ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - «ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Περισσότερα αντεργατικά εργαλεία για μείωση ωρών εργασίας και αναστολή συμβάσεων

Η κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Podemos «εξοπλίζει» τις επιχειρήσεις με τις πλάτες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Από κινητοποίηση του ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας στη Μαδρίτη, κατά την ψήφιση της νέας αντεργατικής «Εργασιακής Μεταρρύθμισης»
Από κινητοποίηση του ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας στη Μαδρίτη, κατά την ψήφιση της νέας αντεργατικής «Εργασιακής Μεταρρύθμισης»
Η περιβόητη «Εργασιακή Μεταρρύθμιση» της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας (PSOE - Unidas Podemos), με τη συγκατάθεση των εργοδοτικών ενώσεων και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που δίνει ακόμη περισσότερα εργαλεία στις επιχειρήσεις να μειώνουν ώρες εργασίας, να αναστέλλουν συμβάσεις και να κάνουν απολύσεις, ψηφίστηκε οριακά την περασμένη Πέμπτη στο Κοινοβούλιο.

Η «Μεταρρύθμιση» είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει η Κομισιόν στην Ισπανία προκειμένου να λάβει κονδύλια και δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ τη συγκατάθεσή τους έδωσαν η Ισπανική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Οργανώσεων (CEOE) και οι δύο κύριες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, UGT και CCOO, που ελέγχονται από τη σοσιαλδημοκρατία.

Η συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών - Podemos είχε υποσχεθεί «πλήρη κατάργηση της μεταρρύθμισης του 2012», των σαρωτικών αντεργατικών μέτρων που είχε λάβει η «συντηρητική» κυβέρνηση Ραχόι (Λαϊκό Κόμμα - PP) εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης.

Στη συνέχεια, βέβαια, αποκαλύφθηκε πως προωθεί μόνο επιμέρους «διορθώσεις» της μεταρρύθμισης του 2012. Οχι μόνο διατηρείται ο αντεργατικός πυρήνας της, αλλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι εμπλουτίζουν τις επιλογές τους στην πλήρη προσαρμογή της εργασίας στα μέτρα της κερδοφορίας τους, με τη στήριξη του κράτους. Σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή της «Εργασιακής Μεταρρύθμισης» θα έχει ο εργατοπατερισμός.

Ενισχύονται οι μηχανισμοί «ευελιξίας» της εργοδοσίας

Ενδεικτικά, αξιοποιώντας και τη συγκυρία της πανδημίας, το πρόγραμμα ΕRTE, που προβλέπει προσωρινές απολύσεις με αναστολή εργασίας λόγω «ανωτέρας βίας», επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που αναφέρουν «περιορισμό» της παραγωγής ή κώλυμα και ενσωματώνεται στη νομοθεσία. Ετσι, οι εταιρείες θα μπορούν να προσλαμβάνουν και να απομακρύνουν εργαζόμενους ανάλογα με την τρέχουσα δραστηριότητα και τον φόρτο εργασίας.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να καταφύγουν «ως σωσίβιο» στον Μηχανισμό RED για Ευελιξία και Σταθεροποίηση της Απασχόλησης - ουσιαστικά μια νέα μορφή ΕRΤΕ - προκειμένου να μειώνουν ώρες εργασίας και να αναστέλλουν συμβάσεις, με τη στήριξη του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων, όταν δηλώνουν οργανωτικά, παραγωγικά ή οικονομικά προβλήματα. Εδώ θα μπορούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις που π.χ. λόγω ενεργειακής μετάβασης (βλέπε ηλεκτροκίνηση) θα χρειαστεί να επανεκπαιδεύσουν εργαζόμενους.

Αλλωστε, θεμελιώδεις πτυχές της μεταρρύθμισης του 2012 - όπως οι ομαδικές απολύσεις και η μείωση της αποζημίωσης - δεν μπήκαν καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κατά τ' άλλα, η «αριστερή» εκδοχή της «Εργασιακής Μεταρρύθμισης» θέτει ορισμένους περιορισμούς σε εξόφθαλμες «στρεβλώσεις» της αγοράς εργασίας αναφορικά με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, που στην Ισπανία φτάνουν το 26% του συνολικού εργατικού δυναμικού, υψηλότερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Εξαιτίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτει για ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά μονοπώλια, η «Μεταρρύθμιση» προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που τα τελευταία δύο χρόνια εργάζονται για 18 μήνες στην ίδια επιχείρηση, είτε θα γίνονται αορίστου χρόνου είτε θα απολύονται και η επιχείρηση θα προσλαμβάνει άλλον «συμβασιούχο» στη θέση τους.

Επίσης οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν θα καταργούνται έναν χρόνο μετά τη λήξη τους αλλά θα διατηρούνται μέχρι να υπογραφεί νέα. Εδώ βέβαια θα επιστρατευτεί και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, για συμβάσεις σύμφωνα με τις «αντοχές της οικονομίας»...

Στο μεταξύ, βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος ψήφισε υπέρ της «Μεταρρύθμισης», με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να εγκριθεί με 175 ψήφους έναντι 174 κατά, ισχυρίστηκε πως ψήφισε εξ αποστάσεως και έκανε λάθος! Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι ζήτησε να αλλάξει την ψήφο του, αλλά δεν του επιτράπηκε. Το ΡΡ δήλωσε ότι «θα αγωνιστεί μέχρι τέλους» για την ακύρωση της ψηφοφορίας.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του αμερικανικού κεφαλαίου

Στο επίκεντρο η παραγωγή ημιαγωγών (τσιπ) και η εφοδιαστική αλυσίδα

Στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, φουντώνει ο ανταγωνισμός και στον κρίσιμο τομέα των ημιαγωγών (τσιπ), που αφορά μεταξύ άλλων τις βιομηχανίες ηλεκτροκίνησης, τηλεπικοινωνιών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Την περασμένη Παρασκευή, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, με έμφαση στην ενίσχυση της αμερικανικής παραγωγής ημιαγωγών με 52 δισ. δολάρια. Το νομοσχέδιο, γνωστό ως «America COMPETES Act 2022», προβλέπει επίσης επενδύσεις 45 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε δήλωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στάθηκε στη σημασία του νομοσχεδίου για «να ξεπεράσουμε στον ανταγωνισμό την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο στον 21ο αιώνα».

Οι ημιαγωγοί, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατασκευάζεται στην Ασία, είναι απαραίτητοι για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων, αυτοκινήτων και άλλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ακόμα και για τη λειτουργία των συσκευών παροχής οξυγόνου στα νοσοκομεία. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σήμερα το 4% των συστατικών μερών των αυτοκινήτων αποτελείται από ημιαγωγούς, ωστόσο το 2030 το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 20%.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να πριμοδοτήσει την παραγωγή τους στις ΗΠΑ, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, να καλεί σε στήριξη των επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα, ώστε οι ΗΠΑ να μη βρίσκονται πλέον «στο έλεος άλλων χωρών». Με φόντο τα τεράστια πακέτα κρατικής χρηματοδότησης, η εταιρεία «Intel» ανακοίνωσε ήδη ότι από τα τέλη του έτους θα κατασκευάσει δύο εργοστάσια ημιαγωγών στο Οχάιο.

Σημειωτέον, το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίστηκε μόνο από τους Δημοκρατικούς και καταψηφίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους (222 ψήφοι υπέρ, 210 κατά), παρότι τον περασμένη Ιούνη και τα δύο κόμματα ψήφισαν στη Γερουσία ένα παρόμοιο νομοσχέδιο.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών - και των νέων παζαριών που θα ακολουθήσουν - βρίσκεται και αυτήν τη φορά η κόντρα για τη μοιρασιά των τεράστιων κρατικών πακέτων στα διαφορετικά τμήματα του αμερικανικού κεφαλαίου: Οι Ρεπουμπλικάνοι, πέρα από το πρόσχημα του κατά πόσο το νέο νομοσχέδιο αναγκάζει το Πεκίνο να λογοδοτήσει και για τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνουν ότι προβλέπει «υπερβολικές επενδύσεις» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Ανησυχίες» των ΗΠΑ για μη τήρηση της εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο

Στο μεταξύ, σε μία ακόμα πλευρά της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον προωθεί νέες κυρώσεις και δασμούς κατά κινεζικών μονοπωλίων, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν κατηγορούν το Πεκίνο ότι δεν έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα για την αγορά αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών αξίας 200 δισ. δολαρίων το 2020 και το 2021.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας που είχε υπογραφεί τον Γενάρη του 2020, επί προεδρίας Τραμπ, με στόχο την «εξομάλυνση» του «εμπορικού πολέμου» μεταξύ των δύο χωρών, παρότι και μετά την υπογραφή της παρέμειναν δασμοί εκατοντάδων δισ. δολαρίων σε προϊόντα και στις δύο πλευρές.

Στη συμφωνία αναφερόταν ότι η Κίνα θα αυξήσει τις αγορές αμερικανικών βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων, Ενέργειας και υπηρεσιών. Σύμφωνα ωστόσο με στοιχεία που δημοσιεύει το πρακτορείο «Reuters», το Πεκίνο έχει καλύψει μόνο το 60% αυτής της δέσμευσης.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο, Σάρα Μπιάνκι, ανέφερε ότι οι σχετικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας είναι «πολύ δύσκολες».

Επισημαίνεται ότι το 2020 το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με την Κίνα ήταν 310,3 δισ. δολάρια.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Νέος γύρος επαφών για τις «εταιρικές σχέσεις» των ΗΠΑ στον Ειρηνικό

Μεταβαίνοντας στην Αυστραλία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ξεκινά νέα σειρά επίσημων επαφών στην περιοχή, με στόχο «οι ΗΠΑ να δεσμευτούν με τους συμμάχους και εταίρους τους στον Ινδο-Ειρηνικό για την ανάπτυξη της ειρήνης, της ανθεκτικότητας και της ευημερίας σε όλη την περιοχή, και να δείξουν ότι αυτή η εταιρική σχέση αποδίδει».

Ο Μπλίνκεν μεταξύ άλλων θα πάρει μέρος στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του σχήματος «Quad» (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία), το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να αναβαθμίσει ως σχήμα «αντιμετώπισης» της Κίνας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως οι ΗΠΑ «μαζί με τους εταίρους μας στο "Quad" παραδίδουμε αποτελέσματα για τους πληθυσμούς μας και την περιοχή» σε τομείς όπως «η ασφάλεια στη θάλασσα, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η κυβερνοασφάλεια, η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες».

Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί επίσης στα νησιά Φίτζι - η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού ΥΠΕΞ από το 1985 - με στόχο «την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας», αποτυπώνοντας την αυξανόμενη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει συμμαχίες στις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, η γεωστρατηγική θέση του οποίου αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο της κόντρας ΗΠΑ - Κίνας.

Τέλος, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα μεταβεί στη Χαβάη, όπου μαζί με τον ειδικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, Σουνγκ Κιμ, θα έχουν τριμερή συνάντηση με αξιωματούχους της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, μετά και τις 9 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων που έκανε η Πιονγιάνγκ μέσα στον Γενάρη. Ζητούμενο, επισημαίνεται, είναι «να συζητήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο ζητημάτων, μεταξύ τους την ολική αποστρατικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας, αλλά και την άμεση επίλυση του ζητήματος των αρπαγών».

Στρατιωτικές ασκήσεις και «ανησυχία» για την «παρουσία» της Κίνας

Στο μεταξύ, πολεμικά αεροσκάφη από ΗΠΑ, Αυστραλία και Ιαπωνία συμμετείχαν από κοινού στην άσκηση που είναι γνωστή ως «Elephant Walk» και συνεχίζεται μέχρι τις 18/2 στη νήσο Γκουάμ (αμερικανική κτήση) στον Ειρηνικό. Η άσκηση αφορά δραστηριότητα στενού σχηματισμού που συμμαχικά αεροσκάφη ανέπτυσσαν και στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να διεξάγουν μαζί αεροπορικές επιδρομές.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας Π. Ντάτον δήλωσε: «Χάσαμε πολύ χρόνο (...) Οι ΗΠΑ και άλλοι συμφωνήσαμε και επιτρέψαμε τη στρατιωτικοποίηση, σε σημείο πλέον στο οποίο η Κίνα έχει παρουσία στο 20% της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, κάτι που δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής». Και πρόσθεσε: «Αν συνεχίσουμε στην ίδια τροχιά, τότε νομίζω ότι θα ηττηθούμε μέσα στην επόμενη δεκαετία».

Διπλωματικός «πυρετός» στο Πεκίνο

Την ίδια στιγμή, στο περιθώριο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε σειρά επαφών με ξένους ηγέτες που παρευρέθηκαν και στην τελετή έναρξης.

Εκτός από τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν, με τον οποίο υπέγραψε και σειρά νέων διμερών συνεργασιών, ο Σι είχε γεύμα εργασίας και κατ' ιδίαν συναντήσεις με ηγέτες όπως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κ. Γ. Τοκάγεφ και ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς. Στις επαφές κυριάρχησαν προτάσεις για επέκταση ή σύναψη συνεργασιών, στο πλαίσιο και των κινεζικών επενδύσεων «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος».

Ο Σι είχε επίσης συνάντηση με τον Τουρκμένο ομόλογό του, Γκ. Μπερντιμουχαμέντοφ, και συμφώνησαν να βαθύνει η διμερής συνεργασία για παροχή φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στην Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ