ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2022 - Κυριακή 9 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ»
Λένε «ίση αμοιβή», θέλουν μεγαλύτερη εκμετάλλευση

Με αφορμή τη συζήτηση πάνω στο σχέδιο Οδηγίας για την «ισότητα στην αμοιβή ανδρών και γυναικών»

Το «μισθολογικό χάσμα», δηλαδή η ανισότητα που καταγράφεται στατιστικά ανάμεσα στις μισθολογικές αποδοχές γυναικών και ανδρών, βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο του προβληματισμού των αστικών επιτελείων στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή που οι μισθοί των εργαζομένων συμπιέζονται, οι Συλλογικές Συμβάσεις κουρελιάζονται και η «ευελιξία» επεκτείνεται, το ενδιαφέρον της ΕΕ επικεντρώνεται στη θεσμοθέτηση κανόνων για τη «μισθολογική διαφάνεια». Παρουσιάζουν μάλιστα με θράσος την ενημέρωση των εργαζομένων και την υποχρέωση των εργοδοτών για διαφάνεια στις αμοιβές ως ...«όπλα» για να αντιμετωπιστούν οι μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών!

Σ' αυτό το έδαφος εξελίσσονται διαβουλεύσεις και συζητήσεις για την «ίση αμοιβή», χωρίς να θίγουν στο ελάχιστο την επίθεση στους όρους αμοιβής και εργασίας που πλήττουν όλους τους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα τις εργαζόμενες γυναίκες.

Μεγάλη ψαλίδα στους μισθούς

Η αρχή της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία» θεσμοθετήθηκε το 1957, με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ, χωρίς ποτέ να ισχύσει στην πράξη. Σήμερα οι γυναίκες στην ΕΕ αμείβονται κατά 14% λιγότερο από τους άνδρες κατά μέσο όρο, ενώ η ψαλίδα κυμαίνεται από 3,3% έως 21,7% στα κράτη - μέλη.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, το κεφάλαιο, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους την αντιμετωπίζουν ως προϋπόθεση για τη βελτίωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αντλώντας εργατική δύναμη προς εκμετάλλευση από τη μεγάλη «δεξαμενή» του οικονομικά ενεργού γυναικείου πληθυσμού.

Εκφράζεται και μ' αυτόν τον τρόπο το αντικειμενικό γεγονός ότι η μισθωτή εργατική δύναμη είναι πηγή της υπεραξίας, του κέρδους, πολύ περισσότερο όταν οι ανισοτιμίες και διακρίσεις σε βάρος των γυναικών γίνονται πηγή απομύζησης μεγαλύτερου βαθμού εκμετάλλευσης, πρόσθετου κέρδους, μέσο γενικότερης μείωσης μισθών αλλά και πολιτικής χειραγώγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι διακηρύξεις για την αντιμετώπιση του «μισθολογικού χάσματος», για το οποίο παίζουν ρόλο μια σειρά παράγοντες όπως: Η υποαπασχόληση και οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, που καταγράφουν μεγαλύτερα ποσοστά στις γυναίκες, οι διαφοροποιήσεις που παρουσιάζονται κατά κλάδο ανάλογα με την ειδίκευση του γυναικείου εργατικού δυναμικού, και οι συχνότερες και μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές του εργάσιμου βίου των γυναικών, που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη μητρότητα και τις ευθύνες φροντίδας των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.

Ολα αυτά καθηλώνουν τον μέσο μισθό των γυναικών σε χαμηλότερα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις σε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ότι «το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στην ΕΕ ανέρχεται σε 8% για τους άνδρες και 31% για τις γυναίκες».

Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε 8,9 εκατομμύρια εργαζόμενες σε όλη την ΕΕ, οι οποίες επιφορτίζονται με τις αυξημένες ευθύνες φροντίδας της οικογένειας, εξαιτίας του περιορισμένου και υποβαθμισμένου δικτύου δημόσιων και δωρεάν δομών Προσχολικής Αγωγής και της κυριαρχίας των αντίστοιχων εμπορευματοποιημένων δομών, όπως ισχύει επίσης για τις δομές δημιουργικής απασχόλησης και για τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Πάνω απ' όλα ...«διαφάνεια» και «ενημέρωση»!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διαμόρφωση μιας Οδηγίας σχετικής με την εφαρμογή της «αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της ίδιας αξίας» από τον Μάρτη του 2021, με στόχο τη θεσμοθέτηση μιας δέσμης μέτρων για τη λεγόμενη «μισθολογική διαφάνεια».

Στο κοινό τους θεματολόγιο, οι χώρες που αναλαμβάνουν διαδοχικά την προεδρία της ΕΕ (Γαλλία, Τσεχία και Σουηδία) τους επόμενους μήνες (μέχρι και τον Ιούνη 2022) «δεσμεύονται» για την προώθηση μέτρων που θα «αντιμετωπίζουν τις έμφυλες ανισότητες στην αγορά εργασίας» και θα «γεφυρώνουν το έμφυλο μισθολογικό χάσμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμά του στα μέσα Δεκέμβρη χαρακτήρισε την υπό συζήτηση πρόταση «σημαντική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του μισθολογικού χάσματος» και για την εφαρμογή της «αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία και εργασία ίσης αξίας».

Σύμφωνα με την ΕΕ, η εφαρμογή της αρχής της ισότητας της αμοιβής «παρακωλύεται από την έλλειψη διαφάνειας στα συστήματα αμοιβής», καθώς οι εργαζόμενοι - όπως ισχυρίζεται - δεν διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα αμοιβής ώστε ...«να ασκήσουν με επιτυχία αγωγές για την ισότητα της αμοιβής».

Ετσι, η υπό συζήτηση Οδηγία προβλέπει την υποχρέωση των εργοδοτών που απασχολούν τουλάχιστον 250 εργαζόμενους «να υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις σχετικά με τις αμοιβές, με κατάλληλο και διαφανή τρόπο», ενώ τα κράτη - μέλη μπορούν να επεκτείνουν την υποχρέωση αυτή και σε εργοδότες που απασχολούν λιγότερους εργαζομένους.

Η ίδια η πρόταση Οδηγίας ξεκαθαρίζει ότι «δεν εμποδίζει τους εργοδότες να αμείβουν διαφορετικά τους εργαζομένους που εκτελούν όμοια εργασία βάσει αντικειμενικών, ουδέτερων ως προς το φύλο και χωρίς προκαταλήψεις κριτηρίων, όπως η απόδοση και η ικανότητα».

Ετσι, ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για να διατηρείται και να εντείνεται η μισθολογική ανισότητα, όχι μόνο ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά και μεταξύ των εργαζομένων συνολικά, στην κατεύθυνση της σύνδεσης του μισθού με την «παραγωγικότητα». Το μόνο που απασχολεί την ΕΕ είναι τα κριτήρια που αφορούν την «απόδοση» και την «ικανότητα» των εργαζομένων να είναι «ουδέτερα» και χωρίς «προκαταλήψεις» όσον αφορά το φύλο.

Με τις «ευλογίες» των μεγαλοεργοδοτών

Με βάση το περιεχόμενο της υπό συζήτηση Οδηγίας, δεν είναι καθόλου περίεργο που η εργοδοτική οργάνωση «Business Europe» σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι «οι Ευρωπαίοι εργοδότες συμφωνούν πλήρως στην ανάγκη μείωσης της διαφοράς στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων».

Δημοσιοποιώντας τη θέση του πάνω στην προτεινόμενη Οδηγία, ο εργοδοτικός φορέας υπογραμμίζει ότι η παρουσία περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, «καθώς χρειαζόμαστε πρόσβαση σε μια μεγάλη ομάδα ειδικευμένων, ταλαντούχων, ικανών και αφοσιωμένων εργαζομένων, ανεξαρτήτως φύλου».

Παράλληλα, οι εργοδότες επαναλαμβάνουν με τη σειρά τους ότι «αντικειμενικά στοιχεία», ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνουν ασφαλώς και την «απόδοση» των εργαζομένων, μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορά στους καταβαλλόμενους μισθούς. «Αυτό δικαιολογείται και δεν πρέπει να παρεμποδίζεται», σημειώνουν. «Οι μισθοίείναι θέμα του μηχανισμού λειτουργίας της αγοράς», ξεκαθαρίζουν και προσθέτουν πως αυτή είναι η «θεμελιώδης βάση για την παραγωγικότητα και την ευημερία στην Ευρώπη».

Χαμηλότεροι μισθοί και «πρωταθλήτριες» στην «ευελιξία»

Μια ενδεικτική εικόνα για τους χαμηλότερους μισθούς και ημερομίσθια των γυναικών στη χώρα μας αποτυπώνουν τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, που αφορούν τον Νοέμβρη του 2021, στο σύνολο των επιχειρήσεων το μέσο ημερομίσθιο (τακτικών αποδοχών) των γυναικών (40,74 ευρώ) υπολείπεται κατά 7,38 ευρώ εκείνου των ανδρών (48,12 ευρώ).

Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα οικοδομοτεχνικά έργα) ο μέσος μισθός των γυναικών περιορίζεται σε 870,04 ευρώ, ενώ για τους άνδρες υπολογίζεται σε 1.048,64 ευρώ. Δηλαδή ο μέσος μισθός των γυναικών είναι κατά 17% χαμηλότερος από τον μέσο μισθό των ανδρών, ενώ υπολείπεται κατά 8,82% (94,77 ευρώ) από τον μέσο μισθό του συνόλου των μισθωτών (964,81 ευρώ) στις κοινές επιχειρήσεις.

Το ποσοστό των γυναικών αγγίζει το 46,95% στο σύνολο των ασφαλισμένων, «πέφτει» ωστόσο στο 43,58% όσον αφορά τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση. Αντιθέτως, στη μερική απασχόληση οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 53,66%, δηλαδή την πλειοψηφία των ασφαλισμένων.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες κρατούν τα πρωτεία στη μερική απασχόληση έχει τη δική του συμβολή στο άνοιγμα της «ψαλίδας» στις μισθολογικές τους αποδοχές. Τα παραπάνω δεν αποτυπώνουν το πρόβλημα στο σύνολό του, καθώς το ύψος του μεροκάματου και η ενδεχόμενη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα δεν καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία όταν πρόκειται για ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία.

Κρύβουν την ταξική αιτία

Οι αναλύσεις και οι προτάσεις Οδηγιών των αστικών επιτελείων της ΕΕ προσπαθούν να συγκαλύψουν την ταξική αιτία των διακρίσεων σε βάρος της μισθωτής εργαζόμενης, που εκφράζεται και στο λεγόμενο «μισθολογικό χάσμα». Γιατί οι γυναίκες έχουν χαμηλότερες αποδοχές κατά μέσο όρο, ως αποτέλεσμα των λιγότερων ωρών εργασίας, της αυξημένης εκπροσώπησής τους σε χαμηλά αμειβόμενους κλάδους, σε θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, σε ολιγόμηνα προγράμματα κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και εξαιτίας των μεγαλύτερων ποσοστών μακροχρόνιας ανεργίας. Στην πραγματικότητα, οι εκθέσεις των ευρωπαϊκών επιτελείων για το «μισθολογικό χάσμα» ανάμεσα στα φύλα ωθούν και στην αντίληψη ότι αρκεί η πάλη για εξασφάλιση της εξίσωσης των μισθών ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη θέση της γυναίκας στην εργασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ