ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
Μέτρα για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος
  • Δε μας αφήνει η ΕΕ, δικαιολογήθηκε η ΝΔ
  • Μη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, τη βρήκε το ΠΑΣΟΚ
  • Αυτά δε γίνονται στον καπιταλισμό, είπε ο ΛΑ.Ο.Σ.
  • Για ...«ρεφορμισμό» έκανε λόγο ο ΣΥΝ

Η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ. απέρριψαν χτες στη Βουλή πρόταση νόμου του ΚΚΕ για «την προστασία του λαϊκού εισοδήματος» που προβλέπει κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των διοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης. Πρόκειται για μέτρα που αποσκοπούν στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και η απόρριψή τους δείχνει ότι τα κόμματα αυτά, παρά τις όποιες λεκτικές και ανούσιες αντιπαραθέσεις, όταν πρόκειται να τοποθετηθούν επί της ουσίας των προβλημάτων τότε ομονοούν με ταυτόσημη σχεδόν επιχειρηματολογία.

Η πρόταση νόμου δεν μπήκε τυπικά σε ψηφοφορία, γιατί, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις σε σχετική διάταξη του Συντάγματος, προτάσεις νόμων της αντιπολίτευσης που προκαλούν μείωση εσόδων του Δημοσίου δεν τίθενται σε ψηφοφορία.

«Καταθέσαμε την πρόταση νόμου ως συνέχεια μιας σειράς ανάλογων μέτρων για να συμβάλει το ΚΚΕ ώστε τα λαϊκά στρώματα να μην παρακολουθούν μόνο τις εξελίξεις αλλά να οργανωθούν και να περάσουν στην αντεπίθεση πολύ περισσότερο σε περίοδο κρίσης που έχει τρομάξει τους πλουτοκράτες και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, όσον αφορά το βάθος και την έντασή της», τόνισε παρουσιάζοντας την πρόταση ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

Η πρότασή μας, είπε, προσπαθεί να απαντήσει σε προσπάθειες που γίνονται από την κυρίαρχη αστική τάξη στο να αποκρυφθεί ο χαρακτήρας των οικονομικών εξελίξεων και να δημιουργηθούν αυταπάτες για τη συμπίεση του βιοτικού επιπέδου. Δεν πρόκειται για τυχαίο φαινόμενο αλλά για μια μόνιμη κατάσταση μέσα από έναν σοβαρό μηχανισμό αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου σε βάρος των εργαζομένων.

Ως ΚΚΕ, τόνισε, λέμε ότι η πολιτική των απελευθερώσεων των αγορών και των κινήτρων στο κεφάλαιο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα δεινά και δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις διακηρύξεις ότι μέσα από διάφορα «παρατηρητήρια τιμών» και «συμφωνίες κυρίων» μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας. Ούτε, είπε, θεωρούμε ότι η επιδοματική πολιτική μπορεί να αποτελέσει λύση.

Η εργατική τάξη, συνέχισε ο εισηγητής, μπορεί να αποκτήσει πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και ο κατώτερος μισθός των 1.400 ευρώ είναι ρεαλιστικός και αναγκαίος και πρέπει να επιβληθεί με την πάλη του κινήματος.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, είπε, δεν είναι πανάκεια, είναι επιμέρους στόχοι πάλης που δημιουργούν προϋποθέσεις αμφισβήτησης της ΕΕ σε ζητήματα φορολογικής πολιτικής. Να καταργηθούν, τόνισε, οι φόροι της ΕΕ, όπως ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Επίσης, να καταργηθούν τα διόδια και να μην επιβληθούν νέα και να καταργηθεί επί της ουσίας η σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτες των οδικών αξόνων.

Το ΚΚΕ, κατέληξε, έχει συγκεκριμένη πρόταση και η αντιστάθμιση των πόρων από την πρόταση νόμου θα προκύψει από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών των κερδών των επιχειρήσεων και των τμημάτων του κεφαλαίου που φοροδιαφεύγουν με νόμιμο ή παράνομο τρόπο. Αν συμφωνείτε ή όχι το συζητάμε, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ καταθέτει την πρότασή του στο λαό.

Δέσμιοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Απορρίπτοντας την πρόταση νόμου, ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας είπε ότι η κυβέρνηση έχει διαφορετική προσέγγιση των θεμάτων της φορολογίας και ανέφερε ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία της ΕΕ στην οποία συνεργάστηκε και η χώρα μας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να την παραβεί. Επικαλέστηκε δε μια σειρά από οδηγίες της ΕΕ, οι οποίες είναι δεσμευτικές και αφορούν τόσο τον ΦΠΑ όσο και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα. Κατά τον υφυπουργό, στην Ελλάδα υπάρχει ο χαμηλότερος φόρος που επιτρέπει η ΕΕ για το πετρέλαιο θέρμανσης και από τους πιο χαμηλούς για το αγροτικό πετρέλαιο. Παρά το ότι, όπως είπε, υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και για μηδενικό φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο (όπως γίνεται στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο και την Ολλανδία) στη χώρα μας δεν υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για κάτι τέτοιο.

Ο Α. Μπέζας ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα έχει μειωμένο ΦΠΑ σε βασικά είδη όπως είναι τα τρόφιμα και τα φάρμακα, ενώ σχετικά με τα διόδια αντέκρουσε την πρόταση για κατάργησή τους, λέγοντας ότι με το νέο σύστημα πληρώνει ο χρήστης των δρόμων ανάλογα με τα χιλιόμετρα που κάνει.

Ξεπερνώντας σε χαρακτηρισμούς την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Σ. Κουτμερίδης έκανε λόγο για πρόταση «μη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη» και για πρόταση «λαϊκίστικης κατανάλωσης χωρίς σχέδιο και επεξεργασία». Παρέπεμψε δε στις σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όμως όπως και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας αποσκοπούν στη συνέχιση της φορολογικής ασυλίας του μεγάλου κεφαλαίου και στη διαχρονική φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.

Υπέρ της αρχής της πρότασης νόμου με παρατηρήσεις, τάχτηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, ο οποίος όμως θεώρησε σκόπιμο να την ειρωνευτεί, προβάλλοντας το συνολικότερο στίγμα της διαστρέβλωσης της πολιτικής του ΚΚΕ εκ μέρους του κόμματός του και υποστηρίζοντας ότι μέσα από την πρόταση αυτή το ΚΚΕ «αποδέχεται έναν ρεφορμισμό, διεκδικώντας αλλαγές, οι οποίες ουδόλως από ό,τι δείχνουν τα πράγματα θίγουν και τα θεμέλια του καπιταλιστικού συστήματος»!

Από την άλλη μεριά, ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδης, απορρίπτοντας την πρόταση νόμου ισχυρίστηκε ότι αυτά που προβλέπονται σε αυτήν προϋποθέτουν ένα άλλο κοινωνικοπολιτικό καθεστώς, καθώς η πρόταση νόμου στοχεύει σε άλλο καθεστώς και όχι «στη λειτουργία ενός καθεστώτος της ελεύθερης αγοράς».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης τόνισε ότι η πρόταση νόμου «αποδεικνύει ότι το Κόμμα μας δεν ενδιαφέρεται μόνο για την επανάσταση, ούτε και την περιμένει για να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων. Η σκοπιά που βλέπουμε τα πράγματα είναι από τη μεριά των ανθρώπων που ζουν από τη δουλειά τους και όχι από την εκμετάλλευση της δουλειάς των άλλων». Σχολιάζοντας τις αναφορές του Π. Λαφαζάνη και του Μ. Βορίδη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δε με στεναχωρεί η τοποθέτηση του Π. Λαφαζάνη που μας βρήκε ρεφορμιστές, γιατί αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι αδιάβαστος, είτε δεν έχει να αντιπαραθέσει μια πολιτική αντιμετώπιση στη δική μας πολιτική και παραθέτει αοριστολογίες και πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Βέβαια, υπήρξε και η τοποθέτηση του Μ. Βορίδη που μας έβγαλε επαναστατικούς. Θα τους πρότεινα να κάνουν μια διμερή συνάντηση μήπως καταλήξουν σε κάτι διαφορετικό από αυτό που δήλωσαν εδώ».

Τι προβλέπει η πρόταση

H πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το ΚΚΕ στη Βουλή και η οποία συζητήθηκε χτες προβλέπει:

  • Καταργείται ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Καταργείται ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο αγροτικής κίνησης.
  • Καταργείται ο ΦΠΑ στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης και υγείας, στα οικιακά τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης και αποχέτευσης.
  • Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών η κατάργηση του ΦΠΑ μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Η κίνηση όλων των τύπων των οχημάτων σε όλες τις οδούς, ανεξαρτήτως του όποιου χαρακτηρισμού τους (ενδεικτικά δε στις εθνικές οδούς, στους αυτοκινητόδρομους και στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας) είναι ελεύθερη, καταργουμένων των τελών διοδίων ή όπως αλλιώς ήθελε ονομαστεί οποιοδήποτε αντίτιμο για τη διέλευσή τους και κίνησή τους επ' αυτών.
  • Κάθε άλλη διάταξη αντίθετη προς τις διατάξεις του παρόντος καταργείται.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ