ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πειρατεία" σε βάρος του ΟΤΕ

Ο Οργανισμός - αλλά και το ελληνικό δημόσιο - χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια το χρόνο απ' την ασύδοτη δραστηριότητα ξένων και ντόπιων ιδιωτικών τηλεπικοινωνιακών εταιριών

Αιμορραγία αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών έχει ο ΟΤΕ, από την παράνομη και ασύδοτη δραστηριότητα ιδιωτικών τηλεπικοινωνιακών εταιριών, ντόπιων και ξένων, που ανενόχλητες προβαίνουν στην πώληση υπηρεσιών και μάλιστα χρησιμοποιώντας την υποδομή του ίδιου του Οργανισμού. Πρόκειται δηλαδή για κατάργηση στην πράξη του μονοπωλίου που ακόμα διαθέτει ο ΟΤΕ σε μια σειρά υπηρεσίες του (τουλάχιστον στα χαρτιά), και ενώ ο ίδιος φαίνεται αδύναμος να αντιδράσει στην πειρατεία που γίνεται σε βάρος του.

Οι εταιρίες αυτές δε διστάζουν ακόμα και να διαφημίζονται στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, προβάλλοντας τις παράνομες δραστηριότητές τους, που αφαιρούν έσοδα, όχι μόνο από τα ταμεία του ΟΤΕ, αλλά και από τον κρατικό κορβανά, αφού σε αρκετές περιπτώσεις το ελληνικό δημόσιο δεν εισπράττει τα αντίστοιχα ποσά του ΦΠΑ (18%), αλλά και το φόρο εισοδήματος.

Οι τρόποι και τα μέσα που οι εν λόγω εταιρίες χρησιμοποιούν για την επίτευξη των παράνομων δραστηριοτήτων τους κυρίως είναι:

α) Η μίσθωση κυκλωμάτων για ίδια χρήση, τα οποία όμως χρησιμοποιούνται για να παρέχουν υπηρεσίες προς τρίτους.

β) Καταστρατήγηση των όρων αδείας από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, στο βαθμό που παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από τη φωνητική τηλεφωνία.

γ) Οι υπηρεσίες callback, τις οποίες παρέχουν κυρίως πολυεθνικές εταιρίες του κλάδου, αφαιρώντας από τον ΟΤΕ μεγάλο κομμάτι της διεθνούς του κίνησης.

δ) Η εκτροπή κλήσεων σε ψηφιακά κέντρα.

ε) Η υπηρεσία comference calling, την οποία χρησιμοποιούν κάποιες τράπεζες. Αλλά και η αξιοποίηση της δυνατότητας που δίνει η υπηρεσία της μετάδοσης δεδομένων (DATA) για να μεταδίδεται και φωνή, αν και κάτι τέτοιο παραβιάζει το μονοπώλιο του ΟΤΕ, που μέχρι σήμερα έχει στη φωνητική τηλεφωνία.

Από τις δραστηριότητες αυτές ο ΟΤΕ υφίσταται σοβαρή οικονομική ζημιά, που από ορισμένους εκτιμάται σε μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια το χρόνο. Οι απώλειες προέρχονται από τη μη είσπραξη τελών από τον ΟΤΕ, αλλά και από τα σε βάρος του καταλογιζόμενα τέλη κατανομής από τις άλλες χώρες (διεθνή τηλεφωνία). Επιπλέον, τα κυκλώματά του φορτίζονται με την παράνομη κίνηση, ιδίως της διεθνούς τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να μην αντεπεξέρχονται στην τηλεφωνική κίνηση και έτσι να ζημιώνεται και από τη μη πραγματοποιούμενη τηλεφωνική ανταπόκριση.

Παράλληλα, ζημιώνεται και το ελληνικό δημόσιο, γιατί παρά το γεγονός ότι αυτές οι εταιρίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, και όταν πρόκειται για τις ξένες διαθέτουν και εμπορικούς αντιπροσώπους, δεν πληρώνουν το ανάλογο ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος.

Σύμφωνα με καταγγελίες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανώτατου Προσωπικού ΟΤΕ (ΠΣΑΠ), αν και το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από το τέλος του 1995, η διοίκηση του ΟΤΕ δεν έλαβε κανένα μέτρο για την περιστολή του κακού και την προάσπιση των συμφερόντων του Οργανισμού. Την άνοιξη του 1995, ο ΟΤΕ συγκρότησε Επιτροπή Ερευνας και Μελέτης, η οποία ολοκλήρωσε το έργο της το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου. Ομως από τότε η μελέτη αυτή, όπως καταγγέλλει ο ΠΣΑΠ ΟΤΕ, παραμένει αναξιοποίητη σε κάποια συρτάρια.

Τα πορίσματα της επιτροπής αυτής χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, αλλά και προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά, αφού, όπως συμπεραίνει, στον τηλεπικοινωνιακό χώρο επικρατεί πλήρης αναρχία, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, αλλά και η Εθνική Τηλεπικοινωνιακή Επιτροπή δε λαμβάνουν κανένα μέτρο πρόληψης ή καταστολής, με αποτέλεσμα η αιμορραγία εσόδων για τον ΟΤΕ και το δημόσιο καθημερινά να ογκώνεται.

Οπως υπογραμμίζουν στελέχη του ΟΤΕ, για ορισμένες υπηρεσίες (π.χ. callback) "θύματα" απ' αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να αποδειχθούν και οι συνδρομητές, επειδή δεν κατοχυρώνεται το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αλλά αμφιλεγόμενο είναι κατά πόσο πράγματι αυτές οι εταιρίες παρέχουν τελικά πιο φθηνές υπηρεσίες.

Από τα παραπάνω γίνεται πλέον διακριτό σε ποιο "ελεύθερο ανταγωνισμό" μας οδηγούν οι θιασώτες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όταν οι δημόσιοι Οργανισμοί δεν μπορούν να προστατευτούν από την ασύδοτη δράση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των πολυεθνικών, ακόμα και στη φάση της μερικής απελευθέρωσης. Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν ο ΟΤΕ και η κυβέρνηση, ανέτοιμοι, αναμένουν με δέος τις τελικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το χρόνο που θα ορίσει την ολοκληρωτική απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ενισχύθηκε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Τα αποτελέσματα του έκτακτου συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ

Αύξηση όχι, μόνο ποσοστιαία, αλλά και εδρών, είχε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ) κατά τις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου - διευρυμένου - Γενικού Συμβουλίου (ΓΣ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και αντιπροσώπων για την ΑΔΕΔΥ.

Οι αρχαιρεσίες έγιναν στο πλαίσιο του 8ου (εκτάκτου) Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ. Στο συνέδριο αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού και η θητεία του ΓΣ έγινε τριετής (ήταν διετής) ενώ αυξήθηκαν τα μέλη του σε 33(ήταν 27) και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής σε 11 (από 9).

Η ΔΕΥ συγκέντρωσε 22 ψήφους περισσότερες απ' ό,τι στις αντίστοιχες εκλογές του Νοέμβρη '95, επιπλέον μια έδρα για το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και δύο επιπλέον αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ. Αντίθετα, η ΠΑΣΚΕ έχασε μια έδρα στο 27μελές Γενικό Συμβούλιο και δύο αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα, ψήφισαν 859 σύνεδροι από 806 στο προηγούμενο συνέδριο και υπήρξαν 17 άκυρα/λευκά. Η ΔΕΥ πήρε 94 ψήφους (από 72), ποσοστό 11,1% (από 8,9%), τέσσερις έδρες στο 33μελές συμβούλιο (από τρεις στο 27μελές) και 13 αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ (από οχτώ). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 491 ψήφους (από 500), ποσοστό 58,3% (από 62,42%), 20 έδρες στο 33μελές συμβούλιο και 66 αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ (από 68). Η ΔΑΚΕ πήρε 161 ψήφους (από 151), ποσοστό 19,1% (από 18,8%), έξι έδρες στο 33μελές συμβούλιο (από πέντε στο 27μελές) και 22 αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ (από 24). Η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΝ πήρε 52 ψήφους (από 50), ποσοστό 6,1%, διατήρησε τις δύο έδρες της στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ και εξέλεξε οχτώ αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ (από έξι). Οι "Συσπειρώσεις" πήραν 26 ψήφους (από 18), ποσοστό 3,08%, μία έδρα στο γενικό Συμβούλιο και εξέλεξε τρεις αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ (από έναν). Τέλος, η παράταξη που πρόσκειται στο ΔΗΚΚΙ πήρε 18 ψήφους, ποσοστό 2,1%, δεν έβγαλε έδρα στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, όμως, εξέλεξε δύο αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου για την εκλογή νέας Εκτελεστικής Επιτροπής θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Εισήγηση της ΔΕΥ

Στις εισηγήσεις των στελεχών της ΔΕΥ επισημάνθηκε η επίθεση που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και οι πολυεθνικές, ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Αρνητική εξέλιξη για την οποία η παράταξη είχε προειδοποιήσει από την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η κυβέρνηση, τονίστηκε, εξασφάλισε αύξηση 440% στα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων, όταν τα ελλείμματα των Δημοσίων Νοσοκομείων είναι 200 δισ. δραχμές. Αυξάνεται το μερίδιο που πληρώνει ο εργαζόμενος για την υγεία και μειώνεται η συμμετοχή του κράτους.

Επίσης, έγινε αναφορά στα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, που θα χειροτερέψουν τη θέση των εργαζομένων.

Τέλος, η ΔΕΥ κατήγγειλε την πλειοψηφία της προηγούμενης ηγεσίας της Ομοσπονδίας για "κυβερνητικό συνδικαλισμό" και κάλεσε το συνδικαλιστικό υγειονομικό κίνημα "να υπερασπίσει τα αιτήματά τους, να κτίσει το δικό του μέτωπο πάλης".

Ευρω-Αυτοδιοίκηση

Συνεργασία για την επιτυχία της ευρωπαϊκής πορείας που "πρέπει" να ακολουθήσει η χώρα μας, εγκαινίασαν χτες ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος,και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας.Μια συνεργασία που στόχο έχει να εντάξει ακόμα και αυτόν το λαϊκό θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο "παιχνίδι" των ισχυρών για μεγαλύτερη εξουσία. Αλλωστε, στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκαθάρισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα, με γνώμονα την ευρωπαϊκή διάσταση της "αναπτυξιακής" πολιτικής της πατρίδας μας και όχι με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών. Δήλωση που δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, καθώς στα δυο χρόνια θητείας του ως δημάρχουόλες του οι πρωτοβουλίες κι ενέργειες το παραπάνω "παιχνίδι" εξυπηρετούν - στο οποίο σαφώς ο νικητής είναι προκαθορισμένος. Δηλώνει συνεχώς και πραγματώνει την "ανάγκη" για ένα κέντρο - υποδοχέα επιχειρηματικής και τουριστικής δραστηριότητας, για μια πόλη, για μια Αυτοδιοίκηση, όπου ο πολίτης δεν έχει λόγο... ύπαρξης.

Συγκέντρωση της ΔΑΣ Περιστερίου

Συγκέντρωση ενημέρωσης και συζήτησης για τα δημοτικά τεκταινόμενα διοργανώνει τη Δευτέρα, 10 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο "Γ. Ρίτσος", στο Περιστέρι, η γραμματεία της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης". Παράλληλα η γραμματεία θα κόψει και την πρωτοχρονιάτικη πίτα της και καλεί τους συνδημότες της να παρευρεθούν.

Τριβές για τις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις

Τριβές δημιουργούν οι χιλιάδες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις του Εφετείου Αθήνας ανάμεσα στους δικηγόρους και τους δικαστές, ενώ φαίνεται δύσκολο να υπάρξει μια λύση, η οποία να συμβάλλει στη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και να μην ταλαιπωρεί τους χιλιάδες δικηγόρους της Αθήνας.

Εκπρόσωποι των δικαστών βλέπουν ως "κάποια λύση" τη λειτουργία ποινικών τμημάτων στο Εφετείο τα απογεύματα, αλλά εκφράζει έντονες αντιρρήσεις ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών προκειμένου να αποφασίσει τη λειτουργία ποινικών τμημάτων τα απογεύματα, αλλά ο ΔΣΑ μέσω του προέδρου του υποστήριξε ότι το θέμα μπορεί να λυθεί με τις δύο νέες αίθουσες που δημιουργούνται από την απομάκρυνση του Τμήματος Ποινικού Μητρώου από το Εφετείο και την αλλαγή του τόπου συνεδρίασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου κακουργημάτων στο Ρουφ.

Υστερα από τις εκατέρωθεν διευκρινίσεις θεωρείται ότι δεν υφίσταται θέμα λειτουργίας ποινικών τμημάτων στο Εφετείο τα απογεύματα. Παράλληλα, οι πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέψευσαν πληροφορίες που τους έφερναν υποστηρικτές της άποψης για απογευματινά ποινικά τμήματα στο Εφετείο.

Η στέγαση των δικαστηρίων

Το θέμα της στέγασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου και Εφετείου θα τεθεί έντονα στη σημερινή Γενική Συνέλευση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών. Οι διοικητικοί δικαστές αφ' ενός εργάζονται κυριολεκτικά κάτω από άθλιες συνθήκες στο παμπάλαιο κτίριο της οδού Σοφοκλέους, ενώ οι αίθουσες είναι ακατάλληλες για συνεδριάσεις. Σήμερα, θα διεξαχθούν και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ