόλυτο πολιτικό τους αδιέξοδο και ότι δεν έχουν καμία σχέση με το κίνημα και την ανάγκη αντιμετώπισης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τονίζει επίσης το ΠΣ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης ότι «οι ίδιες ομάδες αξιοποιούνται για το χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων, απλώνοντας το βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και στήνοντας το απαραίτητο ντεκόρ για την επίθεση στο φοιτητικό κίνημα. Είναι οι πρώτοι νεροκουβαλητές της εναλλαγής κυβερνήσεων και νέων σωτήρων. Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την πάλη των φοιτητών ενάντια στον νόμο - πλαίσιο, να παρουσιάσουν τις αντιδραστικές αλλαγές ως αποτέλεσμα μόνο της σημερινής κυβέρνησης, αφήνοντας έξω από το κάδρο προηγούμενες και επόμενες, την ίδια την ΕΕ».

«Ας είναι σίγουροι όσοι οργανώνουν και συμμετέχουν σε επιθέσεις ενάντια σε κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές: Θα αντιμετωπιστούν από τον ίδιο τον λαό και τη νεολαία!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αθλιότητες σε Γενική Συνέλευση

Στο μεταξύ, χτες υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια να διαλυθεί η Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού στο ΑΠΘ, όταν «μέλη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων καθ' όλη τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, εκτόξευσαν απειλές και χαρακτηρισμούς σε εκλεγμένους από το Διοικητικό Συμβούλιο. Με ρητορική ίδια με τους φασίστες στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ίδια με τους εργατοπατέρες στα σωματεία!», σύμφωνα με καταγγελία των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον Σύλλογο.

Συγκεκριμένα, «από τη μία η γκρούπα που αυτοαποκαλείται "ΑΡΑΣ" επιχείρησε με τον γνωστό περιοδεύοντα 15μελή αθηναϊκό θίασο να εμποδίσει να ψηφιστεί καταγγελία για αντίστοιχα γεγονότα που είχαν προηγηθεί στον ΦΣ ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ. Από την άλλη, μέλη σχήματος που αυτοαποκαλείται "αυτόνομο" εξαπέλυαν απειλές και χτύπησαν με αλήτικο τρόπο στο στέρνο τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου».

«Αναρωτιόμαστε, όλες αυτές οι δυνάμεις, επί 20 χρόνια στο Μαθηματικό και στο ΑΠΘ που ήταν πρώτη δύναμη η ΔΑΠ, πού βρίσκονταν; Γιατί ποτέ δεν έδειξαν το ίδιο πάθος να επιτεθούν στην κυβέρνηση, στην παράταξή της και στις πρακτικές της, που επί δεκαετίες είχαν νεκρώσει τους συλλόγους;», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Συναυλία την Παρασκευή στο ΑΠΘ

Συναυλία ενάντια στην ένταση της καταστολής, στην εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και στον νέο νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια διοργανώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ την Παρασκευή 10 Ιούνη, στις 8 μ.μ. στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων που αποφάσισαν οι φοιτητικοί σύλλογοι σε συντονισμό με τους Συλλόγους ΔΕΠ και Διοικητικών Εργαζομένων του Ιδρύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ