ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέθανε ο σπουδαίος Ενιο Μορικόνε

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών, το πρωί της Δευτέρας, ο Ιταλός συνθέτης και ενορχηστρωτής Ενιο Μορικόνε, η μουσική του οποίου «έντυσε» κάποια από τα πλέον εμβληματικά έργα του κινηματογράφου.

Ο Μορικόνε γεννήθηκε στη Ρώμη το 1928 και το 1940 σπουδάζει Σύνθεση στο ωδείο. Τότε ήταν και η στιγμή που αποφάσισε να γίνει συνθέτης. Εχει γράψει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες, καθώς και σύγχρονα έργα κλασικής μουσικής. Από το 1946 έχει συνθέσει περισσότερα από 100 κλασικά κομμάτια. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, υπηρέτησε ως επιτυχημένος ενορχηστρωτής στούντιο για την RCA. Ενορχήστρωσε πάνω από 500 τραγούδια και συνεργάστηκε με μεγάλους μουσικούς.

Οι πρώτες του αναμνήσεις ήταν συνδεδεμένες με τον κινηματογράφο. Του άρεσε εξίσου ο κινηματογράφος με τη μουσική και στα νεανικά του χρόνια «ξεχνιόταν» στις κινηματογραφικές αίθουσες παρακολουθώντας όλες τις προβολές. Ετσι, οι δύο του αυτές «αγάπες» τον έκαναν παγκόσμια γνωστό.

Την περίοδο 1960-'75 έγραψε μουσική για ιταλικά γουέστερν των Σέρτζιο Λεόνε, Ντούτσιο Τέσαρι και Σέρτζιο Κορμπούτσι, όπως «Για Μια Χούφτα Δολάρια», «Μονομαχία Στο Ελ Πάσο», «Ο Καλός, ο Κακός και ο Ασχημος» κ.ά. «Μου άρεσε να γράφω τη μουσική πριν ξεκινήσει η ταινία, όχι μόνο για τους ηθοποιούς αλλά και για τον σκηνοθέτη. Νομίζω ότι όταν έχεις τη μουσική εκ των προτέρων μπορείς να ακούσεις και να εξοικειωθείς με αυτήν, μπορείς να την αφομοιώσεις... H σχέση μου με τον Λεόνε με τα χρόνια γινόταν όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Ηταν μια εξαιρετική συνεργασία, γιατί με εμπιστεύτηκε πραγματικά...». Και η συνεργασία τους κράτησε μέχρι τέλους, αφού ο Μορικόνε έντυσε μουσικά με ένα αξέχαστο θέμα το «κύκνειο άσμα» του σκηνοθέτη, «Κάποτε στην Αμερική».

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, ο Μορικόνε συνέθεσε μουσική για πολλά είδη ταινιών, από κωμωδίες μέχρι δράμα, θρίλερ και ιστορικές ταινίες. Αρκετές από τις συνθέσεις του γνώρισαν εμπορική επιτυχία, όπως το «The Ecstasy of Gold», μουσικό θέμα της ταινίας «Ο Καλός, ο Κακός και ο Ασχημος», το «A Man with Harmonica», το «Chi Mai», το «Here's to You», το τραγούδι που έντυσε την ταινία «Σάκκο και Βανζέτι», το οποίο ερμηνεύτηκε από την Τζόαν Μπαέζ, το «Rabbia e tarantella» το οποίο έντυσε το «Allonsanfan» των αδερφών Ταβιάνι.

Ανάμεσα στο 1964 και το 1980, ο Μορικόνε ήταν επίσης τρομπετίστας και συν-συνθέτης στο αβάν-γκαρντ συγκρότημα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού «Gruppo di Improvvisazione Nuova Consonanza». Θεωρούσε τον αυτοσχεδιασμό πρωτοποριακό και ριψοκίνδυνο και στενοχωριόταν που δεν έγινε ευρέως γνωστός και για αυτό το είδος της μουσικής του. Εγραψε, επίσης, το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1978.

Ο Μορικόνε διακρίθηκε στο Χόλιγουντ, συνθέτοντας μουσική για Αμερικανούς σκηνοθέτες, όπως οι Μπράιαν ντε Πάλμα, Μπάρι Λέβινσον, Μάικ Νίκολς και Ολιβερ Στόουν. Στον 21ο αιώνα, η μουσική του Μορικόνε χρησιμοποιήθηκε ξανά στην τηλεόραση και σε ταινίες όπως αυτές του Κουέντιν Ταραντίνο.

Οι συνθέσεις του Μορικόνε αποδείχθηκαν μοναδικές, εμπνευσμένες τόσο από τα σπουδαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου όσο και από τους ωραίους ήχους της καθημερινής ζωής. Η μουσική του συνδύαζε έτσι διακριτικούς ήχους όπως η ηλεκτρική κιθάρα, το παν φλάουτο, οι σφυρίχτρες, οι καμπάνες, ακόμη και οι ήχοι των ζώων, όλα συνοδευόμενα από μια συμφωνική ορχήστρα. Η επιρροή της κλασικής μουσικής υπάρχει σε ολόκληρη τη μουσική σύνθεση του Μορικόνε. Θεωρούσε ότι η μουσική για τις ταινίες πρέπει να έχει ζωή και έξω από αυτές.

Το 2007, ο Μορικόνε παρέλαβε το τιμητικό Οσκαρ «για τη μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες». Είχε προταθεί για άλλα πέντε Οσκαρ την περίοδο 1979 - 2001. Επίσης, παρέλαβε και το Οσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 για τη μουσική της ταινίας «Μισητοί 8» του Ταραντίνο. Ο Μορικόνε έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, έναν τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.

«Ο Xορός»

Κόρες και γιοι του Παρνασσού

και σεις χωριά της Θήβας

κρατήστε το χορό ανοιχτό

να σύρει ο Πελοπίδας

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο τραγούδι «Ο Χορός», σε στίχους Τάκη Βαρελά και μουσική Εύας Φάμπα. Ερμηνεύει το μουσικό συγκρότημα «Υπεραστικοί» και μαζί τους οι Κώστας Σταυρόπουλος (κοντραμπάσο), Βασίλης Παρασκευόπουλος (κλαρινέτο) και Εύα Φάμπα (κιθάρα). Την ηχοληψία - μείξη έκανε ο Γιώργης Νταβαρίνος και το βίντεο επιμελήθηκε ο Γιάννης Κλεφτογιάννης.

Ο «Χoρός» είναι ένα τραγούδι αφιερωμένο στον καπετάνιο του ΕΛΑΣ «Πελοπίδα», αλλά και σε όλους εκείνους που πάλεψαν για τη λευτεριά και το δίκιο του λαού.

Οπως σημειώνει η Ε. Φάμπα: «Διαβάζοντας το βιβλίο του φίλου σημαντικού ζωγράφου Τάκη Βαρελά "ΣΤΑ CAFE ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ", θαύμασα το ποίημα Ο ΧΟΡΟΣ που αφιέρωσε στον καπετάν Πελοπίδα ("τον αντάρτη καπετάνιο του ΕΛΑΣ Ρούμελης, Σεραφείμ Κοσόρα, που εκτελέστηκε στου Γουδή το Μάρτη του 1948 από τα στρατοδικεία της αστικής τάξης"). Είχε έρθει η στιγμή να τιμήσω με πιο προσωπικό τρόπο, μελοποιώντας τους στίχους, τη μνήμη αυτών των αγωνιστών που η προσφορά τους στη φωτεινή πλευρά της ιστορίας του τόπου μας με κάνει να δακρύζω πάντα. Το τραγούδι, πλέον, Ο ΧΟΡΟΣ βρήκε ιδανικό ερμηνευτή το μουσικό συγκρότημα ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ, ένα συγκρότημα με έντονη, πολύ δημιουργική καλλιτεχνική πορεία που μέσα από τις εμφανίσεις και τη μουσική του παίρνει ξεκάθαρα θέση στο πλευρό της εργατικής τάξης, που ενώ παράγει όλο τον κοινωνικό πλούτο καταδικάζεται στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στο πλευρό αυτών που παλεύουν για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση».

Μπορεί κανείς να το ακούσει στο YouTube, στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=bPZ8l3hzwaQ&feature=emb_logo

Σύντομα ο «Χορός» θα κυκλοφορήσει σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

«Πέτρες στις τσέπες του» για μια παράσταση

Επιστρέφουν για μια παράσταση το Σάββατο 18 Ιούλη, στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής», οι «Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς, με τους Μάκη Παπαδημητρίου και Γιώργο Χρυσοστόμου σε ένα απολαυστικό ρεσιτάλ εναλλαγής ρόλων.

Μια «κωμικοτραγωδία» που εκτυλίσσεται στο Κέρι της Ιρλανδίας, όπου κινηματογραφείται μια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή. Ο Τσάρλι και ο Τζέικ είναι δύο ντόπιοι βοηθητικοί ηθοποιοί, δηλαδή κομπάρσοι... δηλαδή οι άνθρωποι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα... και συμμετέχουν στην ταινία. Ο ψεύτικος κόσμος του Χόλιγουντ σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα μιας επαρχιακής πόλης, μέσα από τα μάτια 2 ανθρώπων, μέσα από τις ζωές 15 χαρακτήρων...

Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Χρυσοστόμου, Μάκης Παπαδημητρίου. Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Βίντεο: Ολγα Μπρούμα. Μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Γαλάνη. Βοηθός σκηνοθέτη: Σύρμω Κεκέ.

Πέθανε η Αφροδίτη Γρηγοριάδου

Πραγματοποιήθηκε χτες η κηδεία της ηθοποιού Αφροδίτης Γρηγοριάδου.

Η Α. Γρηγοριάδου «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Για 50 χρόνια υπήρξε πρωταγωνίστρια του θεάτρου, του κινηματογράφου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Είχε σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1962, οπότε έκανε και το ντεμπούτο της, με την παράσταση «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Σταθμός στην καριέρα της υπήρξε η συμμετοχή της στη ραδιοφωνική σειρά «Σπίτι των Ανέμων».

Παλιές εκπομπές της Σεμίνας Διγενή ξανά στην ΕΡΤ

Ομορφες πολιτιστικές - και όχι μόνο - παρέες, εκπομπές της Σεμίνας Διγενή οι οποίες φιλοξένησαν πρόσωπα που έγραψαν ιστορία στο τραγούδι, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ξανά οι τηλεθεατές από αύριο Τετάρτη και κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 22.00, από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Η αρχή θα γίνει με τις παραγωγές «Οι εντιμότατοι φίλοι» και «Κοίτα τι έκανες», ενώ θα ακολουθήσουν άλλες εκπομπές της δημοσιογράφου τις οποίες παρουσίασε για την ΕΡΤ από το 1982 μέχρι το 2009, αλλά και εκπομπές στις οποίες συμμετείχε στην αρχισυνταξία και την παρουσίαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ