ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2025
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΣΚΤ
Εγαινιάστηκε η έκθεση με θέμα την τέχνη της Αντίστασης 1940 - 1949

Εγκαινιάστηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256), στο φουαγιέ της Αίθουσας «Ντε Κίρικο», έκθεση με ψηφιακές ανατυπώσεις έργων, οι περισσότερες στο φυσικό τους μέγεθος και με θέμα την ηρωική δράση του ελληνικού λαού και της νεολαίας τη δεκαετία 1940 - 1949 μέσα από το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στην Κατοχή, την οργάνωσή του στην Αντίσταση και το έπος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που διοργανώνει ο Χώρος Πολιτισμού - Εργαστήρι «Γιώργη Βαρλάμου».

Επίσης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Βαδίζουμε στα χνάρια της ΕΠΟΝ "για μια πλάση ονειρευτή, μια πλάση νέα"». Μίλησαν οι Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Χριστίνα Δημακοπούλου, δρ. Ιστορίας της Τέχνης και Σπύρος Μοσχονάς, δρ. Ιστορίας της Τέχνης.

Αφορμή της έκθεσης στάθηκε η συμπλήρωση 82 ετών από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, τον Φλεβάρη του 1943, στην οποία οργανώθηκαν φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών και συνέβαλαν με την ιδιότητά τους ως εικαστικοί καλλιτέχνες στην ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος. Στόχος της έκθεσης είναι μέσα από την εικαστική γλώσσα να φέρει το κοινό πιο κοντά στην ιστορική αλήθεια και στα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν για τη δεκαετία 1940 - 1949. Ιδιαίτερα οι νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες, φοιτητές και φοιτήτριες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, να γνωρίσουν τον σημαντικό ρόλο που επιτέλεσαν οι εικαστικές τέχνες την περίοδο της Αντίστασης, του απελευθερωτικού και επαναστατικού κινήματος.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά έργα, χαρακτικής τα περισσότερα. Αφίσες, πορτρέτα, τρικάκια, έργα - μαρτυρίες των ιστορικών συνθηκών και της πάλης του λαού. Τα έργα που θα παρουσιαστούν δημιούργησαν οι καλλιτέχνες: Σ. Βασιλείου, Γ. Βακιρτζής, Γ. Βελισσαρίδης, Κ. Γραμματόπουλος, Χρ. Δαγκλής, Γ. Δήμου, Ε. Ζέπος, Α. Κανά, Ο. Κανέλλη, Λ. Καρπαθάκη, Β. Κατράκη, Α. Κινδύνη, Α. Κορογιαννάκη, Λ. Μαγγιώρου, Τ. Μάρθας, Δ. Κατσικογιάννης, Δ. Μεγαλίδης, Θ. Μώλος, Μ. Νικολινάκος, Σ. Πολυχρονιάδη, Β. Σεμερτζίδης, Γ. Σικελιώτης, Γ. Στεφανίδης, Α. Τάσσος, Λ. Μαγγιώρου κ.ά.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Ερωτήματα πίσω από τον κουρνιαχτό με το ΚΑΣ

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε η ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να απορρίψει το αίτημα εταιρείας παραγωγής που είχε ζητήσει άδεια για τα γυρίσματα της ταινίας «Bugonia», του Γιώργου Λάνθιμου, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Ο λόγος που επικαλείται το ΚΑΣ είναι ότι οι σκηνές που θα γυρίζονταν στην Ακρόπολη «είναι ασύμβατες με τους συμβολισμούς που εκπέμπει και τις αξίες που προβάλλει η Ακρόπολη και ιδιαιτέρως ο Παρθενώνας, ως οικουμενικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς», όπως γράφεται στην απόφαση. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η σκηνή θα απεικόνιζε πτώματα.

«Ευαισθησίες» αλά καρτ από το ΚΑΣ, η απόφαση του οποίου πυροδότησε μια κάλπικη αντιπαράθεση στους καλλιτεχνικούς και όχι μόνο κύκλους, όπου η μεταμοντέρνα οπτική του Λάνθιμου κατατάσσεται στη μία μεριά της τραμπάλας και η απόφαση του ΚΑΣ - δηλαδή της κυβέρνησης - στην άλλη.

Η απόφαση του ΚΑΣ είναι υποκριτική και κρύβει σκοπιμότητες, καθώς είναι το ίδιο που δεν δίστασε να παραχωρήσει την Ακρόπολη στον οίκο «Ντιόρ» το 2021, για να φωτογραφήσει τα μοντέλα του με ντεκόρ τον Παρθενώνα. 'Η που έδωσε άδεια να γυριστούν βιντεοκλίπ για το πανηγυράκι της Γιουροβίζιον, και παλιότερα άλλες ταινίες και καλλιτεχνικές δράσεις αμφιβόλου ποιότητας.

Ολα τα παραπάνω ήταν συμβατά με τους «συμβολισμούς» της Ακρόπολης; Ρητορικό το ερώτημα... Το υπουργείο Πολιτισμού, που σπεύδει σήμερα να μιλήσει για τις «αξίες» της Ακρόπολης, είναι αυτό που έχει περάσει σωρεία νόμων οι οποίοι διευκολύνουν την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Προσέλκυση πελατών» και εμπλουτισμός του «τουριστικού προϊόντος». Αυτή είναι η αποστολή που με τη σύμφωνη γνώμη όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων έχει ανατεθεί στην πολιτιστική κληρονομιά. Πόσο μάλλον για την Ακρόπολη, η οποία, ως ένα από τα εμβληματικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν θα πρέπει γενικά να παραχωρείται για δραστηριότητες κερδοσκοπικού - επιχειρηματικού χαρακτήρα.

Ακόμα και στις σπάνιες και εξαιρετικές περιπτώσεις κάποιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας με βαρύνουσα σημασία και υψηλή αισθητική στάθμη, θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρότατες προδιαγραφές, για την προστασία του χώρου από φθορές.

Στην περίπτωση του Λάνθιμου, το ΚΑΣ αποφάσισε τελικά να μη δώσει την έγκρισή του. Ο «Ριζοσπάστης» έχει διατυπώσει με πολλές αφορμές την ιδεολογική του αντίθεση στην αντιδραστική κουλτούρα που αναπαράγουν τα έργα του εν λόγω σκηνοθέτη. Προκύπτουν ωστόσο ορισμένα ερωτήματα, τα οποία κρύβονται καλά πίσω από τον κουρνιαχτό της υπόθεσης:

Μήπως αυτή η αλλαγή πλεύσης του ΚΑΣ συνδέεται με τους κάλπικους «woke» - «αντι-woke» διαχωρισμούς που προωθεί η πολιτιστική διπλωματία των ΗΠΑ μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Τραμπ, αφού με την αποκαλούμενη «woke» ατζέντα θεωρείται ότι συντάσσονται και τα έργα του Λάνθιμου;

Εχει γίνει άλλωστε γνωστή η κριτική που ασκεί το Μεσογειακό Τμήμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην κυβέρνηση για την ενεργή προώθηση αυτής της ατζέντας από 12 ιδρύματα (μεταξύ των οποίων είναι η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος» Νιάρχος, το Αμερικανικό Κολλέγιο, το Ιδρυμα Λασκαρίδη κ.λπ.), σε αγαστή σύμπνοια με την απελθούσα διοίκηση της αμερικάνικης πρεσβείας.

Μήπως πάλι σχετίζεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να συσπειρώσει ένα πιο συντηρητικό κομμάτι των ψηφοφόρων της, που το βλέπει να διαρρέει σε άλλα, ακροδεξιά και σκοταδιστικά μορφώματα;

Ας μην ξεχνάμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού, μετά και τις έντονες διαμαρτυρίες της Εκκλησίας, ειδικά της Κοινότητας του Αγίου Ορους, δεν καταδίκασε τον βανδαλισμό της Εθνικής Πινακοθήκης από τον βουλευτή της «Νίκης», ενώ η διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης έχει αφήσει σκόπιμα μετέωρη την τύχη της έκθεσης.

Η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από τα άλλα συστημικά κόμματα, κυρίως από τη σοσιαλδημοκρατία, είναι ότι επιδιώκει με την πολιτική της να αφήσει τα μνημεία νεκρά, ασύνδετα με τη σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς και ότι δεν προχωρά αποφασιστικά στην προσέλκυση της μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής...

Με άλλα λόγια, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν προωθεί όσο επιθετικά θα έπρεπε την αγοραία πολιτική της για τον πολιτισμό - εμπόρευμα, και τη σπρώχνουν να επιταχύνει στην κατεύθυνση της μετατροπής του σε εργαλείο κερδοφορίας.

Αλήθεια, όλοι αυτοί που ζητούν να αποκτήσουν ζωή τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, γιατί δεν διαμαρτύρονται για το ότι αποτελούν χώρο απαγορευμένο και όνειρο άπιαστο για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, λόγω των πανάκριβων εισιτηρίων;

Γιατί δεν αγανακτούν που η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ τους και στην Ακρόπολη, όπου το εισιτήριο έφτασε τα 30 ευρώ; 'Η για το γεγονός ότι ειδικά στην Ακρόπολη προβλέπεται «τουρισμός VIP», όπου θα μπορούν να επισκέπτονται τον Βράχο σε ώρες εκτός ωραρίου, έναντι μεγάλου ποσού;


Α.

70 χρόνια Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε, χτες, το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, το οποίο κλείνει φέτος 70 χρόνια.

«Εμβληματικοί καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από όλα τα μέρη της Γης, ρηξικέλευθες παραστάσεις, αφηγήσεις για μυθικές μορφές της Τέχνης που πέρασαν από τα θέατρά του, τολμηροί πειραματισμοί και αδιάκοπες αναζητήσεις έχουν σμιλέψει τον χαρακτήρα του θεσμού, καθιστώντας τον ζωντανό φορέα μιας πολιτιστικής ταυτότητας, που δεν γνωρίζει σύνορα. Ενα φεστιβάλ με τόσο μακρά πορεία έχει γίνει μάρτυρας και δημιουργός πολιτιστικών εξελίξεων. Είναι ένα με τη ζωή μας. Οσα συντελέστηκαν στην Επίδαυρο και στην Αθήνα δεν είναι εικόνες για ένα μουσείο μνήμης. Η Ιστορία του οργανισμού μας είναι οδηγός και κίνητρο για να συνεχίσουμε την εξερεύνηση», σημείωσε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ.

Δίνοντας «πινελιές» από το πρόγραμμα, η Κ. Ευαγγελάτου αναφέρθηκε στον συμπαγή Κύκλο Κλασικής Μουσικής που διατρέχει το πρόγραμμα του Ηρωδείου, με μεγάλα ονόματα από το παγκόσμιο στερέωμα. Αναφέρουμε και τους «διεθνείς» μαέστρους μας Κωνσταντίνο Καρύδη και Θεόδωρο Κουρεντζή, με τον τελευταίο μάλιστα να υπόσχεται μια μυσταγωγική βραδιά Μάλερ με τη Utopia να δονεί την ορχήστρα της Επιδαύρου. Επίσης, στο πρόγραμμα του Ηρωδείου θα συμμετάσχουν μεγάλα ονόματα της σύγχρονης μουσικής, όπερα από την Λυρική Σκηνή, αφιέρωμα στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη κ.ά.

Στην καρδιά του προγραμματισμού στην Επίδαυρο, το Αρχαίο Δράμα παραμένει σταθερός πρωταγωνιστής μιας πλούσιας, ζωντανής παράδοσης που αναζητά διαρκώς νέους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας με το σήμερα. Δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε την επανάληψη της αριστουργηματικής «Ορέστειας» του Θεόδωρου Τερζόπουλου. Ξεχωριστή είναι η σημασία και του Κύκλου Contemporary Ancients. Με άξονα την ανάθεση συγγραφής και σκηνοθεσίας αλλά και την έκδοση θεατρικών έργων που αντλούν την έμπνευσή τους από το Αρχαίο Δράμα, ο Κύκλος έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια νέα Θεατρική Σειρά. Φέτος ξεχωρίζει ο Ορκος της Ευρώπης του Ουαζντί Μουαουάντ, στην Επίδαυρο, όπου πρωταγωνιστεί η Ζυλιέτ Μπινός.

Ακόμα, η Κ. Ευαγγελάτου ξεχωρίζει τους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες στο Φεστιβάλ, που θα παρουσιάσουν πρωτότυπα έργα Θεάτρου και Χορού στην Πειραιώς 260. Επίσης, θα παρουσιαστούν έργα γυναικών δημιουργών, ενώ θα πραγματοποιηθούν και οι κύκλοι, «Η σκηνή των βιβλίων», «Ρίζες».

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα, aefestival.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ