ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
Σελ. /28

Πάγκαλο: Δεν έχει κυβερνητική πρόταση το ΚΚΕ; Μα, αυτήν που έχει τρέμετε, μήπως ο λαός την υιοθετήσει (που θα το κάνει) και σας γκρεμίσει! Εσάς (ΠΑΣΟΚ) και τη ΝΔ!..

***

Δεν έχει, είπες, για τώρα! Για τώρα έχει! Μη μπερδεύεις (σκοπίμως) το συσχετισμό των δυνάμεων με το αντικειμενικά αναγκαίο! Ο συσχετισμός αλλάζει και, μάλιστα, και εν μία νυκτί (πάμπολλες φορές)...

***

Εσείς (ΠΑΣΟΚ) και η ΝΔ έχετε κυβερνητική λύση διαχείρισης των κερδών! Να τη χαιρόσαστε...

***

Εμείς δεν έχουμε! Εχουμε τη λαϊκή εξουσία! Κι αν ο λαός δε νιώθει έτοιμος γι' αυτήν (σε 2-3 μήνες), έχει συμφέρον να την οικοδομεί την πρόταση του ΚΚΕ! Και στις εκλογές, για να μπει φρένο (σε σας και στη ΝΔ) μετά τις εκλογές!..

***

Γιατί θα του αλλάξετε κι άλλο τα φώτα, του λαού...

***

Η πρόταση του ΚΚΕ συνδέεται με την ενίσχυσή του αποφασιστικά! Είναι η μόνη ψήφος που δεν πηγαίνει χαμένη...

***

Ο ΣΥΝ, τι άποψη έχει επί του θέματος; Το ΚΚΕ στηρίζει τη ΝΔ; Πολύ την πάπια κάνετε! ΠΑΣΟΚτζήδες...

***

Γιώργο (ΠΑΣΟΚ): Είπες στους εργάτες των Ναυπηγείων ότι ζητωκραύγασες τα 77 λεπτά αύξηση τη μέρα;

***

Πάντως, τους είπες για τη δεξιά! Που και αυτή ζητωκραύγασε...

***

MEGA: Δεν είσαστε απλώς ΠΑΣΟΚ, είσαστε προβοκατόρικο ΠΑΣΟΚ!..

***

Μητσοτάκη: Παλιά βεντέτα έχουμε με τον Πάγκαλο; Σοβαρά; Καλά την κάνεις τη δουλιά σας κι εσύ...

***

Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο...

***

Αυτός ο Γείτονας!..

***

Δε θα είναι υποψήφιος ο Μανώλης, είπαν! Σοβαρά; Και δεν ήταν! Δυστυχώς...


***

’κου βεντέτα...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αλωνάρης και ... Παραθεριστής

Ο Ιούλης είναι στη μέση του καλοκαιριού. Οι αρχαίοι Αθηναίοι τον ονόμαζαν Εκατομβιώνα και ήταν ο πρώτος μήνας του έτους τους. Για τους Ρωμαίους ήταν ο πέμπτος μήνας του δωδεκάμηνου έτους και τον ονόμασαν Quintilis (=πέμπτος), σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες που έχουν σχέση με τη γεωργία και τη βλάστηση και τους αφιέρωσαν στους θεούς. Τώρα ο καρπός έχει ωριμάσει. Ολοι οι υπόλοιποι μήνες που ακολουθούν δηλώνονται πλέον με τον αριθμό που έχουν κατά σειρά.

«Οταν ο σπόρος ωριμάσει, τότε δεν έχει πια κανείς την ανάγκη να επικαλεστεί κάποιον θεό για τη σοδειά και, επειδή οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν θετικός αγροτικός λαός, έβρισκαν ότι δεν άξιζε τον κόπο και στους μήνες, κατά τους οποίους δεν έπρεπε κανείς να μεριμνά για την ανάπτυξη των καρπών, να δώσουν όνομα με ειδικό νόημα, αλλά τους αριθμούσαν σε σχέση με τους προηγούμενους. Ετσι, άλλωστε, οι Ρωμαίοι αριθμούσαν και τα παιδιά. Οι τακτικοί αριθμοί έγιναν ονόματα Sextus, Pompeius... Και όλος ο κόσμος παρέλαβε τη λιτή αυτήν αρίθμηση, επειδή ακριβώς από το ρωμαϊκό κράτος διαδόθηκε το ημερολόγιο σε όλο τον κόσμο.

Με την προσθήκη του Γενάρη και του Φλεβάρη, έγινε ο έβδομος μήνας αλλά κράτησε την προηγούμενη ονομασία του. Το 44 π.Χ. ο Μάρκος Αντώνιος τον μετονόμασε σε Julius (Ιούλιο) προς τιμήν του Ρωμαίου άρχοντα Ιουλίου Καίσαρα που αναμόρφωσε το ημερολόγιο και σύμφωνα με την παράδοση είχε γεννηθεί στις 7Ιούλη. Ο Ιούλιος Καίσαρας οργάνωσε και ενοποίησε την απέραντη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και επέβαλε, ανάμεσα στα άλλα, ένα ενιαίο και ομοιογενές ημερολόγιο που πήρε το όνομά του (Ιουλιανό ημερολόγιο) και ίσχυσε στην Ελλάδα μέχρι το Μάρτη του 1923, οπότε αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριανό. Λόγω θρησκευτικών διαφορών, δεν καθιερώθηκε το Γρηγοριανό ημερολόγιο ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες. Προηγήθηκαν οι καθολικές χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία που το υιοθέτησαν ήδη από το 1582, ενώ άλλες χώρες ακολούθησαν σταδιακά.

Ωστόσο, ο ελληνικός λαός με τη δική του νοοτροπία έδωσε και άλλα ονόματα στον Ιούλιο με βάση το περιεχόμενο του μήνα και τις ασχολίες του. Τον λέει Αλωνάρη, γιατί αυτή την εποχή στα περισσότερα ελληνικά μέρη είναι ο καιρός του αλωνισμού. Γυαλινός και Γυαλιστής, γιατί τότε ωριμάζουν τα σταφύλια και γυαλίζουν. Στον Πόντο λέγεται Χορτοκόπος, γιατί τότε εκεί κόβουν το χόρτο που είναι απαραίτητο να ταΐσουν τα ζώα τους το χειμώνα.

Η αγροτοκτηνοτροφική Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα μπήκε στο δρόμο της καπιταλιστικής ...ανάπτυξης. Μια σειρά αλλαγές έγιναν στην ελληνική κοινωνία. Αλλαξαν ανάγκες και προτεραιότητες. Μαζί διαφοροποιήθηκε και το περιεχόμενο του Ιούλη.

Σήμερα σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου των διακοπών. Είναι ταυτισμένος με την ανάπαυση, τις διακοπές και την αναψυχή μας. Την αναπλήρωση δυνάμεων. Ξεκούραστοι και απερίσπαστοι από τις σκοτούρες της καθημερινότητας, να απολαύσουμε τη δροσιά του παιχνιδιού και τη γαλήνη της θάλασσας, την ομορφιά και την ηρεμία του δάσους. Να γνωρίσουμε τις ομορφιές, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας. Να ασχοληθούμε με πράγματα που θα κάνουν ευχάριστες αυτές τις λίγες μέρες των διακοπών, θα ανανεώσουν τις εσωτερικές δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα θα μας τροφοδοτήσουν με ερεθίσματα που θα εμπλουτίσουν την προσωπικότητά μας. Δεν είναι πολυτέλεια. Ανάγκη είναι και δικαίωμά μας που το κατακτήσαμε. Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι θα το αναβάλουμε για μια ακόμη χρονιά. `Η, στην καλύτερη περίπτωση, θα περιορίσουμε είτε τη διάρκειά τους, είτε τις απαιτήσεις μας.

Προεκλογική περίοδο διανύουμε και δράττομαι της ευκαιρίας να υπενθυμίσω ότι η υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος δεν είναι άσχετη με τις επικείμενες εκλογές. Η δυνατότητα υλοποίησής του προϋποθέτει καταδίκη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ενίσχυση του ΚΚΕ. Ας το σκεφτούμε λίγο.


Ηρακλής ΚΑΚΑΒΑΝΗΣ


Associated Press

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ενας χρόνος μετά...

Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυε σφοδρή επίθεση κατά του Λιβάνου, με πρόσχημα τη σύλληψη δύο στρατιωτών του από τη «Χεζμπολάχ». Οι 34 ημέρες που ακολούθησαν σημαδεύτηκαν από σφαγές αμάχων, διάλυση κάθε υποδομής στο νότο, ισοπέδωση ολόκληρων χωριών και πόλεων αλλά και συνοικιών της νότιας Βηρυτού, όπως η Ντάχιεχ, της φωτογραφίας. Παρά τις εξαγγελίες, ελάχιστα κονδύλια έχουν χορηγηθεί και οι πληγές παραμένουν ανοιχτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ